23 juni 2012

Det blev en midsommarflicka i år också


MIDSOMMARFLICKA Under Agnes frånvaro fick Louise vikariera som min midsommarflicka. Visst är hon söt? Det är tur att finns en Louise, nu när min Agnes sviker.

Det kom en midsommarflicka till mig i alla fall, fastän min Agnes firade midsommar bland terroristerna i Toulouse. Louise heter årets midsommarflicka och hon bor granne med mig, eller hennes mormor och morfar rättare sagt. Hon stannade inte så länge, men bättre det än ingen midsommarflicka alls.

Annars förflöt midsommaren som planerat. Min resursfamilj kom ut till mig och vi drack lite kaffe. Alla utom jag, som inte ens fick smaka någon liten smula av resursmattes goda bullar.
Efter kaffet gick vi alla ut och plockade blommor. Eller om sanningen ska fram, så visade jag resursmatte var det fanns fina blommor. Hussarna följde bara med utan att göra något.
Väl hemkomna förfärdigade resursmatte en liten midsommarstång att ha på bordet medans hussarna koncentrerade sig att dricka bubblande vin.
Vi beslöt att äta inne i år, ty regnet närmade sig oroväckande. Det var en synnerligen torftig meny i år, eftersom det saknades såväl korv som den nya favoriten kalvfärsbullar à la Sverker.
Till efterrätt hade vi jordgubbar och hemgjord glass. Jordgubbar är inget gott. Glassen var desto godare. Det blev ganska mycket till mig.
Det var även torftigt för att det fattades så många; farfar, Egon, Calle, min Per och min Agnes. Farfar och Egon finns inte mer, Calle var och fiskade, min Per var och grillade och min Agnes åt väl grodlår i Frankrike.
Fördisken var ganska bra, även om jag gärna hade sett att det hade funnits flera tallrikar och lite godare mat.
Idag är jag väldigt trött, eftersom jag var tvungen att passa på maten hela tiden igår. Husse är också trött.

Hej så länge
Sverker

Leg. firareBLOMPLOCKNING Jag visade resursmatte var det fanns fina blommor. Det var meningen att hussarna också skulle plocka lite blommor, men de var för slöa. Som vanligt, skulle jag vilja säga.


PYSSEL Vad tror du resursmatte pysslar med? Svaret på den knepiga frågan får du om du tittar på nästa bild. Resurshusse pysslar i alla fall med mig och husse gör inget.


MINIMIDSOMMARSTÅNG Visst är det vackert och fint. Även midsommarstången som min resursmatte har gjort är också vacker och fin. Det är nog inte många västgötaspetsar som har en sådan stilig midsommarstång. Förra året hade vi en mycket större.


YNKLIGT Efter en snabb kontroll av midsommarbordet, kunde jag konstatera att det fattades många saker. Det viktigaste (köttbullar och korv) var helt borta från menyn. Vad är detta för sätt att fira midsommar?


KRANSLÖS I år fick jag inte ens en midsommarkrans att pryda mig med. Dock fick jag låna resursmattes midsommarhatt, vilket ju är lite bättre än inget alls. Fast jag tycker nog min manlighet har fått stryka på foten lite.

Dagens ord på vägenNu är midsommar över, men det gör inte så mycket. Man skulle nog tröttna på trädgårdsfester, färskpotatis och jordgubbar året runt.

Sverker
(2000–)

22 juni 2012

En tillbakablick på gamla midsomrar


RIKTIGT Så här ska det se ut egentligen på midsommarafton. Där finns det min Julia, min Agnes, min kompis Egon och jag. Alla samlade kring en midsommarstång.

I år kommer vi att fira en midsommar light. Det blir bara jag, min husse, min resursmatte och min resurshusse.
Det är mycket bättre om det är flera, för då blir det mer fördisk. Om det finns små barn, eller en farfar, så blir det alltid godsaker vid bordet.
Hur jag firar midsommar i år, kan se i morgon. Idag visar jag dig lite gamla midsommarbilder.
Fram till dess så önskar jag dig en riktigt

GLAD MIDSOMMARHej så länge
Sverker

Leg. midsommarfirareMIDSOMMARFLICKOR En bild från förra året, men så blir det inte i år. Både min Agnes och min Julia finns i terroriststaden Toulouse. Så ska det inte vara. Det är fel, för de ska vara här.


