17 mars 2012

Fira namnsdagen med världens godaste paj

Idag kommer det utlovade receptet på världens bästa namnsdagsbakelsepaj. När du ska baka en, eller flera, till dig själv, så följ bara mitt enkla steg för steg recept. Namnsdagar är inte lika vikta, som till exempel födelsedagar. Med ett undantag förstås, den 4 november. Då står det nämligen Sverker i alla kalendrar. Då ska det vara grädde på också. Ganska mycket dessutom.
Nu var det Egon som skulle firas, och då räcker det med världens bästa namnsdagsbakelsepaj. En till honom och en till mig.


Jag kan slå fast direkt, att mina intentioner (=mina innersta tankar) och det färdiga resultatet inte var samstämmiga. Detta kan bero på tre saker: fel råvaror, dålig ugn eller en urkass husse. Utan tvekan kan jag slå fast att råvarorna och ugnen är det inget fel på. Då återstår bara ett av alternativen. Det var ju det troligaste från början.
Bakelserna hade dock avsedd effekt. Egon blev glad att jag kom ihåg honom, om än lite sent. Vi fick bägge en himmelsk smakupplevelse.

Hej så länge
Sverker

Leg. bakelsepajkreatörGREJER Det här är nästan allt du behöver för att göra min goda paj: En marmorbänk från Södra Kondis, ett fönster med isutsikt, en brödkavel av marmor från IKEA, en japansk kniv som inte jag får slicka på, en tallrik, prinskorvar sen i julas, två plattor pajdeg och ett ungsplåtspapper.


KAVLA Kavla måste du göra. Annars blir pajdegen för tjock och ytan för liten. Det är bättre att satsa på mer korv och mindre deg, eftersom korv är mycket godare än deg. Det är säkert hälsosammare också med korv.


KORVSTAVAR Prinskorven skär du i stavar med den vassa japanska kniven, som ijag inte får slicka på. Med hjälp av stavarna format du bokstäver. På bilden är det ett S som i Sverker. Heter du Måns, så får du göra ett M.VIKA På Egons E-paj ser du hur du ska göra. Vika och pressa, så det blir riktigt fint sedan. Redan här kanske husse gjorde fel. Jag trodde jag kunde lita på honom, varför jag inte övervakade proceduren så noga.

VARMT En sak till behöver du; en ugn. Husse ställde in pajerna där, men troligtvis på fel sätt. Eller så var temperaturen fel.


KATASTROF Inte blev det här några bokstavspajer, inte. Så går det när man har en klantig husse. Med lite god vilja, så kan man faktiskt urskilja att det ska vara ett S på den vänstra, och ett E på den högra namnsdagsbakelsepajen.


FÖRTYDLIGANDE Med hjälp av chokladsås tog resursmatte tag i saken, när vi kom till Egon. Det var jättesvårt att spritsa, för chokladsåsen var så högviskös (=trögflytande), så det var uteslutet att husse skulle klara det. Nu visste vi vems som var vems.

MUMSIGT Det heter ju bakelse, så därför vände både Egon och jag baken mot fotografen (=husse). För övrigt kan du klart och tydligt se här, att tallrikar har man för attbära fram maten. Sedan lägger man den på golvet.


FINSMAKARE Egon är en snobbig finsmakare. Han började med att slicka i sig chokladsåsen. Jag är mer en finsmaskare, som smaskar i mig maten fortast möjligt. Jag vinner alltid när Egon och jag äter.

Dagens ord på vägen

Många syndar enbart för att kunna njuta av sin ånger.


Sverker
(2000–)

16 mars 2012

Förlåt Egon, idag skäms jag jättemycket

UNGDOMSPORTRÄTT Så här såg minsann Egon ut för sådär en sju, åtta år sedan. Jag tänkte jag ska smöra lite extra idag, med tanke på min hemska blunder.

Idag slängde jag en liten förströdd blick på almanackan och vad ser jag då? Jo, du förstår att i söndags stod det EGON där. Det är ju i och för sig inget att skämmas över, men att jag inte uppvaktade honom – det är synd och skam. Som försvar kan jag säga att jag hade mycket att stå i, just när Egon hade sin namnsdag.

