9 mars 2013

Vart är jag på väg?

STUDIESTAD Vet du var det här är? Jo, det är Uppsala som ligger där i fjärran. Jag åkte dit igår för att leta reda på min Agnes. Vet du vad jag hittade? Jo, min Agnes!

Just nu är jag i Uppsala för att studera hur min Agnes studerar. Var finns dikena och var finns djuren. Det är sådant jag vill veta.

När vi kom fram kom Agnes ut från sin mörka studiekammare och mötte mig. Glädjen att ses igen var ömsesidig. Agnes klappade mig och jag viftade glatt på svansen.
Men redan efter ett kort tag skulle Agnes gå till djur i diken. Naturligtvis ville jag följa med och studera hur min Agnes studerar. Så gick vi genom Uppsala, min Agnes och jag. När vi kom fram till ett stort hus, som heter Carolina i förnamn (efternamnet vet jag inte), fick jag inte följa med längre. Jag fick avbryta mina studier.
Det är nog inne i huset de har djur och diken.

Hej så länge
Sverker

Leg. skolinspektör

CAROLINA Inne i det huset sker det nog hemska saker. I vilket fall som helst fick inte jag följa med min Agnes in och studera djur i diken. Jag undrar vad de gör med de stackars djuren?

PÅVERT Att studera innebär att lida. Du kan själv se hur eländigt Agnes bor. Det är hon och jag som sitter vid kakelugnen. Agnes är inneboende hos Tora och Anders och Felicia. Det är tur att hon inte är uteboende, med tanke på hur kallt det är. I maj får Agnes en egen lägenhet.

BEVISET Om du inte trodde att jag var i Uppsala så kan du se det här. Det är min Agnes och jag och Uppsala på samma bild samtidigt. Du kan se både slott och domkyrka, om du tittar noga.

Dagens ord på livets väg


Det är ett konstigt jobb att studera, och dåligt betalt är det också.


Sverker
(2000–)


8 mars 2013

En hyllning till alla mina kvinnor den 8 mars


EXMATTE Fastän jag hjälpte min exmatte med de flesta dagliga sysslorna, till exempel att mäta badtemperaturen, så dög jag inte för henne. Den 8 mars för åtta år sedan upplyste hon oss om att hon hittat grönare gräs. Hade hon varit hemma, hade jag bjudit på en tårta.

AGNES För fyra år sedan drog min Agnes till Frankrike bara för att få gå och släpa runt på bröd under armen. När hon äntligen kommer hem till ett civiliserat land, så flyttar hon till Uppsala. Hade hon varit hemma, hade jag bjudit på en tårta.

LUCY Jag öppnade mitt hem för den franska kattan, före detta gatflickan i Toulouse. Hon till och med fick fördiska och ut och gå tillsammans med mig. Men vad händer? Hon vill inte lämna Per i Mantorp och den goda maten hon får där. Hade hon varit hemma, hade jag bjudit på en katttårta.

Dagens ord på livets väg


De flesta kvinnor försöker ändra på sin Sverker, och när de ändrat på honom tycker de inte om honom längre.


Sverker
(2000–)

7 mars 2013

Jag bär på en tidning av högsta kvalité

TIDNINGSBUD Bara för att jag har en slö husse, så får jag släpa in hans tidning varje morgon. För besväret får jag bara en liten, liten godisbit.

Det är bara skit med tidningen nuförtiden, hör man folk säga ibland. Men då har de fel. Dels är jag i tidningen då och då. Agnes och Per gästspelar också ibland på de tryckta sidorna till allmänhetens förnöjelse. Dessvärre har det hänt att husse också har varit i tidningen.

Tranås Tidning är nog en av landets bästa tidningar. Det är i den tidningen jag har publicerat mina resereportage. Ett år förklarade jag för tidningens läsare hur man ska åka husbil i Europa. Ett annat år kunde jag för den häpnande massan förtälja hur jag transporterade mig på franska kanaler i en båt.

