11 april 2015

En slö och otacksam katta

PRESENT Vad var nu detta för något? Jo, det var en present till den franska kattan, numera Mantorpskattan, Lucy. Jag gav henne ett träningsredskap som tack för all kattamat jag har fått.

För länge sedan (den 15 mars) skrev jag om min Pers besök här hos mig. Eftersom jag är så makalöst snäll, så skickade jag med honom ett tränings- och gymnastikredskap till den franska kattan, numera Mantorpskattan, Lucy. Detta som tack för all mat jag hade fått.

Det var så att husse och jag var på Granngården en dag (f.d. Centralföreningen, Lantmännen mm). Där upptäckte vi att de hade viss rabatt (=70%) på ett gymnastikredskap för katter. Ja, varför inte tyckte vi. Lucy är säkert i behov av ett eget gym.
Det var ett väldigt fiffigt konstruerat redskap. Minst lika bra som de du kan se på TV-Shop. Det finns tre olika plattformar man kan hoppa emellan, ett rep som man likt Tarzan kan svinga sig i. Dessutom kan man klättra på stolpen om man vill. Sammantaget en god och allsidig träning för att stärka sina muskler och sin smidighet inför sommarens mus- och fågeljakt.
Jag tyckte det skulle passa Lucy utmärkt. Hon ger sig ju bara på humlor och flugor. Dessutom utan större framgång. Visst skulle det vara dags för henne att höja ribban lite, eller vad tycker du?
Vad gör då kattan, när hon får tillgång till detta multiredskap? Jo, hon går och lägger sig på den översta kudden och där ligger hon. Ibland tittar hon in. Ibland tittar hon ut. Ibland tvättar hon sig.
Tala om att kasta pärlor för kattor.

Hej så länge
Sverker

Leg. besviken

SLÖAR Isället för att hoppa och studsa på sitt nya gymnastikredskap, ligger kattan och bara slöar. Hon har visserligen tagit sig högst upp, men det var tydligen allt vad hon orkade.

TVÄTTNING Det var ju inte något tvättställ, som Lucy fick av mig. Ändå ligger hon och försöker göra sig fin. Ganska förgäves, skulle jag vilja påstå.

UTSIKT Bara för att skryta med att kattor kan se i mörker, ligger hon och glor ut i mörkret. Egentligen tror jag att hon speglar sig. Hon är nog lite fåfäng, tror jag.

AKTIV Nej, men se! Här har det tydligen förekommit lite aktivitet. Repet ligger på mellankudden. Men det var väl duktigt Lucy, att du orkat göra det. Hoppas du inte förtog dig.

Dagens ord på livets stig

Katter kan med matematisk noggrannhet beräkna precis var de ska sitta för att vara mest i vägen.


Sverker
(2000–)

10 april 2015

Fader- och moderslösa vandaliserade gäststuga

GÄSTSTUGA Det skulle städas en gäststuga en dag, det var en korkad husse och jag. När jag kom in i huset, så upptäckte jag att stugan var vandaliserad. Vilka var de skyldiga?

Det är hög tid att städa min gäststuga. Varför? Ja, det får du veta snart. Jag säger inget, för då blir det ju inte någon överraskning att någon (=Eloise från Vermont) ska komma och hälsa på mig snart (=tisdag).
I vilket fall som helst upptäckte jag att vandaler hade varit framme i gäststugan.


Du vet kontakterna som är under fönstret i sovrummet, var alldeles sönderslagna. Vem hade gjort detta hemska dåd? Kan man inte lita på folk alls nu för tiden?
Jag gjorde en snabb och effektiv brottsplatsundersökning. Jag såg direkt att tavlan ”De fader- och moderslösa” inte hängde på sin plats ovanför kontakterna. Direkt drog jag den riktiga slutsatsen att de hade försökt rymma. Naturligtvis hade jag rätt. Snöret på baksidan av tavlan var trasigt. De hade säkert skavt av snöret och hoppat ner på kontakterna. Fy skäms, säger jag.
Fast det är väl den tragiska bakgrunden som får dem att begå sådana hemska brott. Det är ju väldigt synd om barnen som inte har någon pappa eller mamma. Att den gamla farbrodern med den stirrande blicken är föräldralös, verkar vara mera naturligt. Motsatsen hade varit mera förvånande.
Nu är kontakterna bytta och den skäggiga gubben med de arma barnen hänger åter på väggen. Nu i en rejäl ståltråd.

