19 januari 2013

Gissa vem som ligger här?

BEGYNNELSEN Här bodde Per när han var precis ny för precis 40 år sedan. Han fick bo i en margarinkorg, som hans farmor hade sytt lite tyg runt. Per bodde först på Mosebacke torg. Det är där man brukar bo om man heter Per, tror jag. Sedan flyttar man till Tranås och Lillaryd.

Idag ska husse och jag åka och fira min Per. I väntan på jättebra bilder och en levande berättelse från det tillfället, får du hålla till godo med ett par gamla bilder från Pers barndom i Lillaryd. Numera heter Lillaryd Tranås trafikplats norra istället och husen är borta. Istället bor vi hemma hos mig i Hätte och Per bor hos sig.
Men nu ska vi åka och gratulera Per och jag får hälsa på Lucy.


Hej så länge
Sverker

Leg. nostalgiresenär

VIKTIGT Redan tidigt i livet lärde sig Per vad som var viktigt: att ge hundar mat. I detta fallet är det hunden Stina, som också bodde i Lillaryd liksom Per. De sov också i samma säng.

HÖNSVÄN I hönshuset i Lillaryd fanns det en höna som var tam och hette Agda. Hon tyckte om att bli buren på och åka på flaket på en trehjuling. Du ser också min David på bilden. Han klappar hönan.

ONÖDIGT Att sitta och klappa katten Måns, kan tyckas vara lite onödigt, men min Per är snäll mot alla även mot katter. Måns låg också i sängen, liksom övriga katter som fanns på Lillaryd. Det fanns får också, men de sov hos sig.

OMVÄXLING Att hålla på och klappa djur hela dagarna kan bli lite tjatigt. Då kunde Per och David istället koppla av med en flygtur, som ju alltid är skoj.

Dagens ord på livets väg
Mognad har mer att göra med vad för slags erfarenheter du haft och vad du lärt av dem och mindre med hur många födelsedagar du har firat.


Sverker
(2000–)

18 januari 2013

Och vad döljer sig här?

SPINKIG Det är sorgligt att se mig hur spinkig jag är. Jag hade hoppats att husse skulle ta med sig rejält med mat. Jag hade verkligen sett fram emot stora portioner amerikansk skräpmat. Jag får leta förgäves i hans väska.

Svaret på rubriken är inget alls. Jag nosar på fel ställe. Det som inte döljer sig är den amerikanska plaststrumpan som innehåller lämpliga presenter till Sverker.

Som du ser så fick jag alldeles för lite presenter. Särskilt med tanke på hur länge husse var borta och hur han schabblade sig så han fick stanna extradagar. Nu är inte jag den som gnäller i onödan. Särskilt inte när det gäller hur mycket presenter jag får. I detta fall är det dock berättigat. Visst ser det ynkligt ut?
Ännu ynkligare är det med bilder idag, eftersom det lilla kortet som bilderna finns/fanns på är oläsbart. Jag undrar vad husse gjorde i Amerika.
Jag har fått smaka en (1) bit av innehållet i strumpan. Husse är dum. Det var ju jag som fick hela strumpan, sedan tog husse den.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältfödd

SMAKPROV Ser du att strumpan innehåller många olika sorters godis? Antagligen är det tänkt så av kreatörerna(=de som slängt ihop julklappen) att man ska välja ut sitt favoritgodis. Sen ska man få massor av just den sorten, Sådab tur hade inte jag, jag får nöja mig med smakproven.

Dagens ord på livets väg

Det sätt på vilket en gåva ges är mera värt än gåvan själv.


Sverker
(2000–)

17 januari 2013

Det otroliga har hänt: Husse är hemma

FEL Här har det hänt, det som inte skulle hända. Jag välkomnar husse. Tanken var att jag skulle negligera (= strunta fullkomligt i) honom. Men det är inte alltid så lätt.

Min taktik var att jag skulle ligga och sova djupt när min husse kom till mig hos min resursfamilj. Det gick bra.
Sedan skulle jag inte känna igen honom, så jag skulle morra och skälla när han kom. Det fungerade i 2,7 sekunder.
Sedan skulle jag låtsas som om han inte fanns. Det gick inte alls.


Jag och Lucy hade gjort upp en fin plan hur vi skulle göra när husse kom hem – om han nu skulle lyckas med det.
Lucy höll planen fullt ut, men för en gångs skull så gick det inte så bra för mig. Det är sådant som händer ibland.
Jag vill dock påpeka att den franska kattan på intet sätt är bättre än jag. Tvärtom. Hon är bara mer känslokall.
Nu är husse hemma i alla fall och jag har sovit under täcket bara för att värma honom.
Så snäll är jag. Nu ska vi ut och gå, för han behöver verkligen motion efter sin vällevnad i Seattle.
Hej så länge
Sverker

Leg. hemmahund

RÄTT Det här gick ju riktigt bra i flera sekunder. Jag skulle ligga och sova djupt och inte höra svikaren när han klampade in. Men det sprack ju.

