31 maj 2014

Positivt att Essa och Gerd hälsade på mig

KASS I Den första kassa bilden. Gerd snörper på munnen. Essa blundar. Jag syns knappast i gräset. I vilket fall som helst, så är vi på det som ska bli Agnes uteplats.

Essa och Gerd var och hälsade på mig igår. Naturligtvis ville jag ha detta dokumenterat av min fotograf (=husse). Jag tror jag ska skaffa en ny fotograf. Sällan har man sett så kassa bilder.
Essa och Gerd var snälla och skötte sig bra däremot.


Essa har jag träffat flera gånger förut. Hon bor i Uppsala. Där bor min Agnes också.
Gerd har jag inte träffat förut. Hon bor i Linköping. Där arbetar min Per.
Vad som var väldigt bra med Essa och Gerd, var att de hade med sig mat. Inte till mig, men det blev rikligt med fördisk. Essa tog mer än hon orkade äta. (Hur kan man inte orka mat?) Essa gjorde helt riktigt.
Gerd matade mig vid bordet, vilket var föredömligt gjort. Jag passade ju på att gnälla när de åt, så att gästerna skulle förstå att jag var en svårt svältande västgötaspets.
Efter maten vallade jag mina gäster runt på tomten. De fick se torkställningen och min Agnes ofärdiga uteplatsen. Arbetet med den går in på tredje året nu. I år ska Agnes göra den färdig, säger hon. Igen.
Men en ny fotograf får jag nog skaffa mig. Husses mediokra (=jättedåliga) bilder har nu slagit i bottnen.

Hej så länge
Sverker

Leg. fördiskare

KASS II Flickorna beundrar mig när jag fördiskar Essas tallrik. Men varför vänta med att ta bilden när jag nästan ätit upp allt? Då kan ju inte du se hur mycket som man ska lämna.

KASS III Jag är skymd av en lila blomma. Av Essa ser man bara benen. Av Agnes mur ser man knappast något. Varför jag har med denna bild? Bara för att visa hur kass fotografen (=min husse) är.

KASS IV Visserligen tål husses nya kamera vatten. Att ha en vattendroppe på objektivet gör att det blir suddigt. Husse fotograferade det ömma avsked med just en droppe på objektivet. Så var den bilden förstörd.

Dagens ord på livets väg
Det finns inget fint väder, bara fina kläder.


Sverker
(2000–)

30 maj 2014

Min positiva dag – som inte ska upprepas

Om du har Facebook, så har du kanske sett att folk ska räkna upp tre bra saker. Bara så där alltså utan någon anledning.
Detta är ju som du förstår både krystat och löjligt. Det finns inget positivt nästan. Tänk dig själv att bo tillsammans med min husse. Vad skulle vara bra med det? Men liksom alla andra har jag också hittat på saker som är mindre dåliga och presenterar dem som årets mest positiva saker.
Här kommer de:


Hej så länge
Sverker

Leg. tillfälligt positiv

1

VACKER Det är en fröjd för mig varje gång jag hittar en spegel i rätt höjd. Det är inte ofta, om än någonsin, man ser något sådant vackert och stiligt. Tänk vad min omgivning måste njuta av mig. Det är positivt!

2

PROFIL Nu tror du förstås att du ska njuta av min profil. Det kan du ju få göra, men det är min effektiva nos, som känner en löptik på ett par kilometers håll, min skarpa blick och mina döva öron (=behöver inte lyda längre) som marknadsförs här. Tillsammans med min hyperintelligenta hjärna, så förstår du att mitt huvud är något extra. Det är positivt!

3

VACKERT Längst med min väg växer det alltid blommor så här års. Midsommarblommor och hundkex hoppas jag att du ser. Så fint har jag det på min stora utomhustoalett! Det är positivt!

4

STIG Vår gräsklippare heter The Stig. Den har underlättat mitt trädgårdsarbete avsevärt. Den gamla gräsklipparen måste ju jag springa jämte och skälla på. The Stig klarar sig alldeles själv. Det är positivt!

Dagens ord på livets stig
Avundsjuka är konsten att räkna andras glädjeämnen i stället för sina egna.


Sverker
(2000–)

29 maj 2014

En besvikelsens grillbuffé

ÖVERGIVEN Här står jag övergiven och ledsen och spanar. Jag tittar efter min husse, som har smitit iväg till grillfrossa. Det var meningen att jag skulle följa med…

Äntligen skulle jag få följa med till Restaurang Novisen på Holavedsgymnasiet. Det var grillbuffé och den kunde avätas utomhus. Men vad händer? Husse skyllde på vädret, så han skulle sitta inne. Det tycker jag att jag kunde också. Jag är inte allergisk mot människor. Dessutom var det utmärkt väder ute.

