2 februari 2013

Idag blir det inget

VÄLTRA Under tiden som husse ägnar sig åt städning light, (=vispar rund lite med dammsugaren i mitten av rummen), fort sätter jag mitt utomhusbadande i snön. Det är inte mycket snö kvar, så det gäller att passa på. I kväll kommer min resursfamilj. Du brukar det bli mycket fördisk. Tre tallrikar ät bättre än en.
I morgon får du reda på hur festen avlöpte och hur fördisken smakade.

Dagens ord på livets väg

Den late har alltid mycket att göra.


Sverker
(2000–)

1 februari 2013

På spaning efter vårtecken

OBLÖT Senast igår fanns det vatten på isen, men idag har blötheten som bortfrusen. Går det hoppas på en vår efter detta bakslag?

All snö bara försvann. Så där helt plötsligt, utan att jag hade bestämt det.
Har det månne blivit vår? Jag beslöt att göra en kort vårspaning.


I min trädgård finns det bara en liten, liten snöfläck. Med lite skicklighet så lyckas jag att snötvätta mig utan att hamna på gräsmattan. En snötvätt är alltid skönt. Husse snötvättar sig aldrig.
En inspektion vid stranden gav vid tassen att isen inte längre är blöt. Men hur tjock är den? Håller den för en smal och vältränad västgötaspets? Jag försökte skicka ut husse på isen. Håller den för husse, så håller den för mig. Det har varit mitt motto i alla år jag bott här. Men husse han vägrade.
Nu får vi vänta till helgen, så får vi se om det dyker upp några pimplare eller skridskoåkare som inte dyker ner.
Min exmatte dök ner när hon åkte skridsko. Hon fick åka ambulans.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårspanare

SNÖTVÄTT Att bada och duscha är inte särskilt kul om jag får säga det själv. (Och det får jag, för det är min blogg.) Att tvätta sig i snö är en helt annan sak. Dessutom blir jag minst lika ren.

ISKAJ På sommaren består min kaj mer av sten. Ingen is alls. Av detta kan jag dra slutsatsen att sommaren inte är här och knappast våren heller.

FAST När våren är här och isen ska försvinna, brukar det bli vatten längst med sidorna först. Men just nu gick isen ända in och satt fast i min strand.

Dagens ord på livets väg


Att komma ihåg att man glömt någonting är ett framsteg.


Sverker
(2000–)

31 januari 2013

Vi glömde bort vår store rorsman

RORSMAN Hur många gånger har min resurshusse inte tagit mig rätt väg över okända vatten? Och så glömmer både husse och jag bort honom på hans födelsedag. Fy på oss!

Detta är sent. För sent!
I måndags undrade jag varför alla flaggade för mig. Nu visade det sig att det för en gång skull inte var för mig. Det var för min resurshusse. Han fyllde år!


Hade jag inte haft så stilig päls, så hade du sett skammens rodnad lysa på mitt vackra huvud. Nu lyser skammens rodnad bara under pälsen. Husses rodnad lyser inte alls, för han har ingen skam.
Tänk att glömma bort min resurshusses födelsedag. Det är inte klokt, men så kan det bli ibland.
GRATTIS RESURSHUSSE PÅ FÖDELSEDAGEN!!!
På lördag ska minsann husse och jag fira honom här hemma.

Hej så länge
Sverker

Leg. bortglömmare

HÄNDIG Min resurshusse är en riktigt händig karl. Han kan till exempel måla sin båt på undersidan nästan alldeles själv. Naturligtvis behövs det goda råd från en expert (=mig) då och då, så färgningen blir som den ska.

BÄST Det här är väl allra bäst. Tänk att få sitta i resurshusses knä och bli kliad på magen. Det är grejer det. Dock finns det en risk att han plockar fram klotången. Det är det värsta som finns.

Dagens ord på livets väg

Man saknar katten när höga hyllor ska dammas, säger husse.


Sverker
(2000–)

30 januari 2013

Det är ishalt – sanda mina ord

PERFEKT Kanske inte helt perfekt skridskois, men nästan. Genom att först låta alla bilar platta till nedfallen snö och sedan timmar eller dagar senare komma med en plogbil och jämna till ytan, har Tranås kommun lyckats skapa en näst intill perfekt skridskobana. Det är till och med så jag halkar till ibland. Husse fuskar med broddar på skorna.

