29 juni 2013

Ett tåg kommer lastat – med en vadå?

21.07 Precis sju minuter över nio kom det här tåget in på Tranås imponerande centralstation. Men vem finns på tåget?

Igår kväll åkte husse och jag till Tranås, den närbelägna centralorten. Vi stannade vid stationen, för vi skulle möta någon, nämligen min …

Precis vad du trodde. Det var min Agnes som steg av tåget. Skulle hon flytta hem till mig nu?
Dessvärre visade det sig att hon bara ska vara hemma ett par dagar, för sedan måste hon återvända till sitt arbete i Uppsala. Hon tar hand om gamlingar, sådana som farfar var. Han hade också flickor.
Jag tycker att det skulle vara bättre om min Agnes tog hand om mig – eller jag om henne.
Vad vi har gjort idag, får du se i morgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. Agnesägare

PUSS När jag upptäckte min Agnes bland alla avstigande, så sprang jag genast till henne. Jag passade på att ge henne en puss när hon hukade sig. Står hon upp så räcker inte jag att pussas.

UTSIKT Min Agnes hade tydligen längtat till min utsikt, eftersom hon ställde sig och bara tittade. Vad är det för fel med att glo på höghusen i Flogsta. Tycker hon inte om det, så tycker jag hon kan flytta hit.

BLOMMOR Just precis nu har min Agnes och jag varit ute och plockat blommor. Hon har 22 års erfarenhet av det. Numera plockar hon skaften också. Dessutom har hon slutat med att sälja blombuketter till grannarna.

Dagens ord på livets väg

Livet är inte bara en lek, utan även en dans på rosor.


Sverker
(2000–)

28 juni 2013

Nya vänner och gamla bilder

FINBESÖK Här har du tre stycken som är extra fina. Varför då, undrar du säkert. Jo, jag är en västgötaspets (med stamtavla) och både Jan och hans syster Lilli-Ann kommer också från Västergötland. Dessutom är de släkt med husse, vilket framgår av den stamtavla som Jan har gjort.

Som jag berättade redan igår väntade vi finbesök från kronan av Sveriges landskap; Västergötland. Husses farfars fru var en äkta västgöte, så min farfar (eller husses pappa), var halvvästgöte. Alltså lite blandras sådär.

I vilket fall hade vi väldigt trevligt, frånsett att jag blev lämnad ensam hemma när övriga åkte in till stan och åt lunch. Ingen fördisk där alltså.
Å andra sidan fick jag lite fördisk sedan, vilket ju var bra.
Under tiden som de satt och tittade på gamla bilder, blev jag klappad då och då, vilket uppskattas.
Tiden gick fort och rätt var det var så åkte Lilli-Ann och Jan iväg. Jag förstår att de längtar till Västergötland.
Men idag kommer någon annan. Gissa vem?

Hej så länge
Sverker

Leg. äkta västgöte

BACKELUND Min farfar hade en mormor och en morfar. De hette Mathilda och Carl, och det är de som är på bilden. Dessutom är det en okänd gosse (som säkert var känd då). Gården heter Backelund, och där bodde de. Jag vet inte heller vad hundarna heter, men det hade säkert varit roligt att leka med dem.

JÄTTEÄLG Om du trycker på bilden, så kan du säkert läsa texten. Helfrid är syster till husses farmor.

FEST Här skulle man ha varit med. Se så mycket folk! Kan du tänka dig hur många tallrikar det hade blivit att fördiska för mig?

HEJ Så var det dags för Lilli-Ann och Jan att åka hem till Västergötland. Husse och jag tackar för besöket och hälsar dem välkomna tillbaka.

Dagens ord på livets väg

Det var bättre förr. Ju förr dess bättre!


Sverker
(2000–)

27 juni 2013

Farfars morfars släktingar besöker mig idag

JÄGMÄSTARE Farfars mammas pappa var jägmästare i Västergötland. Du undrar kanske varför han inte har en västgötaspets, den finaste av alla hundraser, när han bodde i Västergötland? Det beror på att vi västgötaspetsar inte tycker om att jaga. Vi vallar kossor, hästar och så. Dessutom skäller vi om någon kommer. Just idag ska det komma släktingar till jägmästaren till mig. Då ska jag skälla. De har åkt ända från Västergötland. Därför tycker husse att vi ska städa, så jag hinner inte mer idag.

Dagens ord på livets väg

Vår främsta målsättning är inte att tjäna pengar, utan att maximera vinsten.


Sverker
(2000–)

26 juni 2013

Hos mig behövs inga regnskydd

SKAKIGT Har du blivit blöt, så kan du skaka av dig det blöta. Börja med huvudet och sluta med svansen, så blir det båst.

