24 maj 2014

På besök i Uppsalas societet

GÅNGSTIG Ser du att stigarna är asfalterade här? Jag föredrar nog mjuka skogsstigar, men det är bar att det finns lampor. Det har jag inte hemma. Min Agnes bor i huset som du ser.

Min Agnes bor i Uppsalas finaste bostadsområde. Flogsta heter det. Där vill så många bo, så alla får inte ens plats i en egen säng, så de sover utomhus.

Just nu är jag i Uppsala hos min Agnes. Hon bor i ett jättehögt hus. Runt omkring ligger andra lika höga hus. Ju högre och fler likadana hus, desto finare är det. Det är där för det är finast att bo här.
I Agnes kylskåp finns inte bara min medicin, utan även köttbullar. Två gånger om dagen får jag lite köttbullar.
I Flogsta kan man ut och gå. De har asfalterade vägar och stigar och lampor, så man ser. Det har vi inte hemma hos mig. Fast jag bor ju inte lika fint.
Det bästa är att jag slipper gå i trappor. Jag riskerar inte heller att badas i någon sjö.

Hej så länge
Sverker

Leg. påhälsare

NATT På nätterna är det suddigt i Flogsta. Jag tror att husse darrade på kameran, men han behövde inte vara rädd. Jag fanns ju med.

TRAPPA Man kan åka i ett litet rum, istället för att gå i trappor. Det tycker jag är skönt. Jag tycker inte om trappor längre. Ser du vad fint någon har dekorerat golvet?

KORRIDOR Långa rum heter korridorer. Detta är min Agnes korridor. Där kan man springa fram och tillbaka om man vill. Det vill inte jag. Min Agnes bor allra längst bort.

SORGLIGT Alla som vill bo i de trivsamma lägenheterna i de fina husen får inte plats. Därför ligger de och sover på gräsmattan, som du ser. Om de inte aktar sig, så kan de bli solbrända.

Dagens ord på livets stig

Det finns bara en lycka i livet: att älska och bli älskad. Och köttbullar och korv.


Sverker
(2000–)

23 maj 2014

Fina fiskar flyttar – får frihet

FISKSKÅDNING Vad går Sverker, undrar du säkert. Jo, jag står och skådar fiskarna som numera bor i dammen igen. Jag smakar på vattnet också, när jag ändå står där.

Efter att ha tillbringat vintern i ett akvarium, så är nu mina fina guldfiskar flyttade till dammen. Den delar de med massor grodyngel och mygglarver. Mygglarverna har försvunnit. Konstigt.

Ibland nästan bottenfryser dammen. Då kan inte fiskarna bo där. Istället får de bo i ett akvarium i TV-rummet. Då kan de se på TV också.
Sedan blir det vår och varmt. Då kommer det massa mygglarver i dammen. Då är det dags att släppa ut fiskarna. Fiskar och mygglarver trivs inte ihop.
De har också betydligt mer vatten att simma runt i. Jag tror att de tycker om det. De simmar än hit än dit.
På hösten, när det är dags att ta in dem igen, har de likt bockarna Bruse blivit feta efter sommarbetet.
Idag ska jag ut och åka till ett hemligt ställe. Jag berättar inte vart färden går, men säg inget till Agnes i Uppsala.

Hej så länge
Sverker

Leg. fiskvårdare

PLASTPÅSE Fiskarna fick åka i en plastpåse från vinterakvariet till sommardammen. Sedan måste de temperaturanpassas ett tag, innan de kan släppas ut bland maten.

GLADA Oj, vad guldfiskarna blev glada. Det såg precis ut som de åt mygglarver. Vem vill ha sådan mat? Inte jag. Jag föredrar köttbullar, men det fanns inga i dammen. Därför tillbringar jag inte sommaren i någon damm. Dessutom blir man blöt.

KASS Husse envisades med att han skulle fotografera fiskarna under vattnet med sin nya kamera. Nu var det så att det var alldeles fullt med frömjöl i dammen och solen sken. Det här är det bästa resultatet.

Dagens ord på livets stig

Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha.


Sverker
(2000–)

22 maj 2014

Det är vackrast mellan hägg och syren

STÄMMER Det är inte alltid datt gamla orspråk stämmer, men här ser du att det verkligen är vackrast mellan hägg och syren.

