20 oktober 2012

När huset öppnade sig åkte jag dit

ÖPPET Det var här det var öppet idag. Visserligen står det Mjölby gymnasium på skylten, men det ska stå Kungshögaskolan. Där har husse och jag arbetat i många år.

Idag åkte husse och jag till Kungshögaskolan. Då ska du åka till Mjölby, sen ska du svänga först till höger, sedan vänster och sedan vänster igen. Då är du snart framme. Det var väldigt lämpligt att besöka skolan idag, eftersom det var öppet hus.

För många år sedan, tre sådär, så arbetade husse och jag där. Husse arbetade inte egentligen, han pratade bara och lekte med datorer och kameror. Jag å andra sidan hade som uppgift att hålla i ordning på alla ungdomar när det var friluftsdagar och läger. Då kom mina talanger som vallhund väl till pass vill jag lova. Men oj, vad jobbigt det var. Det är inte lätt att hålla ordning på 80 stycken spralliga barn.
Vid mitt besök idag arbetade vi inte, utan vi var helt inriktade på att äta godis.
Jag fick flera kolor, ett tuggben och så köttbullar. Lucy fick inte följa med och hon fick inget.
Hej så länge
Sverker

Leg. skolinspektör

BARN Det var sådana här barn som jag brukade valla. När jag besökte dem så satt de snällt vid sina datorer och då behövde de ingen vallning.

IA En sak IA vet är vad hundar behöver. Hundar behöver tuggben och det var precis det jag också fick. Husse och IA har arbetat mycket tillsammans. Hon är bildlärare.

BETTAN En sak Bettan vet är vad hundar behöver. Hundar behöver köttbullar och det var precis det jag också fick. Bettan är chef för Caffis, och jag har fikat där förut när jag arbetade på skolan.

OKUL Roligare än så här blir det inte att åka bil emellan Mjölby och Tranås. Det är därför jag lika gärna kan ta mig en tupplur. Kommer jag in i städer, så är det en helt annan sak.

Dagens ord på livets stig

Jag har aldrig träffat en godis som jag inte gillar.


Sverker
(2000–)

19 oktober 2012

Husses snålhet riskerar min mentala hälsa

ALERT Ser du min klara blick? Min välformade kropp? Så här ser en ung västgötaspets ut, tror du. Men det är faktiskt jag i somras. Jag är 12 år, men ung i kropp och själ, trots min usla mathållning,

En rubrik i Aftonbladet fångade mig. ”Symtomen avslöjar om din hund är senildement” med underrubriken ” Så vet du om din bästa vän drabbats av senilitet – veterinären berättar”
Ja, vad är det då veterinären Marianne Tornvall särskilt betonar? Jo, att jag ska ha högkvalitativt foder.


I klartext säger den trevliga veterinären att jag ska ha bättre mat än Lucy. Lucy är ung, så det skulle duga gott med extrabilligt torrfoder till henne. Dessutom är hon katt. Men vem är det som får extrabilligt torrfoder hemma hos oss.
Är det husse? Nej!
Är det Lucy? Nej!
Är det stackars Sverker som riskerar att bli senil av billigt torrfoder? Ja!
Här behövs en omedelbar ändring.
Symptomen på senilitet är att hunden gör konstiga saker, har sämre orienteringsförmåga och är mer kontaktsökande.
Det är alldeles klart att jag inte är senil, trots att jag är 12,5 år. Jag gör aldrig konstiga saker och min orienteringsförmåga har aldrig varit bättre. Du skulle bara uppleva hur jag utan att tveka sätter kursen rakt mot min matskål i köket, när jag hör ordet ”mat”.
Apropå mat, så säger veterinären Marianne att det är viktigt att jag får extragoda och extranyttiga måltider. Hon menar nog falukorv.
Att jag skulle vara mer kontaktsökande är rent löjligt. Jag har aldrig varit kontaktsökande. Varför skulle jag vara det? Jag vet visserligen var kontakterna finns i huset, men det är bara husse och min Agnes som sätter i stickpropparna här när de ska ladda sina telefoner eller datorer.
Jodå, jag är aktiv både fysiskt och psykiskt. Annars skulle jag aldrig klara av att ta hand om husse och samtidigt hålla koll på Lucy.
Veterinären tar också upp en annan viktig fråga. Det är maten till ”äldre” hundar. I klartext säger den trevliga veterinären att jag ska ha bättre mat än Lucy. Lucy är ung, så det skulle duga med extrabilligt torrfoder till henne. Men vem är det som får extrabilligt torrfoder hemma hos oss. Jo, det är stackars Sverker. Husse riskerar min psykiska hälsa, hellre än att kosta på mig ett par extra kronor.
Jag vill också tillägga att veterinären helt riktigt betonar att det är viktigt med maten till mig. Den ska vara extragod.
Hej så länge
Sverker

Leg. osenil

SNÅLT Ja, jag har redan ätit upp min snålt tilltagna portion med billigt torrfoder. Lucy har bara börjat äta sin goda burkmat. Hon får massor och dessutom får hon tonfisk. Dyr tonfisk! Klart hon slickar sig om munnen.

