7 juni 2014

Firandet fortsatte i Mantorp hos min Per

FEST Festen ska just börja. Köttet är färdiggrillat och alla är redo att hugga in. Särskilt jag har stora förväntningar.

Liksom kungen for jag runt som en tätting för att fira nationaldagen. Jag hade ju två saker att fira: Nationaldagen och min Pers namnsdag.
Nationaldagen firade jag i Tranås, som du kunde läsa om igår. Pers namnsdag firade jag i Mantorp.


Min Agnes och jag började min Pers firande med att plocka blommor. Om min Agnes är hemma, så plockas det blommor så det står härliga till.
Sedan åkte vi till Mantorp till min Per, eller i går Gustav. Med oss hade vi min mat, min medicin och ett par rejäla köttbitar, som jag såg fram emot. Potatisen och jordgubbarna, kunde de få behålla själva.
Husse hade införskaffat en fasadflagga till min Per, så även han kunde göra fint.
När vi åt fick jag ett ben. Jag gav mig genast i kast med delikatessen.
– Jag sa ju att han kunde tugga sönder det. Ta det ifrån honom.
Det var min Agnes som riktade uppmaningen till min husse.
Då fick jag en liten köttbit, så jag tog en paus i benätandet. När köttbiten var slut, så var benet borta! Fastän jag sökte hela kvällen, så förblev benet borta.
Regnet som dök ner på oss, fick hela sällskapet att flytta inomhus för att äta jordgubbar. Det är inte mycket att ha. Tårta är godare. Den franska kattan Lucy satt och spanade på oss från trappan hela tiden. Hon aktade sig för husse, men hon hälsade på mig.
Jag hann med en liten promenad också, och kunde konstatera att det mesta var sig likt.
Idag har husse namnsdag, men det blir inget firande av honom. Jag måste koncentrera mig på min 14-årsdag på måndag.

Hej så länge
Sverker

Leg. festprisse

BLOMMOR Klart att min Per ska ha blommor på sin namnsdag, så min Agnes och jag begav oss ut för att skövla naturen. Det blev flera vackra buketter. Min Agnes är så duktig med blommor. Per blev glad.

SMASKENS Grillat kött, så det skulle ha räckt även till mig. Så blev dock inte fallet, frånsett ett par små, små bitar. Fördisken var snålt tilltagen, men god. Den ugnsstekta färskpotatisen får de gärna behålla själva.

BEN Jag fick ett ganska köttigt ben att tugga på. Det var gott. Men under mystiska omständigheter bara försvann det. Trots intensiv spaning med min känsliga nos, förblev det borta.

FRESTELSE Jag kunde se de stora köttbitarna som min Per, min Agnes och min husse satt och vräkte i sig. Nej, jag tigger inte. Jag bara observerar.

PROMENAD Som vanligt så passade jag på ett ta en promenad i Mantorps utkanter. På bilden kan du se var min Pers hus ligger, så jag har gått ganska långt. Jag hittar hem alldeles själv, fastän det ligger flera likadana hus jämte varandra.

UTSIKT Numera kan min Per inte bara se östgötaslätten, utan också en svensk flagga, när han sitter och skådar ut genom fönstret vid matbordet. Det blev väl fint?

SPANAR Den franska kattan, före detta gatflickan Lucy satt i trappan och spanade på oss när vi åt jordgubbar. Det vill säga alla åt jordgubbar utom Lucy och Sverker. Som vanligt blev vi utan, fast vi ville inte ha.

Dagens ord på livets väg

Erfarenhet är det namn som alla brukar ge sina misstag.


Sverker
(2000–)

6 juni 2014

Så ska man fira en nationaldag

FIRAR Idag firar jag nationaldagen i össol. Det blev inget ösregn – än så länge – och vattenpölarna har försvunnit. Med andra ord så bra som det kan bli.

Idag är det Sveriges Nationaldag och då ska man fira. Jag tjuvstartade redan igår, då min Agnes och Göran kom till mig. Det firades på kvällen med god fördisk från tre tallrika och två uppläggningsfat!

Redan ganska tidigt igår åkte vi till Linköping, för att hämta upp en sommarlovsfirare. Det var min Agnes. När vi så kom hem, så fanns Göran redan där. Det innebar, som du säkert förstår, att det blev tre tallrikar att fördiska. Sedan satt min husse, min Agnes och Göran och språkade om hur det var förr. Agnes hade inte så mycket att berätta där och inte jag heller.
Idag började vi med att hissa flaggan. Det ska man göra varje nationaldag. Sedan åt vi frukost. Göran visade framfötterna när han visade sig vara en riktig hundexpert. (Jag fick mat vid bordet.)
Nu har Göran åkt hem till sig. Min Agnes, min husse och jag ska alldeles snart åka till en hemlig plats (=Mantorp) för att fortsätta fira nationaldagen och fira ett namnsdagsbarn (=inte kattan Lucy).

