31 december 2011

2011 års sista huvudrätt

LAMMSADEL Smaskens! Resursmattes marinerade lammsadel på min plats, det är inte dumt. Nu var det bara så att jag inte fick göra de övriga sällskap. Jag fick svälta. På golvet.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär


RESTER När människodelen av flocken hade ätit färdigt, fanns det ganska mycket till mig. ”Hundar ska inte ha lammben”, hördes det från bordet. Säger vem? Inte jag i alla fall. Jag fick inte ens fördiska. Stackar mig, lida en nyårsafton.

2011 års sista förrätt

ALLA Det var Egon som skulle fira nyår med mig. Han tog med sig sin husse och matte också. De är tillika min resurshusse och min resursmatte. Kan det bli bättre? Ja, det kan det.

All städning och dukning var för att min resursfamilj skulle komma till mig. Onödigt, skulle jag vilja säga, eftersom de vet hur vi brukar ha det. De har inte mycket bättre hos sig heller, så det så.
I vilket fall som helst var det väldigt roligt, om inte om hade varit. Det fanns ingen extragod mat varken till Egon eller Sverker. Vad är detta för slags firande?


Hej så länge
Sverker

Leg. hungerskonstnär


RÄKOR Maten luktade jättegott, men det blev inte en endaste räka varken till Egon eller till mig. Vatten var vad vi fick hålla tillgodo med.

LIDER Ja, här sitter jag och lider under tiden som husse frossar i delikatesserna. Vin drack han också. Stackars Sverker, säger jag.

2011 års sista bordsdukning

DUKNINGSFACIT Detta är ett exempel på en perfekt dukning i ett småländskt hem. Jag tycker själv att jag lyckats ganska bra. Duken är en damastduk med vackert invävt mönster, vävd av husses mamma. Tallrikarna är Gustafsbergs Blå Fasan. Men de är gamla. Husse har inga nya fintallrikar, då tar man vad man har. Vinglasen är Älghult kristallglas. De små vattenglasen är äkta IKEA, liksom pappersservetterna. Guldgrejerna på bordet satt nyss i julgranen. IKEA de också. Vinet är från Frankrike, och det har fått guldmedalj. Fint ska det vara, tydligen. Fotogenlampan är från Svenstorps missionshus. Men lägg framför allt märke till den urtjusiga treljusiga ljusstaken gjord av Sverker. Snart är det dags att äta upp den.

2011 års sista skymningspromenad

PROMENAD Här kan se mig lämna mitt hus på årets sista skymningspromenad. Jag längtar faktiskt till sommaren, för då slipper jag skymningspromenader. Men det är kul att ut och gå när som.

Jag måste ut och gå lite då och då. Det beror på att inte husse har en stor vinterträdgård till mig med stora träd. Ibland är det ljust. Ibland mörkt. Är det inte mörkt men inte heller ljust är det skymning. Det är det just nu, så jag passade på att ta årets sista skymningspromenad.
Jag vill inte skryta, men jag hjälpte till att hämta ved också.


Hej så länge
Sverker

Leg. skymningssmygare


HEMMA Om du kommer åkande på min väg i skymningen och ser det här, så ska du stanna. Då kan du nämligen gå och hälsa på mig. Välkommen. Det är brukligt att ha med sig en present när man kommer. Godis eller tuggben passar bra.

DÅLIGT Till skillnad från de flesta – enligt husse – är inte månen ens halvfull. Det tycker jag är dåligt. På årets sista dag, så borde månen vara helfull!

2011 års sista solnedgång

FÖRSVINNER Titta noga på den här bilden. Det är de sista spår du ser av solen det här året. Ser du att Tranåsöarna har lite, lite sol. Det är allt. Sedan blir det det totala mörkret hela året ut. Solen kommer aldrig att gå upp igen under hela det här året, utan den kommer att vänta tills det står 2012 på din kalender.

Hej så länge
Sverker

Leg. solnedtvingare

2011 års sista dammsugning

LÖJLIGT Jag försöker förgäves rädda en fin hårtuss, som jag placerat på golvet. Tyvärr, dammsugaren stal den. Det är löjligt att dammsuga.

