24 november 2012

Två svanar sade hej då till sommaren

SOMMARADJÖ För ungefär en vecka sedan var de här två svanarna och den fula ankungen här. De lekte båt, för de åkte in i min hamn och sedan ut igen. I somras fräste de åt mig.

En förmiddag när jag var ute och spatserade i min trädgård, slängde jag en förstulen blick mot min hamn. Minsann, var det inte de dumma svanarna som var där. De har varit här i många år. När husse badar och jag står och skäller upp honom, brukar de komma och fräsa.

Den här gången fräste de inte. Och inte den fula ankungen de hade i släptåg heller. Det kan bero på att jag inte direkt stod på stranden och inte skällde jag heller. Det fanns ju ingen husse eller Agnes i vattnet.
Till min stora glädje och förvåning verkade de lite rädda för mig, fastän jag inte gjorde något. De åkte i alla fall ut från hamnen och långt, långt ut på sjön. Sedan dess har jag inte sett dem.
Var de här för att tala om att sommaren är slut?
Hej så länge
Sverker

Leg. fågelskådare

FLYKT När svanarna och den fula ankungen såg min imponerande gestalt, gav de sig genast iväg. Jag förstår dem, för jag är inte att leka med. Jo förresten, det är nog det jag är. Men jag leker bara med snälla svanar som inte fräser.

TVÄTTPAUS När fjäderfäna kommit, på vad de tyckte, betryggande avstånd, stannade de upp och började tvätta sig. Den smutsiga och ankungen i mitten, borde nog tänka lite mer på sin personliga hygien.

Dagens ord på livets stig

Ambitionen är något som strävar till att avta.


Sverker
(2000–)

23 november 2012

Är du också smartare än en polis?

TESTPERSONERNA Testet ”Smartare än en polis” hade två deltagare: den fula och lite smådumma kattan Lucy och den stiliga och smarta västgötaspetsen Sverker.

I senaste ”Veckans brott”, så påstod Leif GW Persson att poliser inte åt så mycket korv som förr. För att få detta bekräftat tog sig reportageteamet till en av polisens lunchrestauranger. Väl där tillfrågades flera poliser om sina matvanor. Det vanligaste svaret var:
– Nej, vi äter inte så mycket korv numera, vi äter nyttigare sallad.


Detta påstående är ju rent häpnadsväckande. Skulle sallad vara nyttigare än korv? Där föll polisens anseende hos mig som en gråsten i Filippinergraven. Inte särskilt smart uttalande om man vill ha allmänhetens respekt. Vad kan vara nyttigare än en korv?
För att testa hur smarta jag och Lucy är, så gjorde vi ett test här hemma i köket. På ett fat lade jag lite korv och på ett annat fat lite sallad. Sedan fick vi välja, för att på så sätt testa vår smarthet. Skulle vi välja den nyttiga korven, den onyttiga salladen eller rentav bägge?
(Du kan göra samma test hemma, så kan du se hur smart du är.)
Vilket som var rätt svar? Ja, vad skulle du välja? Korven förstås, salladen kan ligga på fatet och vissna.
Till och med Lucy var smartare än en polis.
Hej så länge
Sverker

Leg. testledare

TESTOBJEKT För att du ska kunna genomföra samma test hemma, behöver du ha två små tallrikar. På den nyttiga tallriken lägger du lite falukorv (till katter) eller mycket falukorv (till västgötaspetsar). På den andra onyttiga tallriken lägger du lite sallad. Sedan behöver du en västgötaspets (eller i värsta fall en annan hund) och en katt.

TEST 1 Först ut att testa var den franska kattan. Hon överraskade med att välja rätt tallrik utan att tveka. Hon slängde sig direkt över falukorven. Salladen tittade hon bara föraktfullt på. Hon kanske inte är så dum ändå?

TEST 2 Svisch sade det, och så var den nyttiga korven slut. Tallriken blev tömd på korv och renslickad på nolltid. Salladen bevärdigade jag inte med en blick, men det var bäst och se så det inte hade fallit ner en korvbit på golvet. Lucy skakade på huvudet av hänförelse över min snabbhet.

Dagens ord på livets stig
Istället för att klaga över att du inte har allt du önskat dig, ska du vara glad över att du inte ha fått det du förtjänat.


Sverker
(2000–)

22 november 2012

Men titta! Där står ju Sverker

TITTA Glo ni bara. Jag tål att tittas på, men måste ni låta så mycket. Jag tycker bättre om folk som kommer och går. Då kan jag höra när de säger: Nej men, det var de finaste hund jag någonsin sett”. Superlativen (=de berömmande orden) som uttalades i helikoptern hörde jag ju inte. Synd.

Ibland går stalkingen av mig lite väl långt. Ja, jag förstår att folk gärna vill se mig. Det är väl sådant som alla kändisar drabbas av. Men det här var väl och ta i en aning för mycket. Dessutom klagar militären att de har ont om pengar. Är det läge att ordna sällskapsresor då?

