11 februari 2012

Energibesparande och säker postförmedling


Min uppgift är inte att uppfinna hjulet på nytt. Det överlåter jag så gärna åt husse. Nej, jag ser gärna på hur man kan förenkla de metoder som används idag. Jag har stenhårt fokus på energibesparing, effektivitet och trivsel.
Igår kunde jag presentera mitt helautomatiska larm, idag har jag tittat på postbefordran. Min målsättning här har varit, frånsett de ovan nämnda punkterna, att leveransen av brev också ska ske på ett estetiskt tilltalande sätt.
För att se hur saker och ting fungerar idag, har jag studerat boken Uppfinningarna (Baltiska förlaget, 1926), där jag hittar de senaste rönen i olika branscher. Jag läser, tittar och sedan förbättrar jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. Förste postöverlevererare




STYLTOR Att människor inte kan hoppa från tuva till tuva, har jag kunnat se på husse när vi är ute och går i skogen. Det är ofta han trampar snett, med gyttjiga skor och byxor som resultat. För att inte tala om vad som skulle hända om han snörde på sig ett par styltor. Det skulle resultera i att hela han skulle bli gyttjig. Men det finns de som smidigt och snabbt kan passera sumpiga områden, utan ens bli blöt om tassarna.


DUVA Att en fet duva skulle vara en bra leverantör av brev är ju bara löjligt. Vad händer när den feta fågeln spanar in en foderautomat tror du? Jo, det kan jag tala om för dig. Det skulle bli en lång matpaus. Sedan skulle den duvan behöva sitta i något träd och smälta maten i flera timmar. Under tiden får husse vänta på sina räkningar och riskera en påhälsning av kronofogden eller någon mc-klubb. Men det finns de som går raka vägen hem med posten.

EFFEKTIVT Det bästa sättet att få ett brev levererat är att använda en västgötaspets. Särskilt en som heter Sverker. Leveransen går fort, tyst och säkert. Ytterst miljövänligt och trivsamt. För att inte prata om den estetiska upplevelsen för betraktaren! Den enda kostnaden är en godisbit vid leveransen.

Dagens ord på vägen







Vad världen behöver är fler ödmjuka genier. Det är nästan bara jag kvar.


Sverker
(2000– )

10 februari 2012

Energibesparande automatiskt larm


KLURIG Som du lätt förstår, så får jag många snilleblixtar. Det är ofta så när man är så våldsamt begåvad som jag.
Efter diverse tjat från många (=husse), är jag nu beredd att dela med mig då och då av mina smartaste uppfinningar.
Samtidigt får de ju inte vara svårare att fixa, än att även du skulle kunna klara av att göra en likadan.

Idag börjar jag med ett ytterst miljövänligt och trivsamt larm, som även kan ersätta din elslukande dörrklocka. Dessutom hörs den bättre och skrämmer tjuvar och banditer redan innan de finns på fel sida om din dörr.

Hej så länge
Sverker

Leg. uppfinnare





IRRITERANDE Har du också retat dig på din dörrklocka. Kommer det någon och trycker på den, så kan du riktigt se hur elmätaren skenar iväg. Trots det är det ju inte alls säkert att du hör den. Min uppfinning placerar dörrklockan där den hör hemma: på soptippen!



LJUDSTARK De stora siffrorna redovisar medelljudet under en längre tid, alltså larm – paus – larm – paus o.s.v.
Det som är intressant med mitt larm är max-värdet. Som du kan se är det 101,9 dB. Då ska du veta att en motorsåg kommer upp i 100 dB i bästa fall. En trafikerad gata är 80 dB. Bra att veta för dig är också att +3 dB, innebär en fördubbling av ljudstyrkan. Så 101,9 dB är alltså 67% högre ljud än det från en motorsåg. Här pratar vi ett kraftigt larm!



LARMAT! Så här ter sig larmet när det arbetar. Det är ju Sverker, tänker du kanske. Ja, det är just precis vad det är. Skaffar du dig en västgötaspets och ger densamme lite lagom med mat (=mycket mat), så får du samtidigt ett automatlarm som fungerar 100%, utan massa sladdar och extrapengar.

Dagens ord på vägen





Jag har alltid undrat över hur det kan komma sig att husse känner till allt han varnar mig för!


