5 november 2011

Världens godaste bakelse

Delikatesser från Småland


Efter allmän begäran, så ska du få receptet på min Småländska Delikatessbakelse som jag och Egon bjöds på igår på min namnsdag. Lokalproducerat är ju så himla populärt nu. Det är, som du förstår, ett gammalt familjerecept som har gått i släkten i generationer. (Eller kanske var det första gången det gjordes i går?)
Hoppas att din bakelse blir lika god som min var. Lycka till!


GREJER Det här är de grejerna som behövs. Ta fram allt innan du börjar med dina bakelser. Pricka av på receptlappen undan för undan, så att du vet att du har allt med. Varje detalj är viktig för helheten.

Hej så länge
Sverker

Leg. delikatessbagare
1 OSTKAKA Du ska ta en rejäl bit ljummen småländsk ostkaka. Större än de på bilden. Ska du göra två bakelser (om du vill bjuda mig), så ska du ta två ostkakebitar som på bilden – är det bara till dig själv, så räcker det med en tallrik och en bit.2 LEVERPASTEJ Ovanpå ostkakebiten placerar du en rejäl bit leverpastej från Pastejköket i Tranås. Husses lilla tunna leverpastejsbit passar bättre en handväskehund från Östermalm. OBS Det kan aldrig bli för tjock skiva med leverpastej!3 GRÄDDE Det är nu du verkligen ska lägga det småländska åt sidan. Mycket grädde, men från småländska kossor, ska det vara. Det är för mycket smålänning i husse, som du kan se. Det är väldigt snålt tilltaget med grädden.4 JORDGUBBSSYLT För att balansera smaken på leverpastejen, isterbandet och ostkakan, behövs det en klick, inte en liten klick, småländsk jordgubbssylt.5 ISTERBAND Som pricken över i:et pillar du dit isterband på toppen. Helst ska det ju förstås vara testvinnaren Hugos isterband från Örserum. Det blir både snyggare och bättre på alla sätt, om du tar en längre korvbit.

HYPNOS Någon gång måste jag lyckas. Jag tränar på att hypnotisera god mat att komma till mig. Dessvärre var jag även denna gång tvungen att vänta på ett ”Varsågod” från husse, innan jag kunde ta och flytta bakelsen från tallriken till min magsäck. Bakelsen smakade utmärkt!

Dagens ord på vägen


De säger att aptiten växer medan man äter. För min del växer den snabbare när jag inte äter.
Särskilt när jag inte äter korv och bakelser.


Sverker
(2000– )

4 november 2011

Lång dags väntan efter Egon och present

HURRA Här kommer Egon. Han har även tagit med sig sin matte och husse, alltså min resursmatte och resurshusse. När han kommer på min namnsdag, så brukar han ha med sig en present ti8ll mig. Därför hade jag väntat länge på att Egons bil skulle svänga in till mig.

När man har namnsdag, som jag har idag, så brukar man få presenter och tårta. Jag har fått presenter, men ingen tårta. Jag fick en bakelse istället. Den var lika god. Mest spännande var det vad Egon skulle hitta på.

I år hade jag tur. Husses lekkamrater Per och Janina var här och hälsade på, så jag fick extra många presenter. Jag uppvaktades redan igår av dem. Föredömligt!
Av husse fick jag en korv. Den gick inte att äta, men den piper.
Så kom då äntligen Egon. Av honom fick jag en smällkaramell utan smäll, men med en synnerligen god korv inuti.
Sedan var det dags för den goda namnsdagsbakelsen. Den var alldeles superb. Husse ska en stor eloge (=ett hurra) för den smakliga kombinationen av läckerheter. Det var en Småländsk delikatessbakelse, som bestod av ostkaka, leverpastej, grädde, hallonsylt och en bit isterband. Mycket god. Recept kommer i morgon, så du kan göra en egen till dig och dina gäster.
Precis nyss så ringde farfar och gratulerade. En riktigt lyckad namnsdag!

Hej så länge
Sverker

Leg. firare


PRESENTHUND Se där, där har vi Egon som väntar på att få överlämna sin present till mig. Visst har han slaget in presenten fint? Oj, vad spännande det var. Vad kunde det vara?