Ibland är husse konstig.
– Flytta på dig Sverker. Jag måste dammsuga.
Varför då, undrar jag. Agnes dammsög ju dagen före julafton. Det har ju inte gått en månad ens. Jag hatar dammsugaren. Hår tussarna, som jag har fällt, är bara dekorativa.
– Vi ska ha gäster ikväll, förstår du Sverker.
– Och, säger jag då. Vad har det med dammsugningen att göra. Jag fattar inget.
Försöker husse skapa ett rent h-te?


Hej så länge
Sverker

Leg. städhatare

2011 års sista farfarsbesök

FARFAR Jag åkte till farfar för att önska ett gott slut på året och ett Gott Nytt År. Jag brukar alltid göra det. Nu ser jag inte farfar mer i år, men nästa år ska jag hälsa på honom igen. Det blir i morgon.

När det är slut på ett år ska man önska alla ett gott slut och ett gott nytt. Det var precis vad jag gjorde i dag.
– Nej men, var det du som kom Sverker, sade farfar glatt när jag sprang in genom dörren.
– Det var snällt av dig. Nu blir jag riktigt glad!
Jag förstår farfar så väl. Det är alltid roligt att träffa mig. Jag tycker det är roligt att träffa farfar också. Jag brukar få godis!
Nästa år, 2012, har flera viktiga dagar. Både farfar och jag fyller år, nämligen. Den viktigaste dagen är min födelsedag. Farfar har också en födelsedag. Jag fyller 12 år och farfar fyller 98 år. Sen fyller husse år också, men det är inte lika viktigt.


Hej så länge
Sverker

Leg. farfarsglädjare


GODIS En sak har vi gemensamt, farfar och jag. Vi tycker om godis. Därför hade vi med oss 3 kg godis till farfar. Husse hade förpackat godiset snyggt i plastpåsar. ”Det räcker nog hela veckan”, sade farfar spjuveraktigt. Har han tänkt bjuda mig på massor godis? Hoppas det!

BLOMMOR Det är brukligt att ha med sig en blomma när man ska önska Gott Nytt År. Därför hade jag med mig en blomma till farfar. Han blev så glad! Den här blomman heter "Lila blomma".

2011 års sista snyltspindel

SNYLTGÄST Sjöutsikt gratis, det är vad många vill ha. Så även Tekla, som har spunnit sitt nät i husses badrumsfönster. Hon tänker inte betala ett dugg för vyn över Sommens blanka vatten. Är det rätt att göra så mot människor?

Husse får minsann betala för sin sjöutsikt, men sedan finns det sådana som utnyttjar honom och vill ha det gratis. Ta till exempel den spindeln, Tekla, som jag hittade i husses badrum. Hon satt där i sitt nät och njöt av utsikten över den solindränkta sjön. Det skulle förundra mig att hon hyser lömska planer också. Jag ger mig den på att hon har tänkt äta upp våra husflugor. Gratis utsikt – gratis mat. Typiskt spindlar!

Hej så länge
Sverker

Leg. spindelskådare

2011 års sista soluppgångspromenad

SJÖSISTA Om du hade gått ner till min sjö idag samtidigt som jag, så hade du sett årets sista soluppgång över vatten. Det tycker jag är fint. Nu ser jag fram emot 2012 års första soluppgång.

Ibland är det den sista dagen på året. Det är just en sådan dag i år. Det är 2011 års sista dag. Då kan man också se årets sista soluppgång – om det inte är molnigt förstås. Tar man, som jag, en promenad samtidigt, blir den årets sista soluppgångspromenad.
Hej så länge
Sverker

Leg. soluppgångspromenerare


LATDROPPE Häromdagen regnade det. Somliga droppar på grenarna var för slöa för att hoppa ner. Nu sitter de där fastfrusna istället. Så kan det gå. Antagligen har de det ganska kallt. Det är rätt åt dem!

