13 april 2013

Dagens våtaste blogginlägg

SNYGGT Bättre än så här kan en bild på en vattenpöl knappas bli. Vet du varför? Jo, vattenpölen syns, jag syns och dessutom finns min spegelbild med.

Det behövs lite regn för att våren ska komma. Det var därför jag fixade regn igår. Det snöade också lite, men det var husses fel.
Bara för att bevisa för dig att det regnat, är dagens tema vattenpölskunskap.


Regnar det riktigt duktigt, så blir det vattenpölar här och var. Egon, när han fanns, tyckte att det var roligt att gå i vattenpölar. Jag bara använder dem som vattenreserv under långa promenader.
Tittar du lite närmare på pölarna, så ser du att de inte ser likadana ut. Det är därför det finns olika bilder på vattenpölar husse och jag hittade i skogen.
Nu ska jag bara se till att det blir lite varmare. Jag tänkte ordna så att värmen kommer i morgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. pölexpert

GRÄSSTRÅPÖL Om du ser en sådan här vattenpöl, så vet du att det är en grässtråpöl. Det ser ut som en triangel, men det är ett grässtrå och en spegelbild av samma grässtrå. Så kan det bli ibland i naturen.

GRANPÖL Vad som kännetecknar en granpöl, är att det brukar finnas en liten grankvist och en grankotte som flyter på vattnet. De gör det bara för att visa att de kan simma. Det kan jag också, men jag vill inte.

BARRPÖL Denna typ av pölar är vanligast inne i de mörka djupa skogarna. Det är bara barr som flyter omkring. Ser du sådana ska du hålla uppsikt efter troll, björnar och vargar.

VÄGPÖLAR Fastän det är en väg, är det inte särskilt roligt att gå här. Du skulle säker bli jättegeggig på dina tassar om du slafsar på rakt fram. Husse och jag går vid sidan av. Där är det inte alls lika blött.

BJÖRKPÖL Om du först fixar till en vattenpöl och sedan ställer dit några björkar bakom pölen, så kan du också ta en sådan här bild. Det bästa är ju förstås om pölen och björkarna finns där från början.

Dagens ord på livets väg


Bättre att misslyckas i originalitet än lyckas i imitation.


Sverker
(2000–)

12 april 2013

Vårens bästa grillrecept från min utegrill

PERFEKT Bättre än så här kan det inte bli. Mörkt, blåsigt, regn och snö. Med andra ord en perfekt dag för grillning.

När jag tittade ut genom fönstret idag, så såg jag direkt att denna dag är alldeles förträfflig för att grilla. Dessutom hade vi turen att en bra bit med delikatessblodpudding som passade till grillen.

Jag fick med husse på projektet. Han tyckte att det kunde vara bra att börja fredagsmyset lite tidigare. Dessutom kan det ju inspirera dig att putsa av grillen till ditt fredagsmys ikväll.

Se och lär, skulle jag vilja säga till dig. Titta bara på bilderna, så ska du nog också klara av att grilla din blodpudding.
Smaklig måltid!

Hej så länge
Sverker

Leg. mästergrillare

GRILLAR Ja, så här ser det ut precis när blodpuddingskivorna har hamnat på grillen. Jag har idag valt att först skära upp blodpuddingen i skivor. Vill du hellre njuta av en helgrillad blodpudding, ska du välja en fyrkantig. Då kan du grilla den på fyra sidor.

SMAKLIGT Det gäller också att presentera maten på ett aptitligt sätt. Skivorna ligger vackert spridda och det finns faktiskt en klick hemmagjord lingonsylt på tallriken, även om det inte syns så bra. Pricken över i:et är dock den gula fjädern, som genom sin färg sätter fart på smaklökarna så att det rinner i mungiporna.

MYSIGT Bättre än så här kan det knappast bli. Tänk att få sitta ute i vinden under det att det snöblandade regnet sakta faller ner på din päls. Att det dessutom är blodpudding på tallriken gör ju inte saken sämre. Jag ser verkligen fram mot fördisken.

HURRA Nu kommer det snart, det som jag väntat på hela tiden: fördisken! Det var faktiskt nästan en hel skiva kvar till mig. Lite torftigt kanske, men ack så gott. Det tråkiga är att det går så fort att fördiska en tallrik med god mat.