Den hördes långt innan den kom. Jag såg också strålkastaren av den långt innan jag såg själva helikoptern. De kom sakta mot mig över sjön. Så fort de fick syn på mig, så bromsade de så att de nästan stannade. Jag såg inte, men jag kände de nyfikna blickarna från alla i helikoptern. Så snurrade de runt, så att de som satt på andra sidan också kunde få njuta av åsynen av en fulländad hund. När de sett sig mätta, så gav de sig av.
Nu åker de förstås till Malmslätt för att hämta en ny grupp som kan titta på mig. Så är det att vara kändis.
Hej så länge
Sverker

Leg. kändis

FICKLAMPSSKEN När skenet från helikopterns ficklampa träffade mig, svängde de åt andra hållet och körde mot mig. Jag förstår dem, men är det inte att gå lite väl långt att ordna helikopterutflykter för att se mig? (Helikopterns ficklampa verkar bättre än den som husse köpte på Claes Ohlsson.)

STILLA När de såg mig på balkongen, stannade de och lade i handbromsen. På så sätt kunde de riktigt njuta av min uppenbarelse. Hade de kommit 15 minuter tidigare, så hade jag inte varit hemma. Snacka om att de hade tur!

Dagens ord på livets stig

Det tråkiga med goda föresatser är att jag vanligtvis får dem efteråt.


Sverker
(2000–)

21 november 2012

Allt trevligt bara försvinner

TREVIGT När Egon var hos mig gick vi ut på promenad i den fina skogen på de fina stigarna. Det tyckte både Egon och jag var trevligt. Det fanns också mycket att nosa på, vilket ökade trivsamheten ytterligare.

En gång i tiden, för inte så länge sedan, fanns min bästa vän Egon. Han och jag brukade gå ut på promenad i min bästa skog. Nu håller de och ta bort skogen, så nu vet jag inte var jag ska gå och inte med vem.

Det är mycket som har ändrats här på sistone. Således har min bästa promenadskog bara försvunnit. Den ligger numera ner i stora högar. Husse tröstar mig med att det kommer att finnas en ny nästan lika dan skog om sådär 60 år, så jag får väl vänta till dess.
När husse var liten, kunde han gå ut och plocka smultron i kohagarna. Det var på samma ställe som det sedan blev skog. Tänk vad saker och ting kan ändras.
Men det konstiga är att skogen försvinner ungefär samtidigt som Lucy kom. Finns det något samband?
Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare

STIGLÖST Mina stigar har numera förvandlats till gyttjiga hjulspår. Skogsvägen ser likadan ut, men det är bara fötterna som sjunker ner. Inte hela benen ner till magen.

HORISONTALSKOG Numera ser min skog ut så här. Inte mycket att ströva igenom. Jag tycker att den var trevligare när den stod upp.

JÄMFÖRELSE Om du tittar på första bilden så kan se om du upptäcker några skillnader. Det första du ser är att inte jag och Egon finns med. Men tittar du riktigt, riktigt noga, så ser du att både stigen och träden är borta. Vattenpölar är aldrig roliga att gå i, fast det tyckte Egon.

Dagens ord på livets stig

Maten är ett viktigt element i min balanserade diet.


Sverker
(2000–)

20 november 2012

Fransk terrorist vässar klorna för nya attacker

VÄSSNING Varför vässar kattan klorna tror du? Jo, det är hennes vapen. Klorna ska man akta sig för. Lucy vässar klorna ganska flitigt nu på trän, möbler, mattor och dukar. Något är på gång!

Så fort jag vänder svansen till, så händer det saker. För några veckor sedan försvann en stor bit av en falukorv ner i en kattmage. Igår var det än värre. Ett hot mot vårt lands säkerhet:
Världens bästa blogg kapades av en fransk katta!


Syftet med kapningen utreds för närvarande av den lokala säkerhetspolisen (=Sverker). Men man kan ju ha sina aningar. Förmodligen ska hon använda den i falskt namn (=mitt), och på så sätt sprida disinformation (=ljuga).
En omedelbar säkerhetsåtgärd har varit att ändra lösenordet (=Dumkatta). Det är jättehemligt, eftersom det bara är jag som känner till det. Husse också förstås. För att inte glömma bort det har jag skrivet det krypterat (=spegelvänt) på en lapp som sitter upptejpad på datorn.
Till dig som uppfattade Lucys tilltag som klämmigt, vill jag bara visa dig vad hon gör hela dagarna. Har du sett det en gång, så har du sett allt hon har att komma med.
Dessutom är hon ful.
Hej så länge
Sverker

Leg. säkerhetsansvarig

KISSA Om nu inte Lucy skulle ha något ont i sinnet, så är vad hon kunde skriva om: "Gick ut och kissade i rabatten. Gick bort till andra rabatten och bajsade." Det skulle kunna gå och repetera på eftermiddagen också.

VÄLKOMNAR Till denna bild skulle Lucy kunna skriva följande text tre gånger per dag: ”Går till Sverker och hälsar honom välkommen hem efter hans skogspromenad, som jag var alldeles för feg att följa med på.”

