15 oktober 2011

Husse tvingas träna stavning

STAVNINGSKONTROLL Innan vi ger oss ut, så måste jag kontrollera att stavarna sitter som de ska. Det är tur för husse att han har mig, för själv är han ju inte överdrivet smart.

Du undrar förstås hur jag gör min blogg. Hur kan en västgötaspets skriva på en dator, har du säkert frågat dig många gånger. Svaret är enkelt: jag dikterar för husse, och han skriver. Problemet är bara att han har så svårt att stava. Därför beslöt jag mig för att öva stavning med husse.

För det mesta går det bra för husse att skriva eftersom det finns stavningskontroll. Annars skulle det gå åt skogen, eftersom han är dysslä dysleckt dyläktig ordblind.
Jag tycker nu att det är hög tid att han försöker skärpa sig och då behövs det övning. Därför stavar han sig fram varje gång vi är ute och går numera. Dessutom påstår han att han bygger upp och förbättrar sina muskler.
Vilka muskler, frågar jag mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. rättstavningslärare


RÄTTSTAVNING Nu har jag fått fart på husse. Han stavar nästan rätt, men ett och annat fel smyger sig in allt som oftast. Men det går framåt om än bara fem kilometer. Slött.

FEL Stavningen är väl nästan OK, men resten. Finn fem fel är en allför enkel uppgift. Husse har bland annat fel byxor, fel tröja, fel jacka och kolla skorna. När ska han lära sig att ta på sig dem ordentligt. Nej, husse kommer aldrig att förväxlas med en riktig stavgångare. Det finns alltför många stavfel.

DIKTAMEN Så här går det när vi skriver min blogg. Jag dikterar och husse skriver. En del svåra ord skriver han synonymer istället, eftersom han inte ens kan stava till schäligen enkla ord.

Dagens ord på vägen


Både du och jag vet att en motionär är ute och luftar sin egen dödsångest.


Sverker
(2000– )

14 oktober 2011

Jag färgar hela universum

MAGI Jag har en magisk pensel. Med den kan jag fara runt i ljusets hastighet och färglägga allt som blivit grått under natten. Den här bilden är alltså tagen med en höghastighetskamera, så att du ska förstå hur det går till.

Det är vackrast när det skymmer.
All de färger himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över husses hus.

Jag vill ge dig den vackraste stund
Innan mörkret tar bort färgen på var hund
Alla färgerna har jag satt dit
Med mycket möda,
Med mycket slit


Som du kanske har märkt, så försvinner alla färger när det blir mörkt. Du har väl hört talesättet; ”I mörkret är alla västgötaspetsar grå”. Men sen, efter jag har tagit upp solen och du har vaknat, så finns det massa färger igen.
Nu tror du kanske att de kommer tillbaka av sig själva. Så är inte fallet. Det är jag som sätter dit dem. Det är inte lätt och det är bara jag som kan det.
Bara för att du ska drömma riktigt sött, så brukar jag safta på med extra starka färger precis innan de försvinner.
Häromdagen, på kvällen, hade jag fått till en ganska bra färgblandning. Eller vad tycker du?

Hej så länge
Sverker

Leg. världsmålare


BLANDA Detta är ett exempel hur jag blandar färgerna. Himlen har fått behålla sin blå färg, men molnen har jag gjort lysande i skarp rödlila. Träden har jag målat svarta. Jag tycker det blir så rogivande inför nattens sömn.

SVART Grannens bil saknar färg. Den är svart, det vill säga ingen färg alls. För att glädja dem så gjorde jag himlen så vacker och så lysande, så att även deras färglösa fordon skulle bli färggrant.

MIN BIL Genomskinliga fönster och pensionärsguld på lacken är ju precis ingen hit. Men ibland, som här, så målar jag skyn så att även den fulaste bil blir lite spännande.

BRINNANDE Så här års är det skönt att ligga framför kakelugnarna hemma och värma upp sig. Jag har alltid fascinerats av eld, så ibland låter jag himlen brinna. Det skänker en själslig värme.