Hej så länge
Sverker

Leg. firare

HURRA Vem kommer där med en stor resväska till stationen i Linköping, om inte min Agnes. Nu ska hon stanna en hel månad hos mig. Hurra vad bra!

MIDDAG När vi kom hem blev det middagsdags. På bilden ser du Göran sitta och språka med min Agnes. Men nog hade de kunnat lämna lite mer på tallrikarna. Man behöver inte äta upp all mat.

FLAGGHISSNING Varje nationaldag ska man hissa flaggan. Eftersom vi var i Sverige, hissade min Agnes och jag den svenska fanan.

EXPERT Här har du beviset på att Göran är en riktig hundexpert. Han vet att jag behöver mer mat och att det inte alls är fel att ge en Sverker mat vid matbordet. Husse, som inte är expert, tycker att det är fullkomligt fel att mata hundar vid bordet..

Dagens ord på livets väg

Jag har aldrig varit intellektuell, jag bara ser ut så.


Sverker
(2000–)

5 juni 2014

Nationaldagen riskerar att dränkas i regn

OVÄRDIGT Att fira en nationaldag omgiven av smutsiga vattenpölar, det är inte värdigt! En nationaldag ska firas i bländande sol och med svenska flaggor som fladdrar dekorativt av vinden. Och fostervattnet ska vara kristallklart.

Jag är orolig. Tänk om det här vädret fortsätter i morgon. Hur ska det gå då?
Man kan inte fira nationaldagen hur som helst. I alla fall inte utomhus. Nu är det blött överallt. Dessutom är vattenpölarna smutsiga.


Hemma hos mig måste vi naturligtvis fira den svenska nationaldagen. Förberedelserna verkar lite darriga. I mitt hus har vi dock det viktigaste, för att kunna hedra fosterjorden; nämligen den äldsta svenska hundrasen. Det skulle vara jag det, för jag är nämligen västgötaspets. Men hur det går med resten, det får vi se.
Idag har jag mycket att göra. Jag ska vägleda (=skälla på dammsugaren) husse i städningen av huset. Sedan ska vi åka och hämta en hemlig person (=min Agnes) i Linköping. (Det är lite darrigt med tågen.)
Dessutom kommer det en hemlig gäst (=husses gamla lekkamrat Göran).
Fast det finns fler hemligheter jag inte kan avslöja. Till exempel att vi i morgon ska ge oss ut på en hemlig resa (=till Mantorp), där vi ska överraska ett namnsdagsbarn (=min Per, som också heter Gustav) och en fransk katta, vars namn (=Lucy) jag behåller för mig själv. På den hemliga orten (=Mantorp) bespetsar jag mig (jag är ju spets) på rikligt med fördisk.
Som du ser är det full fart, men varför ska det regna så mycket?

Hej så länge
Sverker

Leg. festförberedare

NEDLAGDA De igår så ståtliga blommorna, ligger nu ner tyngda av vattendroppar. Nej, säger jag, så får det inte vara på nationaldagen. Sverige är inte ett land där blommorna ligger.

BLÖTT Ska man behöva bli blöt om tassarna, när man ska hämta posten? Absolut inte! I konungariket Sverige är det en rättighet för var och en att hämta posten torrskodd. Vad gör kungen åt regnandet? Eller hans fru Gretchen?

SUDDIGT Regnet hamnar på husses kameras objektiv, så bilderna fläckvis blir suddiga. Regnet hindrar min husse från att ta riktigt fosterländska bilder.

BRA De enda som har det bra idag, verkar vara de som bor i dammen. Där nere under ytan regnar det minsann inte. Jag kanske skulle bli en undervattenshund? Fast det är inte roligt att bada.

Dagens ord på livets väg
Det är alltid med de bästa intentioner som det sämsta arbetet blir gjort.


Sverker
(2000–)

4 juni 2014

Jag hjälper Trafikverket med de rätta siffrorna

FEL Vad jag tycker är att de som räknar hos trafikverket, ska åtminstone ha klarat av gymnasiets Matematik A. Uppenbarligen har de inte det. Felen är många och stora.

Nu känner jag mig kallad att rätta till Trafikverkets räknemissar. Uppenbarligen har de väldigt svårt för sig. Det har inte jag. Sålledes har jag gjort en trafikräkning på min väg. Sedan har jag också inspekterat järnvägen.