VÄGLJUS När det är mörkt, så finns det inget ljus på min väg, eftersom kommunalrådet inte bor här. Någon gata ska väl vara utan belysning i Tranås. Det är min gata, om du undrar. Å andra sidan går solen upp med ungefär jämna mellanrum och då blir det ljust. Som du ser får jag hjälp av solen under min morgonpromenad.

Dagens jubelord på vägen
Min blogg firar sin ettårsdag i dag. Det för med sig en underbar chans för dig att fira den och glömma alla dina bekymmer. Jag önskar dig en alldeles extra speciell födelsedag med festlig mat och ett glas god champagne, men inga raketer.


Sverker
(2000– )

30 december 2011

Mina fjärran besökare 2011

FRANKRIKE Fastän Agnes bor här, så bor hon inte här. När hon inte bor hemma, utan i sitt andra hemma, så bor hon i Toulouse i Frankrike. Så egentligen räknas hon inte, men hon räknas ändå. Dessutom är hon bäst. (När inte Per är här.)

Det är många som tror att jag är folkskygg, bara för att jag är så känd och populär. Så är det inte alls. Tvärtom. Jag träffar gärna folk – från när och fjärran.
I slutet på året ska man göra en liten återblick har jag sett i tidningarna. Idag gör jag en liten återblick och minns de gäster som kommit från fjärran länder, bara för att hälsa på mig.


Hej så länge
Sverker

Leg. internationell gästmottagare


USA Jim och Eloise bor i South Hero i vanliga fall. Det är en stor ort med nästan 1.700 invånare, och ligger i staten i Vermont. De hade åkt hela vägen hit, bara för att träffa mig. De passade på att träffa farfar också. Han är Jims pappas bror.

USA Jag tog med Joan till stan, så hon skulle få se Tranås. Det kan vara extra spännande när man kommer från Marietta i Ohio. Joan är syster till Jim och farfar är hennes farbror också. Fast hon var inte här samtidigt med sin bror.

HOLLAND De båda gossarna heter Victor och Arjan eftersom de är från Holland. Flickorna heter Essa och sedan är det ju min Agnes, ser du ju. Essa är från Uppsala och hennes pappa är kusin till husse.

FRANKRIKE Alice försöker tyda Rökstenen under den obligatoriska turistresan. Lycka till säger jag. Alice bor i Grenoble i Frankrike.

NYA ZEELAND Här kommer jag dragandes på min resursmatte och Beth. Beth har åkt ända från Nya Zeeland för att hälsa på mig. Att hon arbetar i London i England, tänker jag inte berätta, eftersom det låter mer imponerande med NZ.

Dagens ord på vägen

Man vet aldrig när man skapar ett minne.


Sverker
(2000– )

29 december 2011

Jag är så olycklig att Agnes flyttade bort

GRÅTER Ensam på en lerig stig i skogen. Ska det bli mitt öde nu när Agnes har åkt till sin fula och dumma katt i Toulouse? Till och med naturen saknar min Agnes: Himlen gråter stora tårar och vinden tjuter av saknad.

Jag som var så lycklig igår. Tänk vad fort det kan ändra sig. Inte visste jag att Agnes skulle överge mig. Det började redan på juldagen, då Per åkte hem till sig.
– Jag måste åka hem till Toulouse till min lilla söta katt Lucy, sade Agnes till mig i går.


Det var inte roligt att hon sade så. Har hon skaffat sig en katt till? Jag visste att hon hade en ful och dum katt, som lystrar till namnet Lucy. Samlar hon på katter som heter Lucy?
Jag fick faktiskt Agnes för länge sedan, så att jag skulle ha lite sällskap. Hon är inte rättvis. Hon är faktiskt min. Dessutom har jag gjort allt för att hon skulle bli glad, men nej då, det hjälpte inte.
Jag trodde ganska länge att jag skulle få följa med, en det fick jag inte den här gången heller. Jag är alldeles ensam nu. Husse räknas inte.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensamlidare


OROVÄCKANDE Resväska i bilen kan betyda två saker: Sverker och resten av flocken ska ut och åka. Det är roligt – det är bäst. Någon ur flocken ska ut och åka utan Sverker. Det är tråkigt – det är sämst.

