10 december 2011

En nobel Nobelmiddag



I dag är det Nobeldagen. Jag gör allt för att fira Sveriges framgångsrikaste och mest kända dynamitard. (Nog för att Karl Johansson, ”Kalle Dynamit” var känd på sin tid, men vem minns honom idag?) Jag gör det med att aväta Nobelmiddagen.

Dagen börjar, som du vet, med att Nobelpristagarna ska få sina priser ur den motvilliges hand. Det är ju alltid lite tjafs om rätt man, i undantagsfall rätt kvinna, har fått den stora äran. Säga vad man vill om Svenska Akademin, de håller sin linje; Nobelpriset i litteratur delas ut till en mer eller mindre förtjänt författare, som på grund av ålderdomssvaghet är ur stånd att försörja sig själv. I år var dock priset extra välförtjänt, alldenstund det var en svensk som fick det.
Efter den högtidliga och långrandiga utdelningen av lite medaljer och pengar, så kommer dagens höjdpunkt för alla inblandade. Det är maten. Så också för mig. Det är något visst med en måltid kreerad av (=hopkokad av) det bästa som vårt land kan uppbringa i köksregionen.
Även om portionerna var snålt tilltagna, så måste jag tillstå att jag är helt nöjd.

Hej så länge
Sverker

Leg. nobelgäst


HÖGTIDLIGT Det känns ju lite skämmigt för mig på Nobelmiddagarna. På grund av min blygsamhet, så tycker jag att det är lite genant att jag drar uppmärksamheten från pristagare och kungligheter. Men så är det när man är bäst. (Du ser mig nere till vänster.)




SOUPE DE VEAU Som entré (det man äter innan den riktiga maten kommer) serverades en underbar soppa. Grunden var en svensk kalvsylta, som sakta hade fått smälta i mikrovågsugnen. Soppan är garnerad (=grejer som ligger och flyter) med svensk kryddsill, en bit svenskt knäckebröd och – för ge en internationell touch – en ost från Roquefort. En underbar och väl balanserad soppa!


ASSIETTE FANTASTIQUES SUÉDOIS Varje år spekuleras det om vad huvudrätten ska bli. Årets kanske är den bästa hittills. En kupol av uppblött och mixad svensk hundmat, utgjorde den grund kring vilket allt kretsade. Kupolen var toppad med ett underbart geléhallon. Köttet utgjordes av svensk falukorv, leverpastej från Tranås, bacon från svenska grisars bak och svensk lingonsylt, som gav anrättningen en behaglig sötma. Kan det bli bättre?


GLACE SUPRISE Förväntningarna byggs upp under måltidens gång. Kan efterrätten överträffa de tidigare assietterna? Ja, det gjorde den. På en tunn skiva av den bästa svenska blodpuddingen, vilade en klick lönnsirapsglass med knapriga levergodisbitar och en klick svensk grädde. På den blodiga skivan vilade också en italiensk oliv, som lagt sig till ro hos en svensk smörgåsgurka. Ett myntablad, en grön tuggpinne och en Boxholmsostbit, formad som ett N, fullkomnade anrättningen.

SPÄNNANDE Vilka underbara dofter det var redan från soppan. Sedan blev det bara bättre och bättre. En riktig kulinarisk högtidsstund för världens bästa västgötaspets.

Då var den vintern slut

NU Man undrar ju lite var all snö har tagit vägen. Så här såg det ut på min skogsväg, när jag tog en av mina dagliga promenader alldeles nyss.

– HURRA det är snö! Ja, det var vad jag tänkte bara före fyra dagar sedan.
Det är nämligen så, att om det finns snö, så är det större chans att tomten ska komma.
Men så kom den olycksaliga snöstormsvarningen. Den resulterade i ingen storm, men ingen snö. Regn kallas det som kom nedtrillandes genom den något förstärkta vinden.
Snön försvann – och nu kommer det nog ingen tomte. Vem vill åka släde på grus?
Har jag varit snäll i onödan?


Hej så länge
Sverker

Leg. vinterlängtare


PS. Det kommer ett reportage från Nobelmiddagen lite senare idag. Missa inte de läckerheterna. Du kommer få recepten! DS.

För bara fyra dagar sedan såg det ut så här julkortslikt på min skogsväg. Att det var tider det. Inget smutsigt tasskladd och kul att springa i. Idag är det bara gyttja.

Dagens ord på vägen





Det är svårt att hitta verkliga begåvningar, men jag kan ju inte vara överallt.


