28 juni 2014

Det bara trillar millimetrar

DROPPAR Tittar du noga, så ser du droppar på de blåa blommorna som ser ut som klockor. Det är millimetrar som har fastnat på dem.

– Äntligen lite regn, utbrast min husse i morse.
– Nu ska vi se hur många millimetrar det har kommit, sade han och gick till millimetertratten.
Det hade kommit åtta millimetrar. Men det fortsätter att fylla på.


Det var nästan så min husse var beredd att vattna gräsmattorna. Det hade uppenbarat sig gula fläckar, stora och små, här och var.
– Tänk om det kunde komma lite regn. Sådär en tio millimeter skulle vara bra, klagade husse i det att han beskådade gräsmattan i solens sken. Men det var i förgår det. Idag skiner det ingen sol, men regn kommer det.
Om nu gräset blir grönt och startar och växa, så vet jag precis vem som kommer och klaga. Min husse!
Sådan är han. Aldrig nöjd med vädret. Det beror nog på att hans morfars far och farfars far var bönder. För när mellan sol och regn är bonden nöjd?

Hej så länge
Sverker

Leg. millimeteravläsare

FÖRSIKTIGT Det finns ingen anledning att gå ut om det öser ner millimetrar. Framför allt är det läge att lägga upp en strategi för promenaden, innan man påbörjar den. Många millimetrar som trillar i luften = kort promenad. Idag var det medellång promenad, eftersom millimetrarna föll ganska beskedligt.

BEVISET Du kan själv se att det är millimetrar som har trillat ner i natt och fortsätter att trilla. Inte mindre än åtta millimetrar har det kommit. Husse tror att de delvis gula gräsmattorna ska bli gröna igen.

SVANSFÖRING Detta kan vara en besvärlig passage. Om svansen bara nuddar buskarna, så finns det en risk att jag blir duschad. Det är något jag vill undvika.

OMVÄG Finns det pölar på vägen som är fyllda med millimetrar, så ska man gå runt om. Vill du bli blöt om tassarna, så kan du ju stå och stampa i pölarna. Det gjorde Egon, men han var en springer spaniel. Lucy tycker inte om millimetrar.

Dagens ord på livets väg

Vi ska använda det förflutna som en språngbräda, inte som en soffa.


Sverker
(2000–)

27 juni 2014

Här går jag ensam och övergiven av alla

ENSAM Här får jag traska alldeles själv. Totalt ensam och totalt övergiven. Här hemma finns nu bara jag, så jag får klara mig alldeles själv.

Igår hände det som jag har fruktat sedan resväskorna kom fram. Jag blev övergiven av min Agnes. Nu är jag alldeles ensam i en gammal sommarstuga. En övergiven sommarhund. Det enda sällskap, om man nu kan kalla det så, är en gammal husse.

Ja, då var den sommaren slut. Min Agnes har åkt till främmande land och lämnat mig ensam kvar med en gisten husse. Det förväntas säkert av mig att jag ska ta hand om fornlämningen också. Övervaka hans promenader och sköta hans fördisk och så.
Min Agnes kom hit för att gömma sig under tiden hon väntade på resultatet av den stora tentan på termin 4 i djur i diken. Nu gick inte tentan som min Agnes förväntade sig. Hon hoppades på underkänt, sade hon till mig i det att hon grät glädjetårar.
I förgår kom så resultatet. Det var inte alls underkänt. Det var tvärtom väldigt mycket extragodkänt. Då såg min Agnes gladare ut. Och så packade hon sin resväska.
Just precis nu ringde min Agnes från Bromma, och snart flyger hon över mig.
Själv kan jag bara stå på marken och se ett vitt streck på himlen.
Kanske min Agnes kommer tillbaka några timmar nästa sommar.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensam

STATION Jag vet inte hur många gånger jag har varit med om det här. Åka till stationen. Säga hej då till min Agnes. Min Agnes försvinner. Inte roligt alls.