Uppenbarligen hade flickorna vid grillen räknat med mig. På bilden ser man att det ligger en väl avvägt portion till mig på grillgallret. Men, som sagt, jag var ensam hemma.
Under tiden det var synd om mig hemma, åt min resursfamilj och min husse massor med läckerheter från buffén. Där sparades det inte minsann.
Men det är tur att jag har min resursmatte. Hon skickade hem mat till mig.
Men det är otur att jag har min husse. Han delade ut mat till mig.
Som du förstår blev det knappt ett smakprov, så jag kan knappt uttala mig om maten. Den försvann innan smaklökarna började arbeta. Fast den var säkert god.

Hej så länge
Sverker

Leg. övergiven

LAGOM Flickorna vid grillen hade förstås räknat med att jag skulle komma. Som du ser håller de på att grilla en alldeles lagom portion till en svulten västgötaspets som heter Sverker.

FROSSERI Min resursfamilj var också där. Min husse också. Men var fanns Sverker? Jo, ensam hemma bland massa medicinflaskor och askar. Ett tragiskt öde.

ÖVERFULL Du ser själv. Min husse sparade inte på krutet när han vräkte åt sig från grillbuffén. Det var lamm, rådjur, vildsvin och massa annat gott. Dessutom tog han en omgång till. Den var säkert större.

DESSERT Det fanns massa efterrätter också. De hade jag uppskattat. Det hade räckt om jag hade fått fördiska.

FÖRSTÅNDIG Min resursmatte skickade hem lite mat till sin skyddsling (=Sverker). Som du ser är det en lagom portion om man går på diet. Ser du i min skål vad min snåla husse gav mig? Knappast ett smakprov! Där gällde det att skynda sig att äta, så inte de glupska flugorna hann före.

RESTEN Vad ska du göra med resten? Det var faktiskt jag som fick maten. Husse satte in allt i kylskåpet. Sådan är han. Jag kunde bara titta efter maten som försvann.

Dagens ord på livets stig

Du kan inte få allting. Var skulle du få plats med det?


Sverker
(2000–)

28 maj 2014

Det blev besök – men inte på sjukhuset

BESÖKARE Jag fick inte åka till sjukhuset igår. Istället kom det besök. Det är alltid roligt när det kommer folk. Igår till exempel kom Britt och Gunnar. De hade med sig presenter, men inte till mig.

Precis exakt när jag skulle kliva in i min bil så ringde husses telefon. Det var mitt sjukhus i Jönköping som ringde. De talade om att min doktor var sjuk, så han kunde inte ta några cellprover. Annars har ju jag redan provat cellerna på sjukhuset. Istället kom Britt och Gunnar. Det var roligare.

Gunnar är väldigt snäll. Men Britt, hon är extra väldigt snäll. Hon matar mig till och med när hon äter. Det tycker jag är väldigt vänligt och efterföljansvärt. En god sed som fler borde anamma. Evan och Emily brukade också ge mig mat när de var här. Farfar tappade alltid mat.
Britt och Gunnar var lekkamrater till husse när han var liten och bodde i Mariefred. Det var förra årtusendet som de gjorde den staden osäker.
Nu är de säkert lugnare, får man hoppas. Jag var också busigare när jag var liten.
Jag fick massor med fördisk. Både huvudrätt och efterrätt. Det var en tårta som husse och jag hade gjort.
Fast det tråkiga var att de inte stannade så länge. De skulle vidare till Båstad. Antagligen skulle de spela tennis.

Hej så länge
Sverker

Leg. värd

Gå till husse. Gunnar ville inte köra över mig, vilket är förståndigt. Han kanske inte vet att jag har trafikvett. Han tyckte att jag skulle gå till husse.

TRÅKIGT Det är inte roligt att vinka av folk. Nu blev jag åter hänvisad till min husse, som tvingar i mig äcklig medicin och bara ger mig snålt tilltagna fördiskar. Gäster är roligare.

Dagens ord på livets stig
Hemmet är det ställe där de stora är små och de små är stora.


Sverker
(2000–)

27 maj 2014

Hur du vet att du lever

MORGON Om du ser solen gå upp, så vet du att du lever den dagen. Väldigt praktiskt. Om du sedan ser solen gå ner, så har du levt ännu en dag.

Alldeles snart ska jag åka till sjukhus igen. Idag är det bara en kontroll och lite prover. Jag känner mig inte precis sjuk alls.
Därför får du idag se lite bevis på dagar som jag har levat innan.


Varje morgon tar min husse en bild med sin telefon på dagens soluppgång och dagens kväll. Det blir ganska många. Jag är med varje gång och ser till att det blir rätt.
Ibland finns det ingen sol, men om det är ljust, så är det en ny dag i alla fall.
Nu ska jag åka snart. I morgon ser du hur det gick.

Hej så länge
Sverker

Leg. solforskare

SOL När solen skiner på morgonen, kan det se ut så här om det är blommor i vägen.

REGN En del morgnar kanske det regnar, men det blir ljust ändå. Även sådana dagar kan utsikten skymmas av blommor.

FÄRG Det kan finnas en blandning av moln och inte moln. Då kan det bli olika färger när solen går upp och ner.

BOMMUL Molnen kan se ut som bommullstussar ibland. Om det inte blåser ser man molnen i dubbel upplaga.