Att gå ut på en promenad är äventyrligt dessa dagar. Det är inte så att det finns så många isbjörnar eller troll, men det är väldigt lätt att halka omkull. Även en västgötaspets halkar till då och då. Antagligen har kommunen tänkt sig att skridskoåkande motionärer skall ta en tur på Strandvägen.

När vi väl har glidit fram de 400 meterna som Strandvägen (=min väg) utgör, så kommer vi till den isfria Kommunalrådsvägen (=Hättevägen). Här är det ingen risk att halka, eftersom vi nu promenerar på sandad asfalt.
En sväng in på det nya bostadsområdet visar att även där har gatorna fått sig en avhyvling. Detta gäller även Kjejsarvägen, som skenbart verkar sakna hus. Eller finns det hus där? Det kan man inte veta. De enda som trafikerar de gatorna är plogbilen. Antagligen för att det inte ska börja växa mossa på asfalten.
Sen ett meddelande till Tranås kommun: Det är ingen idé att ni letar efter sandkornet på Strandvägen. Husse har redan hittat det och snott det.

Hej så länge
Sverker

Leg. glidare

OFÄRDIGT På sjön är det inte perfekt skridskois än, men så har kommunen inte haft ett finger med i spelet. Lite mer regn och så en termometer som visar minusgrader, så får jag nog snart se skridskoåkare på Sommens blanka is.

KOMMUNALRÅDSVÄGEN Den närliggande kommunalrådsvägen plogas så tidigt, så där bildas det aldrig ordentligt med is. Dessutom är de glada i att sanda både vägen och gångbanan. Skridskoåkare hänvisas till min gata.

KJEJSARVÄGEN Här ligger de grupphus som efter en dyr arkitekttävling uppfördes för fyra år sedan. Liksom kjejsarens nya kläder, kan dessa hus bara ses av dem som är dugliga i sitt ämbete. Vägen är i alla fall välplogad och sandad, men ser du några hus?

Dagens ord på livets väg
Har ni aldrig lagt märke till vilken dålig moral det ofta är i ordspråk? Många av dem är rena skojarord. Ett sådant är "man ska aldrig säga aldrig". Det betyder ju att en husses ord bara är giltiga tills vinden vänder.


Sverker
(2000–)

29 januari 2013

Det blir ingen abdikation

KVARSITTARE Här sitter jag och här kommer jag att sitta. Så länge min undersåte (=husse) inte klarar sig utan en ledsagare och ett föredöme, så återfinns jag fast förankrad i min regeringsställning och kronan är lika fast förankrad på mitt huvud.

FEL! FEL! FEL! Jag har inga som helst tankar på att abdikera (= slänga kronan på tippen). Jag kommer sitta kvar som obestridlig kung hemma hos mig. Om någon (= husse) har trott något annat, så är det fullkomligt fel.

Bara för att drottningen i Holland börjar bli trött, betyder det inte alls att jag skulle känna mig färdig att ta av mig kronan för gott. Tvärtom, det finns all anledning att behålla den på för att undvika en dominoeffekt bland Europas kungahus. Visserligen fyller jag snart jämt 13 år, men det är ingen ålder för en pigg västgötaspets, den ädlaste av alla hundraser.
Dessutom har ju inte jag någon lämplig arvtagare till kronan. Jag hade vissa tankar på att Lucy kunde ta över om jag skulle känna att regentplikterna (= öppna paket och äta gratis festmåltider) skulle bli betungande. Men nu har ju Lucy flytt till fjärran land (=Mantorp), så det blir inget regerande för hennes del.
Nej jag säger som gamle kung Gustav VI Adolf: Plikten framför allt!

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmakung

TRÖTTER Alla orkar inte med de betungande kronor som vilar på en regents huvud. Antagligen abdikerar drottning Beatrix bara för hon ska slippa och lägga håret varje gång hon har tagit av sig kronan. Här kan du också se vem som är populärast om du läser tidningstexten.

ARVTAGARE Enligt en gammal svensk tradition hade jag i tysthet importerat nästa regent från Frankrike. Nu bar det ju sig icke bättre än att kattan abdikerade och flydde till Mantorp redan innan hon hade fått titeln kronkatt. Så kan det gå.

TUNGT Det är inte lätt att vara i rakt nedstigande led från kung Sverker. Dessutom vittnar hans öde om att det inte är ofarligt att vara kung. Här, vid stenen, blev han mördad 1156 av sin körsven.

Dagens ord på livets väg

Plikter uppstår genom att man inte säger nej i tid.