AVUNDSVÄRD Det säger jag bara om Zlatan (han som spöade Toulouse, Lucys hemstad) så mig i aktion på fotbollsplanen, så skulle han bli grymt avundsjuk. Du ser väl hur gräset ryker när jag gör en tvärvändning. Du ser att jag är både smart, stark och hittar till bollen.

ORÄTTVIST Jag tänkte att jag skulle visa dig en bild hur det är när vi äter här hemma. Lucy sitter och smörjet kråset med extragod burkmat, hon är bara halvklar. Jag har redan ätit upp min torftiga portion med billigt torrfoder utspätt med kranvatten.

Dagens ord på livets stig

Hövlighet betyder som regel att man inte säger till folk vad man tänker.


Sverker
(2000–)

18 oktober 2012

Jag slog nytt världsrekord idag

BÖRJAN Här har jag precis vikt in på skogsvägen från min väg. Det är precis så du också ska göra om du vil pilgrimsvandra världsrekordvägen.

Så var det dags igen. Vadå, tänker du. Jo, det var dags för mig att slå ännu ett världsrekord. Denna gång i distanspromenad. Det nya världsrekordet lyder 7,34 kilometer och promenerades på 1 timme, 34 minuter och 37 sekunder.

Då kanske du tänker så här: Det var inte märkligt långt och inte så fantastiskt snabbt. Kan det verkligen vara ett världsrekord? Fast då vet du inte vilken gren det gäller. Det vet jag: RHEHDP (Rehabilitering av Husse Efter Hjärtoperation Distans-Promenad). Det är jag som är husses personliga tränare. För att du ska se att jag inte ljuger (vilket aldrig har hänt), så är hela promenaden dokumenterad med äkta bilder i färg.
Jag vill tillägga att det är ganska backigt på sina ställen, vilket gör det hela extra beundransvärt – av coachen (=Sverker) alltså.
Dessutom är det värt för dig att veta att jag sprang mycket längre än vad husse gick. Bland annat var jag tvungen att ränna efter en svart och vit katt och en ekorre.
Hej så länge
Sverker

Leg. världsrekordhållare

SKOGSVÄGSLUT Nu tar skogsvägen slut. Då kommer du ut vid basebollsplanen. Då måste du svänga till vänster och gå på trottoaren, för på Kommunalrådsvägen kommer det bilar. En del bilar är röda, som du kan se. Ser du mig, Sverker? Jag går långt fram på vänster sida och är snart vid trottoaren.

KORSA Efter att ha gått Kommunalrådsvägen en bit, ska du gå över gatan så du kommer till det nya bostadsområdet. Då är det noga att se sig om, för som du vet kan det komma bilar. Bostadsområdet ska du gå rakt igenom.

KOMMUNALRÅDSVÄGEN När du kommer ut från bostadsområdet, har du en farlig sträcka framför dig. Då måste du gå på vänster sida och får inte korsa vägen. Detta oavsett hur gott det kan lukta på andra sidan.

KLUNKEN Första vägen som du ser till höger ska du svänga in på, men du får inte gå över själv. Husse ska säga till när du får korsa Kommunalrådsvägen. När du gått en liten bit på den lilla grusvägen kommer du till Klunken. Vill du bara gå en ganskalång promenad, så svänger du till vänster. Orkar du gå världsrekordvägen, så väljer du att gå rakt fram.

KÄMPIGT Den här vägen är lite jobbig. Den går uppåt i minst en kilometer, men sedan slutar den med en brant utförsbacke, så det jämnar ut sig. Som tur är kan man dricka vatten på vägen.

KOMMUNALRÅDSVÄGEN Den branta backen kommer ut på Kommunalrådsvägen, fast mycket längre bort. I början kan jag gå lite som jag vill, men sedan är det risk för mer trafik. Då måste jag hålla reda på husse, så jag går jämte honom. Lägg märke till att de har både asfalt och belysning. Det finns inte på min väg.

HEMMAVID Nu är jag snart hemma. När jag gick svängde jag in på skogsvägen som du ser till vänster. Eftersom jag bor borta vid kurvan du ser rakt fram, så kom jag från andra hållet och svängde alltså höger. Det är så du ska svänga när du ska gå samma världsrekordväg.