För att råda bot på min underlåtenhetssynd gör jag istället en hel Egon-sida med gamla bilder. Då kanske han blir glad. För säkerhets skull har jag tagit med en ungdomsbild. Dessutom har jag inte tagit med några bilder som visar hur pantad han är.
Men Egon är faktiskt den snällaste jag vet. Egon har bara känt mig i nästan tolv år, men jag har känt honom i hela mitt liv, sånär som mina första tio veckor.
Om du inte säger något, så ska husse och jag åka och överaska Egon ikväll med en liten hemlig present, som är väldigt god, tror jag.
Vad det är säger jag inte, men det börjar på kor och slutar på paj.

Hej så länge
Sverker

Leg. Alzheimer light


PS I morgon kommer receptet på den synnerligen goda hemliga saken som börjar på kor… och slutar på …paj. DS

BALANSKONSTNÄR Så här såg det ut förra våren, när Egon gick balansgång på stenmuren. Visst är han duktig? Om du tittar på blommorna i bakgrunden ser du att det är vår. Så ser det ut här snart, fast det är inte säkert att Egon är här, men han kommer nog för att titta på alla vårblommor.

SKOGSPROMENAD När Egon och jag är ute och går i skogen, är det oftast jag som visar vägen. Egons GPS börjar få lite svårt med funktion och han kan dra iväg åt precis fel håll. Men om jag går först, så går det väldigt bra.

ALDRIG Ta den här bilden, till exempel. Den visar hur Egon gick genom den tunna isen och lerade ner sig något alldeles förskräckligt. Han lyckades inte ta sig upp själv heller. Jag hade sagt åt honom att isen var för tunn, men han ville prova ändå. En sådan här bild, där Egon framstår så löjlig och dum som han är, skulle jag aldrig publicera på en sådan här hyllningssida.

Dagens ord på vägen

En gåva är en gåva när den ges med hjärtat till den rätta vännen i rätt tid vid det rätta tillfället och man inte förväntar sig något tillbaka. Sägs det.
Men vad ska jag göra nu. Jag är villrådig. Jag har missat rätt tillfälle och jag vill också gärna ha något tillbaka.


Sverker

(2000–)

15 mars 2012

Husse gör ännu en fiaskoexpedition i skogen

TRÅNGBOTT På taket på myrstacken var det väldigt trångbott. Överallt gick de små liven på varandra. Jag undrar just varför de gör så? Antagligen försökte de sola sig, för att få en vacker brun färg till sommarsäsongen, och alla ville följaktligen vara överst.

Vi tar en vårpromenad i det vackra vädret och fotograferar lite fåglar. Det var husse som kom med det lysande förslaget igår.
– Eftersom fåglarna sjunger nu, så kan vi höra var de finns, tillade husse vist.
Som vanligt sprack hans planer, men vi hittade myror och en trasig fågel.


– Vad konstigt! Har du sett Sverker, sade husse och pekade på myrstacken. Jag såg bara massor med myror. Massor!! Fast nu såg jag också. Det var som en väg tvärs över, där det knappast fanns en enda myra. Ja, det var lite konstigt, men vem bryr sig?
Nu ska vi hålla utkik efter fåglar, sade husse när vi fortsatte vår promenad in i skogen. Visst hörde vi fåglar, men vi såg inga.
Så upptäckte jag en fågel. Visserligen var den trasig, men det var en fågel.
– Vi får väl nöja oss med den, sade husse surt i det att han började dokumentera en del fågeldelar.
Ja, som du förstår så var det hela skörden av dagens fotojakt.
Så blir det gärna, när man är lika talanglös som husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturskådare


MYRSTIG Bara för att du ska se den märkliga myrstigen på myrstacken har jag markerat den lite diskret. Håller inte du med om att det är konstigt? Jag var rädd att husse skulle skylla på mig. Det brukar han göra, till exempel när det försvinner en smörgås från bordet. Eller en ost. Eller ett smörpaket.

TRASIG Det var jag som såg den trasiga fågeln först. Husse verkade inte direkt hoppa högt av glädje, men det var ju fåglar han skulle fotografera. Han hade inte sagt något om att de skulle vara hela.

FÅGELDEL I Så här kan en del från en trasig fågel se ut. Enligt husse kan fåglar flyga med just de delarna, men jag har sett att de använder sina vingar.

