10 september 2011

Kom hem nu. Jag har amerikanare här också

EN AMERIKAN Titta, jag har en egen amerikan här hos mig. Det är ju Eloise. Henne har jag träffat förut. Vill inte du också träffa henne?

Eftersom husse verkar vara så himla förtjust i amerikanare, har jag skaffat mig några egna. Jag tycker att det är onödigt att huset står tomt, så jag har hyrt ut det i andra hand till Jim och Eloise. Jim är husses kusin och han och Eloise bor i South Hero när de inte är hos mig. Om du mot all förmodan inte har hört talas om South Hero, kan jag tala om att den ligger i Vermont. Vermont ligger i USA.
Nu när jag har skaffat hit egna amerikaner, så hoppas jag att husse kan komma hem lite snabbt.


Hej så länge

Sverker


Leg. amerikanareexpert


TVÅ AMERIKANARE Jag har faktiskt två amerikanare här. Jag har din kusin Jim också. Honom har jag träffat förut. Du kan fortsätta prata amerikanska när du kommer hem. Kom hem nu!!!!

Dagens ord på vägenInget här i världen är så rättvist fördelat som förståndet: Alla tror att de har fått tillräckligt. (Men jag har fått mest.)


Sverker
(2000– )

9 september 2011

Min trädgård

ÖVERSIKT Här kan du se lite av mitt hus. I förgrunden ser du växterna runt dammen. Det är resultatet av husses enda arbetsinsats i min trädgård. Resten är föregående ägares nedlagda möda.

Jag kan säga det direkt: min trädgård skulle inte vara vad den är om inte husses pappa och mamma hade bott där innan. (Husses pappa heter Farfar.) Husse och trädgård är inte kompatibla. Dessbättre finns jag och Agnes, som gemensamt försöker sätta lite fart på husse. Vi har det inte lätt.
– Det är bra som det är, säger alltid husse när vi påpekar vas som måste göras.


Den typ av trädgård husse föredrar heter naturtomt. Det betyder att man struntar i trädgården för att kunna studera Darwins teorier. Nu är det trots allt inte riktigt så hemma hos mig. Bara nästan.
Alla buskar, alla trän och alla blommor har planterats av tidigare ägare. Husse bara förvaltar, om än inte särskilt väl. Det enda han har gjort är att anlägga en damm. Där bor grodor, skalbaggar, en snok och massa gamla löv och alger.
Det kan tilläggas att min trädgård inte är så fin som bilderna låter dig tro. Det är mer husse som lyckats skjuta iväg några turskott med sin löjligt dyra kamera. Det hade varit bättre att satsa de pengarna på hundgodis.
Om bara Agnes och jag kunde förmå husse att öka sin arbetsinsats i trädgården från 0,5 till 4,8 på den 10-gradiga Sverkerskalan, så skulle vår trädgård kunna bli riktigt njutbar.
Är du särskilt intresserad av ogräs, så kan du klicka på bilderna. Då blir bilderna större och ogräsen syns tydligare.

Hej så länge

Sverker


Leg. landskapsarkitekt


KÖRSBÄRSTRÄD På våren blommar körsbärsträdet. Då är det riktigt vackert ett par dagar. Sen blir det massa körsbär i trädet. Då kommer det björktrastar och fiskmåsar och skördar trädet. Utom i år. Då fick vi faktiskt smaka själva också. Husse gillar mörka moln. Då slipper han vattna.

BLOMMOR Varje år kommer det orangea blommor som en liten extra färgklick, när buskarna har slutat blomma. Agnes kan göra jättefina buketter av dem, som hon ger till farfar.

DAMMEN Detta är husses verk i trädgården. Förr var det mer vatten i den, men sen gick dammduken sönder. Husse skulle ha fixat det i år. Och förra året. Och året innan dess. Och året före. Han är så handlingskraftig. I dammen bor det bara skalbaggar, grodor och en snok.

BARNARBETE I min trädgård har Agnes sitt hus. Om du kommer till mig och tycker att Agnes lekstuga ser fin ut, beror det på att husse satte sina barnbarn (min Evan och min Emily) att måla om det lilla huset. Husse är hos dem i Seattle nu.

KVÄLL Om husse råkar snubbla över sitt kamerastativ hemma i röran, kan det hända att han får inspiration att ta nattbilder. Då kan det bli så här om det är sommar.

