2 juli 2011

Projekt uteplats steg ett

SMÅLAND Om man nu ska till och bygga en uteplats i Småland, så kan man förvänta sig att träffa på en och annan sten. Det var precis vad Agnes gjorde. Många stenar. Små stenar. Stora stenar. Stenarna ska bli en stenmur så småningom, säger min duktiga och ambitiösa lillmatte Agnes.

Jag vet inte vad som har farit i min lillmatte Agnes. Knappt hade hon röjt klart i buskrabatten, förrän hon gick loss med trimmern. Då hittade hon ett ställe där utedasset stod för 33 år sedan.
– Vilket perfekt ställe för en uteplats, sade Agnes till mig.
– Kom så röjer vi undan här.
Jag höll med och intog genast jobbet som arbetsledare.
Agnes röjde, Agnes slet, Agnes lyfte stora stenar, Agnes grävde, Agnes lyfte små stenar, jag Sverker ledde arbetet och husse tog en och annan bild samt flyttade på de tre kopparormar vars boplats nu skövlades. Arbetet fördelades ganska jämt alltså – enligt husse.
Jag tror det kan bli en ganska fin uteplats om Agnes ork håller i sig. Vi får väl se.
Än bättre skulle det vara om husse orkade något. Det är dock knappast att vänta sig.


Hej så länge
Sverker

Leg. projektledare


UTSIKT Om jag klättrar upp på den gamla tallstubben, så har jag ganska bra översikt över projektytan. På så sätt kan jag leda arbetet på ett föredömligt sätt.

STORA STENAR Alla stenar i Småland är inte små. Ganska många är stora. Agnes hon pustar och sliter. Det här arbetet skulle vara lämpligare för husse, så kanske det skulle förbrännas lite av hans fett. Han tycker att det är tillräcklig fysisk ansträngning att ha kameran inställd på Manuell, så han får vrida lite på knapparna.

Dagens ord på vägen
Jag bryr mig inte så mycket om semester. Det är ett väldigt dyrt sätt att komma på att inget ställe är bättre än hemma.

Jilly Cooper
(1937–)
Sverker
(2000– )

1 juli 2011

Husse wannabe

Min husse skulle gärna vilja vara. Men han är inte. Man blir nämligen inget om man är lite småkorkad och lat. Han kan inte ens lyda de enklaste kommandon, som till exempel ”ge mig mat”. Han är alltså inte riktigt tillräknelig.
Om han nu skulle vilja vara, men är för lat och dum och bli, så fixar han till fotomontage i Photoshop istället. Då slipper han ju dessutom lyfta sin rumpa från den sköna stolen.
Titta på de här bilderna, som jag hittade i hans dator. Med bildtexter och allt (jag i bildtexterna = husse). Visst är han barnslig? Gissa om jag skäms.


Hej så länge
Sverker

Leg. hackare


FN Ibland kan FN behöva hjälp av världens skarpaste hjärnor. Generalsekreterare Ban Ki-moon vet vem han ska kalla på om det uppstår särskilt kniviga problem.

FERRARI En gammal bild när jag var rådgivare åt Ferrari och Michael Schumacher. Det var de åren han och Ferrari vann VM gång på gång. Jag trodde jag hade lärt dem färdigt, men hur går det nu för Ferrari och Michael?

OBAMA Även om Barack är ok, behöver han lite hjälp då och då. Tyvärr fattade han inte riktigt har han skulle ta sig ur budgetunderskottet. Han trodde han kunde memorera min lösning, men det kunde han uppenbarligen inte.

USAMA Kom inte och säg utan att jag varnade Usama bin Laden innan. ”Nu blir du snäll och så överlämnar du dig med en gång. Annars kommer det gå illa för dig. De kommer hitta dig i ditt hus.” Han var för feg att lyda mitt råd, så gick det som det gick.

OSCAR Kampen om en Oscar mellan kvinnorna var hård, men de vann var sin ful statyett, men i olika kategorier förstås. Vem som skulle sopa mattan bland de manliga var ju inte precis någon överraskning Bästa manliga huvudroll, bästa manus och bästa regi.

TESTFLYGARE Jag måste medge att det var häftigt att flyga, men jag sade att det är bättre att satsa pengarna på något annat. Sjukvård till exempel. Men roligt hade jag.

Dagens ord på vägen

Trassla inte till saker genom att komma dragande med fakta.


Sverker
(2000- )

30 juni 2011

Inget ogräs här

INGET OGRÄS Det här är resultatet av den onödiga rensningen av min rabatt där jag har mina buskar. Husse påstod att det inte fanns något att rensa bort.