NÖJD Där är hon min Agnes. Nöjd med att tentan gick väldigt mycket bra. Nöjd att inte behöva gömma sig längre. Nöjd över att lämna mig för att åka till utlandet.

ENSAM Där går tåget och här står en övergiven Sverker. Nu förväntas det att jag ska ta hand om min husse ensam. Det är inte lätt.

Dagens ord på livets väg
Aldrig är man så ensam, som när man är två med fel person.


Sverker
(2000–)

26 juni 2014

Agnes uteplats snart klar för invigningsfest

NÖJD Jag kan verkligen vara nöjd när jag beundrar mitt verk. Nu är det inte bara jag som gjort det. Min Agnes hjälpte till lite genom att lägga granitplattorna och husse körde lite skottkärra.

Då var min Agnes uteplats nästan klar. Den heter så, för det var Agnes som kom idén att anlägga en uteplats. Tidigare var det platsen för det kombinerade utedasset och vedboden.

För att bygga en uteplats behöver man sand och sten. Det hade vi. Stenen har vi fått av min granne. Sanden skaffade vi på annat håll.
Ett sådant här projekt tar ju tid. Tre år, för att vara mer exakt.
Men allt går ju inte av sig själv, det behövs folk som arbetar också. Vi hade tre stycken:

1. En som är smart, stark och har sinne för form (=min Agnes), som lägger plattorna.
2 En som kan vara talanglös på allt, utom att köra sand i skottkärra (=min husse)
3 En som har huvudansvaret och kan skälla när det behövs (=jag, Sverker)
Som du förstår är person nummer 3 den viktigaste. Att ständigt vara på sin vakt och leda och fördela arbetet tar verkligen på krafterna.
Att lyfta granitplattor och köra sand är inte hälften så jobbigt.
Nu är det bara lite finputs kvar som husse ska göra. Sedan ska vi ha invigningsfest senare i år.

Hej så länge
Sverker

Leg. anläggare

VÅR Tittade man på min Agnes uteplats i våras, så såg den ut så här. Inte mycket att ha, med tanke på att det är resultatet av två års arbete. Men det var väldigt vad dimmigt det var i våras.

KONTROLL Jag har precis varit och kontrollerat min Agnes. Nu går stegen till min husse, för att se hur han klarar sandkörningen.

LAT Du ser bildbeviset. Skottkärran knappt halvfull med sand. Det visar hur lat min husse är.

UTTRÖTTAD Efter dagens arbete var jag alldeles uttröttad. Så var det också jag som hade det tyngsta arbetet.

Dagens ord på livets väg
Arbete utvidgar sig så att det fyller all den tid som står till förfogande för dess utförande.


Sverker
(2000–)

25 juni 2014

Bara ett halvår kvar till jul

JULSTÄMNING Mer jul än så här kan det inte bli. En Sverker som ligger och vaktar familjens kulklappar. Särskilt de som luktar gott är intressanta.

Nu när jag har klarat av min födelsedag med alla tillhörande presenter, så känns det lite tomt. Men sedan kom jag att tänka på att det bara är ett halvår kvar till jul. Visst ska det bli kul med julklappar, snö och mörker.

Julen är väldigt rolig, för då brukar vi samlas så många som möjligt. De senaste åren har vi varit hos min Per och Lucy. Det är inte bara trevligt sällskap, utan också julklappar till mig (och Lucy) för att inte tala om fördisken.
Aldrig är faten så välfyllda som julaftonens fördisk. Jag tror att de lägger upp lite extra till mig. Ja, hoppas det blir jul riktigt, riktigt snart.
Fast först ska jag klara av den ytterst viktiga Sverkerdagen den 4 november. Då bör jag få en namnsdagstårta.

Hej så länge
Sverker

Leg. julhund

JULKLAPPAR Det roligaste med julen är när jag får öppna mina paket. Förra året fick jag jättemånga julklappar. Per och Lucy var duktigast att hitta presenter åt mig.