HÖST När det blir höst finns det inga orangea blommor längre. Det ligger vissna som ett föga dekorativt inslag i min trädgård. Men å andra sidan är björkarna, höstsyrenen och blodlönnen desto färggladare.

BÄST Detta är faktiskt bästa stället i min trädgård. Det är här jag går ut när jag ska till skogen. Det är också här jag går in när jag ska hem och få frukost eller middag. Ser du den stora rhododendronbusken? Det var husses morfar och mormor som planterade den för sådär 90 år sedan.

Dagens ord på vägen
Min trädgård är en form av självbiografi. Dock inte husses.


Sverker
(2000– )

8 september 2011

Så ska det gå till

GODDAG Meningen med kalaset var att alla hundar i området skulle lära känna varandra. De hade inte varit grannar innan, eftersom alla hus är nya. En del hus är så nya, så de inte är färdiga.

I Amerika vet de hur man ska äta. Där äts det hamburgare, pommes, korv, kakor, spagetti med Davids köttfärssås och mycket annat.
Dessutom vet de hur man har trevligt. Slår man ihop det, blir det en picnic..


I det nya bostadsområdet där Boots (katten som fyllde 18 häromdagen) bor med sin flock, ordnades det en picnic för de där bosatta hundarna, så de skulle lära känna varandra. Även andra fick komma, bara de inte tog med sig sina katter.
Alla flockar hade med sig mat till sin och andras hundar. Somliga kanske inte är så bevandrade i hundmat, så de tog med sig grönsaker. Nu gjorde inte det så mycket, för det verkade finnas rejält med riktig mat. Det räckte säkert till, så att alla hundarna kunde bli mätta, glada och goda. Det är fjärran från svältkosten här hemma.
Hoppas husse har lärt sig något och ordnar en picnic för mig och Egon när han kommer hem.

Hej så länge

Sverker


Leg. matfrestad


VIKTIGAST Visst är det trevligt att möta nya vänner, men det viktigaste är ju maten, som du säkert förstår. Glöm grönsakerna. Där fanns mat av alla de sorter: korv, kött, söta efterrätter och mycket annat. Ungefär som det är hemma på julen, fast utan lutfisk. Tänk dig vilken fördisk det hade kunnat bli, om bara jag hade varit där.

LEK Det var tydligen inte bara viktiga saker (=äta), som man skulle göra på festen. Nej, att leka med barn är ju väldigt nöjsamt, så det hade jag gärna också gjort.

HUNDGODIS Alldenstund jag har lite svårt för handskriven amerikanska är jag inte helt säker på vad det står på skylten. Jag tror att det betyder ”Hundgodis lämpligt till västgötaspetsar”

HAMBURGARE Så här ska en husse se ut. En husse ska ha en hamburgare i handen, som han matar sin hund med. Jag undrar vilken hamburgare i ordningen det är för den hunden den kvällen?

SLÄKT Lite konstig fest var det. Där verkade inte finnas en enda västgötaspets. Men det fanns en nära släkting till mig; en welsh corgi. Vikingarna tog med sig västgötaspetsar till Wales, men de utvecklades till att bli en lite sämre och fulare västgötaspets. Men de är stiliga ändå, jämfört med andra hundraser.

Dagens ord på vägenDet finns fyra viktiga saker: humor, vänlighet, skönhet och riktligt med god mat. Jag har dem alla, utom den sista.


Sverker
(2000– )

7 september 2011

HJÄLP jag har nästan försvunnit

2 X FÖR LITE Titta nu noga på bilden. Min snåla husse tyckte att jag bara skulle få så mycket mat som det är i den högra bägaren (vänstra från mig sett). Visserligen två gånger om dagen, men ändå. Dessbättre får jag så mycket som det är i den vänstra bägaren av min resursfamilj.

Min husse ville tydligen att jag skulle svälta under tiden han vräker i sig hamburgare med pommes och pannkakor med sirap och grädde i USA. Han är så himla snål med mat, men bara när det gäller mig. Det borde vara tvärtom. Det är han som är överviktig.