Sverker
(2000– )

9 februari 2012

Räven inte bara raskar över isen

RASKRÄV Här ser du att visan är sann. Räven Hubertus traskar raskt över isen. Varför undrar du nog. Jo, efter allt sjungande i julas, så ville räven bara få slut på det eviga tjatandet som strömmade ut ur högtalare och människomunnar. Eller kan det vara något annat?

Ibland kan det helt skenbart förefalla som om det inte händer något märkligt i mitt liv. Då kommer ju naturligtvis frågan upp direkt: ”Vad ska jag skriva om idag på min blogg?”
Kommer jag inte på något då, så ställer jag mig frågan: ”Har jag några spännande bilder?”
Går jag bet där också, så får det bli det som alltid går hem: ”Vad gör rävarna idag?”


Idag är det en sådan där dag. Nu är visserligen allt som jag företar mig av yttersta vikt för en bredare allmänhet. Vad ska du annars konversera om vid middagsbordet? Men idag blev det rävarna i alla fall.
Vad gör då rävarna idag? Ställer du dig den frågan, så missade du helt julens huvudbudskap. Du hörde inte visan. Du var förstås helt koncentrerad på dina julklappar, eller pyssla mina julpyssel. Jag känner mig nödsakad att repetera:
”Räven raskar över isen!”
Nu är detta påstående inte helt sant. Rävar sitter på isen också. Då är de inte så raska minsann.
Varför har jag inte verifierat detta påstående med israskande rävar innan, undrar du nu säkert. Det är ju länge sedan det var jul. Svaret borde vara enkelt även för dig. När det var jul hemma hos mig, så fanns det ingen is på min sjö. Då hade rävarna ingen is att raska på.
Det var väl inte så svårt att förstå?

Hej så länge
Sverker

Leg. rävobservatör


SITTRÄV Detta är ett bildbevis på att rävar inte bara raskar över isen. De sitter också. Det är Stina som sitter och Hubertus som raskt traskar mot henne. Men varför då?

HOPPSAN Det här känner jag igen. Jag har för övrigt redan vädrat mig till det. Stina löper! Klart att Hubertus traskar raskt över isen till sin Stina.

HOPPSAN IGEN En liten detaljförstoring av föregående bild. Det behövs eftersom husses dyra objektiv är så kasst, att det inte kan ta närbilder på rävar på en kilometers håll. Men som du ser verkar inte Stina helt avvisande.

BLYGSAM Eftersom jag är en känslig natur, så slår jag blygt ner ögonen. Man vet aldrig vad som kan hända när två rävar möts på isen en snöig februaridag.

Dagens ord på vägen





I mina ögon finns det bara ett problem med att sova i min säng: Husse tror också att han ska sova i den.


Sverker
(2000– )

8 februari 2012

En lat parasit och en flitig arbetsmyra

VI Det här är husse och jag. En av oss – parasiten – orkar inte stå själv, utan lutar sig lite nonchalant mot Tranås Energis transformatorstation. Den vaksamme och alerte västgötaspetsen – arbetsmyran – det är jag Sverker. Ständigt spanande för att om fara uppstår kunna skydda hösäcken till husse.

Hemma hos mig bor det en lat parasit och en flitig arbetsmyra. Det är dock bara bildligt talat, för parasiten är husse. Vem tror du är den flitiga arbetsmyran? Jo, det är ju ingen myra alls, det är en västgötaspets. Inte vilken västgötaspets som helst, utan världens i alla avseenden bästa, nämligen Sverker!

Och det hände sig just i denna tid att från statsminister Reinfeldt utgick ett påbud att hela landet skulle arbeta till 75 års ålder, eller till döden, beroende på vilket som först inträder.
Min husse, som är en lat individ, smet från sitt lättsamma arbete som gymnasielärare redan vid 65,6 års ålder. Nu parasiterar han genom att leva upp de pengar han har betalt in till sin pension. Dessa, visserligen ganska ynkliga, slantar hade istället kommit väl till pass för att utöka förmånerna till våra politiker.
Jag å andra sidan började slita och arbeta redan som mycket ung. Redan vid tio veckors ålder sattes jag i hårt arbete. Jag började som uppfostrare av min Agnes. Det var en tjänst jag sedan hade under 9 år. Under tiden hade dock mina arbetsuppgifter utökats högst avsevärt. Man kan med fog säga att jag sköter allt här, plus lite externa arbetsuppgifter.
Men du är väl så gammal, så du ska pensionera dig Sverker? Ja, det är en fråga jag ofta får men jag tänker inte pensionera mig. Jag är ju bara 74 år än (om du räknar om hundår till människoår enligt den här länken).
Jag har för avsikt att arbeta många år än. Statsministerns föredöme och gullegris, är just vad jag är. Min lata parasiterande husse bör däremot, med all rätt, vara hela Sveriges hatobjekt!