Hej så länge
Sverker

Leg. brottsplatsutredare

SÖNDERSLAGET Du ser själv. Alla väggkontakterna var sönderslagna. Vem hade gjort detta hemska dåd?

BROTTSPLATSUTREDARE En av Sveriges skickligaste brottsplatsutredare (=Sverker) på väg in för att undersöka brottsplatsen. Skulle han lyckas spåra förövarna ännu en gång?

KLAR Så där ja. Det var inte så svårt. En snabb undersökning gav vid handen att attacken hade skett uppifrån. Av vem? Ja, det fanns inte så många att välja emellan i detta fall – i dubbel bemärkelse.

SKYLDIGA Här har du de skyldiga. Den äkta handmålade oljefärgstavlan ”De fader- och moderslösa” av Amalia Lindegren hade slängt sig ner på kontakterna. De skulle väl försöka rymma, kan jag tänka mig. Snöret på baksidan var i alla fall också trasigt.

Dagens ord på livets stig

Här går man och städar och skurar och tvättar och till sist så stryker man väl med …


Sverker
(2000–)

9 april 2015

Övergiven, ensam, hungrig och risig

ENSAMT Du ser själv hur eländigt jag har det. Alldeles ensam får jag promenera jämte rishögar. Inte konstigt att jag känner mig risig.

Jag har det inte lätt. Nu är jag övergiven av alla. Min Per kom och åkte samma dag. Min Agnes försvann igår. Nu är jag ensam kvar. Ingen enda i hela världen bryr sig om mig.
Vad som är värre, är att jag är totalt ensam med min husse.


Fast det är inte nog med olyckorna.
Matresterna efter påsken är slut. Nu har jag inte ens lite lammkött att se fram emot. Vad ska det bli av mig?
Sommardäcken sitter redan på bilen. Agnes har kontrollerat allt, så i år slipper vi skruva fast ett hjul. Det fick vi göra förra året. Vi nästan tappade det.
Husse har fått för sig att han ska städa. Dammsugare är ett otyg. Jag ogillar dem skarpt. Hur ska jag stå ut idag?
Jag fick inte ens kattemat till frukosten idag. Min husse hade glömt att ta ut en kattematkorv från frysen. Hur länge ska jag behöva lida?
Fast på plussidan kan jag säga att jag fick lite leverpastej på min mat. Det var det enda lite, lite vettiga som husse har gjort på flera dagar.
När min Per och min Agnes var här, så regnade det lammkött över mig, minsann. Det var tider att minnas.

Hej så länge
Sverker

Leg. lidande

FÖRSVINNER Där försvinner den sista vettiga i min flock, min Agnes. Kvar inlåst i bilen finns jag alldeles ensam med en korkad husse. Roligare kan man ha det.

SISTA Detta var det sista jag såg av min Agnes denna gång. Med raska steg går hon mot tåget till Uppsala, där djur i diken väntar på henne. Hon vände sig inte ens om och vinkade. Hur vänligt är det?

FÅNGEN Min Agnes stol är tom. I baksätet sitter jag fången. Till höger ser du lite av skjortan som sitter på den korkade.

Dagens ord på livets stig


Lova mig att du aldrig glömmer mig, för om jag trodde att du skulle det, så skulle du aldrig få gå.


Sverker
(2000–)

8 april 2015

Den nya matematiken firar nya triumfer

HJÄLP Det är klart att min Agnes behöver lite experthjälp när hon ska byta däck. Fast det finns en som hade behövt det ännu mer.

Det börjar dra ihop sig till sommar nu. Då ska man byta ut vinterdäcken på bilen mot sommardäck.
Min husse tyckte att det var dags för min Agnes att lära sig hur man ska göra, så under min handledning bytte Agnes däck i ett flygande fläng.


Min Agnes kämpade på och var riktigt duktig minsann. Min husse tyckte att det kunde gå lite fortare, så på bilens vänstra sida skulle de hjälpas åt och dela på bördorna.
För att vara lite pedagogisk kan man då få följande räkneexempel:

En flicka (=min Agnes) och en något korkad husse (=min husse) skiftade däck på min bil. Flickan gjorde de högra däcken själv. På bilens vänstra sida skulle flickan byta ett däck. Resten skulle bytas av den korkade hussen.
Hur många däck bytte flickan? Hur många däck bytte den korkade hussen? Hur många däck byttes sammanlagt.

