20 augusti 2011

Tillbaka till forntiden

HEMHUS En gång i tiden under förhistorisk tid (1958), bodde husse några veckor i detta lilla hus i Mariefred. Det var tur att husse var liten då, annars hade han nog inte fått plats. Sedan flyttade han till en lägenhet och sedan till ett annat hus. När han höll på och flytta tog han med sig farfar, farmor och sin syster.

När jag åkte upp till Arlanda för att exportera Agnes till Frankrike, tog vi vägen över Mariefred. Husse bodde där i sin ungdom och den vill han gärna återuppleva i sällskap med Agnes och mig.

Vi hade tänkt oss att strosa rund i den idylliska staden och titta på en det ena och än det andra. Tyvärr, för oss, pågick SM för gatumusikanter. Hela staden var packad med folk, så det var svårt att ta sig fram även för en smidig västgötaspets. Det gjorde inte saken bättre att de flesta musikanterna lät som lyteskomikinslagen i Idol.
Vi tog en liten promenad på bakgatorna, men det var ju inte det som husse skulle visa. Men några bilder blev det.
Jag, Agnes och husse var överens om att besöka Mariefred när inte hela staden kryllar av Stockholmare. Då ska vi se slottet också. Slottet heter Gripsholm.

Hej så länge
Sverker

Leg. turist


MARKERAR Det gäller att berätta för andra hundar att jag har varit i Mariefred. Så när de hundarna och deras hussar eller mattar kommer spatserande, så stannar de till och noterar min väldoft.

PAMPIGT Den som är kung får inte plats i ett vanligt hus. De måste bo i slott. I Mariefred finns det ett sådant slott. Där har många kungar bott. Vår kung Carl-Gustav med hustru Gretchen, får antagligen inte plats i Gripsholms slott, eftersom de bor i ett större. Sen är det närmare till klubbarna också. Husse har sovit på slottet fastän man inte fick det. Han var busig.

TÅGSTATION Från den här stationen åkte husse varje skoldag till Högre Allmänna Läroverket i Strängnäs. På den tiden fick man lära sig något i skolan, brukar husse säga. Det berodde antagligen på att han inte var lärare då. När han började med det, så gick det neråt för den svenska skolan. Vi använde stationens gräsmatta till att äta medhavd matsäck. Stationshuset ockuperas numera av farbröder som leker med tåg.

RÅDHUS På det här sättet ser rådhus ut i Mariefred. Att det ser ut så beror på en rask och duktig brandkår. Husses lekkamrat var nära att elda upp hela kulturbyggnaden. Han skulle demonstrera tillförlitligheten hos sin cigarettändare, och den visade sig vara lite bättre än väntat. Så kan det gå. Men visst är det vackert? Rådhuset är också lite vackert, även om det är jag och Agnes som drar blickarna till oss.

Dagens ord på vägen
Du är aldrig ensam, när du är hos dina vänner.


Sverker
(2000– )


19 augusti 2011

Flygande rapport från husse

Hej
Tyvärr tog husse med sig sin kamera till Amerika, så jag har lite svårt att ta bilder på mig. Dessbättre har jag ett litet arkiv att ösa ur, men det tänker jag inte göra idag.
Husse har nämligen skickat lite bilder med texter till mig. Jag ville ju veta hur man gör när man flyger, nu när jag inte fick följa med. Så här skriver husse:


Hej Sverker
Hur mår du? Jag mår bra. Här kommer lite bilder som jag lovat. Om du läser på baksidan, så kanske du förstår bättre.
Jag hoppas att du sköter dig bra och är snäll mot Egon och din resursmatte och resurshusse.
Jag längtar efter dig
Husse

Hej så länge
Sverker

Leg. flygbildstittare


START Flygplanet har precis startat från Lingöping och det ser ut så här när man tittar ut. Ser du hur smått allt är? Molnen har bytt plats och är nu under dig, istället för över. Konstigt. Innan flygplanet startar utför delar av besättningen en dans, där de visar hur man ska göra när vi ska störta. Detta gör de för att pigga upp flygrädda passagerare. Sen fick jag smörgås, kaffe och juice.

AMSTERDAM Först åker flygplanet upp och sedan åker det ner. Då är man vanligtvis i Amsterdam. Det ser på att det är massor med kanaler. Det finns också ett flygfält och det är det som flygplanen brukar land på. Då är alla rädda. Sedan får man gå in i flygplatsen. Amsterdams flygplats är större än Arlanda som du var på , när du vinkade av Agnes. Amsterdam är till och med större än Linköping.