Men att tidningen skulle vara undermålig, som elaka tungor ibland säger, är helt fel. Ta bara det exemplar av tidningen som har legat längst ner i min vedkorg. Trots att tidningen primärt är tillverkat för att läsa, har detta exemplar hållit i sex år. Tänk vad vedträden har nött på den stackars tidningen under de långa åren, men trots detta är tidningen i fullt läsbart skick.
Det är nästan så jag vågar utnämna Tranås Tidning till världens hållbaraste dagstidning!

Hej så länge
Sverker

Leg. tidningsbärare

VEDKORG Då och då går husse och jag och hämtar ved. Han tar bara en vedkorg. Jag tar ett helt vedträd i munnen. Ved smular, så kan du gissa vad som finns längst ned i vedkorgen så inte smulet ska hamna på golvet?

TIDNINGSSKYDD I vedkorgen finns det små hål som det kan trilla ut skräp igenom. Därför har husse uppfunnit att lägga en tidning längst ned. Hade det inte varit en sådan hög kvalité på tidningen, hade den säkert fått bytas en gång i veckan.

VINTAGE På grund av det extremt bra tidningspapperet kan husse använda samma tidning år ut och år in. Tidningen som för närvarande tätar vedkorgsgolvet är av den gamla fina årgången 2007, alltså närmare sex år gammal.

Dagens ord på livets vägDet tråkiga med goda föresatser är att man vanligen får dem efteråt.


Sverker
(2000–)

6 mars 2013

Idag skulle vi ha firat farfar


BLOMMOR Istället för att gå upp till farfar med tårta, blommor och presenter, åkte husse och jag till hans grav med blommor. Farfar föredrog vilda blommor, men det fanns inga att plocka, så vi fick köpa istället.

Jag och husse har varit på en utflykt idag. Vi åkte till Heda kyrka för att sätta blommor på farfars grav. Om han inte hade dött för ett år sedan, så hade han fyllt 99 år idag.

Det är kallt och disigt idag. Det passar faktiskt ganska bra, med tanke på vad vi skulle göra.
Vi åkte först och köpte blommor. Egentligen skulle det ha varit bäst om vi hade plockat själva, eller om Agnes hade plockat. Hon är nämligen bäst på det. Men det finns inga blommor. För ett år sedan när farfar begravdes fanns det massor med snödroppar. I blomseraffären hittade vi en kruka med lite för små påskliljor, men de tål att stå ute.
Nu bar det av på isiga vägar till Heda. Husse och jag gick till graven. Jag hittar till farfars grav själv och jag uppför mig ordentligt på kyrkogården som man ska (annars blir det inte roligt för mig). Det låg fortfarande snö kvar på graven, så vi bara pressade ner krukan i snön.
Jag tycker det blev ganska fint. Men det hade varit trevligare om farfar hade funnits kvar bland oss. Då hade jag fått fördiska tårta.

Hej så länge
Sverker

Leg. saknare


HEDA Det är här vid Heda kyrka som farfar och farmor ligger begravna. Hela övriga släkten också, sedan många generationer tillbaka. Kyrkan har nog fått sitt namn efter vår släkt.

VACKER Sällan har familjegraven varit så vacker. Både blommor och en vacker västgötaspets pryder graven. Blommorna fick stanna, när jag och husse åkte hem.

Dagens ord på livets väg


Minnet är det enda paradis vi inte kan fördrivas ifrån.


Sverker
(2000–)

5 mars 2013

Bloggen framför allt

VÅRTECKEN Detta är ett säkert vårtecken, tror du säkert när du ser sommardäcken som står och lutar sig lojt i solskenet mot vedbodsväggen. Men då vet du inte att de har stått där sedan i höstas.

Som du kanske har märkt, har jag samma rubrik som gamle Gustav VI Adolf hade som valspråk. Husse kommer väl ihåg att han i radion inför den samlade familjen sade: ”Mitt konungaord skall vara Bloggen framför allt”. Jag har valt att välja samma konungaord.

Vad menas med Bloggen framför allt, undrar du kanske. Jo det är så här: det betyder att man slänger ut ett inlägg, även om man inte har något att skriva om.
Idag har jag bara tagit en promenad. Husse envisas med att gå och leta vårtecken. Jo, jag vet att han kommer att lyckas så småningom, men inte idag och inte i morgon.
Ett spännande vårtecken som inte fanns idag heller är myror och snödroppar.

