24 december 2011

God Jul till alla mina beundrare


Nu är det julafton. Jag hoppas att tomten inte har glömt bort mig. Jag har ju inte glömt bort tomten. Jag hoppas han kommer ihåg dig också.
Jag ber samtidigt att få tillönska alla mina bloggläsare en underbar jul, med mycket godis och många presenter. Dessutom brukar det bli väldigt mycket att fördiska på julafton. Alla brukar vara så givmilda.
Även Egon, min bästa kompis, vill passa på att önska alla en God jul genom mig. Han har ju ingen egen blogg.

Hej så länge. Vi syns i morgon.
Sverker

Leg. julaftonsfirare
23 december 2011

Jag vaktar min hemlighet till Agnes

GLADHEMLIS Det är bäst att jag vaktar min hemlighet till Agnes. Jag har skaffat en julklapp som hon önskar sig. Om jag inte vaktar, tjuvöppnar hon nog.

Min upplevelsepresent till Agnes var ju inte så lyckad, men nu har jag slagit på stort. Jag har skaffat en julklapp som hon vill ha. Sen hoppas jag att Agnes blir jätteglad igen. Det ska man ju vara på julafton och det är då hon ska öppna paketet.
Dessvärre har jag inte hittat några paket till mig, men det kanske beror på att de finns någon annan stans. Jag har ovanan att öppna mina paket direkt. Hoppas tomten har något till mig


Hej så länge
Sverker

Leg. julklappsgivare

Dagens ord på vägen

En gåva är precis så mycket värd som den kärlek med vilken den är vald.
Mat vald med kärlek som din gåva till mig är extra mycket värd.


Sverker
(2000– )

22 december 2011

Min grannaste gran gör Agnes gladare

GRANNAST Det här är den finaste och grannaste granen som vi har. Nu finns det ju ingen annan att jämföra med här hemma, men den hade nog vunnit ändå. Troligen är den grannast i hela Sverige – eller världen. Dessutom har Agnes dekorerat granen med glittergirlanger efter bilden togs. Det fick hon gärna göra, för det är hon som ska bli glad.

Om du kommer ihåg, så kände jag mig tvungen att ha en gran i år, trots husses protester. Det var Agnes som ville ha en gran, för att bli glad igen. Dessbättre så fick vi en gran av en anonym människa och en anonym västgötaspets.

Granar kan ju dekoreras på många olika sätt. Det absolut finaste är om man själv har pysslat ihop sina dekorationer. Dessbättre har ju jag ägnat mig åt diverse julpyssel i år. Många av dem kom väl till pass när vi skulle omvandla vår gran från en vanlig skogsgran till en extrafin julgran.
Särskilt stolt är jag över min fina hjulängel, som pryder granens topp. När Agnes såg min fina gran, blev hon nästan jätteglad.

Hej så länge
Sverker

Leg. julgransdekoratör


STJÄRNA En av många vackra saker i granen är denna stjärna av tuggpinnar och hallonremmar. Den är inte bara osedvanligt tjusig, när julen är slut så går den att återvinna. Det är något att se fram emot.

VACKERT Även med så enkla medel som ett hundgodiskex och en hallonrem, kan även du göra en både dekorativ som god julgransdekoration. Visst är den vacker, där den hänger i granen?

TOPPEN Som kronan på verket, eller pricken över i:et, sitter min mycket fina hjulängel med vingar av grisöron och spanar ut över vardagsrummet. (Bakom hänger husses farfar och farmor och spanar på ängeln.) Har du någonsin sett något mer stämningsfullt? Här kan du se hur kombinationen av skickligt hantverk och god smak kan förgylla ett helt hem. Jag är mäkta stolt!

Dagens ord på vägen

Allt som man betraktar med kärlek är egentligen vackert. Ju mer man älskar min gran, desto vackrare tycker man att den är.


Sverker
(2000– )

21 december 2011

Jag måste sätta fart på solen
Så här glad vill jag ha Agnes. Det var ju jag som gjorde henne ledsen med min upplevelsepresent. Agnes blir lite ledsen av att det är så mörkt. Nu måste jag försöka få solen lite piggare.
Idag på morgonen hävde sig solen upp med största tvekan 08.45, men sedan hade den himla brått att gå och lägga sig igen. Redan 15.12 (5.12 pm) kröp den tillbaka för att ta sig en lång natts sömn.
– Jag vill att det ska vara ljusare, sade Agnes till mig.
– Kan inte du ordna det, du som kan så mycket och är så bäst?
Jo jag ska försöka. Det är inte lätt att pigga upp trötta vintersolar, men jag måste göra allt för att Agnes ska bi glad. Men först gällde det att hitta solen.
Jag ska lyckas! Jag måste det!