– Oj, vad jobbig. I morgon måste jag vattna, det var som vanligt husse som gnällde.
Lätt ordnat, tänkte jag. Jag fixar regn!
– Oj vad jobbigt. Måste jag ut och gå med dig?


Tänk att husse aldrig blir nöjd. Först var det för lite regn, och nu tycks det vara för mycket.
– Jag blir ju blöt, om jag går ut, klagade vår hjälte.
Tänk att han inte vet den enklaste sak. Det är ju bara att skaka av sg. Det gör jag och det är så bra så.
– Å andra sidan behöver jag ju inte vattna blommorna, tillade husse lite fundersamt och samtidigt lite gladare.
Det är praktiskt att ha en päls som inte blir blöt. Husse blir blöt. Det är kul.

Hej så länge
Sverker

Leg. regnmakare

ONÖDIGT Att vattna blommor idag, kan synas vara lite onödigt. Men vattenkannan är ju stilig, där den står kvarglömd framför huset.

OTVÄTTAT Vilken tur att vi inte tvättade idag. I och för sig, hade vi kunnat torka i torktumlaren, men det är dyrt påstår en smålänning i min omgivning.

ONÖDIGT Att vattna blommor idag, kan synas vara lite onödigt. Men vattenkannan är ju stilig, där den står kvarglömd framför huset.

BÄST Det absolut bästa sättet att uppleva regn på, är att titta ut genom ett fönster på eländet. Bara det inte börjar åska nu också.

Dagens ord på livets väg

– Bits du, Sverker?
– Nej men jag sticks. Jag är nämligen en västgötaspets.


Sverker
(2000–)

25 juni 2013

Agenten som avslöjade allt gäckar fortfarande världens säkerhetstjänster

FLYKT Trots intensiv spaning är den hemlige agenten (=jag), fortfarande på fri fot och kan gå sina promenader på hemlig plats (=hemma).

Efter mina avslöjanden om den övervakning som sker av ”X”, måste jag vara på ständig flykt. Ryktena var jag befinner mig är många. Så mycket kan jag dock säga att alla är felaktiga.

Det är inte lätt att ha hela världens säkerhetstjänster efter sig. Som du säkert läste, så avslöjade en hemlig agent att den misstänkta spionen ”X” (=husse) är under ständig övervakning av en hemlig agent (=mig).
Agenten har använt olaglig dataövervakning (läst över ryggen), samt avlyssnat telefonsamtal (legat under ”X” och lyssnat när ”X” har pratat i telefonen).
Nu gäller det för mig att hålla mig osynlig, eller för den hemlige agenten rättare sagt.
Trots en intensiv övervakning av färjor, flygplatser och luftspaning, så vet ingen var jag håller hus (=hemma).

Hej så länge
Sverker

Leg. agent (hemlig)

HELIKOPTERSPANING Svenska militären har satt in helikopterspaning för att få fatt på agenten som avslöjade avlyssningen. Dessbättre hörs helikoptrarna på långt håll.

FARLIG Det är inte utan att ”X” (=husse) kan bedömas som mycket farlig, med de kontakter (=Obama) han har och de förtroenden han har fått. Det är inte konstigt att han skulle övervakas.

FÄRJA Nej, jag finns inte här på färjan, så den spaningen var fullständigt i onödan. Livbåtsdäcket är tomt, och inte gömmer jag mig i en livbåt heller.

ARLANDA Här finns jag verkligen inte. Ser du någon hund på bland allt folk, så är alla likheter med västgötaspetsen du kanske skymtar på bilden och mig är rena tillfälligheter.

REYKJAVIK Ser du någon Sverker? Nej så dum är jag inte att jag skulle fly till Island. Det är inget klimat som jag skulle njuta av och ont om träd är det.

Dagens ord på livets väg

Bättre fly än illa häktad.


Sverker
(2000–)

24 juni 2013

Försvunnen offerplats hittat i Tranås djungler

FÖRSVARSMUR Runt hela offerplatsen löper en kraftig försvarsmur. Troligen har det varit en träkonstruktion ovanpå den med giftiga spetsar. Eventuella angripare hade en utdragen och plågsam död att se fram emot, om de försökte klättra över befästningsverket.

Aftonbladet går med sin sedvanliga flåshurtiga stil ut med att en okänd indianstad har hittats i Mexikos djungler.
Detta är dock inget, i jämförelse med det hednatempel och offerplats som jag har hittat i Tranås djungler.