MAT När man flyger får man mat ibland. Flygplansmaten får den mat husse fick när han gjorde lumpen att framstå som en kulinarisk läckerhet. Men samtidigt är det en sport att kunna äta, då man knappast kan röra armarna. Du hade säkert kunnat klara det galant. Som du ser är det inte mycket kvar. Cirka 83% av maten hamnade i magen de resterade 17% fördelade sig jämt mellan min skjorta, mina byxor och på golvet.

FLYGPLANSVIN När vin i Frankrike inte passerar kvalitetskontrollen för vinägertillverkning, förpackas den istället i tetrapack och blir till flygplansvin. För att riktigt understryka standarden på vinet, så serveras drycken i tunna plastmuggar med Coca Colas logga på. Jag undrar om Coca Cola vill stå för innehållet? Eller för att inte tala om Dionysos (=en blekfet, naken och packad vingud).

FILM Framför sig har man en skärm, nästan lika stor som en halv iPad och lite större än en iPhone. På den kan man se filmer som aldrig skulle vilja se på tv, men här finns inte så mycket annat att göra. Å andra sidan gör det inte så mycket, eftersom upplösningen på skärmen gör det väldigt svårt att se. Att titta på flygplansfilm brukar vara ett bra sätt att somna.

PACKAT Så här ser det ut inne i flygplanet som husse satt i elva timmar. Avståndet mellan sätena och bredden på dem är precis anpassade så man inte får riktigt plats. Man sitter i ett skruvstäd och benen måste vara i konstiga vinklar. På så sätt springer man inte omkring i onödan, eftersom det är så svårt att komma upp och ner ur fåtöljerna.

SEATTLE Om du flyger och ser stora berg med snö på, så vet du att du är i Seattle. Det är då du ska gå av, men som vanligt får man vänta tills planet har landat. Du måste till och med sitta fast tills en farbror trycker på en knapp så att en skylt släcks. Då reser sig alla upp, så att inge kan ta ner sitt handbagage. Så småningom är du trots allt ute ur flygplanet. Då får du stå i kö så du kan lämna dina fingeravtryck och bli fotograferad. Du måste svara på löjliga frågor också. Sen får du stå i kö för att hämta ditt bagage. Sen får du stå i kö för att få bagaget kontrollerad. Husse såg ärlig ut den här gången och slank igenom på en halvtimme. En och en halv timme efter flygplanet har landat så träffar du Evan och Emily. Och Steph. Då är du framme.
Ett farväl är nödvändigt innan vi kan mötas igen, och mötas igen, efter en stund eller en livstid är speciellt för dem som är vänner.


Sverker
(2000– )


18 augusti 2011

Ut och resa

PÅ VÄG Jag var väldigt snabb att hoppa in i kofferten i resurshusses bil. Här skulle ut och resas.

I onsdags morse gick husse och jag upp redan halv fyra. Det var saker på gång. Jag var så jätteorolig att jag inte skulle få följa med. Klockan fyra kom min resurshusse. Skulle han hämta mig och husse försvinna?

Husse och min resurshusse bar ut alla väskor till resurhusses bil.
– Hoppa in Sverker, sade husse till mig. Gissa om jag var lydig.
Sedan åkte vi iväg. Nu kunde jag vara trygg. Jag skulle få följa med! Jag somnade direkt, det var ju nästan mitt i natten.
Jag vaknade vid Linköpings flygplats, där vi brukar hämta – eller vinka av – Agnes. Nu skulle jag få flyga!
Nu går det ju inte alltid som man tänker sig. Husse och resväskorna försvann.
Sverker och resurshusse åkte hem till Egon. Attans också, men så kan det gå. Inget flyg den här gången heller.

Hej så länge
Sverker

Leg. ickeflygare


KLARA Här står vi, husse och Sverker, redo för avfärd mot okända mål. Oj, vad det ska bi roligt!

MORGONSOL Vårt flygplan avtecknade sig som en siluett mot morgonhimlen. Klockan var ju inte fem än, och solen har inte riktigt orkat upp.

HELLO Det här är en bild husse skickade till mig. Det är min Evan och min Emily och min Steph som står och väntar på husse i Seattle.

BARNBARN I Seattle bor min lillhusse David med sin familj. David är husses son, så därför är Evan och Emily hans barnbarn. Förra sommaren var de hos mig, men varför fick inte jag följa med till dem?

Dagens ord på vägen


Jag vill bli lika rik som den amerikanske oljemiljardären som köpte ett barn åt sin hund, så hunden skulle ha någon att leka med. Fast jag skulle köpa godis, tuggben och köttbullar istället.

Sverker
(2000– )


17 augusti 2011

Min Mimmi hälsade på

MIN MIMMI Det här är jag och min Mimmi. Den busiga hunden i bakgrunden heter Polly. Hon har hälsat på mig innan. Polly är aldrig still. Mimmi och jag tycker om att sitta och gosa.

