3 november 2012

Första besöket vid farfars grav

GRAVEN Det är första gången husse och jag är vid farfars grav. Varken husse eller jag kunde vara med vid själva urnsättningen. Husse var för sjuk och jag hade ingen att åka med. Men idag var vi där och tände ett ljus.

Farfars grav ligger i Heda och dit åkte vi idag. Man ska tända ett ljus när det är Allahelgona, och vi gör alltid som man ska. Därför åkte vi till Heda idag.

Jag saknar farfar. Jag fick alltid så mycket godsaker av honom. Dessutom visste han, till skillnad från husse, vad fördisk är. Det var aldrig några renskrapade tallrikar som sattes ner till mig.
– Här har du lilla Sverker, sade farfar alltid.
– Du får inte ge honom så mycket, han blir fet, sade husse.
– Ånej, det blir han inte, genmälde farfar helt riktigt.
Men nu är det slut med det, så nu får vi åka till hans grav istället.
Det är synd att inte husse lärde sig mer av sin pappa.
Hej så länge
Sverker

Leg. farfarsaknare

GRAVUTSIKT Står du vid farfars grav och tittar ut över Östgötaslätten, kan du se flaggstången på släktgården sticka upp över skogsbrynet. Idag var det allahelgonaväder och lite disigt, så då syntes ingen flaggstång.

HEDA Så här ser min kyrka ut. Den har legat där i ungefär 1.000 år. Där ligger också husses pappa och mamma och farfar och farmor och så vidare.

HIMLADROTTNING Går du in i kyrkan, så kan du titta på Himladrottningen och massa andra gamla saker. Du kan också dricka gratis kaffe och hembakat bröd. Tyvärr fick inte jag följa med in, men husse tog med en kaka till mig i bilen.

Dagens ord på livets stig

Det är bättre att ta folk som de är, än som man skulle vill ha dem.


Sverker
(2000–)

2 november 2012

Den tjuvaktiga kattan

SKUMRASKKATT Detta är ansiktet av en tjuv. Den tjuvaktiga fula franska kattan Lucy gömmer sig gärna i mörka hörn, innan och efter hon har ägnat sig åt att stjäla.

Igår var jag hos min resursmatte och husse var i sin löjliga skola. Ensam hemma fanns kattan Lucy för att vakta huset från tjuvar. Men vad händer då? Jo, när jag kom hem så upptäckte husse att dels han hade glömt och lägga in Lucys och min belöningsfalukorv i kylskåpet och dels att någon (=den tjuvaktiga Lucy) hade tuggat i sig ganska mycket av nyss nämnda falukorv.

Detta är inte första gången den tjuvaktiga kattan har försett sig med mat på ett otillbörligt sätt. Det har funnits bett i ostar, skinkbitar som bara försvunnit och gröt som har slickats in i den tjuvaktiga kattans mage.
Det går inte alls att lita på denna katta. Det är skillnad på mig. Jag tar aldrig något från köksbänkarna (vilket beror på att jag inte räcker upp och inte kan hoppa dit heller). Det skulle heller aldrig falla mig in att gå upp på matbordet och stjäla, om det finns risk att jag blir påkommen.
Jag är nämligen ett under av ärlighet, så länge någon ser mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. hederlig

KORVSTÖLD Tidigare var det en fin rak kant, nu ser du själv hur korven ser ut. Varje gång Lucy och jag har kommit in, så får vi var sin LITEN bit av korven. På så sätt har Lucy lärt sig att komma när husse ropar på henne.

GRÖTTJUV Husse vände bara bort blicken ett ögonblick för att läsa några intressanta kulturartiklar (=serierna) i dagens tidning. När han blick åter föll mot frukostgröten satt den franska tjuven där. Det går aldrig att lita på fransmän!

LÄSSABOTÖR Vid frukostbordet vill husse gärna ta del av dagens spännande nyheter, men vem sitter och nonchalant slickar tassen och förstör för husse? Jo, den fula kattan. Det var bättre att de hade haft en artikel om ”Så ska tjuvkatter stoppas”.

VARNING Ser du denna franska katt sitta och spana, så gäller det att du håller i dina ätbara saker. Hon är lömsk, snabb och mycket tjuvaktig. Ser du mig, så dela gärna med dig av dina godsaker. Jag är i stort behov av allt ätbart jag kan få.

Dagens ord på livets stig

Den vitaste duken är den som först blir smutsig.