HEJ DÅ När vi kom till farfar, så låg han och sov middag. Jag har tagit som min uppgift att väcka honom, så även igår. ”Hej då farfar”, sade Agnes. ”Vi ses i sommar”. För säkerhets skull, sade jag samma sak. Jag kanske skulle få följa med till katterna.

LOVANDE När vi kom till flygplatsen i Linköping, så tog Agnes mig. Dagen till ära hade jag koppel på mig. Det måste betyda att jag ska få följa med.

SANNINGEN Vad som hände sen vill jag knappast berätta. Agnes övergav mig igen! Där stod jag ensam med husse. Det här var det sista jag såg av min Agnes, innan hon försvann bakom hörnet. Hon skulle åka flygplan till Toulouse sade husse. Utan Sverker. Det var en obekväm sanning.
MÖRKT När vi kom hem var det alldeles mörkt. Mörkt ute, mörkt inne och mörkt i mig. När jag kom in så sprang jag direkt till Agnes rum. Jag hittade ingen Agnes ingen Per bara en husse. Nu är det inte roligt.

Dagens ord på vägen

Livets sorger är mer jämt fördelade än man kan tro. Särskild mina just nu.


Sverker
(2000– )

28 december 2011

Jag är så lycklig att Agnes flyttat hem

FRUKOST Att äta frukost med Agnes är både trevligt och gott. Eftersom inte husse tycker att jag ska ha någon mat vid bordet, tänker jag inte berätta att jag precis ska få en leverpastejsbit. Ljusstaken till vänster har farfar gjort 1930, den till höger gjorde jag 2012. Vilken tycker du är finast?

Jag är så väldigt glad idag. Dels är jag glad för att Agnes är glad igen. Det blev hon på julafton. Sen är jag också glad för att Agnes har övergivit sin fula katt och flyttat hem till sin Sverker.

Ta min dag idag till exempel. Jag vaknade tidigt, bara för att få upp latmasken husse. Jag fick frukost och husse fick sin morgontidning och en stor kopp kaffe.
När Agnes vaknade gjorde vi frukost. Min uppgift var som vanligt att ta hand om sådant som till äventyrs trillar på golvet. Idag fick jag sitta jämte Agnes när hon åt sin frukost. Jag fick faktiskt smaka lite av henne. Hon är så snäll.
– Vill du gå ut och gå Sverker, frågade Agnes mig.
Ville ut och gå? Vad tror du? Klart jag ville. Vi gick ganska långt och hela tiden lekte Agnes och jag roliga lekar. Jag hann knappt uträtta mina nödvändigheter. Det är verkligen roligt att Agnes bor här.
Nu måste jag gå och sova ett tag. Det är arbetsamt att gå i skogen med min Agnes.

Hej så länge
Sverker

Leg. lycklig


UT Att ut och gå med Agnes är alltid trevligt och roligt. Här är vi på väg just att ut och gå. Hoppas Agnes vill gå i skogen, för det är bäst.

SKOGEN Nu är Agnes och jag långt, långt ut i skogen. Det finns inte ett hus på flera tusen mil, eller så. Mörkt är det i alla fall. Vi är säkra, eftersom vi går på min stig och jag är med.

LYDIG När Agnes är lite rädd i skogen, så ropar hon på mig. Då kommer jag farande som en raket, för att skydda henne mot skogens faror. Som belöning brukar jag få en godisbit. Mycket godis blir det …

BERGSBESTIGNING Ibland klättrar Agnes och jag upp på ett stort berg. Om jag står upp och dansar på bergstoppen så får jag en godis. Så snäll är hon.

Dagens ord på vägen

Även om jag hade haft några fel, vilket jag inte har, så hade jag säkert erkänt dem och sedan gått runt och trivts med dem.