FÖRSIKTIGT Jag öppnade presenten jag fick av Egon mycket försiktigt. Noga, noga öppnade jag paketet. Det tog säker 8 sekunder. Men om jag ska vara ärlig, så hann jag äta upp presenten på den tiden också. Det var en jättegod korv som inte pep.

KONDITOR Ibland kan faktiskt husse vara en riktigt duktig konditor. Du kan inte ana vad gott det luktade under tiden han kreerade (=slängde ihop) de goda bakelserna.

FIKADAGS Äntligen dags att få sätta tänderna i det goda bakverket. Det var resurshusse som serverade mig och Egon var sin bakelse. Antagligen var Egons bakelse mycket större, för den tog mycket längre tid att äta upp. Jag klarade min på strax under fem sekunder. Egons tid var väl ungefär 2 minuter och 27 sekunder. Av rättviseskäl tycker nog jag att vi skulle ha fått tidsmässigt lika stora bakelser.

Dagens viktiga ord på vägen
En del dagar är viktigare än andra. En del dagar är till och med mycket viktiga!


Sverker
(2000– )

P.S. Det är min namnsdag idag!!!!! D.S.
(Det är brukligt att man ger namnsdagspresenter till namnsdagsbarn.)

3 november 2011

Roligt, jättebra och tråkigt

NYTTIGT Motion är alltid nyttigt för alla. Särskilt för husse skulle det vara nyttigt med flera och längre promenader. Jag tog med mig mina gäster Per och Janina ut på en ganska klämmig promenad idag. Husse var faktiskt med också. Det är alltid roligt att promenera.

Idag har det varit en lite skiftande dag. Det har både varit upp och ned. Dagen har bestått av roligt, jättebra och tråkigt.

Som vanligt började min dag med att hämta tidningen för att sedan gå in och äta frukost. Långt senare åt husse och mina gäster sin frukost. Det blev lite smakbitar och fördisk över till mig också.
Så var det då dags för en promenad, då jag passade på att visa mina gäster den kommunala badplatsen – utan badande – och segelbåtshamnen – utan båtar.
Vet du vad som hände när vi kom hem? Jo, mina gäster gav mig namnsdagspresenter i förskott. Ett jättegott grisöra från Janina och goda naturtuggbitar från Per. De sistnämnda har jag ätit upp. Grisörat har jag gömt på en hemlig plats (bakom kudden i röda fåtöljen).
Efter den påpassliga presentutdelningen, hade det förflutit så lång tid så det var dags för sällskapet att intaga sin goda lunch. Faktiskt riktigt rikligt med fördisk till Sverker.
Nu kommer jag till det tråkiga. Efter maten började mina gäster samla ihop sina saker, bära ut allt till sin bil och sen åka iväg. Utan Sverker!
Fast jag har ju kvar husse. Han kan ju vara ett substitut (=sämre ersättning) för mina stockholmsvänner.

Hej så länge
Sverker

Leg. avvinkare


PERPRESENT Per hade varit väldigt förståndig. Han gav mig en namnsdagspresent i förskott. Han är ju inte här i morgon på min riktiga namnsdag. Mycket väl planerat!

JANINAPRESENT Janina hade varit väldigt förståndig. Hon gav mig en namnsdagspresent i förskott. Hon är ju inte här i morgon på min riktiga namnsdag. Mycket väl planerat!

KANSKE Vad man aldrig kan veta är om man får följa med eller inte. Det är alltid nervöst när det packas i bilar. Har jag tur, så får jag följa med. Det är roligt att åka bil!

ARTIG Eftersom jag är bland det artigaste som finns, så tar jag ju alltid i hand ordentligt. Nu var det dags att säga ”Hej då” till Per. Tråkigt.

SORGLIGT Där försvinner husses gamla lekkamrater och mina nya vänner Janina och Per. Det är inte roligt. Men jag får väl ta och övertyga husse om att vi tar en tur till Stockholm någon gång.

Dagens ord på vägen

Den som ger utan att vara ombedd, ger dubbelt.


Sverker
(2000– )


PS. I morgon är det min namnsdag. DS

2 november 2011

Turistrundan igen

FOTOMODELL Innan vi begav oss ut på dagens turistrunda kände jag mig tvungen att ta en liten promenad i skogen för att uträtta vissa nödiga behov. Naturligtvis ville Janina ta en bild av mig under promenaden. Jag förstår henne så väl.