Titta på bägaren till höger från er sett, vänster från mig en gång till. Så mycket mat sa husse att min resursfamilj skulle ge mig varje dag.Lider du inte med mig??
Nog för att husse är snål, men nu går väl skam på torra land. Inte kan en stilig västgötaspets klara sig på så ynka lite inte. Eller vad tycker du?
Titta nu på bägaren till vänster från er sett, höger från mig.
Eftersom min resursfamilj vet mycket mer om hundar än husse så har de i alla fall gett mig så mycket varje dag.
Inte så att det räcker, men i alla fall bättre än husses ranson.
Jag skulle vilja ha minst halva bägaren nu när jag inte får fördiska.

För att bevisa för min resursfamilj att jag får för lite mat så smet jag i går igenom grinden. Det borde få dem på andra tankar och ge mig mer mat + fördiska.

Hej så länge

Sverker


Leg. svältkonstnär


UTBRYTARKUNG Titta på kortet, kan ni tänka er att en normalfödd västgötaspets skulle komma mellan de spjälorna? Det gjorde jag. Mager som en speta har jag blivit. Egon kommer inte igenom, men så får han också mycket mer mat än jag, och dessutom dyrare. Min resursfamilj är inte lika snål som husse.

Dagens ord på vägen

Maten är ett viktigt element i en balanserad diet.


Sverker
(2000– )

6 september 2011

Promenad i glasriket

HUNDHUS Tror du att du har sett det här huset förut? Det har du kanske. Har du sett ”Mitt liv som hund”, så har du sett det. Nu kanske du undrar vad jag gör där? Jo, jag känner ju Bella!

Ibland är jag i Åfors. Jag brukar ta med mig husse och ibland Agnes. I somras var jag där och hälsade på. Bilderna är från husses och min morgonpromenad. Alla sov. Det berodde nog på att de hade varit på invigningen av The Glass Factory i Boda kvällen innan.

Nu tror du förstås att jag åker till Åfors för att titta på glas, men så är det inte. Det är för att hälsa på Bella, Astrid, Molly, Åsa, Olle, Börje och Carla. Det var många att hälsa på, tycker du nog. Nu är det så här: Bella, Astrid, Molly, Åsa och Olle bor i ett hus. Börje och Carla i ett annat. Bella är en hund. Det är hon som bor i Mitt liv som hund-huset.
Jag ska skriva mer om Molly och hennes familj någon annan gång, för hon var inte hemma när jag var där senast.


Hej så länge

Sverker


Leg. glasbruksvägspromenerare


BOXNING Här inne brukar barn boxas och man kan göra massa andra saker också. Det har jag sett i dokumentärfilmen, men inte i själva verket.

DAMM Husse påstår att den här lilla sjön är damm. Men jag vet nog vad damm är. Det är sådant vi vadar omkring i inne i huset hemma hos mig. Vi har det istället för heltäckningsmatta, säger husse.

BLÅSNING Här inne blåser de glas, sade husse till mig. Varför man gör det, vet jag inte. Hemma blåser vi inte våra glas, vi diskar dem i diskmaskinen.

BLUFFKO Den här tatuerade kon försökte jag valla. Men om du kommer till Åfors försök inte det. Kon är en bluff. Den är inte äkta. Den är konstgjord.

Dagens ord på vägen  

Fantasi är kanske intelligens som roar sig.


Sverker
(2000– )


5 september 2011

Dagens motvilliga HURRA från Sverker

Ett motvilligt hurra till Boots som fyller 18 år idag. Katter är inte mycket att fira, men eftersom han bor i USA så stör han ju knappast mig. Men det är lite förargligt att husse umgås med honom varje dag. Husse ska ju umgås med sin Sverker istället.

Dagens HURRA från Sverker

Dagens stora HURRA HURRA HURRA till min Stephanie som fyller år idag.
Nu förstår jag varför husse åkte till USA. Det var ju förstså för att gratulera min Steph. Då kan jag förlåta hans tilltag. På bilden ser du inte bara Steph, utan även min David, min Emilie, min Steph och min Evan.
HURRA igen!!!

Grannens blommor tar över Tranås

ENSLIG Långt bort från mitt hus, cirka 473,4 meter, har en hård vind fällt några stiliga trän. I den glänta som bildades tog V:s blommor snabbt över och satte stopp för eventuella hallonbuskar. Man kan inte göra god sylt av blommorna, som man kan ha till pankakor. Hallon är bra mycket bättre.

Idag är inte läge för vildsinta inlägg. Gårdagen har satt sina spår. Jag tror det var löken och tomaten på hamburgaren jag inte tålde och fick huvudvärk av. Så det blir något synnerligen stillsamt: blommor.