Sverker
(2000– )

9 december 2011

Idag firar jag pepparkakans dag



Tänk att idag är det pepparkakans dag. Vad är väl då bättre än att göra ett pepparkakshus? Inget, skulle jag vilja säga. Därför gör jag ett pepparkakshus i dagens pyssel.
Eftersom jag blir så larvigt snäll av pepparkakor, så fick Egon vara med och baka också.


Ett pepparkakshus kan du inte snida till hur som helst. Det måste vara personligt. Vi hade lite svårt att komma överens Egon och jag på ena sidan (den rätta), och resurshusse på den andra sidan (den mindre rätta). Därför blev det två pepparkakshus. Ett riktigt och ett mindre riktigt.
Visst håller väl du med om att Egons och mitt är det finaste?

Hej så länge
Sverker

Leg. pepparkakshusdesigner



VIKTIGT Nog för att min resursmatte är händig i köket, men ibland är hon tacksam att få lite råd av mig. Det är nämligen väldigt viktigt att degen kavlas alldeles rätt.


MÅNGA Ska man bygga två hus, så blir det väldigt många delar. Efter man har satt ihop allt, blir det dock bara två delar kvar: Hus rätt och hus något mindre rätt.


KLISTER För att kunna sätta ihop något behöver du spik eller klister. Spik är helt värdelöst till pepparkakshus. Klistret är ju bra om det går att äta upp. Smält socker går att äta och det är dessutom ett utmärkt klister.


PÅTAGNING När du ska sätta på klistret, så är det smartast att doppa byggnadens limytor i sockerklistret. Sen måste du vara snabb, för det är som superlim.


SAMMANSÄTTNING Med blixtens hastighet har här de olika delarna förts samman för att sammanfogas till en enhet. Det är så man ska bygga hus!


DEKORATION På grund av oenighet (resurshusse var det som var oenig), så blev det två hus. Husen ska få sinsemellan olika dekorationer. Resurshusses pepparkakshus kommer att smyckas med onyttigt godis. Egons och mitt får en snyggare dekoration av hälsogodis.


KLISTRA Även till godisdekorationen använder du med fördel sockerklister. Tänk på att jag ska äta upp allt sen! Men det är plats för en liten varning: klistret är väldigt varmt.


FÄRGGLATT För att ditt hus ska se lite gladare ut, kan du spritsa på lite äggvita och florsocker + ev lite färg i också. Då kan det bli så här fint. Den dekorationen går också att äta!


ÖVERBLIVET Blir det lite pepparkakshusdeg kvar, kan du alltid göra lite trevliga pepparkaksfigurer. Här har du till exempel två Egon och två Sverker. Tanken var god i alla fall, även om kanske inte resultatet var det vassaste.
NÖJDA Här ser du två nöjda hundar. ”Jag tycker vårt hus är finast”, sade Egon. ”Du har helt rätt, Egon”, genmälde jag belåtet. Men jag kan så här i hemlighet säga, att jag skulle nog klara att äta bägge!

Vart tog snöstormen vägen?

STORM Att det här var inte mycket till storm. Jag hade hoppats på vågor stora som hus. I alla fall stora som pepparkakshus. Snacka om antiklimax.

För en gång skull hade husse förberett sig på den hemska stormen. Klass II-varning. Vi hade burit in ved, snöskyffeln var framme och snöslungan provstartad. Till och med sprit till stormköket införskaffades.
Men vad hände? Det blev ingen storm. Det blev ingen snö. Skärpning SMHI!


Hej så länge
Sverker

Leg. väderobservatör


PS. Det kommer mer idag. Det är ju pepparkakans dag. DS.

SPANA Det är så ont om snö i skogen, efter snöstormen, så jag måste gå upp på en sten, för att spana efter eventuella snörester.

KLAGA Idag kunde inte husse klaga på snöröjningen efter snöstormen som han hade hoppats på. Ett milt regn behöver inte plogas bort. Men lite sand skulle inte skada.

Dagens ord på vägen





Om en pepparkaka gör dig snäll, hur larvigt snäll blir du då inte av ett helt pepparkakshus?


Sverker
(2000– )

8 december 2011

Småländsk hjulängel – ett måste i alla hem



Om tomten skulle utebli hemma hos dig (du kanske inte har varit snäll), så kan det vara en absolut nödvändighet att i alla fall ha en riktig julängel. Med hjälp av den kan du säkert få upp den julstämningen som du har gjort dig så förtjänt av.