Min lillmatte Agnes drabbas ibland av något som kallas arbetslust. Det drabbades hon av igår. Du kan inte ana hur hon rev, klippte och sågade.

– Skulle vi inte ta och rensa rabatten med buskarna, sade Agnes till husse igår.
– Jag tycker nog det är lite onödigt, sade husse, som ogärna ägnar sig åt något som kan påminna om fysiskt arbete.
– Skulle det inte vara bra om man kunde se buskarna i rabatten, tyckte Agnes lite uppfodrande sådär.
– Jag har en naturtomt, sade husse.
Om du inte vet vad en naturtomt är så kan jag berätta det. En naturtomt har man om man är lat. Min husse är mycket lat. Min tomt är väldigt mycket natur. Han låter min tomt förfalla till nästan 100 procent natur.
– Visst är det vackert med den frodiga grönskan, tyckte husse arbetsskyggt.
– Nu sätter du igång och jobbar med mig, sade Agnes till husse. Jag höll med.
Jag övervakade noga deras arbete. Det blev ganska mycket ogräs som försvann från rabatten till mellanlagringen på gräsmattan. Nu ser man faktiskt buskarna igen.
Det bortrensade ogräset släpade vi ut i skogen under min ledning och lade där som man inte får lägga bortrensat ogräs.
– Här kan vi inte lägga det, sade Agnes, men det var precis vad husse gjorde.
Sådan är min husse. Lat och kriminell.

Hej så länge
Sverker

Leg. småkriminell


MASSOR OGRÄS Det blev ganska mycket ogräs av vårt rensande. Hoppas skogen blir glad som får lite extra gödning. Han som äger skogen skulle nog inte bli lika lycklig, om han skulle snubbla över det.

Dagens ord på vägen

Att svara eller inte svara,
det beror på frågan.


Sverker
(2000- )

29 juni 2011

Mat värdig en västgötaspets

PINSAMT Ytterst pinsamt att husse tvingar mig och ta den här bilden. Och just idag. Jag kan ju inte förneka att det funnits rika tillfällen att ta liknande bilder under dagen.

I går var det fest för mig. Husse och min lillmatte har ju fått för sig att de ska banta. Nu håller det ju aldrig hela vägen för dem. Ta igår till exempel. Det skulle vara medelhavsinspirerad sallad. Jovisst. Det var precis vad det var som huvudrätt.
Till efterrätten hämtade Agnes inspirationen någon annan stans. Hon satte igång att göra en kladdig chokladkaka och fixade dessutom i ordning smeten till glass enligt Ben & Jerry’s recept och hällde den i glassmaskinen. Bägge skålarna var utomordentliga att slicka rena från onödiga rester.
När husse och lillmatte ätit klart fick Agnes bråttom till Sofie och husse fick bråttom till telefonen som ringde.
På bordet stod nu kvar säkert en 4,32 dl glass och mer än en halv kladdig chokladkaka.
Jag var ju rädd att skulle förstöras i värmen. Nu var goda råd dyra. Räddas vad som räddas kan. Jag hoppade upp på husses stol och ställde mig på bordet med framtassarna.
Jag hann rädda all kladdig chokladkaka och nästan all glass då jag hörde husses ilskna röst:
– Fyyyyyyyyyyyyyyyyyy Sverker. Hoppa ner genast.
Jag uppfattade det som en förtäckt anmodan att husse tyckte att jag hade räddat nog.
Tyvärr drabbades jag under natten av en maginfluensa, därav den pinsamma bilden. Antagligen har jag fått i mig någon bacill.


Hej så länge
Sverker

Leg. gourmé


FESTMAT Här kan du se vad räddade från matbordet. Lite mer än en halv kladdig choklad plus glassen som väl var sådär en fyra deciliter.

Dagens orm på vägen


Den som bedrar alla, bedrar även sig själv.


Luigi Pulci
(1432–1484)
Sverker
(2000– )


LURAD Det är ingen orm. Det är en ödla, en kopparorm eller ormslå. Den försöker luras att den är en orm. Husse säger att den är ofarlig. Huggormar ska man akta sig för. De är livsfarliga. Anakondor är inte heller att leka med.

28 juni 2011

Husse gnällde i onödan

LÄMPLIG NAMNSDAGSPRESENT Visst var det en fin present min resursmatte kom med till husses namnsdag. Det finaste var förstås de två köttbullarna. En till Egon och en till mig. Det är exakt den typ av namnsdagspresenter som uppskattas i det här huset.