En gång för länge sedan var jag bara ett år. Det var den sommaren jag var på min allra första husbilsresa. Förutom min ordinarie flock hade jag en extra lillmatte. Det var Mimmi. Hon var Agnes jättekompis. Senare har vi varit ute och åkt kanalbåt i Frankrike tillsammans också.

Nu är det allt mer sällan jag ser Mimmi. Hon bor i en annan stad och det gör Agnes också. Desto roligare var det när Mimmi, Mimmis mamma och yrvädret Polly kom igår. Det var faktiskt jättekul. Men tröttsamt. Polly vill leka med mig hela tiden. Begriper hon inte att jag är en distingerad gentleman (=gammal och lite trött)?
Men kul hade vi. Hoppas de kommer och hälsar på snart igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. lekledare


PS Vad som hände idag på morgonen, ska jag berätta i morgon. DS

TRÖTT Att hon bara orkar. Ser du den vita raketen bland buskarna? Det är Polly. Jag tar igen mig lite i skuggan.

MERA Polly gjorde allt för att jag skulle leka med henne. Ibland så föll jag faktiskt till föga, men jag har ju min värdighet att tänka på. Hur skulle det se ut om jag rusade runt med småflickor?

PUSS En liten puss fick Polly av mig i alla fall. Hon är ju faktiskt ganska söt. Dessutom är jag en gentleman som gärna vill lyckliggöra mina medhundar och medmänniskor.

TAFATT Polly försökte leka tafatt med mig, men den grejen gick jag inte på. Varför skulle jag leka tafatt med en som är mycket snabbare än jag?

Dagens ord på vågen
Det är ingen tillfällighet att inget känt språk har myntat uttrycket "lika vacker som en flygplats".


Douglas Adams
(1952–2001)
Sverker
(2000– )


16 augusti 2011

Vad är det som händer?

KONSTIGT Så här ska det inte vara. Agnes har ju åkt, men helt pötsligt kommer det fram nya resväskor, som husse fyller med grejer. Godis bland annat. Mycket konstigt. Det är bäst att hålla sig i närheten, så ingen smiter iväg.

Det händer något konstigt här. Fastän Agnes har åkt, har det inte försvunnit resväskor. Tvärtom. Det har tillkommit nya. Dessutom är husse flitig. Det är inte vanligt. Han ränner hit och han ränner dit.
Och varför smet snokarna vid stranden iväg? Känner de på sig att något ska hända?
Min teori är att husse och jag ska åka ut och resa. Då brukar han packa. Men å andra sidan tog min resursfamilj min mathink igår.
Allt är konstigt. Mycket konstigt.


Hej så länge
Sverker

Leg. oroare


FÖLJA Det är säkrast att följa varje fotsteg husse tar. Mer än vanligt. Det här bådar nämligen inte gott. Han springer än hit och än dit. Men jag följer troget som en hund.

ORMSLANG När husse skulle gå och kontrollera slangarna till pumpen, fanns det redan två andra slangar (vid de röda pilarna) som tittade på slangarna. De slangarna heter snokar sade husse. Klicka på bilden om du vill se bättre.

SMET Så fort jag kom så smet de rörliga slangarna iväg och gömde sig i piren. Är de rädda för mig? Är de rädda för husse? Eller vet de att det är något otyg på gång? Och varför tittar husse på pumpslangen, fastän pumpen fungerar? Frågorna hopar sig.

Dagens ord på vägen
Det är bara den medelmåttiga som alltid presterar sitt bästa.Sverker
(2000– )


15 augusti 2011

Ett nästan urartat kräftkalas


SMASKIGT Om du kom ihåg hur min resursmatte trollade skorpioner till kräftor förstod säkert att de ska ätas upp också. I fredags var det dags. En riktig kräftfest skulle det vara. Trodde jag. Det såg ju faktiskt riktigt bra ut, men hur det smakade vet inte jag.

Med hjälp av en trollbrygd förvandlade min resursmatte svarta, nypande skorpioner till underbart doftande kräftor. I fredags var det dags att sätta tänderna i de läckra skaldjuren för alla utom stackars Egon och Sverker.
Eftersom jag hade varit med vid tillagningen, så trodde jag ju att jag skulle ha minst hälften. Men så blev det inte.
Först började de församlade att sitta ute i trädgården, där de åt småkakor och saft. Jag fick inget. Egon fick inget. Detta fastän vi med framgång vaktade gården genom att skälla på alla som passerade på trottoaren. När vårt sällskap växte med 736 myggor, drog sig alla inomhus – utom myggorna som fick stanna ute.
Väl inne började kräftfrosseriet med vissa undantag. Jag fick inget. Egon fick inget.
Att den här kräftskivan verkade bli totalt kass. Men så!
När alla hade ätit färdigt, utom Egon och jag, gick resursmatte ut i köket och gjorde i ordning två tallrikar. På dem fanns det potatisgratäng, prinskorv och köttbullar. Kan du gissa vem som fick dessa delikatesstallrikar? Jo det var Egon och Sverker!! Husse fick inget.
En alltigenom lyckad afton.