Sverker
(2000– )

27 december 2011

Det här är inget att skriva om

SPÄNNANDE Det här tycker naturligtvis inte du att det är särskilt spännande. Det tycker inte jag heller. Jag går i skogen varje dag. Jag är ute och går med resursmatte och Beth. Beth ville se min skog.

Tänk ibland har man inget att skriva om. Det står nästan still i huvudet. Inte helt förstås, men jag kan ju inte skriva om köttbullar. Prinskorv är en annan sak jag inte kan skriva om. Men lite vad som hände igår kanske?

Först hände inget, mer än jag fick frukost och var ute och gick. Sen kom min resurshusse och min resursmatte och Egon. Med sig hade de Beth. Hon hade kommit från Nya Zeeland för att träffa mig. Där har hennes pappa och mamma kor, så hon ville att jag skulle lära henne lite om kovallning.
Hon ville även se min skog. Jag förstår att hon tycker det är spännande att gå i skogen med huvudet uppåt. Eftersom hennes hus ligger på andra sidan jordklotet, så är ju allt upp och ner. Hur kul kan det vara på en skala?? Troligtvis trilla alla lösa och grenar och löv upp i rymden, så det är klar att det är spännande här.
På kvällen gick jag och husse och Agnes till Ulf och Britt. Dit är det bra att gå, för att jag får smaka på ganska mycket mat. En extra julafton, kan man säga. Senare på natten var inte husse så glad på mig. Han tyckte mina fina fisar luktade illa. Det tyckte inte jag. Tvärtom.
Ja, det var allt jag hade att berätta om min händelselösa dag.

Hej så länge
Sverker

Leg. dagdrivare


ROLIGT Iklädd en röd jacka dagen till är, strövar Beth med fötetrna neråt. Det är inte hon van vid, eftersom hon bor på Nya Zeeland. Där går man nämligen upp och ner. Fötterna upp och huvudet ner. Titta på en jordglob om du inte tror mig.

TRYGGT När vi gick till Ulf och Britt var det riktigt mörkt. Agnes hade med sig en ficklampa för att se och en Sverker som skyddade henne mot mörkrets fasor (=vargar, björnar, vildsvin, älgar, grävlingar och ekorrar).

LÖNSAMT Om jag bara är det minska trevligt fjäskig mot Britt, eller som på bilden Ulf, så blir jag rikligen belönad med diverse goda smakbitar. Det blir som en extra middag.

Dagens ord på vägen

En liten osanning räddar ofta långa förklaringar.


Sverker
(2000– )

26 december 2011

En eldig spanjorska lärde mig tango

HÄLSA Först börjar man med att hälsa, samtidigt som man bjuder upp. Så långt är allt frid och fröjd och det går lugnt och städat till. Men sen …

Mycket får man stå ut med när man är populär. Eftersom jag är populär, så får jag stå ut med mycket. Nu senast var det en eldig spanjorska, som försökte lära mig tango. Dessbättre hade vi inte några kastanjetter, så jag slapp en lektion i flamenco.

Vicky, som är en riktig spanjorska, ville gärna ha en stilig tangokavaljer, nu när hon flyttat till Sverige. I Spanien försörjde hon sig antagligen med att dansa på gatan, eftersom hon är en före detta gatuhund. Varför hon heter Vicky vet jag inte. Antagligen är hon från Barcelona, för där heter de antingen Vicky eller Christina. Det har jag sett på film. Och nu skulle Vicky lära mig tango.
Jag vet inte om hon har i bakhuvudet att jag ska följa med henne till Spanien, så vi kunde uppträda ihop på gatorna. Jag förstår henne så väl, för jag skulle ju både dra publik och pengar.
Men jag kan slå fast direkt: det här med tango är mer för ungdomar. Det var rent av arbetsamt. Än skulle jag hoppa dit och än hit. Snurra vänster, snurra höger. Riktigt jobbigt var och aldrig tog det slut.
Men trots den vilda dansen, så ser jag fram mot att träffa Vicky igen. Säkert kommer våra vägar korsas igen, eftersom Vicky är sommargranne till mig.
Men någon utvandring till Spanien blir det inte för mig. Någon måste ju hålla ordning på husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. dansare


DANSBÖRJAN Först ska man böja frambenen och det är viktigt, sade Vicky, att svansen ska vifta glatt. Det ska synas att det är roligt att dansa!