Naturligtvis blir det inte vilka blommor som helst. Det blir min granne V:s blommor.
Det började så stillsamt i grannen V:s trädgård med några ditforslade fina blommor. Javisst, de var mycket vackra växter. Så långt allt bra. Men sen går blommorna över till frökapslar som så småningom exploderar. Ut kommer det maskrosfröliknande luftfarkoster som flyger iväg över landskapet.
Ett år när vi kom hem från vår semester, hade vår rabatt en frodig grönska av dessa blommor, som hade kvävt våra dyra planterade perenna växter.
Husse gav upp och planterade buskar där istället. Dessa håller nu på att förtvina i skuggan av V:s syrenhäck som växer in på min mark.
Detta var cirka fem år sedan. Idag finns blommorna i hela grannskapet. De öppna vindfällorna, som stormarna Gudrun och Per skapade, är nu en skog av V:s blommor. Och vår trädgård, fastän både husse och Agnes rycker upp varje planta de ser, är också drabbad. Till och med på vinterns färska kalhygge har dessa jätteblommor tagit över. Snart måste nog hela Tranås evakueras, för att inte invånarna ska kvävas.
Oj, nu har jag visst retat upp mig, så jag har fått huvudvärk igen.

Hej så länge

Sverker


Leg. jätteblomhatare


VACKER Jag kan hålla med om att det är en vacker blomma, men man vill ju inte ha den överallt. Tänk om det vore 5.438 västgötaspetsar därhemma. Det räcker med en Sverker och det skulle räcka med en blomma.

STRATEGISKT Hemma är det mest västliga vindar. Det innebär att denna plantering lätt sprider sig till områdets trädgårdar. Men visst är den imponerande?

STORA Här kan du se hur stora blommorna är. Jämför med den stiliga västgötaspetsen (=jag). Skulle du vilja ha över tusen av dessa blommor i din rabatt?

ESTET Min Agnes har alltid tyckt om att plocka blommor. De blir till vackra buketter, särskilt nu de senaste 18 åren, när hon tar med skaften också. Agnes tycker inte så illa om ogräset, som min husse gör. Hon kan göra massor av fina buketter till farfar. Ingen klagar på att hon tar för många.

Dagens ord på vägen

Ånger är livsnjutarens dessert.


Sverker
(2000– )


4 september 2011

En helkväll med grabbarna

GRABBIGT När nu inte husse är hemma för att fira mitt inlägg nummer 500 och dessutom resursmatte reste iväg, så ordnade Egon och jag en helkväll. Resurshusse fick vara med på ett hörn också. Öl tillhör inte vår normala diet, men nu fanns ju ingen som kunde stoppa oss. Vi tog firandet i egna tassar och händer, kan man säga.

Det är ett fruktansvärt resande på det här stället.
Agnes har rest till Toulouse, husse har rest till USA och nu börjar resursmatte packa och säga att hon skall åka till Göteborg. Vem ska fira mitt inlägg nummer 500. Ska det bli något gjort, så får man tydligen göra det själv.


Vi får göra det bästa möjliga av situationen, tänkte jag. Nu när det bara är jag, Egon och resurshusse här får vi fixa till en riktig grabbhelg med hamburgare, pizza, öl och en del saker som kanske inte skall skrivas här eftersom det kan läsas av alla.

Hej så länge

Sverker


Leg. festprisse


FÖRSÖK Det måste bli ett slut på det här resandet. Alla försvinner och jag kommer ingenstans. Jag gjorde ett snyggt försök och gömde mig i resursmattes väska så jag åtminstone får se Göteborg. Tyvärr var väskan för liten, så resursmatte upptäckte mig. Varför kan hon inte skaffa rejäla och rymliga väskor med ventilationshål, vatten och köttbullar?

DELMÅL Om du trodde att hamburgaren var allt jag vräkte i mig, så ska du veta att det bara var en etapp på vägen till en fulländad kväll med grabbarna.

GÖTTIT Efter en helkväll med grabbarna, så var det ju lite positivt att inte resursmatte var hemma. Jag kunde ha hela hennes säng alldeles själv och en egen kudde. Jag kan säga att det behövdes efter all öl.

Dagens ord på vägen
När resursmattar är borta, dansar hundarna på bordet.


Sverker
(2000– )