Lätt tycker du, som säkert är duktig i matematik. Men nej. Inte med den korkade hussen.
Om du tror att 3+1=4, så har du alldeles fel.
Facit 3+1=5.
Varför. Flickan bytte tre däck. Den korkade hussen bytte två däck. Hur kan det bli så? Bilen har ju bara fyra hjul.
Jo förstår du. Den korkade hussen skruvade av vinterdäcket och satte dit samma däck igen. Han hissade ner bilen, tog in domkraften i garaget. Efterdrog hjulbultarna, precis som man ska.
– Men min dumme &%#&, jag satte på vinterdäcket igen, utbrast den korkade hussen i det han stod och stirrade på det ej ditsatta sommardäcket.
Då fick han byta igen. Andra gången bytte han vinterdäcket mot sommardäcket.
Så kan det gå om man inte har alla hästar inne. Det har inte den korkade hussen.

Hej så länge
Sverker

Leg. sevicekung

ELEGANT Min Agnes klarade allt elegant. Hon tog av vinterdäcken och satte på sommardäcken. Precis som man ska. Dessutom alla däck på rätt plats. Men det fanns en annan.

Dagens ord på livets stig


Hundskola meddelar att deras elever är speciellt förtjusta i matte.


Sverker
(2000–)

7 april 2015

Äldre gentlemän har behov av lammkött

BEHOV Dags för en rejäl fördisk. Det är min Per som serverar mig det. Lite sås, men mest lammkött!

Det var lammkött hemma igår. Det är nämligen lite högtidligt, eftersom det var påsk och både min Agnes och min Per var hemma hos mig. Då kan det passa bra att bjuda på lammstek.

Gårdagens middag var en ovanligt lyckad tillställning. Både min Per och min Agnes var hemma. Båda lät sig väl smaka av den ungsstekta lammsteken med ungsstekt sötpotatis.
För min del överträffade denna måltid mina vildaste förväntningar.
– Usch, massa senor, sade min Agnes i det att hon med ett elegant kast lät en stor köttbit byta plats från sin tallrik till mitt golvet. Vem fanns på golvet? Jo jag, som inte hade något emot senigt lammkött.
– Å, vad äckligt, massa blod. Ännu en köttbit for genom luften i en vid båge från Agnes tallrik för att mellanlanda på golvet, innan den snabbt och otuggad nådde slutdestinationen – min mage,
Efter denna trevliga och välsmakande måltid var det fördisk. Mer lammkött, särskilt från min Pers tallrik.
Till middag fick jag så småningom hundmat som var toppad med ännu mer lammkött.
Jag anser att det behövs lammkött varje dag, bara för att pigga upp oss äldre gentlemän.

Hej så länge
Sverker

Leg. lammköttsälskare

GENERÖST Du ser själv hur snäll min Per är. Han tänker minsann på mig. Dessutom delar han upp köttet fint.

SYSKON Min Agnes och min Per är syskon. Det är bara för att de har samma pappa. Så här ser de ut när de nästan har ätit klart.

GOTT Ser du biten nere till höger. Den skickade min Agnes iväg till mig, då hon ansåg den vara för blodig. Det är så måltider ska vara!

MIDDAG Detta är vad jag kallar en middag Kattematen var utbytt mot lammkött. Lammkött är godare. Mer lammkött till oss äldre herrar.

SKAKA Efter en sådan måldit behövde både min Per och jag skaka ner mate, så vi tog oss en liten promenad på min väg. Jag kunde visa honom några nya gula blommor, som inte fanns vid hans förra besök.

Dagens ord på livets stig


Framgång beror bara på tur. Fråga en som har misslyckats.


Sverker
(2000–)

6 april 2015

Risigt att vara fjättrad

FASTSATT I ena ändan av linan ser du min Agnes. I den andra ändan finns jag. Bara för att jag hade ett kort ärende, på 45 minuter, så tyckte både min Agnes och min husse att jag skulle hållas i fängsligt förvar.

Min husse, men framför allt min Agnes, kom igång att röja i min trädgård. Min Agnes koncentrerade sig på långtidsprojektet ”Agnes uteplats”. Min husse grabbade tag i motorsågen och gav sig på de slokade syrenerna. Jag hade ett ärende att sköta.