Sverker
(2000–)

1 november 2012

Husse fortfarande hjärtlös efter hjärtskolan

BETYDELSELÖS Den här bilden är väldigt betydelsefull, eftersom jag finns med på den. Men den är samtigt helt betydelselös, eftersom den inte har ett dugg att göra med dagens text. Tyvärr stör de färgglada löven lite, men jag hoppas att du ser mig.

Precis nyss kom husse hem från sin hjärtskola.
Stackars Sverker som har fått vara hemma hela dagen, tänker du säkert. Då kan jag trösta dig med att just idag har det inte varit så synd om mig. Jag har varit hos resursmatte.
Nu ska jag berätta vad hjärtskola är, om du känner dig sugen.


Eftersom jag inte tilläts att vara med på hjärtskolan, återberättar jag husses skildring av äventyret i Eksjö.
Först bytte husse om till sin sportoutfit som du kunde se igår. Därefter skulle man värma upp. Valet stod emellan en cykel, som man inte kom någon stans med, eller ett gåband där hussar liksom klockan går och går och aldrig kommer till dörren. Husse valde att promenera i en halvtimme utan att röra sig ur fläcken.
– Jag gick över tre kilometer, sade husse, som just berättat att han inte kommit en centimeter. Mycket märkligt.
Efter den prövningen satte sig husse till ro i en roddmaskin. Utan vare sig åror eller båt rodde husse i 3 x 3 minuter. Det var ju inte precis så att vattnet forsade kring bogen, utan maskinen med husse vid årorna stod alldeles stilla på det välstädade golvet.
Efter lite andra övningar, inklusive stillastående skridsko, var de fysiska aktiviteterna klara. Husse duschade, för att sedan forsa in i konferensrummet, där han drack gratiskaffe och åt flera gratiskex.
Nu började den teoretiska delen. Det var nog inte mycket husse fattade, för han gör inte många knop mellan hjärnhalvorna.
Först pratade en sjukgymnast om att det är viktigt att motionera och inte röka. Hon efterföljdes av en doktor och hon i sin tur berättade om att det är viktigt att motionera och inte röka. Husse röker inte, så varför han lade det på minnet begriper jag inte.
Däremot tycks bägge föredragshållarna helt missat att berätta att det är viktigt att ha ett gott hjärta (=ge mycket och extragod mat till sin västgötaspets).

Hej så länge
Sverker

Leg. skolminnesberättare

Dagens ord på livets stig

Man är inte alltid glad när man är snäll
 men man är alltid snäll när man är glad och viftar på svansen.


Sverker
(2000–)

31 oktober 2012

Fuskhjärtgympa i nya outfiten

KRAFTPROV Om du inbillar dig att min husse har tagit i idag, så har du helt fel. Titta bara på bilden under, så får du se. Husse tar aldrig i, för han är så lat.

Det var hjärtgympa idag, trodde husse. Men igår kväll hände det något.
– Va! Har de ändrat antal dagar i oktober! Inget är heligt längre.
Husse visste att han skulle gå i hjärtskolan den första november. Vad han inte visste var att det är 31 dagar i oktober i år. Också. Så det blir hjärtskola i morgon istället.


Men jag vill inte göra dig besviken, utan jag fick husse att ikläda sig den nya outfiten han ska ha när han gymnastiserar hjärtat i morgon.
Visst ser han löjlig ut. Det är lite synd att han har gått ner 10 kilo, annars hade han sett ännu löjligare ut.
Håll tillgodo med bilderna. Du kan ju alltid vila ögonen på mig.
Hej så länge
Sverker

Leg. gympaledare

PS. Det är resursmatte som har tagit dagens bilder. DS

SANNINGEN Så här gick det till egentligen när husse gjorde armhävning. Han stod stadigt förankrad med bägge fötterna på marken. Till höger om fötterna ser du mig. Det är jag som är sevärd.

OUTFIT Har man kläder på sig numera, så heter det outfit. Här är husses nya gympaoutfit:
1. Gympaskor, vita , de billigaste de hade på Intersport.
2. Gympastrumpor, vita, tagna från förrådet.
3. Gympabyxor, blåa i konstmaterial, de billigaste de hade på Intersport.
4. T-shirt, blå ”TREO COMP”, från förrådet med väl begagnade kläder. Han tycker att den passar bra på sjukhuset.
Den stiliga västgötaspetsen är förstås jag.

PROMENADKOMPISAR Husse i sin nya outfit tillsammans med två av sina promenadkompisar, rollatorn och Sverker. Numera är det bara Sverker som följer med på promenaderna.