KRANSMAKERSKA Min Agnes är väldigt händig med blommor. Hon kan plocka de finaste buketter och göra de finaste kransar. I år lär jag väl inte få någon krans. Det är mina bollar som ligger på bordet. Dem har jag hittat på åkern jämte basebollplanen.


SÖT Är inte det här en söt midsommarflicka? Så såg min Agnes ut när hon var 14 år. Då var jag fyra år. Tänk vad tiden går! Jag vill tillägga att jag var stilig då också.

Dagens ord på vägen

Konsten att elegant dansa kring en midsommarstång är att hinna få undan fötterna innan du blir trampad på.


Sverker
(2000–)

21 juni 2012

Bilder runt midnatt till min Agnes


BADLÖST Som du ser ligger inte badstegen i sjön än, men det går att bada. Titta på änderna bara! Temperaturen i vattnet är faktiskt tvåsiffrigt.

Nu blir det inte ljusare. Vad du och jag har att se fram emot nu är vintersolståndet. Fast det är ju flera dagar dit.
Anledningen till att jag har dessa bilder, är att Agnes ska längta hem från den mörka, smutsiga och övervarma terroriststaden Toulouse.
Agnes, här är det lagom varmt, lagom ljust och ingen slänger glåpord efter dig för att du är blond och polisens insatsstyrka har vi inte sett här sedan flera år tillbaka.
Sen har du ju din Sverker här, vilket måste vara mycket bättre än en ful katt i Toulouse.


Hej så länge
Sverker

Leg. nattvandrareVACKERT Tänk att ut och paddla kanot i midnattsmörkret. Du och jag Agnes. Husse kunde få följa med också om han är snäll. Visst skulle väl det vara fint?


OANSVARIGT Jag undrar hur den här andmamman tänkte när hon släpade ut sina andbarn mitt i natten. Vad ska det bli av sådana ungar när de växer upp? Jag kan dock trösta dig med att det inte verkade pågå några fester i trakten. Det var nästan alldeles tyst.


BLOMMOR På slänten mot sjön växer det massa blommor. Det är bara för husse ska slippa klippa gräset där. Fast det är ganska vackert. Sen när de vissnar är det inte lika vackert.


OLIKA Här kan du se tydligt i nattljuset att blommor har olika färger. Det finns både blåa, skära och vita. Agnes kan plocka blommor så det blir fina buketter. Husse kan också plocka blommor, men då blir det inga fina buketter.


GRÄSLÖK Om du har gräslök i en kruka och låter dem blomma, så trillar så småningom deras frön ner på marken. Då kan det börja växa gräslök som får fina blommor där istället. I nattljus blir det extra fina färger tycker husse.


NATTPROMENAD Titta noga här Agnes. Här kan du gå ensam mitt i natten precis som jag gör. Inte kommer det någon och antastar dig här inte. Särskilt om jag är med. Och det behövs inga gatlampor, det är tillräckligt ljust ändå vid midnatt.


MAXMÖRKT Mörkare än så här blir det inte. Klockan är nästan ett på natten. Hur är det i Toulouse så dags?

Dagens ord på vägen

Inget är hälften så trevligt som att komma hem igen. Särskilt om man är i Frankrike.


Sverker
(2000–)

20 juni 2012

Ett hemligt rum för röda bollar


HEMLIGT Du kanske tänker så här: ”Ja, det här förstår jag att det är ett hemligt rum i Sverkers trädgård. Det är ju där han odlar son opiumvallmo.” Nej, där tänkte du två fel. 1) Det är inte opiumvallmo. 2) Det är under hasselbusken som det hemliga finns.

Jag forstsätter min serie om hemliga rum. Här hemma spökar Internet fortfarande, så det kan ju inte bli många bilder.
Dagens hemliga rum är också ett skuggrum där man kan tillbringa alldeles för varma sommardagar. Men det är mer.