DUBBELFEL Är det rätt att ge någon en puss, när denne någon (=min husse) har svikit sin västgötaspets? Knappast! Men det var faktiskt vad som hände.

FÖRHOPPNING Det var när husse sände mig den här bilden från hans onödigt dyra telefon, som jag förstod att nu var det nära. Bilden är tagen från tåget och föreställer Stockholm (= en förstad till Tranås där jag bor). Han hade alltså åkt från Arlanda och var på väg ut ur huvudstaden. Då hade han antagligen inte tappat biljetten. Och pass behövs ju inte för att resa mellan Arlanda och Linköping.

Dagens ord på livets väg


Borta bättre, men hemma med husse bäst.


Sverker
(2000–)

16 januari 2013

En lång och trång resa tog husse till Arlanda

TRÖTT Inte ser husse särskilt pigg ut, där han sitter på flygplanet mellan Reykjavik och Stockholm. Så har han också varit i luften ett tag.

Nu har min husses skor svenskt trägolv under sulorna på Arlanda flygplansstation. Flygningen gick så där, men planen kom i tid i alla fall. Men husse klagade över att de isländska flygplanen är konstruerade med inspiration från alla sagor. Turistklassen (= för dem som inte har pengar, men vill resa ändå) har gjorts för att passa små vättar. Dessa älskar tydligen också att sitta på hårda plankor.
Nu är husse vid utgången till Arlanda Centralstation, där han om en timme ska ta ett tåg till min Per i Linköping.
Han fyller 40 år idag. Det är extra fint.


Hej så länge
Sverker

Leg. reseberättare

TRÅNGT En liten vätte från de isländska sagorna, kanske kan njuta av färden. Dessutom får man bara vatten. ALLT annat kostar pengar – mycket pengar. Vem vill ha välflugen havregrynsgröt för 40 kronor?

STARKT Det här flygplanet måste vara extrastarkt, eftersom det orkade lyfta husse plus ett gäng lika feta till. Du ska då ta i beaktande att det är avsett för små isländska gråa vättar.

TRÖTTARE Husse som väntar på tåget på Arlanda. Vad skulle kunna gå fel nu? Ja, det får vi se inom en snar framtid.

GRATTIS TILL MIN PER

HURRA Idag fyller min Per 40 år. Det måste räknas som extrafint. Jag hurrar och lovar att komma och gratulera senare med en fin tårta. Tyvärr går det inte idag, eftersom husse har fumlat med sitt pass. Eller om det var katten Boots.

15 januari 2013

Det börjar dra ihop sig för avfärd för min husse

FLYGPLAN Tydligen släppte de in husse på flygplatsen med papperslappspasset. I alla fall tyder bilden jag just precis fick på det. Fast han är ju inte precis ombord på flygplanet med sitt dyra pass och alla presenter till mig. Kanske, kanske han kommer i morgon som utlovat.

Just nu sade husse ”Hej då” till sina barnbarn

HEJ DÅ Husse säger hej då till sina barnbarn min Emily och min Evan. De är på väg till skolbussen. Husse är snart på väg till flygplatsen. Men husse får träffa sina barnbarn och de får träffa sin farfar om 1,5 år. Jag får träffa husse om lite mer än en dag. Om katten inte stjäl passet igen, förstås.

Konsultatflickan sålde husse ett katastrofpass

PASSFLICKA Om du behöver ett katastrofpass i Seattle, så kanske du också träffar den här flickan på konsulatet. Papperslappen i förgrunden är ett typiskt 230 dollarspass.

Nu är det lite klart. Husse har sitt pass. Husse har biljett. Men frågan är om Iceland Air vill ta honom ombord. Det får vi kanske snart se. Jag rapporterar så fort jag vet något. Nu är det bråttom, säger husse

Hej så länge
Sverker

Leg. förhoppningsfull

ALLT Vad behöver en husse för att åka hem till sin Sverker om hussen är i Seattle? Jo, det ska jag berätta för dig. En flygbiljett, ett pass och en resväska full med presenter till Sverker. Och tänk! Det är just det du ser på bilden.

Katterna har stulit husses pass

Om man kissar på en katt blir det en kissekatt, om man missar blir det en kissemiss.


Sverker
(2000–)


GENI Jag har kommit på det, men så är jag också ett geni. Katterna har slagit sina mindre kloka huvud tillsammans. Boots vill ha husse i Seattle och Lucy vill vara hos Per.