Sverker
(2000–)

28 januari 2013

Bilder ur livets dagbok

SPANING En mycket lämplig temabild för dagens blogg. Du ser mig stå och spana i min skog, men den kan också tolkas som en spaning på den tid som flytt.

Ibland kan det vara spännande att bläddra i det gamla fotoalbumet och återuppväcka gamla minnen (= jag kommer inte på något annat att skriva om).
Idag minns jag från 2002 till 2004.


Det var mina ungdomsår, så de var ganska aktiva. Dessa aktiviteter tog också lite på krafterna, så jag sov lite då och då också.
Det var också en period då jag reste runt mycket i världen. Därför är det lite blandade bilder från hemma runt mitt hus där jag bor för det mesta och några från andra ställen när jag bodde i husbil.
Kännetecknande för alla bilderna är att de är väldigt bra. Jag är nämligen med på samtliga.

Hej så länge
Sverker

Leg. minnesmästare

PAUS Det var väldigt varmt ute, och det gör att jag hade blivit lite trött. Det här är taget hemma hos en lekkamrat, Diana, som jag har i södra Frankrike. Hennes hus är sådär 500 år gammalt, så det har hunnit svalna inomhus under årens lopp. Det var skönt.

STOLLEPROV På den här vägen körde husse med husbilen. Det var precis så den fick plats och inte trillade ner över kanten. Men vi klarade det i alla fall, vilket var skönt. Vägen gick till Tora och Anders, som hade hyrt ett hus i Toscana.

ATLET Har du sett vilken spänst, vilken elegans. Jo, det är allt jag som kommer flygande för att sekunden senare sväva högt över ribban. Så duktig är jag. Som du förstår så är bilden tagen på Sommenbygdens Brukshundsklubb, som ligger på promenadavstånd från mig.

UPPTAGET Det är inte konstigt att jag blänger lite. Här har jag bäddat ner mig i min säng och ligger riktigt skönt. Sen kommer husse och aspirerar på min plats. Oförskämt.

Dagens ord på livets väg
En tröst för er som jobbar är ju att det är bara de första fem dagarna efter en helg som är värst.


Sverker
(2000–)

27 januari 2013

Skattjakt och festmat samma kväll

SKATTJAKT Här inne i skafferiet finns det nog en skatt som husse glömde när han hämtade mig. Jag var också lite exalterad (= uppjagad), så jag glömde också bort den. Men nu ska den hem!

Husse och jag, eller jag och husse om det ska tas i rangordning, var hos min resursmatte och resurshusse igår. Det är ju lite osäkert med fördisken på det stället, men jag visste att jag hade kvar en kvarglömd skatt.

Troligtvis fanns min skatteåterbäring i skafferiet. Den var avsedd som promenadgodis till mig om jag gjort något duktigt. Till exempel kommit om de hade sagt ”Sverker. Kom!!” Kommer jag snabbt och lydigt då, så bör jag få en godis. (Eller ska ha, men det låter lite oartigt.) I vilket fall så öppnades aldrig den påsen.
Jag hade en aning om att den kunde finnas i skafferiet. Med lite möda fick jag upp dörren, som stod på glänt. Jag tog fram påsen och skällde lite uppfodrande på den.
Husse tog påsen, utan att först belöna mig med delar av påsens innehåll, och lade den i en grön kasse från Urban Outfitters. Meningen var att vi skulle ta hem kassen och påsen.
Sedan åt alla väldigt godluktande mat. Hjortbiff och svampsås. Alla utom en åt. Det var jag Sverker, som fick hålla till under bordet.
Men efter maten kom det en överraskning från min resursmattes hand: en tallrik med inte bara fördisk, utan en hel halv biff.
Jag orkade äta upp den lätt. Det hade nog inte Lucy klarat. En väldigt lyckad kväll, måste jag säga.
Du undrar säker hur det gick med kassen med påsen med godiset? Den glömde husse. Igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. fördiskare

GODISPÅSE Jag och min godispåse. Innehållet i den röda påsen gör att jag lyder bättre. Men nu när husse glömde den igen, så får jag väl bli olydig tills han hämtar den.

SMASKENS Ser du vad det är jag får av resursmatte? En halv hjortbiff. Den var väldigt god vill jag lova, sen sitter jag väldigt fint också.

FINLIR Biffen tog snabbt slut. Som du förstår, så fick jag alldeles för lite. Redan efter någon sekund, så var det bara finliret kvar. Slicka tallriken alldeles ren, så den kan sättas in i skåpet.

Dagens ord på livets väg

Hellre magen spränga än maten slänga.


Sverker
(2000–)