Dagens ord på livets vägIngen kärlek är mer äkta, än kärleken till mat.


Sverker
(2000–)

11 april 2013

Sommaren blir nog en katastrof hos mig

GRÄSMATTA Har husse tänkt sig att de ska komma något gräs här, vill det allt till att han sätter fart på räfsan, så att alla löven försvinner. Han måste dessutom smälta snön. Det borde han ha gjort redan nu.

När husse och jag tittade på god morgon-tv idag, förutspådde metrologen (=han som bestämmer hurdant väder det ska bli) att temperaturen utomhus ska skjuta i höjden.
– Vi måste städa ute, påpekade jag med visst eftertryck till min husse.
– Det ska väl inte behövas, genmälde jag till den late hussen.


Jag tog med min husse på en rundtur i min vanvårdade trädgård. Skyll inte på mig, jag bara leder och fördelar arbetet. Det är husse som ska utföra själva arbetet.
– Jag var ju så svag i höstas, jämrade sig husse.
– Jag fick inte arbeta för doktorn.
Den doktorn skulle jag gärna vilja träffa. Jag tror inte ett ord. En hjärtoperation stoppar inte en riktig man, anser jag.
– Oj, oj, oj. Här var det mycket att ta tag i, sade husse när jag hade visat vad som var akut.
– Jag blir så trött. Jag måste gå in och ta mig en kopp kaffe.
Det är så långt vi har kommit nu. Jag undrar om vi blir färdiga till i höst?

Hej så länge
Sverker

Leg. mästare i trädgården

TRÄDGÅRDSMÖBLER Soliga hörnan ser för eländig ut. Han har sopat ihop en liten hög, men det finns mycket kvar. Det är så det blir när man slöar på höstarna. Så här dags skulle trädgårdsmöblerna ha stått där, men det går inte att ha dem ute före det är städat.

STIG Om min robotgräsklippare Stig ska kunna arbeta, så krävs det först att alla björkkvistar plockas bort. Gör man inte det, så går Stigs knivar sönder. Det är dels synd om Stig, och dels klipper inte Stig gräset utan knivar. Han bara ilar omkring och tittar var han skulle ha klippt någonstans om bara knivarna hade varit hela.

RABATTEN Har du sett en värre rabatt? Knappast. Det är nog bland det värsta jag har sett under detta millennium. Här får han gå loss med krattan, annan knopparna kommer upp.

BADSTRANDEN Så här ful kan man få en gräsmatta om man inte klipper den flitigt. Husse har inte klippt den flitigt. Dessutom måste han sätta i badstegen, men innan dess får han allt se till att isen smälter.

Dagens ord på livets väg

Allt är möjligt om man inte vet vad man pratar om.


Sverker
(2000–)

10 april 2013

Jag tar en närmare titt på vårfåglarna

SVÅRT Det är inte lätt att göra djupintervjuer (=prata länge) med fåglar. De har en tendens att flyga iväg när jag kommer till dem för att prata. Jag hade haft många frågor att ställa, men det får bli någon annan gång. Men mina kunskaper är enorma. På bilderna nedan delar jag med mig lite av min kunskapsbank.

Som du kanske har märkt, så skriker det något alldeles fruktansvärt från träd och buskar. Det beror på att det är vår och då blir det fart på vårfåglarna. Det går knappast att värja sig från oljudet, men du kanske vill veta lite mer? Jag ska lotsa dig genom de vanligaste flygfäna.

Det kan ju vara roligt att veta vad det är för sorts fågel som du ser. Eftersom jag har märkt att det finns de som inte ser skillnad mellan en vanlig flamingo och en gluttsnäppa, förstår jag att jag har en mission att fylla här.

Husse och jag begav oss iväg på en fågelexkursion (=lufsa omkring och se om man ser några flygfän) i grannskapet. Husses var utrustat med sin kamera, som i sin tur var utrustat med det onödigt dyra teleobjektivet. Jag var utrustad med min skarpa hörsel, min utmärkta syn och mitt fantastiska väderkorn. Här skulle vi föreviga vårfåglar!