Dagens ord på vägen

Om man aldrig tar några risker, så skulle Michelangelo ha målat Sixtinska kapellets golv.


Sverker
(2000– )

13 oktober 2011

Nattens ljus à la Sverker

FIASKO Jag sade alldeles tydligt till husse att jag skulle ha en bild på månen. Vad tror du han gör då? Jo han knäpper med sin kamera just när ett gäng feta kanadagäss skymmer månen, som jag just har fixat upp. Ytterligare en värdelös bild på min blogg.

I går berättade jag hur jag gör när jag får upp solen. Att få ner solen är inte så jobbigt, för då har ju stjärnan hjälp av tyngdkraften. Bara för att det inte ska vara alldeles mörkt, så brukar jag ta upp månen istället.

Månen är lite kul, för den kan man leka med. Jag kan nämligen variera storleken på den. Kanske inte storleken, men jag brukar sätta för en skiva ibland. Då kan jag skugga månen mer eller mindre. Om jag hade varit en varulv nu, hade det varit läge och springa och bita folk på nätterna. Jag har nämligen gjort en fullmåne. Men jag är en västgötaspets och bits inte. Vare sig på nätterna eller på dagarna.
Som du ser, är det knappast några färger på natten. I morgon ska jag berätta hur jag blixtsnabbt gör färger i naturen.
Men tänk på att varje gång du beundrar månen, så vet du nu vem som har satt dit den.

Hej så länge
Sverker

Leg. månexpert


PILLIGT Det här är det svåraste att få till. Det gnistrande månskenet i vattnet. Jag måste göra så att det flyttar sig hela tiden också, så att vattnet gnistrar som av miljontals diamanter. Gör om det om du kan.

Dagens ord på vägen


Färger är naturens leende.


Leigh Hunt
(1784–1859)
Sverker
(2000– )

12 oktober 2011

Fem minuters hårt arbete lyser upp din dag

07.36 Nöjd kan jag se att dagens slit lönade sig. Med en oerhörd viljekraft har jag lyckats få upp solen även idag.

Och Sverker sade: Varde ljus; och det vart ljus. Och Sverker såg att ljuset var gott; och Sverker skilde ljuset från mörkret. Och Sverker kallade ljuset dag, och mörkret kallade jag natt.

Du lever förstås i den villfarelsen att det mesta sköter sig själv. Men så är det inte. Det är till exempel jag som ser till att solen går upp varje dag. Och ner. Till detta krävs en stark vilja och en oerhörd koncentration, som det är få förunnat att kunna uppbringa. På bara fem minuter fick jag solen över horisonten idag. Risken finns hela tiden att den inte ska orka klättra över talltopparna och trilla tillbaka. Eller trilla i sjön.
Det är tur för dig att jag finns.

Hej så länge
Sverker

Leg. solupphissare


07.29 Ännu har inte solen orkat över skogstopparna borta vid Liljeholmen. Jag får ta i ordentligt med min soltelepatiska kraft för att hissa upp den de sista millimetrarna. Jag får lite hjälp av en fiskmås också. Det är aldrig fel med samarbete i svåra stunder.

07.30 Sådär ja. Första steget är taget. Nu gäller det bara att få upp resten också. Solen vill gärna dyka ner igen bakom tallarna.

07.31 Ännu ingen seger vunnen. Som du ser tänker solen gå och lägga sig i sjön, men det tänker jag inte gå med på. ”Upp med dig”, manar jag på den trötta lysande himlakroppen.

07.32 Det var då själva… Fortfarande anser solen att det skulle vara skönast att krypa ner i sjön, men det tänker jag inte tillåta.

07.33 ”Släpp taget om tallarna! Du ska upp idag också.” Det gäller att ta i på skarpen den sista biten, annars dyker solen tillbaka. Men jag ger mig aldrig i sådan här viktig fråga i ett såndant här viktigt ögonblick.

07.34 Segern är min. Solen har frigjort sig från horisonten och sedan sköter solen sig själv. Jag kan gå och lägga mig igen. Senare idag ska jag pressa ner solen bakom horisonten igen.