Hej så länge
Sverker

Leg. solväckare


SOLSPANING Det var inte lätt att hitta solen idag. Mest gömde den sig bakom horisonten, eller bakom moln. I mörkret famlade jag mig upp på min utsiktssten för att leta efter den sömniga himlakroppen. Där borta, kanske …

KONTAKT Genom björkarnas grenar kunde jag skymta solen. ”Du måste vakna tidigare och lägga dig senare”, sade jag till solen. Ganska bestämd var jag. ”Ja, jag ska försöka, eftersom det är du Sverker som säger till mig”, svarade solen och kvävde en gäspning.

MÖRKT Titta vad mörkt det är i skogen. I gläntan, som har skapats med gemensamma ansträngningar av stormarna Gudrun och Per, är det lite ljust. Annars är det ett kompakt mörker.

FÄLTMÖRKER Större delen av fältet ligger i skugga av skogen. Så lågt står solen, fastän det är nästan mitt på dagen. Inte konstigt att min Agnes vill ha det ljusare. Jag har nog ordnat, så att det blir så.

Dagens ord på vägen
Mörkare än så här blir det inte, så kom ihåg: Bättre att tända ett ljus, om aldrig så litet, än att förbanna mörkret.


Sverker
(2000– )

20 december 2011

Godispyssel höjer humöret
Av godis blir jag glad, så även Agnes borde bli gladare om hon får lite hemmagjort Sverkergodis. Eftersom jag inte riktigt vet vad hon gillar bäst, började jag att göra en testomgång.

Jag valde ett enkelt godisrecept, så även du kan göra lite av Sverkers delikatessgodis. Du behöver inte ens koka något i timmatal. Du får akta dig så du inte skär dig på den vassa kniven.
Du behöver inte följa mitt recept slaviskt. Du kan även dekorera med nötter, levergodis eller små blodpuddingstärningar.
Må så bra och ät fort!
Hej så länge
Sverker

Leg. godisgörareGREJER Här är grejerna du behöver för att göra Sverkers delikatessgodis: 1st mandelmassebit, 1st blockchoklad, 1st nougat, flera dekorationer efter smak mandel, nötter, hundkex, Frolic, levergodis mm, 1st kniv, 1st brödkavel av marmor. Bakplåtspapper eller smörpapper är också bra att ha.


SMÄLT Du tar lagom av chokladen och smälter i ett vattenbad. Det går betydligt bättre om vattnet i vattenbadet är varmt. Är vattnet kallt, så smälter inte chokladen. Man kan smälta choklad i byxfickor också. Fråga husse.


PLATT Gör mandelmassan platt med hjälp av brödkaveln. Naturligtvis går det att platta till den med tassen också, men det blir inte lika jämt.


LAGER Över halva platta mandelmassan lägger du ut ett lager av skuren nougat. Det är viktigt att nougaten har rätt tjocklek. Mitt exempel är rätt. Nougaten ska täcka halva mandelmasseplattan, för den andra halvan ska vikas över.


KANTSKÄRA Nu har du vikt över den onougatade mandelmasseplattan och dessutom skurit rent. Då blir det siliga kanter. Överbliven mandelmassa, till höger på bilden, måste ätas upp direkt. Annars kan den bli för gammal, säger husse.


SMETA Den vattenbadade chokladen har smält i sin skål och nu ska den kladdas på över. Nu har jag fyra lager på mitt delikatessgodis: mandelmassa, nougat, mandelmassa och choklad. Nu är det bara delikatessdekorationerna som fattas. De måste sättas dit innan chokladen stelnar.


FÄRDIGT Nu är godiset uppskuret i små fyrkanter. (Akta dig för kniven, så du inte skär dig.) Även dekorationerna är på plats. Jag har tre dekorationer att välja emellan, så Agnes kan testa ut sin favorit.