Kom ni ihåg i lördags då jag gratulerade min David som bor ända i Seattle. Husse heter också David, lite i skymundan sådär, så han var inte riktigt värd att uppvaktas. Husse hade en helt annan åsikt.

– Stackars mig, sade husse.
– Här sitter jag nu på min namnsdag utan en enda present och ingen tårta. Husse fällde nästan en liten tår, så synd tyckte han om sig själv.
Men min resursmatte har bättre ordning på saker och ting än min flock, så hon tog med sig Egon och hela hans flock och kom till mig med lie godskaker passande för ett namnsdageftermiddagskaffe. Alldeles fantastiska köttbullar till Egon och mig och bullar till de andra flockmedlemmarna. Att det var ett värdigt sätt att fira husses mininamnsdag.
Men det var inte nog med det. Nejdå. Min flock och Taxi-Julia åkte till farfar. Julia kallar honom felaktigt för gammelmorfar. Alla vet ju att han heter farfar. Där firade vi midsommar igen. Jag kan säga att det var mycket lukrativt för mig. Farfar är den enda som vet att en tiggande Sverker behöver godsaker. Jag avslutade besöket hos farfar med att fördiska extra noga.
Tror ni det var färdigt med det? Nejdå. Min lillmatte Agnes och min Taxi-Julia åkte till staden och kom hem med en tårta. Den var god, men jag fick långt från hela. Husse, som för dagen ville heta David, vräkte i sig desto mer. Han som redan är så fet!
Alltså: husse blev betydligt mer uppvaktad än han borde. Jag har lagt det på minnet till Sverker-dagen den 4 november. Då förväntar jag mig köttbulle, tårta, bulle och gärna ett par tuggben eller grisöron och ett besök hos farfar.


Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsfirare


FIRARE Här kan du se vilka det var som firade husse onödigt mycket. Det är min Agnes, Taxi-Julia, Calle och min resurshusse, Egon och Sverker. På bilden saknas min resursmatte och husse. De är med på nästa bild.

UTSTÄLLNINGSBILD Den här bilden kommer att vara med på vandringsutställningen AMATÖRFOTOGRAFERNAS VANLIGASTE MISSTAG. Som du ser föreställer bilden när Egon och jag fick köttbullar. Du kan se delar av min resursmatte och skuggan av husse och hans kamera. Jag skäms.

PÅPASSLIG Jag vet vem jag ska uppvakta när jag är hos farfar. ”Det är klart att du ska få smaka lite, Sverker”, brukar farfar säga i det att han smyger åt mig en matbit. Vad Agnes och Taxi-Julia roar sig med i bakgrunden vet jag inte. Vad jag vet är att man inte ska göra så vid matbordet.

FÖRDISK Hos farfar brukar det vara extra lukrativt att fördiska, så även på husses namnsdag. Lite Jansson och en köttbulle. Mums! Ser du att jag kan stå upp på bakbenen?

Dagens ord på vägen


Gör alltid det rätta! Det gläder somliga människor och förvånar resten.


Mark Twain
(1835–1910
Sverker
(2000– )

27 juni 2011

Julias nattliga irrfärder

DYR OMVÄG Taxi-Julia visar mig i kartboken hur hon fick åka tåg, buss och taxi, när hon bara skulle åka tåg till mig.

Du undrar säkert hur Tycka-mest-synd-om-i-hela-världen-Julia bara kunde omvandlas till Taxi-Julia i ett enda nafs. Jo, ser du, det ska jag berätta för dig nu.