Om du till exempel har en röd boll, så gäller det att gömma den väldigt bra. Det är bara för att den röda bollen syns så bra i det gröna gräset. Det är därför det är ett särskilt bra ställe under hasselbusken. Den ende som är där i närheten då och då är Stig (gräsklipparen). Och så jag, förstås. Stig går inte gärna in under hassels, utan där är det mitt territorium. Platsen kännetecknas av hög och tät vegetation. Ett ställe som gjort för att gömma en röd boll.
Var jag har gömt min röda boll? Det tänker jag inte avslöja för dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. bollägare


Grattis till min lillresursmatte EmmaGRATTIS Bilden är inte något vidare, men det var den enda jag hittade på Emma och mig. Jag hjälper Emma med Melodikrysset. Igår blev Emma färdig läkare, så då måste jag passa på att gratulera henne. Det är väldigt duktig, men det har tagit lång tid. Jämte Emma sitter Henrik. Han är inte doktor, så han får inte ha vit rock och stetoskop. Så kan det vara här i livet.

Dagens ord på vägen

Det var minsann bättre förr när Internet fungerade. Inte ens framtiden är längre vad den har varit.


Sverker
(2000–)

19 juni 2012

Dela in din trädgård i hemliga rum


HEMLIGT Hemliga rum är väldigt bra att ha. Dagens hemliga rum visar jag bara för dig, för husse får inte veta om det. (Det ligger ett nedgrävt ben här.) Just det här hemliga rummet är också jättebra om det är varmt ute, eftersom det alltid ligger i skugga under blodlönnen.

Min trädgård innehåller flera hemliga rum. En del har jag till att få svalka i. Andra är bra om man ska gräva ner ett tuggben. Eller en leksak. Eller husses tofflor.

Du undrar säkert varför jag gräver ner ben. Jo, det ska jag tala om för dig. Om de får ligga där någon månad eller so, så mognar de. Ett moget ben kännetecknas av att det inte längre är hårt, utan mer mjukt och slemmigt. Dessutom luktar det bättre. Kort sagt; de blir alldeles underbara.
Jag återkommer med fler hemliga rum i min trädgård.

Hej så länge
Sverker

Leg. rumsexpert


PS Stora telekabeln till hela mitt område är fuktskadad, så Internet är lite darrigt minst sagt. Telefonen fungerar inte alls. En bild kan kräva fem försök innan den laddas upp. Därav är det lite kort idag, men de håller på och gräver lite här och var. DS

Dagens ord på vägen

En sak som är märklig så här i midsommartider, är att natten aldrig blir av. Om man inte åker till Frankrike förstås.


Sverker
(2000–)

18 juni 2012

Det är inte roligt att lukta illa


STINKANDE Du ska vara glad att det inte är doftbilder. Jag luktar vare sig manligt eller stiligt. På bilden är jag alldeles nyduschad och därför stinger jag hundschampo. Hur kul är det tror du?

Det här med dofter är viktigt. Jag vill ju inte gå omkring och stinka hur som helst. Tänk om jag skulle möta en tik? Den senaste tiden har jag doftat hundschampo. Det är ju inte så lysande om man ska fria, eller hur.

För lite drygt en vecka sedan förstod jag att det var något lurt på gång.
– Kom Sverker, hörde jag husses röst från badrummet. Detta var oroväckande, och jag fann det bäst att gå ner och sätta mig bakom den gula fåtöljen.
Hur det gick? Husse hittade mig och jag duschades och schamponerades och duschades igen. Efter denna behandling luktade jag inte som en hund.
Men det fanns bot i närheten. Säteriets stora fält var nygödslat, men husse kopplade mig när vi gick förbi.
Så igår kom räddningen. I skogen hittade jag fiskrens som hade legat och mognat en vecka. Det var inte bara delikat att äta, jag kunde riktigt gnida in mig med de väldoftande fiskresterna.
– Kom Sverker! Var är du? Husse hade inte pejl på var jag fanns och han visste inte om mitt fina fynd. Stolt, bärandes på ett stort fiskhuvud, kunde jag stolt komma till husse. Han skulle säkert bli glad, när han kände hur gott jag luktade.
– Upp till duschen, sade husse inte utan viss skärpa i rösten. Jag fann det bäst att lyda.
Nu luktar jag schampo igen, men jag vet var fiskparfymen finns.