JULMAT Det roligaste med julen är när jag får fördiska alla tallrikar. Det brukar vara mycket på dem. Inte för att jag blir mätt, men det är ju bra mycket bättre än inget. Lucy får också julmat.

JULSÅNGER Det roligaste med julen är när jag får höra alla skojiga julsånger. ”Räven raskar över isen” har jag faktiskt sett utanför mig. Fast det var två rävar och de sjöng inte.

JULVÄG Det roligaste med julen är när jag får gå på riktiga julvägar i ett jullandskap. Det är lättare att hitta, om man bara följer snövallarna. Sen är det roligt att se när husse skottar.

Dagens ord på livets vägJulen är helt obegriplig. Jag vet fortfarande inte om det firas för att högtidligthålla Jultomtens eller Kalle Ankas födelsedag.


Sverker
(2000–)

24 juni 2014

Jakt på ohyra saboterade dagens blogg

INSPEKTION Och vem ser vi här som går och inspekterar en marknad på Île de Ré? Jo, det är ju Sverker, ser du väl. Redan i ettårsåldern var jag en baddare på marknader. Men jag såg aldrig några loppor.

– Nej, du får inte följa med. Vi ska på loppmarknad, förstår du. Där kan man inte ha hundar.
Det var min Agnes som gav mig detta dystra besked.
Min Agnes och min husse for iväg och lämnade mig alldeles ensam. Det innebar att bloggen blir alldeles försenad idag.


Jag hade visst kunnat följa med. Jag är nämligen marknadsexpert. Fast jag har aldrig varit på en marknad där de säljer loppor. Varför skulle någon vilja köpa ohyra? Loppor kan man få ändå. Alldeles gratis har jag hört. Nu har inte jag haft några, men husse hade loppor när han var liten. Han fick dem när han besökte Sten-Eriks hönshus, påstår han.
Han har sett loppcirkus också på Tivoli i Köpenhamn. Fast jag begriper inte hur han kom in där, eftersom cirkusen borde ha varit anpassade till just loppor. De är små. Tänk vilka små stolar de hade där inne! Inte kunde min feta husse sitta i en sådan.
I vilket fall som helst så kom min husse och min Agnes hem så småningom. Som tur var, så släpade de inte hem några loppor.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsexpert

HÖNS Nu har jag förflyttat mig till marknaden i Rodez. Höns fanns det. Levande fiskar fanns det. Men jag såg aldrig några loppor.

KÖTT Jag är fortfarande i Rodez på marknaden. Där fanns ett stånd, som bara sålde gott kött. Hur jag vet att det var gott? Jo, jag fick smaka en bit av farbrodern som stod och sålde. Men jag såg aldrig några loppor.

LOPPOR Det här är väl troligen vad min Agnes tror att hon ska hitta på en marknad. Massa stora och feta loppor. Men jag kan slå fast: det finns inga loppmarknader.

Dagens ord på livets väg
Om du tror att du är för liten för att göra skillnad, då har du aldrig gått till sängs med en mygga.


Sverker
(2000–)

23 juni 2014

Vi ska håva in guld från dammen

YNGELSPANING Min Agnes och jag (du ser mina öron) försöker upptäcka något fiskyngel under ytan, men inte. Men vi såg grodyngel och små skalbaggar.

Jag tycker mig ha sett dem i dammen. Min Agnes tycker sig ha sett dem i dammen. Min husse tycker sig ha sett dem i dammen. Vadå undrar du säkert. Jo, fiskyngel!