Till husse

Hur går det med passet – tänker du komma hem eller???
Jag misstänker en "kattisparation" – en sammansvärjning mellan katterna Lucy och Boots. Jag har minsann hör att du lärt den 18-åriga katten Boots att tigga vid kylskåpet och matbordet. Lucy har det ju alldeles för bra hos Per.
Jag tror att Boots har stulit ditt pass efter övertalning från Lucy.
Din enda sanna vän Sverker

Jag hälsar till Simon Pudel, som kommenterade mitt förra inlägg,:
Jag lämnade morötter o gurka – det räknas som kaninföda. Resursmatte har inte så väl underbyggda åsikter om att man MÅSTE äta grönsaker VARJE DAG - MEN JAG SPARADE FÖR ATT GE TILL EN BEHÖVANDE KANIN. Lingonen däremot smakade utmärkt, men så har reursmatte själv plockat dem egenhändigt i Sommenbygdens djupa skogar och kokat sylten alldeles själv.

Hej så länge
Sverker

Leg. konspirationsexpert

Jag återkommer så fort jag vet något om husse. SPÄNNANDE

14 januari 2013

En trösterik dag trots allt elände

DEPPIGT Ja, vad ska jag göra? Som tur är får jag ligga på resurshusses mage, så jag kan få lite tröst, nu när min husse har klantat till allt. Ett bra ställe att ligga på när man ska älta sin olycka.

Det var en deppig början på dagen.
Husse är fast i USA och jag vet inte när han kommer hem. Som han ser ut och dessutom med ett skärt pass, tar de honom säkert som anhängare till bin Laden och han blir kvar där. Eller också transporteras han till Guantanamo.

Jag kunde inget annat än att ligga på resurshusses mage och deppa. (Jag får ligga på hans mage. Husse säger fortfarande att jag inte får ligga på hans mage för att hjärtdoktorn har skurit i honom.)
När resursmatte såg hur deppig jag var smälte hon.
Hon hade bjudit husse på lunch, men han kan ju inte komma på grund av sin klantighet. Resursmatte lagade ändå till Sverkers kalvfärsbullar efter Kjerstins recept, och sedan åt vi lunch utan husse. Det smakade utsökt.
Om resursmatte fortsätter på det sättet, får husse stanna kvar i utlandet ett bra tag.

Hej så länge
Sverker

Leg. tröstätare

VÄNTAN Har jag bara satts här för fotot skull? Eller… Jag väntar spänt på ett ”Varsågod Sverker”. Ska det komma? Spänningen är olidlig när jag sitter här med Kalvfärsbullar à la Sverker framför mig.

DELIKATESS Jag kunde känna doften av mina kalvfärsbullar när de tillagades. Det är ett recept som tillägnades mig av min bloggvän Kjerstin. Prova dem du också, för de är jättegoda. (Det finns massor av annat gott också på Kjerstins blogg.)

TRÖSTAD Det här är precis vad jag behöver för att kunna trösta mig när husse låter vänta på sig. Fortsätter det så här, kan han gärna stanna i utlandet ett par dagar till. MUMS!

Dagens ord på livets väg
Man kan inte trösta sig på ett värdigt sätt med hjälp av mitt torrfoder.


Sverker
(2000–)

13 januari 2013

Alla är inte klantiga med sina pass

DIREKT ”Kan du hämta ditt pass Sverker, så får jag se det.” Det var resurshusse som frågade. Ja, det var väl inget. En del i min familj har ordning på sina viktiga saker. (= pass, gömda ben och leksaker).

Vet du var ditt pass finns, frågade resurshusse mig när vi i mitt hus och justerade värmen.
Dum fråga. Det vet väl alla! Med några få undantag förstås.


Jag har visserligen hört att någon annan i min familj, jag säger inte vem, men namnet börjar på P och slutar på er, också har slarvat med sitt pass när hen var i USA, men klantigheten är inte smittsam till alla.
Ingen normal person skulle ju ens komma på tanken att jag skulle tappa bort något så viktigt som passet, men husse är väldigt bra på att skylla på andra, så för säkerhets skull visar jag härmed upp att jag alltid vet exakt var jag har mitt pass

Hej så länge
Sverker

Leg. passinnehavare

MITT Bara för att visa att det inte var Lucys pass, så visade jag upp insidan också. Det syns tydligt att det är mitt pass, för det står Sverker och det är jag på bilden.

TIDLÖS När jag tittar på min bild i passet, så tänker jag: Fastän jag har spårat så mycket, så har åren gått spårlöst förbi. Jag ser lika ung och stilig ut idag som jag gjorde då.

ÄKTA Eftersom jag är finare än husse, så har jag ett äkta EU-pass. Husse hade bara ett Sverige-pass. Bara för att han har slarvat bort det kommer han att få ett skärt tillfälligt tjejpass. Hoppas att han skäms när han visar upp det.

Dagens ord på livets väg
Utan sin familj (= Sverker och Lucy) hade inte husse haft något hem. Då hade han inte klarat av att vara hemifrån så mycket.


Sverker
(2000–)