2 november 2013

Ett besök vid farfars grav

GRAVSTEN Här ligger farfar numera. Farmor ligger där också och farfars tre bröder. Farfar blev äldst. Han blev nästan 98 år.

Det är inte precis någon rolig dag idag än så länge. Min husse och jag har varit i Heda och gjort min farfars grav fin. Det ska man göra nu. Det gör att man minns farfar och då blir man ledsen att han inte finns mer.

Nu var ju farfar väldigt gammal, men trots ålderskillnaden kom han och jag väldigt bra överrens. Jag visste att han ville bli slickad på handen. Han visste att jag behövde mat och kakor. Vi levde i symbios, kan man säga.
Utsmyckningen på graven är förstås till farmor också. Hon var husses mamma, men henne träffade jag aldrig.
Farfar dog för lite drygt ett och ett halvt år sedan, så han har inte funnits på väldigt länge. Jag besökte honom varje dag, så det är inte konstigt att jag saknar honom.

Hej så länge
Sverker

Leg. gravsmyckare

GRAVEN Här kan du se hur familjegraven i Heda ser ut. Under varje stenplatta ligger där någon. Där ligger även husses farfar och farmor och hans pappa och mamma.

KYRKAN Så här ser Heda kyrka ut. Där spelade farfar många gånger på orgeln. Även hans pappa, husses farfar, spelade där ibland. Ingen av dem arbetade där dock. Farfars farmor arbetade som organist i kyrkan när farfar var liten.

GRÅTT När jag kom hem så gick jag och tittade på sjöutsikten för att pigga upp mig lite. Ja, vad ska jag säga. Gråt och lätt regn. Inte piggade det upp precis.

SISTA För ungefär två år sedan besökte jag och farfar farmors grav för att sätta dit ljuset. Det var knappt att farfar kunde gå själv. Han var gammal och trött. Bara fyra månader senare dog han.

Dagens ord på livets väg

Mina minnen finns inuti mig – de är inte saker eller platser – jag kan ta med dem vart som helst.


Sverker
(2000–)

1 november 2013

STORT JUBILEUM JUST I DAG – JUST NU

Detta är inlägg nummer 2001

BÖRJAN Det här är inte början på min blogg. Det här är den dagen jag fick min Agnes. Synd att jag inte började blogga då, för då hade det funnits många fler inlägg. Förresten, det är väldigt vad små vi var, min Agnes och jag.

Tiden ränner iväg. Under den tid jag har haft min trevliga och bästa blogg, har det blivit 2001 inlägg.
Om man tar och räknar lite så är det cirka tre bilder i snitt per inlägg. Totalt bör det bli någon stans runt 3.000 bilder. Min husse påstår att jag är svår regisserad (=jag gör inte som min husse säger), vilket innebär att det blir fem knäpp per bild = 15.000 knäpp eller fler.
Dessvärre är det inte jag på alla bilder. Det har varit en fransk katt, spindlar eller myror. Fast de flesta har varit på mig. Det är huvudsaken.
Men än är det långt till 10.000-jubileum, så det gäller att kämpa vidare.


Hej så länge
Sverker

Leg. jubilar

JOBBIGT Du har fått se hur jobbig min vardag kan vara. Att utföra de enklaste behov, kan nog vara så kämpigt om det är mycket snö.

ANSVARSFULLT Att jag ska jaga bort tre folkilskna älgar tvärs över gatan, kräver både respekt och manligt mod. Jag är dessbättre välutrustad med båda dessa egenskaper.

VÄNNER Du har fått möta många av mina vänner. Min bästa vän var Egon, men han finns inte mer. Farfar finns inte heller längre, men där fick jag fördiska jättemycke. Jag fick provsmaka när han lagade mat också.

AGNES Min Agnes har du träffat flera gånger. Tre år bodde hon i Frankrike, då fick vi mest umgås på Skype. Det är inte lika roligt. Jag har min Per också. Där bor Lucy, den franska kattan som bodde hos mig ett halvår. Hon är ful.

RECEPT Då och då har jag haft recept på min blogg. På bilden ser du mig hypnotisera min födelsedagstårta, som jag fick när jag fyllde 10 år. Den består av falukorv, leverpastej, grädde och levergodis. Den var mycket god.

SOLUPPGÅNG Det är många inlägg som ännu inte har skrivits och många soluppgångar som ännu inte har varit. Den här soluppgången var i går, men det var en ny idag. I morgon kommer det ett nytt inlägg och en ny soluppgång.