Hej så länge
Sverker

Leg. proletär


DÖRRVAKT En av mina uppgifter att tjänstgöra som dörrvakt. Arbetspassen omfattar 24 timmar per dygn, sju dagar i veckan. Åt välkomna besökare viftar jag på svansen. De ovälkomna skäller jag ut.

HEMTJÄNST Jag hjälper hemtjänsten också med farfar. Dels är jag sällskapsherre men jag hjälper också till att byta gömställe på mitt tuggben. En av de mer betungande uppgifterna är att ta hand om fördisken och ta hand om mat som farfar tappar på golvet. Farfar är snart 98 år, vilket är alldeles för gammalt. Det blir för dyrt för samhället i det nya Sverige.

LEDSAGARE Min mycket gode och mycket gamle vän Egon är numera i behov av en ledsagare. Han har stängt av hörseln, och har med åldern rätt pensionerats sig. Han är sådär runt 90 år, om jag ska förklara hans ålder på ett sätt som även du förstår.

UPPFOSTRAN Redan när jag var ca 5 människoår fick jag börja arbeta med Agnes uppfostran. Första halvåret hade jag god hjälp med Agnes av min franska au pair Valou. (Hon lärde Agnes och mig franska.) Sedan vilade ansvaret på Agnes uppfostran helt på mig. För 2,5 år sedan flyttade hon till Frankrike utan mig. Och hur gick det? Hon skaffade sig en ful katt!!

Dagens ord på vägen




Arbete först och vila sen
men inte förrän du fyllt 75.
Men är du politiker kan du bli senior
Redan när du har firat dina 50 år.


Sverker
(2000– )

7 februari 2012

Västgötaspets avslöjade jordbävningarnas gåta

JORDBÄVNING Precis så här ser en jordbävning ut. När jordbävningen visade sitt fula tryne, överraskades han av den stränga kylan. Innan han hann dra sig tillbaka i issprickan, så frös han till en isstod. (Jämför gärna parallellfallet med saltstoderna i Sodom och Gomorra.)

Så har jag alltså löst jordbävningarnas gåta. Många år har forskare gått bet på den uppgiften, men jag har hittat flera jordbävningar. Jag har dessutom sett till att de har förevigats med hjälp av husses kamera.

Som du ser så påminner en del jordbävningar om vanliga gubbar. Andra ser lite annorlunda ut.
Hemligheten med att avslöja en jordbävning är att du måste gå ganska nära den jordbävningsdrabbade ytan. En klar fördel om man är ganska kort, men ståtlig på samma gång. Jag är med andra ord som klippt och skuren för denna uppgift.
Än en gång har västgötaspetsen visat sin överlägsenhet. Denna gång i forskningens tjänst.

Hej så länge
Sverker

Leg. seismolog


FALLEN Ibland faller jordbävningarna innan de hinner ta sig ner i sprickan. Då blir det som små isflak som ligger på isen. Men låt dig inte luras, de kan vara lömska.

FLOCK Det kan hända att det är en hel flock jordbävningar som pressar sig upp genom isen. Ofta drabbas de då av storhetsvansinne och stannar kvar för länge. Högmod går före frysning, brukar jag säga.

FLYGER Min upptäckt av jordbävningarna skedde när jag gjorde en flygande inspektion av isens yta. Ungefär på samma sätt som skolinspektörerna på Lundsberg. Det gäller att ta dem, innan de hunnit städa undan bevismaterial.

Dagens ord på vägen





Hellre en dålig karaktär än ingen alls.


Sverker
(2000– )

6 februari 2012

En energisnål miljötvätt

Miljön är något vi alla ska vara rädd om. Särskilt min miljö. Att leva energieffektivt sparar både dina pengar och min miljö. Därför ska du göra som jag gör, men absolut inte som husse gör.