Många små buskar försvann det vid min Agnes uteplats i vardande. Hon slet med sekatören så kvistarna yrde. Husse hängav sig att kapa syrener med motorsågen, för han är man.
Jag hade tidigare känt ett intressant spår på min väg, så jag begav mig ut på uppdrag.
Husse trodde att jag var hos min Agnes. Min Agnes trodde att jag var hos min husse. De saknade mig efter en halvtimme ungefär. Min husse åkte ut med bilen och letade.
När han var ute och for, så passade jag på att smyga hem. Jag har mina hemliga vägar (över grannarnas tomter).
Denna utflykt resulterade i att jag fängslades. Det var husbilslinan som kom till heders igen. Inte alls roligt.
När allt var färdigklippt behövde min Agnes assistans, så äntligen slapp jag vara fjättrad.
Jag undrar om Agnes uteplats blir färdig i sommar? Den går på fjärde året nu.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdsslav

RISIGT Detta är dubbelrisigt, kan man säga. Dels sitter jag fast i en lina, dels ligger det massa ris som min Agnes har röjt från slänten vid sin uteplats i vardande. För att göra klart för min flock och alla grannar hur jag plågas, så skäller jag lite.

SLÄPA Det var ett slit och släp att ta upp kvistarna till vägen. Min Agnes och jag fördelade bördorna jämnt. Jag visade vägen och min Agnes följde efter. Här har vi just lämna ett stort, stort lass. Men varför strålar solen på mullvadshögen?

VILA Dagens arbete hade varit så arbetsamt, att vi belönade oss med en stunds tv-tittande. Min Agnes somnade, medan jag tittade på tv. Eller var det tvärtom?

Dagens ord på livets stigTrädgårdar blir inte gjorda genom att sitta i skuggan och utropa "Oh, så vackert".


Sverker
(2000–)

5 april 2015

Jag saknade Jakobs stege till påskbordet

STEGE Jag såg verkligen fram emot att äta påskbord hos min resursfamilj. Jakob skulle nämligen vara där. Du ser på bilden vilken fin stege han har. Med hjälp av den hade jag kunnat klättra upp på bordet, när resurshusse låg och sov.

Jag firade påsk igår. Det var ju påskafton. Min Agnes, min husse och jag var hemma hos resursfamiljen. Där fanns Jakob också, vilket jag såg fram emot. Tyvärr hade han glömt sin stege den här gången också, så jag kom inte upp på bordet.

När det är påsk så ska man äta för mycket. Tyvärr gäller detta tydligen inte mig. Hade inte Jakob funnits hemma hos min resursfamilj, så hade jag väl blivit helt utan
Jakobs mamma heter Emma och hon hör till min resursfamilj. Hon är nämligen dotter till resurshusse och resursmatte. Så Jakob hör också till min resursfamilj. Han är den ende som har lite förstånd. Han förstår nämligen att jag också behöver påskmat.
Nu hade jag ju dock hoppats lite mer av Jakob. Jag vill så gärna prova hans stege, som jag har hört talas om. Med hjälp av hans stege, så skulle jag själv kunna välja och vraka på på påskbordet.
Jag hade nog börjat med köttbullarna, för att sedan ge mig i kast med prinskorven. När jag hade tuggat färdigt, så hade jag förbarmat mig över skinkan. Sedan hade det blivit svårare, men lite lax hade inte varit fel.
Nu blev det ju inte så, utan sent på kvällen fick jag lämna min resursfamilj hungrig som vanligt. Fast några korvar och köttbullar hade jag fått. Tack Jakob!

Hej så länge
Sverker

Leg. påskfirare

TRAGISKT Detta är en tragisk syn. Du ska veta att det tillkom prinskorv, köttbullar och Janssons frestelse. Det är inte maten som är tragisk i sig. Tvårtom. Det tragiska är att jag inte nådde den. Jakob hade inte med sig sin stege

UMGÅS Jakob och jag umgicks lite, fast mest på distans. Det är säkrats så, tycker jag. Det är synd om Jakob, som har en taxtröja. En västgötaspetströja hade varit mycket finare.

FRÅGA Du undrar säkert vad jag gör? Och varför står Jakob där och undrar varför jag fick så lite?

SVAR Jag fick minsann fördiska för Jakob. Det är hans tallrik som jag tar hand om. På den fanns det både prinskorvar och köttbullar. Jag passar också på att lära Jakob hur man fördiskar. Men det hade varit bra med en stege upp på bordet.

Dagens ord på livets stig


Barn är enastående skapelser som alla borde försöka efterlikna – särskilt om de matar västgötaspetsar.


Sverker
(2000–)