Dagens ord på livets stig

Där alla tänker lika, tänker ingen särskilt mycket. (Jag tänker alltid olika.)


Sverker
(2000–)

30 oktober 2012

Husses nya outfit (=kläder) till dyr skolstart

KVALITETSKONTROLL Vilka är bäst? Ja, det var frågan. De nya skorna kanske såg lite finare ut, men när det gäller doften, så var de gamla oslagbara. De skulle säkert ha väckt avundsjuka bland de övriga deltagarna, men husse tänker ta de nya.

I morgon ska husse börja skolan igen, fastän jag anser att han inte är skolmogen än. Trots allt har skolmyndigheterna beslutat att göra ett nytt försök. Den här gången är det Hjärtskolan på Höglandssjukhuset i Eksjö, som tar sig an honom.

Då det inte är någon större ordning på husse, så väntade han att läsa igenom lappen han fick för flera veckor sedan. Han ville veta hur dags han skulle vara där.
– Tag med träningskläder, mumlade husse. Vadå träningskläder?
Han gick upp i sin garderob och rev runt lite.
– Här finns inga träningskläder. Säkert morsan som slängde mina gymnastikbyxor och mina gymnastikskor, sade han surt.
Nu har han visserligen inte ägnat sig åt Gymnastik, lek och idrott sedan 1963, så farmor hade kanske viss anledning att göra sig av med hans gamla gymnastikkläder.
– Jag som hade så fina blåa gympadojor, muttrade han. Och märkta med mitt namn var de också.
Det blev en snabbtur in till stadens sportaffär, där husse steg in lite kavat. Nu visade det sig att de blåa gympadojorna hade utgått ur sortimentet. Sockiplast fanns bara i barnstorlek, så det gick inte heller.
– Vilka är de billigaste gymnastikskorna ni har då, frågade husse expediten?
– Inomhus eller utomhus?
– Inomhus.
– Det är de här.
– Vad kostar de?
– Trehundra kronor.
Husse suckade tungt.
– Får jag prova. Storlek 44, tack.
Husse provade i 4 sekunder.
– Kortbyxor. De billigaste.
Husse är nu utrustad med nya inomhusträningsskor och ett par kortbyxor. T-shirt hade han redan flera olämpliga, så att han kan skämma ut sig där också.
Även om de nya gympadojorna är stiligare att titta på, så luktar de gamla godare.
Hej så länge
Sverker

Leg. gympaklädselrådgivare

KATASTROF Husse bad Lucy och mig att titta på husses nya kortbyxor. Ja, vad ska man säga? Lucy sprang förståndigt nog och gömde sig för att slippa ge ett utlåtande. Själv satt jag kvar, men jag blundade och teg.

Dagens ord på livets stig

Framtiden tillhör oss som tror på skönheten i våra drömmar.


Sverker
(2000–)

29 oktober 2012

Ännu en grå, trist och händelselös dag

BRÅTTOM Direkt jag kom ut från min tomt, så försökte jag hitta en lämpligt plats. Det var lite bråttom förstår du. Jag gick först till mina säkra ställen (följ den röda linjen), men de var näst intill innehållslösa idag. Det verkar som ingen hund har varit här.

Du kanske undrar varför det inte blir något inlägg idag? Det är inte så konstigt. Idag är ytterligare an av dessa gråa, händelselösa och trista dagar, som staplas på alla andra liknande dagar. Det finns helt enkelt inget att skriva om.