Dagens ord på vägen


Få ting är svårare att finna sig i än irritationen över ett gott exempel.


Mark Twain
(1835–1910)
Sverker
(2000– )

11 oktober 2011

Utbrett bidragsfusk

DRAGFUSK Det är ju aktuellt med bidragsfusk just nu, så jag gick till samling närliggande bikupor för att se om det var något drag hos bina, eller om de också fuskade. Jag kan säga som det var. Här var det inget drag alls. De till och med fuskade med sitt arbete.

Efter min senaste djuplodande undersökning i grävande journalistik, kan jag konstatera att bidragsfusket är vida mer utbrett än man kunde tro. Flitig som ett bi, har man hört, men är det verkligen något drag i bikupan, eller fuskar bina?

Detta med bidragsfusk har ju aktualiserats i massor av tidningar just nu. Som om det skulle vara något nytt. Jag vill naturligtvis lyfta ämnet bidragsfusk till nya höjder. Jag kan hänvisa till SvD, DN och Aftonbladet.
Jag tog idag en längre promenad för att se och studera de flitiga bina. Vad tror du jag fick se? Flitiga bin med ett våldsamt drag? Nej du, det var inget drag alls i kuporna. De hade tagit draget och fusket till dess yttersta gräns och bara lagt sig ner och dött. Där kan man prata om ett självdestruktivt fusk. Straffet för denna lathet var evig förtappelse.
Låt detta bli en varning för dem som gärna ägnar sig åt bidragsfusk. Det lönar sig inte i längden. I alla fall inte om man blir upptäckt.

Hej så länge
Sverker

Leg. bidragslös


BYGGFUSK Inte följde de reglerna som finns för boende i en kupa. Nej, de små fuskande insekterna försökte minsann tillskansa sig svart honung, som de skulle förvara i sina svartbyggen. Det kanske var lite drag i bina, när de gömde sin honung där.

FLITFUSK Var har de flitiga bina hållit hus? De flesta små cellerna gapar tomma mot mina granskande ögon. Ingen flit, inget drag utan bara fusk. De tyckte tydligen att arbete var en bisak.

DÖDSFUSK Uppenbarligen var de här bina så slöa, så de tog sitt arbetsfusk till den yttersta gränsen och bara lade sig ner och dog.

SAMHÄLLSFUSK Jag vänder, med förakt, ryggen åt de fuskande samhällena. När ska vi få ansvarskännande bin, som inte bara tänker på sina egna förmåner och sin egen bekvämlighet? Vart är vi på väg? Tror de att de kan uppföra sig som politiker?

Dagens ord på vägen
Att försvara ett fel är att fela igen.


Sverker
(2000– )

10 oktober 2011

Vintern välkomnas motvilligt

SJÖSIDAN Här är husses fuskregnskogsmöbler väl dolda bakom en ful grön plastduk. Nu blir det inga flera frukostar eller grillaftnar på ett tag vid den uteplatsen. Vintern är snar här.

Varje höst ska man klä in sina utemöbler i ful plast. Normalt sett hinner snön komma innan husse kommer till skott. Då blir det ingen inklädnad av alls. I år är det lite fel på husse. Han gör saker i tid.

Det har faktiskt varit ganska aktivt här ett tag. Husse har arbetat utomhus med än det ena och än det andra. Ingen kan väl vara mer förvånad än jag. I vanliga fall skyddas utemöblerna av ett tjockt snötäcke. Så tycks det inte bli i år. Redan före första snön är de redo att möta kung Bore. Sensation!
Samma sak hände ju med de delar av grannens nedsågade körsbärsträd, som hade lagt sig tillrätta på min gräsmatta. Snabbare än vinden (om det nästan är stiltje) tog husse hand om det fallna trädet. Nu ligger det snyggt staplat för att värma huset nästa vinter.
Med tanke på hur tidig husse var med allt förberedelsearbete, så blir det nog ingen vinter. Det är ont om rönnbär.