Dagens ord på livets väg


Ett jubileum är ett datum då en nolla hedras som en nolla av flera nollor.


Sverker
(2000–)

31 oktober 2013

Undvik fällorna när du ska motionera

Det finns många sätt att motionera för att hålla sig i fin form. De olika metoderna kan delas upp i två huvudgrupper: rätt sätt (=mitt sätt) och fel sätt. (=Lucys sätt).
För att även du ska förstå, så har jag illustrerat mitt rätta och Lucys felaktiga sätt med bilder.
En del bilder är trevliga (=dem som jag är på). De andra bilderna är inte jag med på utan den fula franska kattan Lucy.


Hej så länge
Sverker

Leg. personlig tränare

Rätt sätt = mitt sätt


INTERVALLTRÄNING Om du lunkar lite sakta för att sedan, helt utan anledning, ge dig till att stollerusa, så heter det intervallträning. Roligt men tröttsamt.

RYGGSTRETCHNING Det här är bäst att göra i snön. Gärna på isen. Genom att ligga ner med tassarna i vädret och röra dig som en huggorm, så motionerar du ryggen, samtidigt som du sträcker ut den.

RINGHOPP Detta är en svår övning. Du får inte hoppa för högt och inte för lågt. Gör du det så slår du i ringen. Övningen ger en bra träning för ringmuskeln.

BALANS Balans är aldrig fel att träna på. Den här övningen är extrasvår eftersom brädan envisas med att tippa när man går på den. Men tränar du flitigt, så kan du kanske lära dig att stå och gå lika stadigt som jag.

DISTANSTRÄNING Det är ju dötråkigt att springa långt. Därför kan det vara roligt att vara två som delar på tråkigheterna. Som du ser har jag tagit med mig min Agnes på en liten milrunda.

Fel sätt = Lucys sätt

VÄNSTERTASSTRÄNING Eftersom Lucy är vansinnigt slö, har hon en speciell motionskudde på bordet. Som du ser så tränar hon vänstertassen. Som träningsredskap har hon den amerikanska musen hon fick av MIN husse. Hon alternerar mellan höger och vänster tass. Denna övning ger inget och är helt fel.

HÖGERKLOÖVNING Efter att ha övat tassarna, så stirrar hon på övningsmusen samtidigt som hon låter sina klor gå ut och sedan in. Bägge tassarnas klor övas. Denna övning ger inget och är helt fel.

TAFS-O-STRECH Med mycket möda ställer sig den franska kattan upp för att avsluta dagens motion. Hon sträcker på ryggen, samtidigt som hon tafsar på den amerikanska musen. Först med ena tassen och sedan med den andra. Denna övning ger inget och är helt fel.

TVÄTTNING Denna motion var tydligen alldeles förödande för den franska kattan. Hon sätter sig ner och börjar tvätta sig. Inte blir hon vackrare av det. Hon förblir lika ful. Eller också är hon trött och gnuggar sig i ögonen.

Dagens ord på livets väg

Det är bara idrottsmän och dumbommar som hoppar över där gärdesgården är högst.


Sverker
(2000–)

30 oktober 2013

Somliga kattor gör precis som de vill

RUMPVÄRMARE Inte nog med att hon sitter på matbordet, hon sitter på ett karottunderlägg. Bordet är väl för kallt för en kattstjärt, kan tänka. Blombladen har hon nafsat i så de är fula och gula. Kanske ska jag gå ut och kyla av rumpan, tänker hon säkert. Lägg märke till att hon har en blå kudde och ett skärt halsband på bordet också.

När det regnar ute och jag är nödig, så måste jag gå ut. Åskar det så måste jag gå ut. Är det nyårsafton och raketerna lyser upp skyn, så måste jag gå ut.
Sen finns de privilegierade som är så bortskämda att de inte behöver gå ut alls om de inte vill. De har bekvämlighetsinrättning inomhus.
Till den senare kategorin hör min husse och Lucy, den före detta franska gatflickan.


Vi fint väder går minsann Lucy ut. Hon behöver inte koppel och hon kan gå precis som hon vill. Jag har för det mesta inget koppel, men jag måste hålla reda på min husse. Det begränsar min rörelsefrihet.
Om det regnar bara det allra lilla minsta, kanske Lucy går ut och känner efter att det är blött. Sen går hon in igen. Kanske hon går till sin privata toalett. Kanske hon går till köket och äter av sin lyxmat.
Jag kan bara säga att det är väldigt orättvist. Varför ska hon ha det bättre än jag?