VÄLKOMMEN När jag kom hem så dök Lucy upp och började stryka sig omkring mig. Ytterst pinsamt. Jag hoppas verkligen att ingen såg det.

Dagens ord på livets stig
Jag är inte säker på att jag är så smart som många vill ha det till.
Jag tycker nog själv att jag är smartare än så.


Sverker
(2000–)

17 oktober 2012

Solen har gått ner för en mycket god vän

SOLNEDGÅNG Den här bilden togs bara 100 meter från där Catte bodde. Det var när husse och jag var där för knappt ett år sedan.

Igår vann cancern över en av våra allra bästa vänner Catte. Husse har känt henne och hennes Göran i många, många år. De har sett sina barn födas och växa upp och delat vardagens glädje, men även bekymmer under alla år.
Visserligen bodde Catte långt bort, men i våra tankar var hon och hennes familj alltid nära. Det är så med vänner.
Jag kom ju in lite senare, men blev direkt en extra viktig vän för Catte. Det var det som var Catte. Vi var alla extra viktiga vänner för henne.
Även om detta är en sorgens dag, så är minnena av Catte bara roliga. Det var alltid roligt att komma dit och det var roligt när Catte och hennes Göran kom till oss.
Idag går mina tankar till hennes familj Göran, Alfred och Lovisa.

Hej så länge
Sverker

VÄNNER Göran och Catte och Sverker, tre extra goda vänner. Jag och husse var på besök. Vi brukade hälsa på varandra minst en gång per år. Ibland blev det oftare. Vi hade alltid väldigt roligt och många fina minnen har vi fått genom åren.

FEST Du kan inte ana var bra det var för mig att vara med när det var fest i Storstugan. Inte nog med trevligt sällskap och extragod fördisk, jag fick alltid provsmaka innan måltiden också.

Dagens ord på livets stig
Du möter människor som glömmer dig. Du glömmer människor du mött. Men ibland möter du människor du inte glömmer. Det är de som är dina "vänner".


Sverker
(2000–)

16 oktober 2012

Husse skryter – men jag är bäst

KONCENTRATION För husse är det lätt att gå. Han bara sätter farthållaren på ”Sävligt” och sen är han igång. Jag däremot måste vara ytterst skärpt hela tiden. Rätt var det är dyker det upp en spännande lukt och jag måste gå tillbaka en bit.

Min husse är en skrytsam typ. Till skillnad från mig då alltså. Varje dag lägger husse ut våra promenader på Facebook, så alla kan se hur ”duktig” han har varit. Men rätt ska vara rätt.

När vi är ute och går, husse och jag, går han bara på stigar eller vägar och åt samma håll hela tiden.
Jag däremot måste gå från ena sidan till den andra och lite fram och lite tillbaka. Jag kan nämligen inte bara gå, utan jag ska hålla reda på alla andra hundars markeringar också. Dessutom är det så att jag har som egenpåtagen uppgift att markera över alla markeringar. Det tar både tid och kraft. Husse markerar inget alls, när vi är ute.
Sedan har jag också andra naturbehov att uträtta. Det går inte att göra var som helst. Platsen för detta måste väljas med yttersta omsorg.
Så nästa gång du ser husse skryta över sina promenader, så ska du veta att jag nog minst har gått tre gånger så långt. Följaktligen har jag också gått tre gånger så fort, eftersom vi startar och stannar samtidigt.
Lucy sitter bara hemma och slöar, när jag är ute och går. Sådan är hon.
Hej så länge
Sverker

Leg. motionerare

HUSSEPROMENAD På denna karta kan du se hur husse har gått. Raka vägen bara. Hade iPhonen suttit på Sverker, det är jag det, så hade sträckan snarare varit 9.27 km på samma tid.

SVERKERPROMENAD En liten detaljförstoring hur jag går. För att göra kartan trevligare och mer spännande, har jag också lagt in var jag har kissat och bajsat. Det är så man kan förhöja värdet av en karta och göra den spännande och meningsfull, eller hur?

NOGA Det går absolut inte att sätta sig och bajsa var som helst. Det bästa är att backa in i en buske, men det går bra i högt gräs också som du ser. Däremot ska man inte bajsa på min tomt eller på vägar.

UNDERSÖKNING Husse håller sig på trottoaren hela tiden. Jag går också på trottoaren ibland. Då och då dyket det upp en intressant doft som måste undersökas. Här är det en i diket. Där får jag inte vara.

Dagens ord på livets stig

Den (=husse) som slösar bort dagen på att skryta av gårdagens bedrifter, får ingenting att skryta över imorgon.


Sverker
(2000–)

15 oktober 2012

Först en klapp och sedan grått och vått

RIKTIGT Precis så här ska det se ut när jag ska ut och gå. Agnes klappar mig lite och frågar: ”Ska du följa med?”. Visst, naturligtvis!