Hej så länge
Sverker

Leg. svamlare

SNÖFRITT Ser du den här bilden kanske du tror att Sverker (=jag) har snöfritt. Men det är bara i skogen. Där har det antagligen varit ett negativt snöfall (=snön åker upp till molnen igen). Så att det inte finns någon snö är inte sant.

SNÖFULLT Det räcker att komma ut på före detta stigen, numera skogsmaskinvägen, för att man ska träffa på snö. Dessutom har det trillat ner massa barr på vägen. Det gör det bara föra att myrorna ska kunna bygga sina stackar.

SNÖFULLT Om skogen bara är halvfull med trän, så blir det helfullt med snö. Ganska konstigt eftersom solen skiner där. Vi har haft sol flera, flera dagar.

Dagens ord på livets vägBättre sent än dåligt.


Sverker
(2000–)

4 mars 2013

Kan du inte vara lite småelak mot Lucy?

SNÄLL Felet med Per är att han är för snäll. Inte mot mig, naturligtvis. Mot mig kan man inte vara för snäll, nämligen. Men han är för snäll mot Lucy. Det skulle vara bättre att hon inte fick så god mat. Jag skulle helst se att hon hoppar in i sin transportbur och flyttar hem igen. Hon behövs här som sällskapsdam till mig.

Idag har varken husse eller jag kommit ihåg att blogga innan vi skulle åka till hjärtskolan i Eksjö. Så därför blir det inget mer än det här. Men bilden är ju bra, för både Per och jag är med på den.

Hej så länge
Sverker

Leg. bortglömmare

Dagens ord på livets väg
Ursäkta att jag kommer försent, men jag har tusen svepskäl.


Sverker
(2000–)

3 mars 2013

På marsch mot våren på isig väg

HALT Nu är det riktigt halt på min väg. Is med lite vatten på gör det farligt till och med för en västgötaspets att spatsera på den. Men visst blir det en fin siluett och en fin skugga?

Vårtecken, det var vad vi skulle leta efter idag under den dagliga förmiddagspromenaden. Det var husse som hade övertalat mig till det. Jag hade mer tänkt analysera valet i Italien och den gör en djupdykning i den grekiska ekonomins följder när det gäller hundmatspriser i dagens blogg.

Sagt och gjort. Vi travade ut på den hala vägen. Husse hade satt på makroobjektivet på kameran.
– Nu ska jag fotografera knoppar, snödroppar och lite flugor, sade husse optimistiskt.
Vad blev det då av denna expedition? Jo, det blev faktiskt en knopp. Då kom makron väl till pass. Sedan blev det en stilig bild på en ståtlig västgötaspets.
– Vi måste ha en bild på vårsolen, kom husse på helt plötsligt. Nu behövs det ju knappast någon speciell närbildsutrustning för att fotografera solen. Den bor långt, långt bort. Jag avfotograferades också när lag förgäves letade efter snödroppar.
När vi kom hem hittade husse äntligen en vårblomma. En vårglöd som stod i fönstret.
Jag återkommer med ett vårreportage när våren har kommit.

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsspanare


SYRÉN En dag kommer den knoppen att slå ut och bli ett blad. Eftersom knoppen ifråga sitter på en syrénbuske, är sannolikheten ganska stor att det kommer att bli ett syrénblad.

FÖRVÅRSOL Ja, så här ser solen ut hemma hos mig för bara en liten stund sedan. Som du själv kan se finns solen rysligt långt borta.

TOMT Här finns inte tillstymmelse till några snödroppar. De kommer inte förrän senare när jag har bestämt att de ska göra det. Gamla löv finns det desto mera av.

VÅRBLOMMA Inne i fönstret finns det faktiskt en vårblomma. Vi hade inte ens behövt gå ut för att fotografera den. Fast det var bra att vi gick ut, för jag ville det.

Dagens ord på livets väg

Vi måste bli den förändring vi vill se.


Sverker
(2000–)