Hej så länge
Sverker

Leg. allvädershund

BLÖTT Lucy känner försiktigt med framtassarna och upptäcker att gräset är blött. Det passar inte för en fransk fröken minsann. Jag tvingas ut även om det är plaskvått.

IN Nä, jag går nog in på mitt trädäck, tänker Lucy. Hon tror att trädäcket som min Per, min Agnes och min husse byggde i somras var till henne. Typiskt för bortskämda franska kattor.

SOL Dagar som solen skiner passar det att gå ut minsann. Hon vågar sig till och med ut utanför tomten. Där sitter och spanar efter småfåglar, möss, humlor och kanske elefanter. De senare är nog väldigt sällsynta. Jag har inte sett några där på fältet.

SPANING Fastän dörren är öppen går hon inte ut om det regnar bara lite, lite. Lucy tycker inte om regn, men hon duschade alldeles frivilligt med husse. Franska före detta gatflickor inte bara bortskämda, de är lustiga också.

Dagens ord på livets väg

Meningen med katter är att vi ska lära oss att inte allt i naturen har en mening.


Sverker
(2000–)

29 oktober 2013

Svåra skador efter stormen Simone

KROSSAD På garageuppfarten, där min bil brukar stå parkerad, hade det fallit ner jättegrenar. Hade inte min bil stått i garaget hade den fullständigt krossats. För att du ska se jättegrenarna bättre, har jag ringat in dem.

Först hände inget och sedan inget alls. Men sedan, vid midnatt sådär, så började huset skaka och det ven och tjöt.
– Nu har Simone kommit, sade min husse förhoppningsfullt.
Han gillar oväder.


Eftersom Simone kom så sent, så hade vi gått och lagt oss. För säkerhets skull så låg jag under täcket, så min husse inte skulle bli rädd.
I morse väckte jag husse ganska tidigt, för jag ville gå ut och se på förödelsen. Fast solen hade inte gått upp, så det var fortfarande mörkt ute. Vi fick vänta med inspektionen. Vinden hade gått till vila, men det regnade duktigt.
När så solen tittade fram, så tog husse och jag en inspektionsrunda på min tomt och på min väg.
Tack vare att bilen fanns i garaget, så hade den inte krossats av nedfallande grenar. Soptunnan stod tjudrad kvar på sin plats och kanoten var fortfarande fastbunden nere vid stranden.
Under vår korta promenad, kunde jag se att grannarna som bor bortanför oss var instängda av en stor gren.
Vi är inte instängda. Om vi vill kan vi åka till Tranås eller Pisa.
Det ska vi inte göra idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. skadeobservatör

Morgonnatt I morse, innan solen hade gått upp, var det riktigt busväder. Det blåste inte längre, men det regnade stora droppar. Det är de vita prickarna. Det var ännu för mörkt för att gå ut och inspektera skadorna.

LJUST Så äntligen orkade solen gå upp. Jag kunde direkt se, från min utsiktpunkt på balkongen, att vattnet i sjön inte hade blåst bort. Skönt.

KVAR Visserligen hade det blåst ner jättegrenar på marken, men huvudsaken var att träden stod kvar. Faktiskt all träd. Min husse hade hoppats att han skulle få lite ved av stormfällda björkar, men nu blev det inte så.

BLOCKERAD Min väg var fullständigt blockerad av en stor gren, som hade brutits av från det träd som grenen hade suttit hela dess liv. Dessbättre kör vi åt andra hållet, så vi är inte instängda. Det var vi efter Per och Gudrun. Då var det flera stora tallar som hade intaget viloläge över min väg.

Dagens ord på livets väg


När det inte blåser alls har till och med vindflöjeln karaktär.


Sverker
(2000–)

28 oktober 2013

Nu är stormen välkommen

TJUDRAD Kanoter kan tydligen passa på tillfället att smita när det stormar. Bara för att min kanadensare inte ska komma på sådana tankar, har vi tjudrat fast den både i ett träd och i badstegen. Det ser inte särskilt stormigt ut nu, men vi får se i natt.

Enligt varningar från väderspåmännen och väderspåkvinnorna, finns det en stor risk att vi ska drabbas av storm i kväll. För att vara på den säkrare sidan har vi därför vidtagit stormförberedelser.