Det sägs så mycket i gamla ordspråk som är helt fel. Men sedan finns det också de som är helt rätt. Ett som stämmer alldeles perfekt hittade jag idag av en ren tillfällighet.

När husse och jag hade varit ute på vår morgonpromenad, så suckade husse:
– Oh, vad fint det är. Det är i alla fall vackrast nu mellan hägg och syren.
När vi kommit hem och jag var på väg till dammen, för att ta en slurk av det goda vattnet, så såg jag det helt plötsligt. Husse hade rätt!
Jag har en hägg. Jag har också en syren. Och vem fanns emellan? Jo, det var jag, Sverker. Jag är ju vackrast. Således är ordspråket alldeles rätt.
Det finns annat i trädgården nu med som är vackert. Jag skickar med ett par bilder på busken som inte går att stava till och några fina gula blommor jag är stolt över att ha i trädgården.
Titta och njut!
Hade inte batteriet tagit slut i kameran, hade det kanske funnits fler bilder.

Hej så länge
Sverker

Leg. vackrast

MÄNGFALD Syren, busken som inte går att stava till och blodlönn. Det finns mycket i min trädgård. Fast det råder brist på köttbullar.

STOR Bara föra att du ska se hur stor busken som inte går att stava till är, så finns en bild där du kan jämföra med det vackraste som finns. Sverker!

STOLR Är det något jag är stolt över, så är det att jag lyckas med dessa gula blommor år efter år. Visst är de vackra!

Dagens ord på livets stig

Ett fint ansikte fångar ens ögon, medans en fin personlighet fångar ens hjärta. Tänk att jag har båda egenskaperna!

Sverker
(2000–)

21 maj 2014

En vandring bland gamla hus och många ben

HUS En bild på mig med koppel på marken. I bakgrunden ser du två hus. (Längst till höger ser du ett hus om du tittar noga.) Ungefär så ser husen i Rabbystan ut. Att de är vackra beror på att det inte har varit någon stadsplanerare eller arkitekt inblandad.

Gamla hus, kan det vara något? Ja, det tyckte min husse. I alla fall om de ligger i Rabbystan. Därför åkte vi till Rabbystan. Det var inte bara vi som åkte dit, utan massor andra människor och hundar.

Rabbystan är en by, eller mer några hus efter en väg, som bara ligger några hundra meter från Svenstorp där både farfar och min husse var på somrarna.
I Rabbystan lekte min farfars pappa som barn och farfar också. Farfars pappa hette David, precis som min David, och han har skrivit en bok om de som bodde i Rabbystan en gång i tiden. Det var inga torp, även om man kan tro det, utan det var backstugor som byggdes upp där. Det innebar att invånarna försörjde sig på hantverk och dagsverken, eller vad de kunde hitta på.
Vi vandrade längst med vägen och en tant berättade om stugorna, som man inte kunde se. Det var nämligen en massa ben i vägen.
Husse och jag ska ta med oss min Agnes dit en gång, för hon sade att hon inte visste var Rabbystan ligger. Då kan jag passa på att titta på husen.

Hej så länge
Sverker

Leg. kulturell

BEKANTSKAP Att komma ut så här är väldigt roligt. Här passar jag till exempel på att göra en ny bekantskap. Så är det ofta i Rabbystan.

FOLK Det var ganska många som var ute och gick. Antagligen besöksrekord i Rabbystan de senaste hundra åren. Vilken tur för alla som kom att jag är så pass frisk så de fick se mig.

SNIKEN I Det kostade pengar att gå och lyssna på tanten. Den här lille gynnaren, var dock så pass sniken, så han tjuvlyssnade. Det är en huggorm. Jag ska vara rädd för huggormar, säger husse.

SNIKEN II I en hage gick ett helt gäng med kossor och betade. De betalade inte heller. Fast de var glada över och se mig. Jag orkade inte valla dem igår, även om det säkert behövdes.

SKYMD Hur lätt är det att se hus när man är så kort som jag? Inte alls lätt, skulle jag vilja säga. Men det gjorde så mycket. Jag fick en promenad och vädret var vackert.

Dagens ord på livets stig
Av sysselsättningspolitiska skäl måste vi tyvärr ha en regering.