FÅGELDEL II Lurviga fågeldelar har fåglarna för att hålla sig varma. Fortfarande enligt husse. Det normala – och bästa – är annars att man har underpäls. Det har jag och det är så bra så.

Dagens ord på vägen


Mina vänner. Ni förstår, att ingen förstår hur svårt jag har det. Ty det är i sanning en svår plåga att vara en alltför smart, vacker, stilig och manlig västgötaspets.


Sverker
(2000–)

14 mars 2012

Med blommor till fädernas kyrka

FAMILJEKYRKAN Här sitter jag på kyrkogårdsmuren. Bakom mig ser du Heda kyrka, som har varit vår familjs kyrka i minst 500 år – troligen längre. Här ligger alla husses förfäder begravda. Säkert finns det några av mina förfäder där också.

När farfar begravdes i Tranås gravkapell, så fick han många blommor. Husse tyckte det var synd att de bara skulle slängas direkt, så han samlade ihop alla och och tillsammans med övriga släkten så for vi till Heda. Jag har varit där många gånger innan. Ibland med husse, ibland med husse och Agnes och ibland har farfar varit med,

I vår grav ligger alla farfars tre bröder med fruar, husses farfar och farmor och hans pappa och hans pappa och … Så håller det på ganska länge. Husses mamma ligger där också och snart ska farfar också jordfästas där.
Så är livets gång, säger husse, men jag hade hellre velat ha farfar kvar.

Hej så länge
Sverker

Leg. ledsen


BLOMMOR Alla blommor lades runt den gravstenen som det redan står farfars namn på. Och farmors också förstås. Jag tycker det blev vackert.

ALLHELGONA Det här var sista gången farfar var i Heda och det var på Allhelgona, då man ska göra graven fin. Jag var med också, men jag fick stanna i bilen.

GRAVEN Här kan du se kyrkan också. Den har funnists där i över 1000 år. Det var i Heda kyrka som farfar spelade första gången på en gudstjänst, fast han arbetade aldrig där. Hans pappa spelade också där ibland, liksom farfars farmor.

Dagens ord på vägenFramtiden infinner sig alltid när man tar avsked.


Sverker
(2000–)

13 mars 2012

Med David kan jag gå som jag vill

KURSÄNDRING Jag höll mig bakom David, så han inte skulle se att jag bytte kurs. Jag vek av 45 grader styrbord, så jag snabbt skulle nå till diket.

Det är jättetråkigt att min Agnes och min David har åkt hem till sina fula katter. Att ut och gå med David är särskilt roligt, eftersom han inte vet vilka regler som gäller. Då kan jag göra lite som jag vill, vilket är bra.

När jag tar en liten promenad på trottoaren som finns jämte kommunalrådsvägen (Hättevägen står det felaktigt på skyltarna), så får jag bara gå på skogssidan. Husse tror felaktigt att jag annars skulle springa ut på vägen. Det skulle aldrig ske, som du förstår. Jag är inte dum så.
När David och jag var ute och gick, så testade jag om han kände till husses onödiga och dumma regler. Genom att smyga ut bakom honom så lyckades jag ta mig ända till diket. Där fanns det mycket gott att nosa på. Jag förstår inte varför jag inte skulle få göra det.
David sade inget, men sen såg husse mig och jag blev ivägsänd mot skogskanten igen.
Är det rätt att göra så med västgötaspetsar som heter Sverker?

Hej så länge
Sverker

Leg. dikesnosare


OUPPTÄCKT Ännu har inte David sett något. Jag håller stadig kurs bakom David. Skulle jag lyckas den här gången?

MÅLET Se där, nu har jag nått mitt mål. David har upptäckt mig, men säger inget. Du kan inte ana vad många spännande dofter där fanns. Husse som hade sett allt i kamerasökaren hade dock observerat mitt lite busiga tilltag. Sen var det snabbt slut på det roliga. Tänka sig att han inte kan förstå en västgötaspets behov efter tolv år.

Dagens ord på vägen

Vardagar är de bästa. De är fulla av äventyr. Idag ska jag till exempel äta och sedan ut och gå. Senare idag ska jag äta igen.