Snäll som jag är så vill jag gärna hjälpa till att sprida julens glädje till alla. Eftersom jag inte kan pyssla så mycket, så att det räcker till alla mina besökare, så hjälper jag gärna till med lite julpysseltips. Dagens julängel gör du snabbt själv. Säkert har du det mesta hemma, så det blir ett billigt (=småländskt) pyssel idag.
Det är bara att ta fram allt och starta julen med att göra din alldeles egna ängel.
Du ska inte bli ledsen, om din inte blir lika fin som min. Alla är vi valpar i början.

Hej så länge
Sverker

Leg. änglamakare



GREJER För att göra en vacker julängel behövs det ganska mycket grejer: ett lakan, en toarulle (tom), ett litet mjukisdjur, bomull, lite nötter, grisöron, limpistol, stjärnskärp, hjul, pinne och ståltråd.


NÖTTER Redan när du väljer nötter, så avgör du vad det ska bli för ängel. Hasselnötter är väl det normala, som jag använder mest. Vill du ha en silikonfyllig USA-ängel, så tar du valnötter. I exceptionella extremfall kan du ta äpplen. Om du istället vill skapa en gammal, trött ängel, så väljer du mandlar. Limmas med spetsen neråt.


LIMMA Börja med att limma fast nötterna med din limpistol. Nötval framgår av förra bilden. Jag valde de normala, men åt det fylliga hållet.


HUVUD Nu tar du och placerar mjukisdjuret i toapappershållaren. Du ser att jag har stadgat upp ängelhuvudet med en rejäl ståltråd.


PINNE Med din Swiss Army knife, tar du och gör ett par hål i toapappersrullen, så att du kan ta din pinne och köra igenom. Nu har ängeln kropp, huvud, tuttar och armar.


FÄRDIGSTÄLLANDE Nu är ängeln nästan klar. Märker du hur julefriden sprider sig? Ängeln har fått bomullshår, lakanstoga, och stjärnskärp.


KLAR En sista finputsning och här har du resultatet. Vingarna är gjorda av grisöron har satts fast med hjälp av limpistolen, glorian av papper är fastlimmad på en ståltrådsbit och hjulen är från ett modellflygplan.

VACKERT Ja, så här fint kan du också få det hemma. Min hjulängel är underbart vacker. Åsynen av en sådan vän varelse kan man njuta länge av! Lägg också märke till den fina ljusstaken av tuggben. Den har jag gjort!

Dagens ord på vägen





Moral är alltid den sista tillflykten för människor som inte förstår sig på skönheten.


Oscar Wilde
(1854–1900)
Sverker
(2000– )

7 december 2011

Gläd dig själv och dina vänner med en krans




En vacker hemgjord krans på ytterdörren är en gammal fin tradition, som jag gärna vill föra vidare.
Jag har dessutom, i sann Sverkeranda, vidareutvecklat den till fulländning. Bättre än så här blir det inte.


Mina kransar är inte bara en behaglig kittling för ditt estetiska sinne (=tjusiga att se på), utan de är också en fröjd för den lekamliga smaken (=goda att äta). Jag utgår från att du kan göra en krans, så den biten hoppar jag över.
Kanske du tycker att dagens pussel verkar lite jobbigt, men tänk på hur fint det blir i slutändan. Ibland får man faktiskt lägga ner lite arbete, för att sedan kunna njuta i lugn och ro.
Så gå nu åstad ut i skogen, för att ta det första sågtaget till dagens pyssel.

Hej så länge
Sverker

Leg. konsthantverkare



VERKTYG Dagens pyssel kräver att du tar till det lite grövre artilleriet i din verktygslåda, eller som i mitt fall vedboden. En bra såg och en skarp yxa behövs. Dessutom kan det vara bra att ha en sekatör (=grensax). Har du motorsåg är det bra.
PS Om motorsågen är eldriven, behöver du en väldigt lång sladd också. DS


GRAN Så klampar du ut i skogen med såg och yxa. Där letar du upp en ståtlig gran, som du fäller. Med hjälp av yxan hugger du sedan bort de vackraste kvistarna som du tar hem. Resten lämnar du kvar till skogsägaren, om du inte vill ha ved också.

EN Vill du göra en alternativ krans av en, så fäller du en sådan. Vill du både ha gran och en, som jag, så får du fälla två träd, eftersom det inte finns träd med både granris och enris. Av enen kan du göra smörknivar också.


DEKORATION För att kransen ska bli smakligt dekorerad (i dubbel bemärkelse), så kommer några korvar bra till pass. För att trissa upp julstämningen, kan du ha fuskkörsbär. De är bra att sätta fast korvarna med också. Till enriskransen hade jag grisöron och hundgodis.