Då har det hänt igen. Först var allt så bra. Jag åkte och hämtade hem min Agnes. Sedan hade vi trevligt ett par dagar. Extra trevligt var att Lucy var sur på Agnes. Lucy gosade bara med mig och husse. Det är precis så det ska vara.

I går morse var ju min Agnes lite morgontrött. Det är hon alltid. Därför var hon inte med på morgonpromenaden. Hon såg inte heller hur orättvist det är när Lucy och jag får frukost.
Sedan vaknade Agnes och husse och Agnes år frukost och jag fick fördiska själv, eftersom Lucy sov. Det var rättvist.
Dagen fortsatte med att husse och min Agnes tittade på en film. Det var efter att Agnes hade pluggat, som hon kallar det när hon leker med sin dator och bläddrar i några böcker.
Jodå. Det blev sen lunch/tidig middag för husse och Agnes också och jag fick fördiska själv, eftersom Lucy sov. Det var rättvist.
Mindre roligt var det när min Agnes kom med sin resväska. Jag fick i alla fall följa med ända till Linköping. Lucy fick INTE följa med, vilket var synnerligen rättvist.
Det var tur att vi inte åkte till flygfältet med Agnes. Då brukar hon vara borta ett halvår.
Hej så länge
Sverker

Leg. avskedstagare

STENTRICKET Detta är ett ganska enkelt och lönsamt trick. Om jag går upp på en sten och stannar där när husse går iväg, så får jag godis när jag kommer efter han ropat på mig. Agnes ville också ha godis, så hon och jag gjorde tricket tillsammans. Men kan du tänka dig, hon ville inte ha en levergodisbit. Då fick jag hennes också.

TRÅKIGT Att stå på stationen för att säga ”Hej då, Agnes” är inte roligt. Det är mycket roligare när hon kommer. Ska du spana in Agnes i Uppsala, så ska du spana efter en flicka som har en ny begagnad mockajacka amerikansk pilotmodell och ett par alldeles nya präktiga skor inköpta på Lantmännen, som heter Granngården, som tidigare hette Centralföreningen. De säljer också hundmat!

GRÅTT Så här ser det ut i detta nu. Det är så det blir när min Agnes har åkt. Grått och regn. Till och med droppar på linsen, så att jag blir otydlig. Inte alls roligt.

Dagens ord på livets stig

Ju längre jag följer med tiden, desto hellre vill jag bli stående då och då.


Sverker
(2000–)

14 oktober 2012

En färgglad promenad utan Agnes

ENSAMT Ingen Agnes följde med mig på min morgonpromenad, vilket var lite sorgligt. Men å andra sidan är det trevligt med alla färgade löv. Jag hade börjat tröttna på att bara ha gröna löv.

Vilken tur Sverker har ändå, som får ut och gå en lång morgonpromenad med sin Agnes, tänker du. Nu när han inte fick några Nobelpris, så har han ju alltid det att trösta sig med.
Fel, fel, fel!!!
När det är morgonpromenaddags så sover min Agnes. Det beror på att hon var tonåring för tre år sedan, tror husse.


Ja, hur gör man då. Antingen får jag hålla på mig, eller så blir det en vanlig tråkig promenad med husse. Hålla på sig är ju inte riktigt möjligt, men jag beslöt mig för att pigga upp mig med alla bladfärger jag har ordnat på träden och marken.
Så nu om du undrar varför det bara finns massa färgglada bilder, så är det för att jag ska bli lite glad. Jag hoppas att du också blir lite glad när du ser mina bilder.
Nu ska jag ta Agnes på en eftermiddagspromenad, så hon också blir höstlycklig.
Du kan säkert också gå ut och titta på dina träd så blir allt lite roligare.
Hej så länge
Sverker

Leg. lövfärgare

FÄRGMATTA En vanlig gräsmatta kan också bli lite tjatig. Men om du gör som jag och placerar lite olikfärgade löv på den, så får du också en stylat gräsmatta i din trädgård. Jag funderar på att ha det så i sommar.

PROMENADPAUS Just precis på den här soffan hade jag tänkt att Agnes och jag skulle ta en paus. Som det nu blev, så var det bara jag som fick vila mig under promenaden. Agnes vilade sig i sin säng.

FÄRGGLATT Än finns det lite blommor kvar. De här blommorna heter ”Gula blommor”. Jag tycker de blir ganska fina mot de höstiga träden.

Dagens ord på livets stigMan ska nog inte vänta sig för mycket av andra. Man ska vara tacksam om de behandlar en väl, men oberörd när de behandlar en illa och man inte får något pris.


Sverker
(2000–)