Sverker
(2000–)

20 maj 2014

Det är fortfarande synd om mig

IDYLLISKT En ovanligt stilig västgötaspets i samspråk med sin inte fullt så stilige husse. Kan det bli mycket bättre? Ja, säger jag med eftertryck.

Rent skenbart så är allt bra. Men det är inte alls så. Jag är nämligen rakad här och där. Dessutom måste jag ta mediciner i massor. Säkert över 100 gånger per dag.

Jag har nu en svår tid framför mig Jag måste ta massor olika mediciner flera gånger om dagen. Har du smakad medicin? Den är inte god. Ingen medicin är god. En del sprutar husse in i munnen med en spruta. Är det rätt att göra så med en västgötaspets?
Dessutom är jag rakad, Jag är rakad på bägge framtassarna. Det är ganska små rakningar.
Vad värre är, är att jag har blivit tvångsrakad på magen. Det är inte manligt att ha rakade magar.
Nu hoppas jag att jag ska bli bättre och att håret växer fortare än grasmattan.

Hej så länge
Sverker

Leg. skadad

TJATIGT Det här börjar bli tråkigt. Det är krävande att vara fotomodell. Jag försöker göra min husse uppmärksam på att det skulle vara bättre att ta en promenad. Min skog är bra ställe för promenader.

SKAMLIGT I Du ser tydligt att det är synd om mig. Rakad på magen! En stilig och manlig västgötaspets ska inte vara rakad någonstans. Hoppas ingen upptäcker det här. Fast oddsen att någon skulle krypa under en västgötaspets, är inte så stora.

SKAMLIGT II Inte är det särskilt stiligt att ha en kal fläck på frambenet. Inga tuffa män rakar sina framben, men jag blev tvångsrakad i Jönköping. Sedan satte de in en spruta där också. AJ!!! Sprutor gör ont redan innan de sticker.

Dagens ord på livets stig
Gör det roliga först! Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.


Sverker
(2000–)

19 maj 2014

Nu är jag hemma hos min husse igen

HEMMAGRÄSMATTA Hemma äntligen. Nu kan jag inspektera att Stig skött min gräsmatta. Det har han gjort. Hade det varit husse, så hade du inte sett mig.

Det var med sorg i hjärtat, som personalen på djursjukhuset i Jönköping fick skiljas från mig. Jag förstår dem så väl.
Nu är jag hemma hos husse, vilket är skönt. Jag behöver inte oroa mig längre om han klarar sig .


Jag ska bara skriva ytterst kort. Jag ska återkomma med alla mina krämpor. Fast jag vill understryka att jag är väldigt glad och pigg. Jag äter duktigt och jag tar min medicin. Lite motvilligt kanske, men ändå.
Fast jag undrar om de tror att jag är en tvättbjörn på sjukhuset. Jag blev badad igen!

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmahund

SJUKHUS Om du skulle råka se ett hus som ser ut såhär, så vet du att det är ett djursjukhus. Nu är de nogt för min del, men jag ska på återbesök, men det räcker alldeles med akutbesök. Kopplet fick jag alldeles gratis, även om husse påstår att det är det dyraste koppel jag har.

DAMMVATTEN Har du inte smakat dammvatten, så ska du passa på och göra det om du kommer hit. Det är nog det godaste vatten som finns.

MEDICINER Numera har jag fler mediciner än husse. Jag tror att han är väldigt avundsjuk på mig. Jag har sprutor också. Jag får en del mediciner insprutade i munnen. Obehagligt.

18 maj 2014

Kvar ännu en dag på djursjukhuset

ÖMKANSVÄRD Du ser själv hur synd det är om mig. Jag skulle hellre vara hemma, än på sjukhuset. Nu har jag ju inte så tråkigt, men det är roligare hemma. Det är inte konstigt att jag längtar ut.

Jag blir kvar ännu en dag på sjukhuset. Då kan de se om mina levervärden har blivit bättre. Med andra ord om medicinen har hjälpt.
Imorgon kommer jag nog hem. Hoppas jag.
Om du undrar vad jag har fått för sjukdom av den elaka fästingen, så heter den Anaplasma. Den kan du läsa om här och här också.
Jag undrar så hur husse klarar sig utan mig. Han har det nog inte lätt nu utan sin Sverker


Hej så länge
Sverker

Leg. sjuk