Om det nu finns fiskyngel i dammen, så är det inte vilka fiskyngel som helst. Som du kanske minns, så flyttade mina guldfiskar ut i dammen. Där trivdes de och lekte och hade roligt. Sedan tog de bara slut.
Häromdagen när vi skulle titta på huruvida mina grodyngel hade fått ben, så upptäckte vi en liten rackare som påminde väldigt mycket om en fisk. Ett fiskyngel tre millimeter stort.
Eftersom de enda fiskar som bott i dammen är guldfiskarna, är husse säker på att det är guldfiskyngel. Han tror att de är 24 karat, men de är svarta nu.
Ska man se dem, så får man smyga sig fram till dammen, för de är väldigt blyga. Därför kan du inte se dem på bild än, men vem vet vad som händer i en framtid.
I höst tror husse att han ska kunna stå vid dammen och håva in guld. Vi får se hur det blir med det.
Min teori att det kan röra sig om flygfiskyngel, har inte mött någon större framgång hos de övriga i hushållet.

Hej så länge
Sverker

Leg. guldhåvare

DAMMKONTROLL Under tiden som min Agnes tittar ner i dammens djup, så kontrollerar jag vattnets kvalité. Det var både gott och näringsrikt.

FÖTTER De små grodynglen börjar likna en groda mer och mer. Nu har de till och med fått fötter. Ej öron, ej öron, men svansar hava de.

FISKFRITT Fiskar ser man inte, men grodor. Men det fanns en fisk för en timme sedan. Det är vi alla säkra på och om jag är med, så kan det inte vara fel.

Dagens ord på livets väg
Kärnan i frigörelse, är att inte längre skämmas för sig själv.


Sverker
(2000–)

22 juni 2014

På spaning efter den mås som flytt

SPANAR Uppe på balkongen har jag en bra utsikt. Där kan jag spana efter husse, men också efter den mås som flytt från grannens hopptorn.

På min grannes hopptorn sitter det, dag som natt, en eller två måsar. Närmar man sig, så flyger de upp och låter. Hur kan det bli så, undrar du säkert. Jo, det har sina duniga skäl.

Om du för ett ögonblick släpper de stora måsarna med blicken och spanar ut på sjön, så kan du kanske se orsaken. Där ute simmar det omkring en liten, liten fiskmåsbaby. De stora måsarna är alltså barnvakter. De har bara ett barn. Husse tror att de andra kan ha tagit slut. När måsarna gallskriker, så simmar den lilla dunbollen längre och längre ut.
Vid samma hamn som måsarna bor på, så bor det också två stora snokar. Är det de som har kalasat på måsungar eller måsägg? Vad vet jag. Numera bor det antagligen bara en snok, eftersom en snok kom i vägen för gräsklipparen. (Det var en olycka på riktigt.)
En av snokarna har ömsat skinn vid Agnes uteplats (det ständigt pågående bygget). Det skinnet mätte husse upp till 143 cm med en tumstock.
I vilket fall som helst så passas den lilla måsungen lika bra som jag passar min husse. På det här husse- och måsdagiset finns det tre personal (=Sverker + två måsar) och två barn (=husse och dunbollen).

Hej så länge
Sverker

Leg. ornitolog

FLYGSPANING Så fort en fara (=husse eller en båt eller en orm) närmar sig hamnen, så lyfter måsarna och skriker så till den vida pass.

DUNBOLLEN Egentligen skulle husse fotografera den lilla dunbollen alldeles nyss, men han såg den aldrig. Det är ju sällan han lyckas med något. Du får nöja dig med bilden som togs vid midnatt. Tänk att den lilla ungen får vara uppe så sent och simma omkring utan flytväst!

VAKTTORN En av måsarna sitter på vakttornet vid midnatt. När den sitter tyst där, så simmar ungen in igen mot stranden.

NATTFLYGNING Måsarna flyger även mitt i natten, fastän det är nästan mörkt. Antagligen har de GPS, så de hittar tillbaka till tornet.

MIDNATTSSPANING Till och med mitt i natten, så verkar de idoga vaktfåglarna vara vakna. När sover de?

Dagens ord på livets väg
Många människor behöver man inte parodiera. Det räcker med att citera dem.


Sverker
(2000–)