Hej så länge
Sverker

Leg. tvättdjurTRÖST Husse tog det fina fiskhuvudet ifrån mig, så nu får jag trösta mig med en av mina födelsedagspresenter istället. Hoppas inte husse tar detta substitut ifrån mig, fast jag förstår honom om han var mer avundsjuk på fiskdelen.

Dagens ord på vägen


Ingenting väcker minnen bättre än lukt.


Sverker
(2000–)

17 juni 2012

Ännu en misslyckad grillkväll


GOTT Det är inte utan att det vattnas i munnen när man känner den förföriska doften från resursmattes hamburgare. Man får slicka sig runt munnen hela tiden. Jag verkligen längtade efter att få dem.

Igår var det ett uppehåll i det normala sommarvädret. Termometern hade rusat upp till 18 grader och det regnade inte för stunden. Det är då man, som en sann invånare i Sverige, ska tända sin grill. Det hade också min resursfamilj gjort och husse och jag var inbjudna. Men är det inte meningen att alla gäster ska få äta?

När husse och jag kom, lite sena som alltid, var det redan dukat i trädgården. Till husse, resursmatte och resurshusse fanns det lite gurka, sallad, knäckebröd, ostskivor, tomater och annat smått och gott – för dem. Till mig fanns det sex stycken av resursmattes goda hamburgare. Trodde jag. Jag hade kunnat ta dem som de var, så hade jag besparat grillmästaren (=resurshusse) hans arbete.
Nu blev det dock inte så, utan han började grilla under min sakkunniga övervakning. Men tror du jag fick någon? Nej, det blev en till husse, en till resursmatte och en tog resurshusse själv.
Sedan lade han på mina tre hamburgare på grillen. Än en gång hade jag fel. Men de orkade inte alla, utan det fanns en och en halv kvar. Visserligen en ynklig portion till en utsvulten västgötaspets, men alltid något.
Jag hoppade upp i resursmattes knä. De ville kanske att jag skulle sitta vid bordet?
Du undrar kanske hur det gick? Illa, skulle jag vilja säga. Det enda jag fick var en liten, liten brödbit.
Säkert sitter resurshusse och vräker i sig mina hamburgare till lunch idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. hungerskonstnärENKELT Tänk vad lätt det hade varit att servera mig dessa delikatesser. Bara ta av plasten och sätta ner fatet på marken. Jag hade säkert klarat att ta av plasten själv om så hade varit. Ibland är jag riktigt händig, bara jag är motiverad.


DIREKT ”Hörru du resurshusse, du behöver inte grilla hamburgarna. Jag kan ta dem som de är, så behöver du inte förta dig.” Min hårdhjärtade resurshusse föll inte för min charm, så det blev inget alls. Illa.


KANSKE Ibland kan de ske under. Ett lämpligt under här skulle vara att grillen slocknade, resurshusse försvann och resursmatte och husse vände sig åt andra hållet. Då är det bra att vara beredd att rycka in och lägga beslag på mina hamburgare. Nu hände det tyvärr inget under, så där fick jag stå hungrig och besviken.


RESTER Om det är så att man bjuder in gäster (varav en extra hungrig) så kanske det blir rester över. Om det också är så att en av de inbjudna gästerna (den extra hungrige) inte har fått något alls att äta, är det inte helt rätt att denne mobbade gäst bör kunna förse sig själv av maten? Så blev det inte. Jag fick gå hungrig från ett kalas. Vilken skam för värdparet, skulle jag vilja påstå.

Dagens ord på vägen

Om du tror att du är för liten för att vara effektiv, så har du aldrig träffat en västgötaspets.


Sverker
(2000–)