Ja, så var det dags igen. Har jag utsocknes besök, så är turistrundan obligatorisk. Just nu har jag besök från Stockholm, så vi packade bilen och åkte iväg idag. Det kan vara roligt för stockholmare att få lite kultur och bildning, eftersom de saknar det per definition.

Piggt och raskt satte vi kursen mot Alvastra. Det är ett trasigt kloster. Trasiga hus är extra märkvärdiga. Jag guidade de bägge storstadsborna, som häpnade över mina kunskaper och de underverk de fick se.
Ja, sen var det dags att vända bilkylaren mot Röksten, som inom parantes sagt har slutat att röka. Jag läste upp runorna för de intresserade åhörarna. De fick lite att grunna över, alldenstund det inte är helt lätt att förstå den ålderdomliga svenskan.
Sen kom en tråkig del av resan. Husse, Per och Janina gick till Centralkrogen i Väderstad. Vem fick sitta i bilen och vakta husses kamera? Jo Sverker.
Skänninge var inte heller någon höjdare, eftersom jag ånyo lämnades ensam i bilen.
Men jag upptäckte att husse hade köpt godsaker åt mig, så de kan väl vara lite förlåtna.

Hej så länge
Sverker

Leg. Östgötaguide


TRASIGT Om du har funderat över hur ett trasigt kloster ser ut, så kan du ta en titt på bilden. Om du inte har funderat över det, så kan du ju titta ändå och bilda dig lite.

FÖRELÄSNING Jag berättar för Per om klosterlivet på Alvastra. Inte hur det är nu, utan hur det var för länge sedan. Då fanns det minsann också västgötaspetsar.

RUNOR I Stockholm har invånarna begränsade kunskaper om runor, så jag passade på att förevisa den största och finaste runstenen som finns; Rökstenen. Nu hoppas jag att de kan sprida sina nyvunna kunskaper till några andra obildade huvudstadsbor.

Dagens ord på vägen

Det är svårt att finna lycka inom sig, men omöjligt att finna den någon annan stans.


Sverker
(2000– )

1 november 2011

Bara Sverker består

STATION Det gäller att få Joan till rätt station. Hon har lite svårt för sig när det gäller att åka tåg, så jag var tvungen att följa med och visa henne. Detta är Mjölby station som du kan se.

Hemma hos mig är det tråkigt när mina vänner åker. Men Sverker är kvar. Har jag tur så kommer det nya vänner och hälsar på mig. Det är precis vad som hände idag. Joan åkte tillbaka till USA. Hon tog vägen Boxholm–Mjölby–Stockholm–Arlanda–New York. Samtidigt startade Janina och Per sin resa från Stockholm till mig.

Husse och jag var och vinkade av Joan idag. Sorgligt. Men bättre tider var i antågande. Faktiskt hann jag knappast sova min middagslur innan det kom nya gäster. Då blev jag glad igen. Det var husses lekkamrater från barndomen Janina och Per som kom. Jag tog genast med dem på en promenad för att visa skogen. Samtidigt passade jag på att uträtta de behov jag hade för stunden.
Nu ska vi ha riktigt roligt ett par dagar.

Hej så länge
Sverker

Leg. vän


VAGN Ska man åka tåg, så ska man sitta i rätt vagn. Rätt vagn är den som har nummer två. Jag måste hjälpa Joan så hon hamnar i rätt vagn. Hon kom rätt, tack vare mig. Nu är hon i Uppsala, vilket hon skulle vara.

SIGHTSEEING Kommer man till mig, så ska man ut på promenad. Jag vill ju gärna visa min skog. Per och Janina var väldigt tacksamma över att få se min nya stig, men där var det så mörkt så det inte gick att fotografera, sade husse. Han är inte så vass på sånt.

Dagens ord på vägen
Att tänka är att samtala kloka ord med sig själv.


Sverker
(2000– )

31 oktober 2011

Stafika och shopping

SYSTER Hon som kommer här för att hälsa på mig är husses syster. Därför heter hon Cecilia. Det är nämligen ett vanligt namn för systrar till husse. Han har bara en syster. Jag har flera. I dörren står Joan.