Den här dagen började som alla andra liknande dagar att jag fick väcka husse när jag hörde tidningsbilen komma med den innehållslösa publikationen. Jag har numera god hjälp av Lucy, som kan jama på ett hjärtskärande sätt rakt in i husses öron
Som vanligt gick husse ut i köket först och satte på vatten. Sedan gick vi ut alla tre. Husse hämtade tidningen och Lucy och jag gjorde vad som behövdes.
Väl inne igen gjorde husse en kopp kaffe till sig. Lucy och jag påpekade att ve var i starkt behov av frukost.
– Nej, det är sommartid, ni får allt vänta lite, sade den empatilösa hussen till oss.
Sedan gick han och lade sig i sin säng, läste tidningen och tittade på morgonprogram.
Efter många, många timmar fick äntligen Lucy och jag vår frukost. Hon fick som vanligt dyr och extragod och jag fick som vanligt billigt torrfoder.
Så gick vi ut allihop igen. Husse och jag promenerade bara en km. Vad Lucy gjorde under tiden vet man inte.
Väl hemma låste husse in Lucy och mig i huset. Själv försvann han i bilen.
Tiden gick. Flera timmar säkert. Jag hörde när bilen kom, så jag kunde börja skälla. Husse kom hem tillsammans med några kassar. Där fanns inget vare sig till Lucy eller till mig.
– Vill du gå ut och gå Sverker, sade husse till mig. Naturligtvis ville jag det. Lucy ville också gå ut, men inte på promenad. Hon stannar hemma. Vi gick väl sådär 4,69 kilometer och då hinner jag göra det som behövs. Sen kom vi hem. Både Lucy och jag fick en liten, liten korvbit. Husse fick kaffe.
Nu skulle minsann husse titta på en fransk film han hade spelat in. När han vaknade var det dags att ut och gå igen. Vi gick bara 1,61 km, men det räckte eftersom det är middagsdags nu.
– Nu har du alldeles fel, Sverker, sade husse till mig. Du är två timmar för tidig.
Lucy tycker också att det är matdags nu, men det verkar inte hjälpa.
Nu förstår du kanske varför det inte kan bli något inlägg idag. Det har inte hänt något.
Hej så länge
Sverker

Leg. tråkvardagshund

HALVBRA Det kanske inte blev vad jag önskade mig, men det fanns ju en svag doft som jag kunde markera över rejält. Men med så mycket nerlagd energi, så känns det inte så lyckat. En typisk grådag.

FALSKSKYLTAT Här har jag med spänning vid ett flertal tillfällen då jag passerat väntat att få se en silhuett som stöttar sig på en pinne, eller en silhuett som cyklar på en silhuettcykel. Men inte, det är helt tomt! Det är Tranås kommun som gör bort sig igen. Denna gång genom att slå till med falskskyltning.

Dagens ord på livets stig

Jag fuskar aldrig. Jag ändrar bara reglerna.


Sverker
(2000–)

28 oktober 2012

Jag tar mig en närmare titt på vintertiden

RÄTT Så här ska det se ut när vintertiden börjar. Lite snö, lite frost och mycket löv. Allt stämmer, men det gjorde det ju redan igår.

Då är den här på riktigt, den så kallade vintertiden. Egentligen är det normaltid, för det är ju den tid det ska vara. I alla fall här i Tranås som ligger på exakt rätt längdgrad förhållande till solen och den tid vi har på våra klockor.

Nu kanske du tror att du har fått en extra timme, men så är det inte. Kom du inte ihåg i våras då de så svekfullt stal en timme ifrån dig. Vi har alltså inte fått något, vi har fått tillbaka tjuvgods.
Vad ska då känneteckna en riktig förvinter, undrar du kanske. Jag tog mig en närmare titt på om kriterierna är uppfyllda.

1. FROST Jo visst är det frostigt, precis som det ska vara. Grannarna står och skrapar sina bilrutor, till skillnad från husse som har så pass städat i garaget, så han får in bilen.
2. MARKLÖV Marken ska vara täckt med löv. De av Stig välskötta gräsmattorna är ett minne blott.
3. FROSTIGA TRÄDGÅRDSMÖBLER Jodå, det är något vi kan stoltsera med. Inte vid lilla stugan förstås, för där avtäcktes aldrig möblerna. De var invintrade hela sommaren.
4. DAMMIS Till stor förargelse för mig, kommer jag inte åt vattnet i husses sunkiga damm. Det är ett istäcke över med infrusna löv så jag inte kan dricka om det är vinter. Det är precis vad det är idag.

Dessutom har jag en extra attraktion i år; en frusen fransk katta. Hon är ganska rolig att titta på när hon står där på sina tre tassar och darrar.
Hej så länge
Sverker

Leg. vinterhund

BLADFROST En del blad har inte fattat att det är dags att släppa taget, och sakta falla ner på gräsmattan. Eller ännu hellre åka iväg i en vindpust till grannen. I vilket fall som helst straffas kvarsittarna med att bli frostiga.

GRÄSMATTA Detta är min gräsmatta. Det trodde du inte, men det är så den ser ut nu. Bruna, frostiga löv istället för gröna välansade grässtrån.

FRYSKATT Visst ser Lucy extra löjlig ut när hon är ute i kylan? Hon kurar ihop sig och står gärna på tre tassar. Dessutom undviker hon att gå på den lilla snö som finns.

Dagens ord på livets stig

Det är ju tokigt att det bara finns tidtagare, fastän det inte finns någon tidgivare.


Sverker
(2000–)