GLADARE Minsann, fick jag inte Agnes nästan jätteglad. Men nog för att hon har konstig smak. Hon valde den med mandel som sin favorit, fastän jag hade gjort Sverkers delikatessgodis med både hundkex och Frolic. Visst har hon väl konstig smak?

Dagens ord på vägen

Oroa dig aldrig för storleken på din julgran. I barnens ögon är den alltid 10 meter hög.


Sverker
(2000– )

19 december 2011

Jag gör Agnes gladare med en gran
GLAD Så här glad ska min Agnes bli innan jag är färdig.


Om du kom ihåg, så gjorde jag min Agnes ledsen när hon fick min upplevelsepresent. Igår gjorde jag Agnes lite gladare genom att göra snö. Men Agnes var inte riktigt glad ändå.

Jag funderade länge på vad jag skulle göra, men jag kom inte på något. Vad gör man då om man är en snäll (innerst inne) västgötaspets som heter Sverker? Jo, man frågar den ledsna.
– Är det något du vill ha Agnes, så du blir glad igen, frågade jag och lade huvudet charmigt på sned.
– En gran, svarade Agnes.
– Då blir jag kanske nästan glad.
– Det ordnar jag, svarade jag kavat.
– Kommer aldrig på fråga, sade husse.
– Jag är allergisk mot granar. Dessutom är de dyra.
– Du är bara allergisk mot att dammsuga granbarr. Dessutom vet jag hur vi skaffar en fin gran gratis.
Nu har vi en gran inne, fastän det inte är dagen före julafton. Agnes är lite gladare, men inte riktigt jätteglad.

Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare


FULGRAN Den första granen som den anonyma västgötaspetsen hittade, var ju inte precis någon hit. Men skam den som ger sig, tänkte den envisa hunden.

KANSKEGRAN Kan någon av dessa vara något? Den anonyma västgötaspetsen och den lika anonyma hussen trodde att de kunde hitta någon bättre gran.

STOLTA Jodå, de anonyma hittade en ganska fin gran i den anonyma skogsägarens skog. Båda var ganska stolta. Om du tycker att personerna som traskar där i skymningen påminner om husse och mig, så är det en ren tillfällighet. Det är inte tillåtet att gå och hugga sig en gran var man vill, så det skulle vi aldrig göra.

Dagens ord på vägen

Husse påstår att jag förstör maten om jag äter godis innan. Bättre det än att förstöra godiset genom att äta maten innan. Dessutom klarar jag lätt både och.


Sverker
(2000– )

18 december 2011

Jag gör Agnes gladare med snö

– Nej, är det ingen snö här. Usch vad tråkigt! Vad mörkt det är.
Det var nästan det första Agnes sade när jag hämtade henne i Linköping. Agnes hade åkt ända från Toulouse för att träffa mig, men även lite för att fira en vit jul som en liten extrabonus.


Om du kom ihåg sen i går, så gjorde jag Agnes ledsen. Hon fick en upplevelsepresent, där upplevelsen var BESVIKELSE. Visst blev hon besviken, men hon blev ledsen också. Nu gör jag allt för att göra henne glad. Hon ska bli lika glad som hon är på bilden, vill jag.
Det första jag kom på var att ordna med lite snö. Nu är ju inte det så lätt, så jag tog min allra bästa kompis Egon som hjälpreda. Han är ju inte lika duktig som jag, men många bäckar små, blir till sist ett snöfall.
Agnes är inte lika glad som på bilden än, men snön jag och Egon ordnade var ett steg på gladvägen.
Tycker du inte att vi, mest jag, har lyckats bra med snön?

Hej så länge
Sverker

Leg. glädjespridare


KONTROLL Egon och jag tog oss en promenad i skogen för att se hur vi hade lyckats med snöfallet. Vi kontrollerade alla de tänkbara ställen. Jag kan säga att än behövs det mer snö, så vi får anstränga oss lite till.

SNÖFRITT Det behövs faktiskt mycket mera snö, kunde vi konstatera när vi kom in i djupa skogen. Varför smälter snön på stigen? Jag måste åtgärda det på något sätt. Jag tror jag ska ta och sänka temperaturen.

HEMMA Hemma hos mig, Agnes och husse, ser det faktiskt riktigt jullikt ut. Det verkar lovande det här. Lite mer snö och lite kallare, så är första gladsteget klart.

Dagens ord på vägen
Gamla vänner och gamla vägar ska man inte förakta.


Sverker
(2000– )