Hej så länge
Sverker

Leg. gormé


SMÅKAKOR Alla, så gott som, började aftonen med att förtära små goda kakor i trädgården. Jag hade gärna tagit ett par stycken, men det blev inget till stackars Sverker. Husse åt många.

SAFT Resursmatte och resurshusse gjorde saft som alla, med vissa undantag, drack till kakorna. Det var sådan där saft som killar i näsan som inte jag tycker om. Den kunde de ha för sig själva. Husse verkade tycka väldigt mycket om den.

JÄTTE När det så var dags att äta kräftor, så snodde förstås husse en riktigt stor baddare. Att man alltid ska få skämmas för honom. Agnes var betydligt mera modest, vilket kan bero på att hon inte riktigt gillar kräftor. Hon åt en, annars inmundigade hon potatisgratäng, köttbullar och prinskorv.GLUPSK Här kan du se vad som blev över när husse vräkt i sig så många kräftor han hann. Han valde ju inte precis de minsta heller. Det enda jag fick var att skämmas. Igen.

JÄTTEGOTT Min resursmatte vet vad hundar behöver. Egon och jag fick var sin tallrik med samma mat som Agnes. Det var vår mat Agnes hade fått smaka! Det verkar som Egon fick mycket mer än jag, fastän det inte såg så ut först. När jag hade ätit klart, hade Egon knappt börjat.

BONUS Bara för att jag är så söt, stilig och kan dansa, så fick jag en extra korv av min resursmatte. Hon är en riktig hundmänniska. Hon förstår mig och mina behov alldeles perfekt. Hurra för resursmatte.

Dagens ord på vägen
Själva längtan är beviset på att det vi längtar efter finns.


Karen Blixen
(1885–1962)
Sverker
(2000– )


14 augusti 2011

Sommarens sorgligaste hej

Idag är det sommarens sorgligaste dag. Jag har varit på Arlanda och vinkat av min Agnes. Hur kul tror du det är? Nu får jag inte se henne på flera, flera månader.
Jag kan inte förstå att hon föredrar Toulouse och en ful katt, för Tranås och mig. Dessutom är det mycket lättare att förstå svenska. I Frankrike pratar de nämligen franska.
Dessutom föredrar Agnes kusin Julia Toulouse före Uppsala. Jag tycker flickor nuförtiden är väldigt lustiga.
När husse och jag kom hem till Tranås vid niotiden var det regn, grått och trist.
Det är inget roligt.


Hej så länge
Sverker

Leg. avskedstagare


04.38 Det är nästan mitt i natten. Vi står utanför Julias hus i Uppsala och packar in Julias och Agnes väskor i bilen. Var är Sverker, undrar du säkert? Jag hade faktiskt lite morgonbestyr att göra innan avresan vid ett träd utanför bild.

05.18 Så fort vi kom fram till Arlanda hade Agnes bråttom iväg. Julia kom på efterkälken och husse och jag blev ohjälpligt efter. Om inte husse hade haft mig kopplad, så hade jag gått jämte Agnes.

05.22 Agnes står vid en trilskande maskin. Den har man för att det ska gå fortare. Varför ska det gå fortare? Jag vill ju ha kvar min Agnes så länge som möjligt.

05.23 Anledningen till att man grejar över Internet och automater är att man enkelt bara ska kunna lämna bagaget i ”Bagage drop”. På så sätt slipper man stå i kö. Här är just kön till denna köfria service. Fiffigt va?

05.39 Nu droppar Agnes och Julia sina väskor efter att ha stått i kjejsarens ny kö i 16 minuter. Jag tycker det var bra, för då fick jag vara med Agnes lite längre tid.

05.41 En sista bild av Agnes, Julia och mig innan de skulle flyga iväg. Det är inte konstigt att jag ser lite ledsen ut. Det var mycket roligare när Agnes kom. När hon åkte var det tråkigt. Det tycker husse också.

05.42 Vid bilen. En sista bild på den dumma flygplatsterminalen som tog min Agnes från mig. Nu är sommaren slut.

Dagens ord på vägen


Den som inte lever med saknad, måste leva ett konstigt liv.


Sverker
(2000– )