Vi börjar med min väg. Jag tror inte på Trafikverkets dataprogramsmodell. Den har ju räknat vansinnigt fel. Jag har räknat manuellt under en längre tid (=30 sekunder).
Under den tiden var det dels jag i min bil och en bil alldeles framför. Rent trafikkaos kan man säga. Dessutom hade det bara 28 sekunder tidigare passerat en stor lastbil.
Då kan jag lätt räkna ut följande trafiktäthet:

3 x 2 = 6 bilar/min
6 x 60 = 360 bilar/timme
360 x 24 = 8.640 bilar/dygn
8 640 x 365 = 3 153 600 bilar/år

Så många bilar passerar alltså på min väg. Du ska också veta att enligt min räkning är drygt 33% tung trafik. Det behövs alltså en rejäl upprustning. Asfalt och gatlyse skulle sitta bra. Resultatet skickar jag naturligtvis till Trafikverket.
Vid en kontroll nere vid stationen gjorde jag en häpnadsväckande upptäckt. Trafikverket har ju själv kommit på, att det finns en luftledning till varje spår att riva ner. Det blev en felräkning på 20 miljarder när de räknade om det. Med deras nymatte blev de 20 miljarderna ”bara” 6 miljarder.
Vad jag kom på idag, är att varje spår har två skenor. Det gör väl antagligen att det behöver tillföras ytterligare 20–30 miljarder.
Jag upptäckte också när jag kom hem, att sniglar använder min stentrappa. Det ökar slitaget på den. Det innebär att den bara håller i 974 år, istället för beräknade 974 år och 2 veckor.

Hej så länge
Sverker

Leg. väg- och spårexpert

PAUS En högst tillfällig trafikpaus på min väg, gav mig tillfälle att inspektera den hårt trafikerade vägen. Jag kunde konstatera att den fortfarande saknade asfalt och vägbelysning, som enda gata i Tranås kommun.

KAOS Det är ofta det blir sådant här trafikkaos på min väg. Husse har på grund av trafikkön fått slå av på hastigheten till 37 km/t, istället för de 50 man får hålla. En tidsförlust på flera sekunder!

TUNG Som du själv kan se, så smyger det en lastbil runt hörnet. Under mätperioden visade det sig att var tredje fordon var en tung lastbil.

SPÅR Du ser det ju själv. Varje spår består att dubbla skenor. Ett tåg behöver alltså två stycken skenor, för att kunna köra förbi Tranås. Det gör att också kostnaden att byta spåret blir dubbelt så dyrt. Det tänkte nog inte Trafikverket på.

SNIGELSLITAGE Tittar du noga, ser du säkert snigeln på trappan. Även krypande sniglar vållar slitage på stentrappan. De är inte alltså bara rätt svar på djur-i-diken-tentor. De gör också att stentrappor måste bytas i förtid.

Dagens ord på livets väg
Den som ser båda sidorna av ett problem ser ingenting alls.


Sverker
(2000–)

3 juni 2014

Agnes – rätt svar är: SNIGEL och PÅ KRYSSET

SNIGEL Jag undersökte verkligen diket riktigt noga idag. De enda djur jag hittade var sniglar. Den här lilla gynanren låg på en blad, som dock växte i diket. Därför hör den till djur-i-diken också.

Just precis snart ska min Agnes göra terminstentan i djur i diken. För att vara min matte behjälplig, har jag gjort en noggrann besiktning av djur i diken idag. Ända från mig och bort till rondellen faktiskt. De enda djur jag hittade var sniglar. Då måste det vara rätt svar.

Vilken tur för min Agnes som har mig. Nu kan hon svara direkt hon kommer dit. Sedan kan hon faktiskt komma hem till mig. Hon har ju klarat T4 nu.
Fast inte riktigt förstås. Hon ska tenta på straffrätt också idag. Men det är inte alls svårt. Lägger man bara bollen på krysset, så är det rätt när man ska lägga en straff.
Fast det kanske är en fördjupning också. Ska man skjuta en straff, så ska man skjuta in bollen i den stående fyrkant som markerar målet.
Om man är målvakt, så ska man ta bollen, som någon försöker skjuta in i målet.
Det finns alltså olika rätt här, beroende på vilken sida man representerar.
Men det elementära är att bollen ska ligga på krysset. Då är det straffrätt.
Rätt svar på hela tentan är alltså: sniglar och på krysset.
Nu önskar jag min Agnes lycka till med tentan. Jag väntar här hemma på dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. djur-i-diken-sakkunnig

NOGA Nej, jag slarvade verkligen inte när jag genomsökte diket idag. Vilka djur i diken fanns det? Jo, det enda jag hittade var sniglar. Men det fanns ganska många, så det måste vara rätt svar.