Vet du vad min husse gör? Han ställer sig i ett litet bås och häller vatten över sig. Sedan rinner det varma vattnet ut genom ett hål i golvet. Detta händer ibland flera gånger per vecka, eller så.
Vad betyder då detta, frågar du säkert? Jo, det kan jag tala om för dig. Titta bara på följande ekvationsystem:

Varmt vatten över husse = Massor med el
Massor med el = Väldigt mycket pengar
Väldigt mycket pengar = Mindre korv och tuggben till Sverker


Husse står alltså och häller ut nödvändig mat och nästan nödvändiga godsaker.
Istället tycker jag att han – och du – ska anamma Sverkers istvätt, eller snötvätt. Bägge fungerar lika bra. Det kostar inget, du blir ren och framför allt så är det både uppfriskande och fostrande.
Prova själv så får du se!

Hej så länge
Sverker

Leg. energirådgivare


RYGG 1 Lägg dig på isen. Sen böjer du dig bara fram och tillbaka. Då blir ryggen alldeles ren.

RYGG 2 Nu är jag böjd åt andra hållet. Glöm inte att trycka huvudet mot isen, annars blir ju inte det rent.

ÖRONEN Lägg dig på sidan och gnugga huvudet mot den rena snön, så att även öronen blir rena.

SIDAN Det här är det roligaste. Lägg dig ner med fremkroppen tryckt mot isen. Sen springer du med bakbenen. Först tar du ena sidan (på bilden tar jag min vänstra sida). När du anser dig färdig med den övergår du till den andra sidan.

FÄRDIGTVÄTTAD När du anser dig vara riktigt ren, så ska du skaka av dig de smutsiga snökornen. Kan du skaka lika duktigt som jag, så kanske dina öron också viker sig om du har tur.

Dagens ord på vägen





Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det.


Sverker
(2000– )

5 februari 2012

Take it isy

FÖRSIKTIGT När man ger sig ut på isen för första gången, är det bäst att ta det lite försiktigt. Man kan aldrig veta, nämligen. Håller den? Är den hal? Idag var den perfekt.

Då har det alltså hänt. Säsongens första ispromenad. Det kan tyckas lite djärvt att ge sig ut och gå på vatten, så det gäller att testa isen ordentligt först.

– Titta Sverker, sade husse till mig idag. Ser du skridskoåkarna?
Visst gjorde jag det. Jag till och med skällde på dem lite, bara för säkerhets skull.
– Nu ska du hålla ögonen på dem, så ska vi se om någon drattar igenom isen. Om inte, så kan vi gå ut också, sade min cyniska husse.
Jag spanade länge och väl, men alla höll sig på rätt sida av den frusna vattenytan.
– Vi tar en promenad på isen, fastslog husse. Han tyckte väl att skridskoåkarnas test var tillfredställande. Dessutom har jag sett folk som sitter och fiskar på isen, så isen håller nog. Kanske.
Nu kan jag berätta för dig att vi gick ut på isen för att sedan gå tillbaka igen. Det gick så bra så.
Vad jag saknar på isen är lite träd eller några stolpar. Bojarna ligger allt för glest.

Hej så länge
Sverker

Leg. isvandrare


ISTEST Jag sitter och tittar på de käcka skridskoåkarna, huruvida isen ska hålla eller ge efter. Ganska spännande. Isen höll hela tiden jag såg dem.

FLOCKDJUR Här är det många istestare som är i farten. Bakom dem ser du Liljeholmens gård. Liljeholmen finns omnämnd redan 1280. Dagens huvudbyggnad av timmer är dock byggd vid 1600-talets mitt, men ombyggd på 1700- och 1800-talen. Husses släkting Greta Garbo bodde där ett tag minsann.

ENSAMDJUR En del istestare halkar efter (!) de övriga i gruppen. Hade husse varit med hade han inte synts till än. Han är så obegåvad på att åka skridsko.

BEVISET Här ser du en stilig västgötaspets på ispromenad. Du förstår säkert att det är jag Sverker när du ser den stiliga hållningen. Ovanför min svans ligger mitt hus. I det ska både husse och jag få plats och ibland min Agnes också. Så kan det vara på landet.

Dagens ord på vägen




Det sägs många kloka saker på skämt, men det är ingenting mot de dumheter som sägs på allvar.


Torvald Gahlin
(1910–2006)
Sverker
(2000– )