Resultat ser du på bilderna, som du kan bortse ifrån. Det är mina bildtexter som är själva läromedlet. Allt detta besvär har jag gjort, för att du ska bli lite klokare.

Hej så länge
Sverker

Leg. ornitolog

GRÅSPARV Som du ser är det här en stor svart/grå gråsparv. De är ganska vanliga här omkring. De har en tendens att stjäla av min mat, som gamla brödkanter och så.

GRÅSPARV Den rödbröstade gråsparven sitter gärna i Agnes plommonträd, där den väntar på att plommonen ska bli färdiga. Det är tydligen en gråsparvstyp som är beredd att vänta länge.

GRÅSPARV Den lilla gulbröstade gråsparven håller också gärna till i fruktträd. Jag är inte säker på att detta är en gråsparv. Det kan även vara en kanariefågel. De är nämligen också gula här och var.

GRÅSPARV Den stora albinogråsparven kännetecknas mest av att de är så skränig. När de samlas i flockar, så kan de hålla mig veken hela natten. Att de är så vita beror på att de badar så mycket.

GRÅSPARV En gråsparv som slagit sig ner på en kvist i väntan på sommaren. Tittar du noga efter så ser en gul fläck på vingen, så just den här gråsparvssorten heter gulfläckig gråsparv

GRÅSPARV Denna gulnäbbade mörkgråsparv går gärna omkring och sprätter i löven. Då och då tar den något med sin gula näbb, som den äter upp. Vad är det tror du? Lätt! Vad finns det under löv, jo lövgrodor. Det är precis vad den letar efter och sedan äter upp.

GRÅSPARVAR Två stycken svartvita långstjärtade gråsparvar på samma bild är sällan man ser, åtminstone på min blogg. Den här modellen av gråsparvar är inte särskilt hänsynsfulla. Det har hänt att de varit framme och tullat av min fördisk, när vi äter ute på sommaren.

Dagens ord på livets väg


Det passar sig inte för sparvar att gå i tranedans.


Sverker
(2000–)

9 april 2013

Ska drömmen om en husbil äntligen besannas?

SVÅRT Vilken husbil skulle jag bli stiligast tillsammans med? Det är inte lätt att välja. Själv tror jag att den som står närmast, skulle passa bra ihop med mig.

– Om vi skulle åka och titta på husbilar Sverker? Det var husse som frågade sin kloka och stiliga västgötaspets.
Ja, det kunde ju vara kul. Jag minns mina resor runt om i hela Europa med glädje. Då åkte jag just husbil, utom ett år då jag åkte kanalbåt i Frankrike.


Det finns många fördelar med husbilar för en västgötaspets. Jag behöver inte sitta på samma ställe, utan jag kan trava runt mellan alla. Eller också kan jag gå och lägga mig i min säng. Sängen brukade förvandlas till soffor på dagarna, men då kunde jag ligga i en av dem.
Dessutom hade jag min vattenskål på golvet, vilket är ganska praktiskt.
När det var matdags behövde inte jag sitta ensam i bilen, utan jag deltog med liv och lust i måltiderna. Fördisk blev det också, vilket det aldrig blir om husse äter längst med vägen någonstans. Bara fördelar alltså. Dessutom kom vi till en ny plats nästan varje dag, med nya spännande dofter.
Självklart ska vi köpa en husbil, men …

Hej så länge
Sverker

Leg. semesterexpert

FORNTID För nio år sedan sådär, kunde det se ut så här när vi äntligen var hemma i Sverige igen. Då hade vi varit ända i Italien och Danmark plus lite länder däremellan. På bilden ser du en husse, som håller i en Sverker, och en Agnes, och en ex-matte och en Julia. Nu skulle det väl bara bli husse och jag. De andra, som alla är svikare, får du tänka bort.

JÄTTESVÅRT Men vilken ska jag ta? Oj, vad många det finns. Dessutom visade det sig att det fanns massor inomhus också. Det här blir inte lätt!

PRAKTISKT I den här husbilden fanns det två sängar. Ganska praktiskt, eftersom husse kunde få en egen säng. Då behövde inte jag honom i min säng, som jag har nu varenda natt.