STRAFFRÄTT Det finns bara ett svar på en rätt straff. Bollen ska ligga på krysset, precis som den gör på bilden. Då är det straffrätt. Du kan fråga Zlatan, om du inte tror mig.

Dagens ord på livets väg
Husse dricker ett litet glas vid högtidliga tillfällen. Normalt dricker han tre stora glas.


Sverker
(2000–)

2 juni 2014

Sommaren har kommit till mig

LUPINER Blommar det massa lupiner på sländen, så att de skymmer utsikten mot sjön, så vet man att det är sommar. Om dessutom jag är skymd av några prästkragar, så gör ju inte det mindre sommar.

Redan igår blev det juni. Det blir det varje år. När det blir juni, så måste man kontrollera att det har blivit sommar. Därför gick jag en sommarkontrollrunda-
Det första man ska kontrollera är om man har några temperaturer. Jag hade 21 stycken. Det är godkänt, även om det kunde vara ett par till. Dock inte 28 temperaturer som det var i Uppsala förra helgen. Det var för varmt.
Sedan gäller det att se hur det står till med blommorna. Om det finns sådana blommor, som man ska ha på midsommarstången är det bra. Det fanns sådana blommor.
Av de fina gula blommorna, som jag har så många av, ska det nu ha blivit små fallskärmar. Blåser det lite kan de segla ända in till mina grannar. Då blir nog de glada.
Det yttersta blombeviset att det är sommar, är att vallmon har slagit ut. Det gjorde den just i morse.
Jag tycker vallmo är fin. Jag är ju en vallhund.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarhund

KÄRNA Om du har för avsikt att kärna smör, så behöver du några sådana här gula blommor. Det är därför de heter smörblommor.

FALLSKÄRMAR Ab de fina gula blommorna, har det nu blivit fallskärmsblommor. De små fallskärmarna seglar så fin i luften in till våra grannar. Då blir nog de glada.

FALSKA Hur kan en blomma få kalla sig hundkex, om de bara är lite småfula vita blommor? Inte vet jag. Ett tips är att du inte ska äta dem, även om namnet låter lockande.

VALLMO Vallhund vi vallmo, kan man kalla den här bilden. Det är den röda blomman som är vallmon. Den stiliga hunden är jag och jag är en vallhund.

BRÅTTOM Det finns redan gott om midsommarblomster. Det verkar som om de hade lite bråttom i år. Det är ju många veckor kvar till midsommar.

Dagens ord på livets väg
En optimist är en som alltid kan se det positiva i andras motgångar.


Sverker
(2000–)

1 juni 2014

På utflykt med en Morris

KAMRATER Morris är inte här så ofta, men när han är det så bor han i grannhuset till vänster. Om du ser det från vägen. Om du är på sjön, så är det grannhuset till höger. Fast det är samma hus. Morris är den stora vita hunden till höger. Den stiliga västgötaspetsen till vänster är jag Sverker.

Jag har varit på utflykt med Morris. Nej, Morris är ingen bil, som husse tror. Morris är en stor vit hund. Morris är väldigt snäll. Det är jag som får bestämma.

Det hampade sig så igår, att när jag skulle rasta min husse, så skulle Morris rasta sin matte. Så varför inte slå oss ihop? Det blir ju roligare så.
Fördelen för Morris är att jag är så hemmastadd i min skog. Morris har sim skog i Stockholmstrakten någonstans. Om jag kommer dit så får han visa mig. Så enkelt och finurligt är det.
Under tiden som jag och Morris gick och språkade, så gick min husse och Morris matte och språkade. Fast de gick långt bakom oss. Jag hade nämligen bråttom hem, för där hade jag min snålt tilltagna mat som väntade. Morris får mat hemma hos sig och jag behåller min mat för mig.
Fast jag skulle kunna tänka mig att hjälpa Morris att äta upp hans mat.

Hej så länge
Sverker

Leg. vildmarksguide

CHECKING Det är lika bra att checka av med husse vilken väg jag ska svänga av. Det är bra om vi är överens. Morris, som inte vet så mycket om de olika stigarna, går och nosar efter intressanta dofter. Det finns ganska många här.

SUDDIGT Ännu en suddig bild från husse. Han påstår att det är så mörkt i skogen. Då ska du se på vintern! Då är det mörkt. I vilket fall som helst, så ser du att jag går först och visar vägen. Sedan har Morris bara att följa mig. Min husse och Morris matte hade det lätt. De hade två hundar att följa.

Dagens ord på livets vägen
Jag är ingen ledartyp. Jag är nöjd bara jag får bestämma.


Sverker
(2000–)