FÄRDIG 1 Visst blev grankransen fin. Den riktigt ropar ”VÄLKOMMEN”, till alla som ser den. Du ser att jag också har satt dit en tjusig rosett.


FÄRDIG 2 Så här fin blev enriskransen. Här har jag inte använt korv som dekoration, utan hundkex. Som pricken över i:et har jag dräpt till med ett par grisöron, som en stilfull rosett. Detta är konsthantverk på internationell toppnivå!

EGONS Detta är dörren till Egons hus. Han ville ha grankransen med korvarna, och jag lät honom få den. Jag hoppas bara att han delar med sig av korvarna. Han gör säkert det, för han är så snäll.

SVERKERS På min dörr hänger kransen av enris. Tycker du inte att den är fin? Nu känner sig alla som kommer till mig välkomna, fast de får inte ta något av dekorationerna. De ska jag ha.

Jag vill bara visa att jag har snö

MORGON Så här såg det ut igår morse när vi öppnade dörren. Vi skulle gå ut och hämta tidningen. Roligt, tänkte jag. Inte roligt, tänkte husse. Jag kan springa omkring i snön. Husse måste skotta bort snön här och var, så inte han blir blöt om sina tassar.

Om det finns blommor på marken, men inga löv, är det vår. Finns det blommor på marken och löv i träden, är det sommar. Då kan det vara varmt också. Om de bara finns några blommor på marken, men massa löv där också, då är det höst. Om man inte ser marken, för att det ligger snö över, så är det vinter. Nu är det vinter.
Bara för att du inte ska tro att jag ljuger, så ska jag visa lite bilder där du inte kan se någon mark.


Hej så länge
Sverker

Leg. meteorolog


ROLIGT När vi är ute och går i min skog, är det extraroligt om det finns snö. Då kan man nämligen rusa fram och tillbaka, utan att bli för varm. Det är bra. Husse blir blöt om fötterna. Det tycker inte han är bra.

ÄNTLIGEN Snöbären har hetat snöbär en väldigt lång tid nu. Äntligen gör de skäl för sitt namn. Det är fånigt att kalla sig snöbär, om det inte finns någon snö. Ser du vad trött solen är? Den orkar knappt upp, fastän klockan var 12.

KVÄLL När solen går ner så blir det mörkt. I går hade jag fixat upp månen, så det blev lite ljust. Husse fuskar med elektriska lampor. På bilden ser du min dörr, husses lampor, min måne och min medeltida dopfunt där det finns gräslök under snön.

Dagens ord på vägen





Anledningen till att vi alla går på högvarv inför julen med den eviga, oåterhållsamma och ofta knasiga julklappsshoppingen är antagligen att vi inte riktigt vet hur vi ska uttrycka vår kärlek i ord.
Men vi kan alltid uttrycka det med egengjorda presenter.


Sverker
(2000– )

6 december 2011

En värmande ljuslykta för kalla vinterkvällar


Ännu ett julpyssel med hög återvinningsfaktor. En vacker ljuslykta är en prydnad för ditt hem, och en lämplig och välkommen julklapp till någon kär vän. Följ bara beskrivningen, så kan du också få den här mysiga belysningen.

Tänk dig en kväll, när vinternatten omfamnar dig med det totala mörkret och stränga kyla. Det är då du ska tända en ljuslykta, som sprider både varmt ljus och värme.
Känn hur hela du värms upp och livet känns mycket lättare.
Min ljuslykta är inte bara ett under av skön design. Den är helt återvinningsbar också . Släpp in julen i din själ – pyssla ihop min ljuslykta och tänd den!
När julen är slut, så skickar du den bara till mig, så återvinner jag den.

Hej så länge
Sverker

Leg. ljusspridare




MATERIAL Det här är grejerna du behöver ha till din ljuslykta.
1. En bunt fina grisöron. (Överblivna kan du skicka till mig.)
2. Ett värmeljus, gärna rött.
3. Ett litet glas.
4. Rött sidenband (ej på bild).


BYGGA Välj ut några stiliga öron och fäst dem runt glaset. Knyt sedan ett sidenband runt dem. Lite tejp gör det enklare.


SKÖNHET Detta är nordisk varm design, när den är på topp. Ett vackert ljus, fulländad form och en underbar doft. Årets designpris?

MYSIGT Egon berömmer mig för min underbara kreation. Jag tar tacksamt emot det välförtjänta berömmet. Min resurmatte och min resurshusse är också, med all rätt, imponerade vad man kan åstadkomma för en billig penning. Dessutom går ju allt, utom ljuset, att återanvända.