SOVER Vill du hitta Lucy här hemma, så kan du gå till hennes sovplatser: vinstället i tv-rummet som inte fick plats i källaren, Agnes soffa, matbordet, husses garderob, hennes egen klätterställning, eller som hon kunde skriva här: ”Jag tar mig en fyratimmars powernap i min reservhusses badrum.”

Dagens ord på livets stig
Man får ut det bästa av andra när man ger det bästa av sig själv. (Detta gäller dock inte att dela sin blogg med en katt.)


Sverker
(2000–)

19 november 2012

Jag – Lucy – förbereder en jul hos Per

HJÄLP Jag hjälper gärna till när någon sitter vid datorn. Jag tar mig gärna en promenad på tangentbordet, eller lägger mig på det.

Just nu är Sverker ute och går med sin resursmatte. Då passar jag, Lucy, på och bloggar lite. Jag har aldrig gjort det förut, men jag har tjuvtittat när Sverker är i farten.
Dagens inlägg ska handla om julen.


Sverker har en husse och en resursfamilj. Jag har en matte och reservhusse. Det är honom jag bor hos nu. Han är Sverkers husse också.
Nu vet jag att min reservhusse och min matte ska åka bort i jul. Det är inte kul. Ska jag bo ensam hemma då? Ska jag bli hemlös igen?
När Per kom på besök så kom jag på en fiffig sak. Jag kan bo hos honom i jul. Därför var jag extrasnäll mot honom och spann sådär inställsamt som bara en katt kan göra. Jag hjälpte honom med hans dator, höll honom sällskap när han åt och hjälpte honom med vinvalet (jag är ju fransyska!).
Fattade jag rätt, så kommer jag fira jul tillsammans med Per. Nu längtar jag till julen, för han var inte snål med att ge mig godbitar att äta och han har ingen hund som försöker stjäla maten ifrån mig.
Hej så länge
Lucy

Leg. fransk skönhet

VINEXPERT Vem skulle väl vara världens bästa vinexpert om inte en fransyska? Blygsam som jag är, så måste jag tillstå att så är fallet. Jag kanske inte är bäst, men jag är bättre än Sverker.

ARBETSSÄLLSKAP Ibland behöver jag inte hjälpa till, men då kan jag lägga mig på bordet och sprida en trygghet omkring mig. Sverker ligger aldrig på borden och sprider trygghet. Han ligger vid fötterna, men då ser man ju inget.

MATSÄLLSKAP Det franska köket är bekant för alla och envar. Jag är extra kunnig i denna exklusiva kokkonst, efter att ha gått igenom många restaurangsoptunnor i Toulouse under min tid som fri storstadsvagabond. Men bara sallad är lite torftigt. Hoppas jag får lite kött hos Per i jul.

Dagens ord på livets stig

Om du inte höjer blicken kommer du tro att du är den högsta punkten.


Sverker
(2000–)

18 november 2012

Släkten på snabbesök hos sin Sverker

VÄLKOMNA Ungefär precis exakt nästan som Per var tvungen att åka och arbeta, dök istället Tora, Anders och Felicia upp. Vilken tur, så jag kunde tröstas lite. Det är roligt med folk. Ser du att Agnes också är kvar?

I natt har jag sovit hos Per hela natten. Dels tycker jag om honom, men jag låg också där för säkerhets skull. Per är min och bara min. Man vet aldrig vad Lucy kan hitta på. Tyvärr var Per tvungen att åka och arbeta, men då kom Tora, Anders och Felicia istället.

Tänk vilken tur det var att Agnes hade bakat en fransk citrontårta. Hon sade att den var fransk, men jag hörde aldrig tårtan prata, så jag vet inte säkert om hon bara skojade med mig. Fast fördisken var god.
Felicia var snällast, för det var hon som klappade mig mest. Hon är alltid snäll. Jag har varit med henne i Italien för åtta år sedan, minsann.
Fast nu blev det konstigt. Agnes började komma med sina resväskor och böcker. Det var något lurt på gång. Så kom jag på det. Alla kommer ju från Uppsala, där också min Agnes bor. Precis vad jag misstänkte. Agnes åkte med dem. Varför ska hon hem allaredan?
Nu är det bara jag och husse kvar här hemma. Om man inte räknar den fula franska kattan Lucy, förstås.
Hej så länge
Sverker

Leg. ensam

SNÄLLAST Felicia är den som är snällast. Hon kliade mig på exakt rätt ställen. Fast jag visste redan att jag alltid kan lita på henne.

TRÅKIGT Precis vad jag trodde! Agnes gick och satte sig i Toras, Anders och Felicias bil. Nu kommer hon försvinna från sin Sverker en läng tid. Först min Per och sedan min Agnes.

HEJDÅ Där försvinner hela sällskapet och kvar står jag med svansen mellan benen. Avsked är jobbiga. Det värsta jag vet faktiskt. Tvärtom är mycket roligare: när folk kommer för att hälsa på.

Dagens ord på livets stig

Ibland blir jag utskälld oavsett om jag gör fel eller rätt… Då kan jag ju lika gärna fortsätta att göra det som passar mig bäst.


Sverker
(2000–)