KONSTIGT Det kan hända att det finns ett moln som gör sitt bästa att skymma solen, men du kanske ser att solen tittar fram i ett tunt rött streck.

SLUT Om min husse och jag går ner till stranden, så kan det se ut precis såhär när dagen håller på att ta slut. Då är det dags att gå och lägga sig och vänta på att solen ska gå upp igen nästa dag.

Dagens ord på livets stig
Den högsta nöjet i livet är att göra det som folk säger att du inte får.


Sverker
(2000–)

26 maj 2014

EU-valet blev extra svårt denna gång

VIKTIGT Jag släpade min Agnes till vallokalen i går. Det är nämligen väldigt viktigt att välja. Men det var svårt att välja rätt. Titta på skylten. Varför får inte hundar gå på stigen i skogen? Det står inget om katter.

Valet till EU-parlamentet var inte lätt. Som du kanske lade märke till, så fanns inte jag med. Min sjukdom hindrade mig från att ställa upp med mitt parti. Någon given kandidat att lägga sin röst på fanns alltså inte.

Trots denna fadäs, så är det alltid viktigt att rösta. Min husse röstade i fredags och min Agnes röstade på själva valdagen. Jag släpade henne till Flogstaskolan, där hon skulle lämna sin röst.
Det var ingalunda riskfritt att gå dit. Faror lurade överallt. Vi såg inte mindre än två katter, längs vägen.
Nu tycker jag att utgången av valet blev 10 procent fel. Jag tycker nämligen om främlingar. Jag har själv varit främling i många länder. Jag tycker till och med om somliga främmande franska kattor.
Efter min Agnes hade valt, så åkte vi hem. Hon ska nämligen plugga till sin stora tenta. Jag har aldrig sett en tenta, så jag vet inte hur stora de brukar vara. Det var svalare i bilen, än hemma hos Agnes.
Det var skönt att komma hem, så jag kunde dricka vatten ur dammen.
Jag behöver inte ha koppel på mig heller.

Hej så länge
Sverker

Leg. valarbetare

FAROR Längst vägen till vallokalen lurade det faror (katter) i gräset. Det går inte alltid att lita på katter. En katt jagade mig en gång.

GOTT Det finns inget vatten som det i husses sunkiga damm. Det är en värdefull tillgång att ha på tomten. Jag hade vatten i bilen, men det var stadsvatten från Uppsala. Går det vattnet att lita på?

HEMMA Blå sjö. Rosa blommor. Gula blommor. Då vet jag att jag är hemma. Borta bra, men hemma bättre, brukar jag säga. Fast det brukar vara mer fördisk borta.

Dagens ord på livets stig
Dåliga politiker väljs av goda medborgare som inte röstar.


Sverker
(2000–)

25 maj 2014

Känd västgötaspets mobbad i Uppsala

LUNCH Att det här ska föreställa lunch är svårt att se. Ser du någon mat? Vad du ser är en mobbad och hungrig västgötaspets. Fötterna till vänster tillhör Anders. Fötterna till höger är Agnes.

– Nu ska vi gå och äta lunch, sade Agnes.
Utmärkt, tänkte jag. Det är precis vad jag behöver nu. Jag har tappat lite vikt av min sjukdom, så jag måste försöka gå upp minst ett par kilo. Tycker jag.
Men hur gick det?


I början gick det utmärkt. Vi kom till ett ställe där det inte bara fanns växter, utan också mycket gott att äta. Jag tittade lystet på bakelserna. Men icke.
Husse fick mat. Agnes fick mat. Tora fick mat. Anders fick mat. Isabell fick mat. Sverker fick ingen mat. Jag var mobbad! Detta var förfärligt. Alla satt och åt och berömde maten. Under bordet satt en svulten västgötaspets och led i av värme och hunger.
När vi kom hem skulle Agnes plugga. Men det gjorde hon inte. Hon lade sig och läste en bok istället.
Jag lade mig för att sova en stund.

Hej så länge
Sverker

Leg. lurad

AFRIKA Du ser att Uppsala ligger i Afrika. Annars hade det inte funnits några palmer. Hade du varit här, så hade du känt att det nästan var 30 grader varmt i skuggan. Så det måste vara Afrika. Jag har dessutom päls, utom på magen, så värmen blir extra jobbig för mig.

OUPPNÅELIGT Ser det gott ut? Det tyckte jag också, men allt fanns bakom glas och jag fick inget. Absolut inget!

FROSSERI Det här åt min husse upp. Nästan allt. Fast i ärlighetens namn, så fick jag fördiska, men mycket var det inte.

PLUGGA När vi kom hem skulle vi plugga. Det blev dock inget av med det. Husse satte sig vid sin dator. Agnes lade sig i sin säng och läste den roliga boken Rättegångar. Jag passade på att ta mig en lur.

Dagens ord på livets stig
De visar en sådan brist på kunskaper, att det måste vara resultatet av åratals studier.


Sverker
(2000–)