Hej så länge
Sverker

Leg. polarforskare


HÄCK Ser du någon häck av plymspirea? Nej, jag trodde vär det. Den är redan nedtagen. Det brukar ske på våren, så den har fått förfula min trädgård under vintern.

GÄSTSTUGA Kommer det några gäster, vilket jag hoppas, så blir det besvärligt för dem om de ska sitta ute. Allt som går att sitta på är väl dolt under fulskynket. Men nästa vår, då kan man sitta i solen och dricka morgonkaffet.

VÄRME Snyggt staplat ligger delar av det som en gång var ett ståtligt körsbärsträd. Nästa vinter kommer veden att brinna i mina kakelugnar. Då blir det varmt och gott.

Dagens hurra till husses syster

Det säkraste tecknet på ålderdom är att du börjar ångra synder du inte begått.

GRATTIS Så här ser dagens födelsedagsbarn ut. Hon heter Cecilia och har tagit studenten.
Hon fyller faktiskt 70 år i dag, vilket man inte kan tro. Jag tycker nog hon ser äldre ut.
När husse var liten och hon var starkare, var hon stygg mot husse. Nu är hon snäll, eftersom husse är starkare.
Jag önskar henne en riktig trevlig födelsedag i Rom och hoppas att hon firar den stora dagen på ett värdigt sätt.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

9 oktober 2011

Med raketfart till festen

HUNDRAKET Titta noga på bilden. Du ser resurshusse som just öppnar bakluckan. Du ser Egon som sitter som en stenstod där bak i bilen. Sen ser du, om du tittar noga, ett brunt streck i vänsterhörnet. Det är jag, Sverker, på väg mot fest.

I går var husse och jag hemma hos Egon på fest. Min resursmatte och resurshusse var där också. Det brukar de vara. Hurdan var festen, som jag sett fram emot hela dagen? Ja, det var både rikligt tilltaget och snålt tilltaget. För alla hundar var det snålt.
Trots att jag nästan svalt ihjäl, så var det ändå trevligt. Jag fick ju träffa Egon.


Hej så länge
Sverker

Leg. festprisse


JAAAAAAA ”Sådana här ska vi äta först, förstår du Sverker”, sade min resursmatte till mig och höll upp en präktigt välmatad krabba. Jaaaaa, tänkte jag. Den luktar underbart. Men kan du inte dela den först? Ser du min svans? Knappast, för den viftar så fort.

FÄRDIGT Min resursmatte hörsammade min uppmaning och fördubblade snabbt antalet krabbor. Skulle jag få tre halvor? Det visade sig att jag fick ingen halva alls.

MYSBELYSNING Själv kan jag äta i vilket ljus som helst. Jag är inte noga så. Men övriga i flocken behöver visst ha stämningsfullt för kunna äta. Vinet resurshusse håller i kan han behålla själv. Jag skulle ha nöjt mig med krabba och vatten.

LAMMKÖTT Jag älskar lammkött. Husse säger att jag är som en gammal snuskgubbe. Jag fattar inget. Resursmatte skar inte upp hela steken, så det fanns mer på köksbänken. Jag gjorde mitt yttersta för att skälla ner den på golvet, men jag misslyckades skändligen.

FÖRDISK Är det snart dags för fördisk nu? Tror du jag fick fördiska? Nej, inte ett dugg. Jag fattar inte varför, jag är ju så himla duktig på det. Hemma hos husse får jag.

SMAKPROV Egon och jag fick slicka av skärbrädan, som lammsteken hade varit på. Det var ju dessvärre bara en aptitretare som gjorde mig ännu mera hungrig. Snålt. Jag såg nog att det fanns stek kvar. En liten, men dock passande, portion till en västgötaspets.

VINNARE Den här bilden skulle husse absolut ha med. Det är protokollet från plumptävlingen. Husse vann. Han heter B. Han blev jättemallig, för det brukar nästan aldrig hända.

Dagens ord på vägen


Livet är inte bara en fest, utan även en dans på rosor.


Sverker
(2000– )