Du undrar säkert varför jag inte har berättat om min upptäckt tidigare. Ja, jag kanske inte vill ha hit massa turister. Inte nog med att dessa skulle förstöra de ömtåliga resterna och plocka med sig souvenirer, de skulle störa urbefolkningen – vildarna – som stryker omkring i djungeln i sin jakt på föda.
Lokalbefolkningen har ju naturligtvis alltid känt till offerplatsen, men de räknas inte eftersom de är vildar. Det är först nu som forskare (=jag och husse) har fått tillgång till tempelstaden.
Forskarna (=jag och husse) hoppas att staden ska kunna bidra till kunskapen om hednakulturen samt förklara rikets mystiska kollaps.

Hej så länge
Sverker

Leg. fornforskare

OMÄRKVÄRDIGT Aftonbladet presenterar sin stad som om den skulle vara en sensation. Fast det är klart att jag måste hålla med om att det är lite större sensation än ”Här kan du röja loss på lunchen”.

KANNIBALER? Har detta stora kärl, som med lätthet kan rymma en styckad människa eller ett helt spädbarn, används för att tillreda människooffren? Eller grillade man de vuxna? Tankarna svindlar lätt iväg, men min forskning får visa svaret.

FÄNGELSE Dolt i den täta djungeln syns den lille byggnad där man troligen höll de som skulle offras. Det kan ha varit människor, getter och till och med stora ekorrar. Det är sådant som den framtida forskningen får utvisa.

OFFERPLATSEN Ovanför gropen med kokkärlen finns en kulle av sten. Troligtvis var det däruppe som hednaprästerna stack knivarna i sina av skräck och smärta skrikande offer. Ja, se det var en tid att minnas.

DJUNGEL Som du själv kan se är det inte konstigt att denna offerplats har legat oupptäckt i milliontals år. Vem vill trava genom jätteormbunkar och brännässlor, när det antagligen dräller av giftormar på marken.

SPÅR Det är inte lätt att upptäcka de spår som finns, särskilt som man blir färgblind så fort man har passerat försvarsmuren. Hade jag inte under min forskning hittat den urgamla kartan med ett kryss, så hade platsen fortfarande varit oupptäckt.

Dagens ord på livets väg

Ingen stor upptäckt har gjorts utan en djärv chansning.


Sverker
(2000–)

23 juni 2013

Fräck stöldliga härjar i Tranås

FRÄCKA Fastän jag står alldeles i närheten, så hör jag de tjuvaktiga fåglarna inne i körsbärsträdets lövverk. De är inte bara fräcka, de är fula också.

Vid sällsynta tillfällen kan det så här års vara lämpligt att skörda körsbär. Agnes och jag har plockat jättemånga av de röda godsakerna. Så dock inte i år. Ett gäng kriminella individer har lagt beslag på hela skörden som fanns i mitt körsbärsträd..

Precis lagom när de goda körsbären skulle hava varit lämpliga att skördas, så var de redan uppätna. De skyldiga till denna synnerligen allvarliga kriminella handling är ett gäng fåglar som stryker omkring och gör livet surt för hederliga västgötaspetsar och hussar.
I är blir det alltså ingen körsbärssaft, ingen körsbärsmarmelad och inga körsbärskärnor att spotta på varandra. (Jag äter kärnan också.)
Ibland är det fiskmåsar som länsar trädet, ibland, som i år, björktrastar med god hjälp av skator. Livet är svårt ibland. Vi får väl gå och palla hos grannen.
Husse funderar på att tillverka ved av körsbärsträdet.

Hej så länge
Sverker

Leg. tjuvjägare

OSTULET Titta noga, för det här är det enda körsbäret jag såg, som ännu inte var stulet för en timme sedan. Antagligen är det borta nu.

MARKGÖDNING Tittar du ner, så ser du inte bara dina fötter. Du ser också körsbärskärnor och skaft och lite halvätna bär. Det enda det duger till är att göda gräsmattan, säger husse.

TJUV Ser du den fule rackaren som gömmer sig i trädet? Det är en av stöldligans mer framstående medlemmar. Han skulle göra sig bättre inburad eller uppstoppad på byrån, andra till varnagel.

BLADBAJS Bladen under körsbärsträdet har blivit alldeles nedbajsade av de äckliga fjäderfäna. Det är inte alls snyggt. Nej, man ska bajsa under buskar och sedan krafsa över.

FÖRR Om du går tillbaka till förr i tiden, tre dagar sedan, så såg det ut så här. ”De ska bara bli lite mörkare, sedan ska vi plocka körsbär”, sade husse till mig. Men se då fanns det inga bär kvar.

Dagens ord på livets väg

Tappar du lusten till lek, då tappar du livet.


Sverker
(2000–)