RUSNING Nu har tangon fått riktig fart. Man ska rusa runt och damen ska följa efter. Då och då ska damen (i detta fall Vicky), lägga vänstertassen eldigt kärleksfullt på kavaljerens rygg, precis som du kan se på bilden.

CIRKEL Efter tangorusningen springer man långsammare, men långt ifrån långsamt, i cirklar. Ibland är den stilige kavaljeren (=jag) först och den eldiga spanjorskan (=Vicky) följer, ibland byter man så spanjorskan är först och jag efter. Men det kan ju vara svårt att avgöra, eftersom man springer i cirklar (=runt, runt).

SKÖNT När Vicky tyckte att jag hade lärt mig tango till en fullkomlighet hon inte ens upplevt i Spanien, så tackade hon så mycket för dansen. Jag är med största säkerhet den bästa och stiligaste danspartner hon har haft!

25 december 2011

En riktigt lyckad julafton

BÄST Redan på julaftonsmorgonen kom det långväga besök. Det var Per som hade kommit till mig ända från Mantorp. Agnes hade ju kommit från Frankrike redan innan. Nu kunde jag se fram emot en fin julafton och tre tallrikar med risgrynsgröt att fördiska. Lägg märke till min fina benljusstake.

Äntligen blev det julafton. Det var extra spännande, för jag har gjort några busiga saker under året (stulit lite mat och godis och så). Dessutom hade jag ju gjort Agnes ledsen. Extra skämmigt var det att skrämde jag Märit. Skulle jag få några julklappar alls?

Jag kan säga direkt att det var en bra jul. Jag blev nästan mätt av att fördiska och jag fick många julklappar:
1. Grisöra
2. Tuggben
3. Grisöra igen
4. Två stycken tuggben.
5. Godis i en oöppningsbar plåtask (lite dum förpackning, Egon).
6. Prinskorv
7. Julkort fick jag ett också. (Tack Ärthjärnan i Högby.)
Fast det var mest extraroligt att så många hade kommit för att fira jul med mig!

Hej så länge
Sverker

Leg. julaftonsfirare


SEN Per var inte riktigt färdig med inslagning av sina julklappar. Husse försökte tjuvtitta under förevändning av att han skulle fotografera när jag hjälpte Per. Men jag körde iväg husse.

HURRA Ytterligare en person kom och hälsade på: farfar. Nu blev jag riktigt glad. Farfar är snart 98 år och han har lite svårt att förflytta sig, så därför var det extra roligt att han kom till mig.

EXKLUSIVT Att fördiska på 1800-talsporslin är bättre än vardagsporslin från IKEA. Det är nämligen så att gamla tallrikar är ganska innehållsrika med korv, köttbullar, skinka och massa annat gott. Det är annat än vardagsnudlar.

GODIS På julafton är det lönsamt att tigga. ”Det är ju julafton”, brukar de säga och sticka åt mig en bit. Till och med husse gav mig en godisbit. Lovvärt!

GÄSTER Här kan du se alla mina gäster som sitter och väntar på att klapparna ska delas ut. Det är en farfar, en Agnes och en Per. Alla hade kommit bara för att få fira julen med mig!

KONTROLL Under julen gäller det att ha full kontroll. Tar någon godis, så gäller det för mig att snabbt förflytta till den personen. Ofta är det lönsamt.

SKYPE Min familj i Seattle kom inte och hälsade på mig, men jag skypade med dem istället. Du kan se att de var där allihop: min Evan, min Emily, min Steph och min David. Du ser även mig på det lilla fönstret om du tittar noga!

JÄTTEGLAD Jag förstår att du har varit orolig för om min Agnes skulle bli glad igen. Det blev hon. Hon blev sprakande glad. Det rentav slog gnistor om henne. Alla var glada på julafton och så ska det ju vara!