Inte kan jag väl fira midsommar utan Sverker, tänkte Julia en dag. Det kan jag faktiskt förstå, att hon tänkte så. Sagt och gjort. Julia satte sig vid sin dator och bläddrade på SJ:s egen hemsida. Det är ju inte det lättaste längre, så hon hade god hjälp av min lillmatte Agnes via Skype. Agnes har varit telefonbiljettflicka just på SJ. Det gäller ju att hitta en billig resa, vilket inte är det enklaste numera. Dessutom har vi glädjen i Tranås att kunna se de långa silverormarna köra förbi vårt stiliga före detta stationshus, så kommunikationsmöjligheterna är inte så många.
– Tågen är bara avsedda för folk från Stockholm, som ska åka till Umeå, Göteborg eller Malmö, säger husse som minns med vedmod den tid då tåg var tåg och stannade i Tranås.
Nåväl, de hittade en fiffig resa via Sala som passade Julia perfekt för bara 288 kronor. Men hör och häpna, tåget var försenat!!
– Det går ett tåg från Sala till Västerås, så får du byta där, sade tågsoldaten till Julia.
Det gick inget tåg alls från Sala till Västerås upptäckte de besvikna resenärerna. Istället fick de ta en buss till Västerås, men den kostade extra pengar. Kul.
Tåget från Västerås och söderut hade tyvärr lämnat stationen i Västerås. Nu stod Julia där alldeles ensam. Nej inte riktigt, för det fanns andra i samma belägenhet. Det ordnades med taxi. För alla utom Julia. Sent omsider kom det en taxibuss till just min Julia.
Ensam i taxibussen, så när som på taxiföraren, beger sig nu fordonet från Västerås mot Tranås.
Ungefär en och en halv timme försenad kom Julia till mig mitt i natten. Å andra sidan kunde hon ligga och sova i taxibussen.
Resan kostade alltså 288 kronor + bussbiljetten som betalas av SJ (kom inte ihåg hur mycket) + taxibilen 4500 kronor som betalas av SJ.
Vad jag drar för slutsatser?
1. Inte konstigt att SJ inte har råd att reparera sina tåg.
2. Åk egen bil om du ska till något viktigt möte, flyg eller så.

Hej så länge
Sverker

Leg. kommunikationsexpert


JULIAS RESOR Resan startade i Uppsala och slutmålet var Tranås. På den gamla goda tiden åkte man den blå linjen och bytte eventuellt i Stockholm. Så fungerar det inte längre.
Julia åkte kollektivt den röda linjen. Först med tåg till Sala och sen fortsatte hon med buss till Västerås. Där fick hon förslaget att ta sig till Stockholm, för att sen ta sig vidare. Nu gick inte det. Istället blev det taxi efter den gröna linjen. Hur fiffigt var det?MYSIGT Julia och jag sitter och gosar på trappan. Jag förstår varför Julia kom till mig. Det är också klart hon behöver all medkänsla hon kan få, efter att ha åkt med SJ.

Dagens ord på vägen

Den avundsjuke tror att om hans granne bryter ett ben, så kommer han att kunna gå bättre själv.


Sverker
(2000- )

26 juni 2011

Ännu en racerhund på besök

RACERHUND Archie är en av de många racerhundar som har besökt mig under senaste tiden. Det är typiskt för dagnes ungdom att inte kunna förflytta sig på ett värdigt sätt, utan det ska rusas fram och tillbaka. Egon gör aldrig så.

För länge, länge sedan (i torsdags) hade jag besök av Archie. Som andra unghundar har han svårt att förflytta sig i lugnt tempo. Än var han där och än var han där. Jag hade det inte lätt.

När det kommer hundar och hälsa på mig, kan det vara väldigt jobbigt ibland. Är de unga och barnsliga så förflyttar de sig väldigt snabbt och de vill leka hela tiden. Det är annat med Egon. Det blir mer filosofiska rummet.
Extra arbetsamt är det om:
1. De springer och revirmärker över mitt noga markerade revir. Det gör ju mitt arbete ogjort.
2. Jag har gömt ett eller två eller tre eller .… många tuggben i trädgården på något fiffigt ställe.

Det går ju inte att tappa kontrollen över gästen en sekund.
Men å andra sidan hade Archie och jag roligt med alla lekar. Vi blev faktiskt lite trötta båda två.
Fast det var ju jobbigt att fixa i ordning mina spolierade revirmarkeringar nästa dag. För säkerhets skull lade jag till ett par extra hemliga helt nya markeringar.

Hej så länge
Sverker

Leg. revirmarkerare


NOG Nu hade jag fått nog. Archie fick rusa på bäst han ville, men jag intog det stoiska lugn (=lugn i alla lägen) som är så kännetecknande för mig numera. Om Archie vill cirkla runt mig, så fick han det.

IGEN Archie uppsökte nästan alla mina fina och väl underhållna markeringar. Det blev mycken möda och idogt arbete som blev spolierad under hans besök.

KVAR Här bevakar jag med en förstulen blick ett av mina bättre hemliga ställen för nedgrävda tuggben, som ska ligga och mogna den fuktiga jorden. Dessbättre hittade inte Archie en enda av mina skattgömmor.

Dagens ord på vägenEn dator gör vad du säger åt den att göra, men det kan tyvärr skilja sig mycket från vad du ville att den skulle göra.


Sverker
(2000- )