Sverker
(2000–)

12 mars 2012

Sista amerikanen ut var min David

FULLPACKAT Du ser det inte, men kofferten är precis full. Du ser inte heller att jag redan sitter på min plats i bilen, David ska snart in och sedan husse.

Redan i morse var det konstigt. Det var husse som väckte mig. Så ska det inte vara! Sedan duschade och klädde han sig med en gång. Så ska det inte vara! Inte nog med det, han dukade frukost direkt också utan att dricka kaffe i sängen först. Så ska det absolut inte vara.

– Ska du följa med och åka bil Sverker, sade husse när han och min David hade ätit sin frukost.
Dum fråga. Självklart ska Sverker med och åka bil. Det är bland det bästa jag vet.
Sen började jag ana katter i mossen, när David kom kånkande med sin resväskor.
Så bar det av.
– När kommer vi fram till Arlanda, frågade husse Davis, som såg GPS-en lite bättre.
– 10.47, sade David, som kunde se det.
Arlanda tänkte jag. Ett riktigt skitställe. Förra gången jag var där tappade jag bort Agnes och Julia. Skulle jag tappa bort husse och min David nu också.
Det visade sig att husse följde med tillbaka, men David blev kvar på flygplatsen.
Jag har alltid tappat bort människor på Arlanda. På linköpings flygplats kan man också tappa bort till exempel min Agnes eller min husse. Men man kan också hämta min Agnes och min husse.
Summan är följande:
Arlanda flygplats alltid dålig.
Linköpings flygplats dålig ibland och bra ibland.

Hej så länge
Sverker

Leg. Arlandahatare


FRAMME Ja, så var vi då på skitflygplatsen Arlanda. Jag anade nog vad som skulle hända. David hade lastat ut sina väskor och det brukar bara betyda en sak: Hej då!

BORTTITTNING Jag vill inte se när David står och checkar in sina saker. Jag förstår att han vill hem till sina barn, Evan och Emily. När tanten frågade om hunden skulle med, så viftade jag uppmuntrande på svansen, men husse sade nej. Dumma husse. Jag har aldrig flugit.

ENSAMMA Nu är det bara husse och jag. Här är vi på väg hem till vår lilla sommarstuga. Jag tycker det är mycket roligare när det är många människor hemma. Det tycker husse också.

Dagens ord på vägen

Det finns inget så irriterande som folk som absolut ska ha rätt. Särskilt när de redan har det. Fast jag har alltid rätt. Det irriterar mig aldrig – bara andra.


Sverker
(2000–)

11 mars 2012

Vilken tur att det finns flamsiga flickor

NJUTBART Klart att man ställer upp, eller lägger sig ner, rättare sagt, när flicor vill klia en stilig västgötaspets som heter Sverker.

Tänk att ibland är det riktigt, riktigt trevligt att vara en stilig västgötaspets. Då är man nämligen tjejmagnet. Eftersom jag är världens stiligaste, så är jag världens starkaste tjejmagnet.

Som jag berättade förut, så var det massa släkt hos mig häromdagen. Bland denna släkt fanns det ett antal flamsiga flickor. Då jag förstod att de inte ville något hellre än att klia mig, så ställde jag min välbyggda kropp till förfogande.
Klart jag måste tillstå att det var riktigt trevligt att bli kliad av sex händer samtidigt.
Fast jag tycker att min Agnes hade kunnat klia också, istället för att ta bilder med husses onödigt dyra kamera. Njutningen stördes lite, nämligen.

Hej så länge
Sverker

Leg. ompysslad


SLUTA Agnes tog massa bilder, när jag måste koncentrera mig på att bli kliad. Inte snällt och störa så. Dessutom ser jag ju inte så himla manlig ut, som jag annars brukar göra. Jag sade åt Agnes att sluta. Men tror du hon gjorde det?

KLIFLICKOR Om du bara visste hur skönt det här var. Hoppas de kommer hit och kliar igen, men det kanske är lite svårt. Astrid bor i Vermont, Essa bor i Uppsala och Ingrid bor i Connecticut. Men jag kan ju alltid hoppas att de snart kommer tillbaka.

Dagens ord på vägen

Blygsamhet är konsten att se ödmjuk ut när man berättar för andra hur duktig man är.


Sverker
(2000–)