Om det stormar kan det blåsa ner träd här och där. Står det en bil just där trädet faller, kan både trädet och bilen gå sönder. Av trädet kan man få ved, men bilen måste repareras för dyra pengar. Därför är det bra om bilen står i garaget.
Mitt garage har under sommaren används som mellanlager för kasserade saker innan dessa skulle köras till slutförvaring. Agnes skulle hjälpa till med detta arbete, eftersom husses hjärta inte är av den bästa sorten. I vilket fall fanns där ingen plats för min bil.
– Vi åker till stan och hyr en släpvagn, sade min husse till mig i morse efter han tittat på väderleksrapporten. Han har de senaste stormarna i färskt minne. Det har jag också. Då låg det stora träd både här och där.
Vi rensade garaget från allt som stod där. Tvättade min gräsklipparrobot Stig och ställde in honom i hans kartong. Sedan körde vi allt skräp till slutförvaringen i Norraby, där vi sorterade allt som det skulle.
Vi lämnade tillbaka kärran och åkte hem igen. Sedan fortsatte min husse med slutstädningen av garaget under min övervakning.
Och kan du tro! Det gick att köra in bilen. Nu kan stormen komma.

Hej så länge
Sverker

Leg. XXX

OMLASTNING Grejerna från mellanlagret i garaget lastades på släpkärran, så vi skulle kunna transportera dem till slutförvaringen. Det var lite allt möjligt, som vi inte behövde längre.

SLUTFÖRVARING Det är hit man åker med saker som ska slutförvaras. Där ska det sorteras i olika containrar till exempel brännbart. Fåtöljen som både jag och Lucy har kissat på flera gånger hamnade där. Ovädersmolnen tornar upp sig!

BUNDEN Att stå bunden är ju inte så kul, men det är inte alls kul att springa och plocka sopor samtidigt som man ska hitta soptunnan som rymt. En bogserlina ska hålla den ystra tunnan på plats.

VÄLKOMMEN För första gången sedan i våras, kan garaget hälsa min bil välkommen. Hoppas bara att det inte faller något stort träd som har sönder hela garaget och allt som finns därinne. Då skulle varken min husse eller jag jubla av glädje.

Dagens ord på livets väg


Mycket ska man skälla innan tungan ramlar av.


Sverker
(2000–)

27 oktober 2013

Vintertiden en stor konspiration

PLACERAD Min Agnes klocka står på mitt ryktbord. Nu är det bara att invänta att klockan ska bli tre. (Jag kanske skulle måla om mitt ryktbord.)

Det är inte lätt det här att ställa om klockorna till normaltid. En del säger vintertid, men det är ändå lika svårt.
Ett bra knep ska vara att gå upp före klockan tre på natten och flytta ut klockorna på trädgårdsmöblerna. När klockan sedan är över tre ska klockorna tillbaka in igen. Jag gjorde försöket med min Agnes klocka.


Bara det att behöva gå upp så tidigt är minst sagt jobbigt. Särskilt på fastande mage. Men jag tog Agnes klocka, som påstod att den klarade av det, och släpade ut den till mitt ryktbord. Det bordet står i trädgården, så det måste räknas som en trädgårdsmöbel.
När klockan passerat tre, så var det dags att ta in väckarklockan igen. Denna gång placerades uret på matbordet.
Vad hände? Svaret på denna berättigade fråga är inget alls. Klockan visade lika mycket som tidigare, men lite mer eftersom den oförtrutet gick hela tiden. Sakta men säkert.
Vintertiden är en bluff. Solen gick upp som vanligt och jag fick min frukost.
Jag tror detta är en konspiration av Ryssland och USA tillsammans med Monaco bara för att förvirra oss.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidsresenär

KONTROLL Så där ja. Nu har klockan passerat tre och det är dags att ta in klockan igen.

LÖGN ”We can do it”, vi kan göra det, står det på min Agnes klocka. Icke. Den klockan kunde varken ställa om sig hit eller dit, fastän den varit ute och vilat på min trädgårdsmöbel.

TROFAST Solen gick upp precis som vanligt över min sjö. Inga ändringar där inte. Detta med sommartid eller vintertid är bara en stor bluff, som jag nu har avslöjat.

Dagens ord på livets väg
Det är aldrig försent att inte hinna bli klar i tid.


Sverker
(2000–)