Att här strömmar det in folk ska jag säga. Först kom ju husses kusin Joan från USA, och sedan kom husses syster från Dalsland. Bägge kom naturligtvis för att de ville träffa mig. Det kan man ju förstå.

Idag har vi varit inne i den stora staden och hälsat på farfar. Enligt husse är han inte bara husses pappa, utan även husses systers pappa. Så kan det nämligen vara ibland. När vi var där, så fikade alla utom jag. Men jag fick en chokladbit. Men en väldigt liten.
Joan ville se stan och vem kunde väl bli en bättre vägvisare än Sverker. Det är jag det.
Som alla flickor önskade Joan bekanta sig med affärsutbudet i stan. Flickor har speciella kreditkort, som börjar glöda när de närmar sig en tjejaffär.
Efter lite lyckad shopping åkte vi hem igen. Nu väntar jag bara på min middag.
Hej så länge
Sverker

Leg. cityguide


FIKA Naturligtvis skulle husse ta en bild av alla när vi fikade. Eftersom jag inte fick någon kaka ville jag inte vara med. Tjejerna ville gärna synas på bilden, men farfar är mer intresserad av mig, som du kan se. Jag håller mig gärna nära honom, eftersom han brukar ”tappa” saker till mig.

TYPISKT Det är den här typen affärer som Joan vill se. Lite kläder, lite prydnader och lite tomtar. Det var därför jag tog henne hit. Naturligtvis var hon väldigt tacksam över att ha en så kvalificerad guide som Sverker (jag).

OSYMPATISKT Detta var en synnerligen osympatisk affär. Husse påstod att skylten med hunden med ett streck över, betydde att hundar inte var välkomna. Jag är inte så helt säker på att det gällde mig. Jag tycker inte att hunden på bilden påminner det minsta om en västgötaspets.

CENTRUM Detta är centrum av Tranås. Här kan du se diverse sevärdheter. Du ser mig och Joan. Bakom oss är det en staty på en pinne och ett träd. Det trädet ska jag återkomma till, eftersom de som sitter i huset långt bakom oss, stadshuset, tycker att trädet ska bli till ved. Men vi får väl se…

Dagens ord på vägen


Du får bara en resa genom livet, så glöm inte att stanna och lukta på alla stolpar och trän.


Sverker
(2000– )

30 oktober 2011

Dagen då tiden blir vinter

TRIST Idag tog sommartiden slut och den trista tiden började. Då är blommorna mer vissna än de vanligtvis är. Det var färggrannare i somras.

Om du tittar ut och ser att det är mörkt och blommorna har vissnat och löven fallit av, då vet du att du ska ställa om alla dina klockor. Om alla gör det, så kommer det snart snö. Klockorna ställs nämligen om till vintertid. Husse tycker det är bra eftersom han kan sova en timme längre. Jag tycker det är dåligt, eftersom det tar en timme längre till frukost och middag.

Tar du en vintertidspromenad så upptäcker du snart hur grått och kallt allt är. Det är ganska trist. Men hade vi inte vintertid, så skulle vi inte ha någon sommartid. Det skulle vara mellangrått, mellanljust och mellankallt hela dagarna. Det skulle vara ännu värre. Dessutom skulle det inte komma någon tomte med presenter till mig.
Nu kanske du förstår hur viktiga klockor är.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidsomställare


FEL Du tror förstås att blomman är vissen bara för att husse har glömt att vattna den. Så är inte fallet. Det beror istället på att man skulle flytta klockorna för att vintertiden ska börja.

OAUTOMATISKT När det blir vintertid är det så mörkt att de automatiska lamporna inte slocknar. De kanske lyser för att kompensera att solen gömmer sig bakom täta moln?

SNÖBÄR Om du inte odlar snöbär, så kan det inte komma någon snö. Det vore väl synd? Jag tycker det är roligt att busa runt i snödrivor. Snöbären är liksom frön till snö.

AVLÖVAT Så här ser det ut när jag tar min morgonpromenad. En del träd har tappat alla sina löv, en del bara några. Men det är inte många gröna träd kvar. På våren, när det blir sommartid, ser jag till att alla träd blir gröna igen, men först ska det komma snö och frost.

Dagens ord på vägenDet bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det.


Sverker
(2000– )