SKYLT Alla husbilar hade en skylt i framrutan. Husse tyckte det var väldigt fiffigt, sade han. Då kunde han se exakt hur mycket pengar det fattades för att han skulle kunna köpa just den husbilen. I exemplet ovan saknas det 395.000 kronor, på öret, för att han skulle kunna slå till och skriva under köpekontraktet och åka hem med en husbil.

Dagens ord på livets väg

Man reser därför att det även i livets skola är svårt att alltid sitta på samma plats.


Sverker
(2000–)

8 april 2013

Möt Lucy idag: högfärdig, bortskämd och fet

BORTSKÄMD Här ligger hon den synnerligen bortskämda kattan. Sen att hon har varit i slagsmål, så hon måste äta penicillin, är bara rätt åt henne.

Igår var husse och jag och hälsade på min Per och den före detta franska gatflickan Lucy. Den senare har utvecklats till en för kraftig, högfärdig och synnerligen bortskämd katta. Och penicillin hon får nedtuggas tillsammans med lövbiff! USCH för bortskämda kattor.

Nu kan jag berätta att Lucy har åkt på stryk av en grannkatt så till den vida pass att hon fick uppsöka kattdoktorn. Fast om man får besök av en två kilo tyngre katt, så ska man kanske inte attackera den kattens viftande svans. Det hela slutade med besök på kattsjukhus där hon rakades lite och fick penicillin. Men kattdoktorn sade också att det var dags för dietmat. Smala Lucy har transformerats till feta Lucy, tyckte kattdoktorn. Jag skulle också vilja bo hos min Per och bli fet av lövbiff och andra godsaker. Jag tycker det hela är synnerligen orättvist.

När husse och jag kom till min Per, var Lucy ute på en promenad. Om det är väder, så står altandörren lite öppen, så hon kan komma och gå som hon vill. Detta är synnerligen orättvist, för så kan inte jag göra hemma.

Jag stod i dörröppningen och spanade efter henne länge och väl.
När hon så småningom kom tittade hon knappt på mig, utan gick raka vägen upp och lade sig i sin fåtölj i min Pers sovrum. Hon har flera fåtöljer och bord. Det har inte jag hemma, vilket är synnerligen orättvist.

Naturligtvis gick jag upp och hälsade på henne. Det kunde vara roligt att språkas vid lite, efter så lång tid. Men vad gör kattan, där hon ligger och pöser i sin stol? Hon mer eller mindre låtsas som om jag inte finns.
Högfärdigare katta får man leta efter.

Hej så länge
Sverker

Leg. åsidosatt

SPANING Springan i altandörren är alldeles för smal för att jag ska kunna komma ut eller in, så jag får nöja mig med att stå och spana ut efter den franska före detta gatflickan, kattan Lucy, som är ute och förfular Mantorp.

TRÖSTFÖRSÖK I väntan på att Lucy skulle komma hemlufsandes, så tänkte jag att jag kunde få tröstäta lite i min Pers knä. Men vad fanns kvar av den säkert mycket goda muffins, som min resursmatte har bakat? Jo, nu ska jag berätta för dig hur orättvist livet är! Det fanns bara papperet kvar – ingen muffins till stackars Sverker. Säkert hade Lucy fått smaka muffins!

NONCHALERAD Titta på den före detta gatflickan. Ser du den överlägsna och högfärdiga blicken hon ger mig? Vad har denna katta att vara mallig över? Att hon äter lyxmat så hon blivit överviktig? Att hon kan gå ut och in som hon vill? Att hon har egna fåtöljer och kuddar på bord? Att hon får sitta på matbordet och äta av Pers mat? Inget av det är något att vara mallig över. Det är bara orättvist!

Dagens ord på livets väg

Under sin yta av spelad högfärd dolde hon stora mängder äkta.


Sverker
(2000–)

7 april 2013

Idag är jag så himla cool

SOLA Eftersom solen skiner och det är den 7 april, så passar jag på att gå ut på isen och sola. Det är sååå coolt. Normalt sett så brukar vi få bada, om vi ska ut på sjön så här års. Dessutom ska vi åka norrut, men mer om det i morgon.
Förresten hör du inget ifrån mig i morgon, ja – då höll inte isen.

Hej så länge
Sverker

Leg. issolare