7 juli 2012

Omväxlande att inte alltid vila vid samma fötter

OMVÄXLING Normalt sett ligger jag alltid vid husses fötter när han gör saker och ting. Utom när han sover förstås, eftersom han envisas med att ligga i min säng, då han ligger jämte mig. Men vems fötter ligger jag jämte nu?

Här hemma hos mig är vardagen oftast grå. Jag väcker husse, så han kan hämta tidningen när den är som färskast (=05.27 på morgonen). Vi äter frukost för att sedan ta en promenad. Sedan händer det inte så mycket förrän det är dags att promenera igen och äta middag, för att så småningom gå och lägga oss.
Men det händer lite ljuspunkter då och då.


Ta till exempel förra helgen. Då kom min Per för att hälsa på mig.
I onsdags hände det till igen, för då kom min resursmatte och min resurshusse cyklandes till oss. Deras längtan efter mig blev förstås alldeles för stor, så de kunde inte hålla sig.
Det var dagen innan husse hade köpt sina shorts, så det var fortfarande hyfsat väder. Vi kunde sitta ute och avnjuta lite kaffe och ett litet glas hemmagjord likör. Det vill säga jag avnjöt inget alls, mer än omväxling i sällskapet.
Nu längtar jag efter att min Agnes ska komma hem. Då blir det omväxling varje dag, för hon hittar på så mycket. Husse ska åka och hämta hem henne från Toulouse om knappt tre veckor.
Bara Agnes kommer, så kan hon ta med sig den fula katten. Den ska jag nog sätta på plats. Jaga katt är ju också omväxling.

Hej så länge
Sverker

Leg. småuttråkad


AVLÖJADE Nu ser du vem det var som kom. Det var ju min resurshusse och min resursmatte. Det var under tiden som de satt och drack kaffe och titatde på båttrafiken, som jag passade på att vila mig.

HEJSAN Idag har jag satt alla bilder i omvänd ordning. Lite kreativt, eller hur? Så här såg det ut när jag välkomnade min cyklande resursfamilj till mina domäner.

Dagens ord på vägen
Dagens bankfolk bör inte ha anlag för svindel tror husse.


Sverker
(2000–)

6 juli 2012

Det dåliga sommarvädret är husse fel

OLYCKA Här har just katastrofen skett. Det är inte konstigt att det ser ut att råda en dyster stämning i butiken. Lasse som står jämte mig spelar minsann trummor i Tranås musikkår.

Solen sken. Det var 25 grader varmt i skuggan, enligt en ärlig termometer. Det var då husse kom med sin lysande idé.
– Vi åker in till staden, Sverker, så ska jag se om jag hittar några passande shorts till mig.
”NEEEEJ”, tänkte jag. Varför ska du förstöra för alla som har semester.


Hela projektet var från början en utopi. Passande shorts finns, men inte passande shorts till husse. Han ser ännu löjligare ut i shorts, oavsett modell, än han gör annars. Alltså fel redan med förutsättningarna för projektet.
Dessutom vet vi visa av skadan hur det har gått innan. Till exempel när trädgårdsmöblerna täcktes in tidigt, vinterdäcken åkte på och snöslungan lagades, det var då det inte blev någon vinter.
Mycket riktigt. Husse hann knappt betala för sig, innan solen gick i moln och termometern störtdök samtidigt som det började blåsa riktigt duktigt. Dessutom har våra meteorologer kunnat berätta att vi kan förvänta oss riktigt präktigt med regn.
Allt detta är husses fel. Det är inte nog att jag får gå och skämmas jämte honom för han ser så löjlig ut, han har förstört för alla er andra också.
Som vanligt använder husse sina slantar utan förstånd. Tänk vilket fint väder det hade varit och vad mycket hundgodis han hade kunnat köpa till mig, om han bara hade låtit bli att inhandla ett par shorts.

Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare


SKÄMMIGT Det är inte utan att det är lite skämmigt att gå jämte husse när han har shortsen på sig. För det första ser han ovanligt löjlig ut, dessutom har man inte kortbyxor när det är så kallt och blåsigt. Jag har däremot min åretruntpäls på mig. Den är snygg och perfekt för alla väderlekar.

KALLT Beskåda denna bild och du kan notera två saker. Dels att termometern tydligt signalerar att det inte är shortsväder. Du kan också se att köksfönstret är i stort behov av att rengöras. Dessvärre lär väl både vädret och smutsen bestå.

SOMMAR Grått, kallt och blåsigt. Det är det vädret vi har och det är det väder du kan skylla på husse. Hade han avhållit sig från att slösa bort pengar på shorts, hade du kunnat se en solig sjö med massa semesterfirare i sina båtar.

Dagens ord på vägen
Om man sträcker sig längre än täcket räcker blir tassen bar.


Sverker
(2000–)

5 juli 2012

Ensam svensk forskare fann Higgspartikeln redan i julas

ÅTERUPPTÄCKTEN Här, på golvet i trappgarderoben, skedde återupptäckten av den Higgspartikel som jag grävde ner i det kaos rom rådde i förvaringsutrymmet. Jag ville inte offentliggöra min betydelsefulla upptäckt direkt. Först måste jag bli riktigt, riktigt säger på min sak. Nu var tiden mogen.

Det är inte alltid att golvforskningens syfte är uppenbar för allmänheten (=husse och dig). Men rätt var det är, så står den idoge (=envise) forskaren där med ett resultat som får världen att häpna och nobelprisen att trilla in.
Jag förväntar mig att min upptäckt av Higgspartikeln ska ge mig ett Nobelpris i december. Medaljen kan jag kanske strunta i, men pengarna kommer att ha affektionsvärde för mig.


Så här började jag min forskning. I julas ägnade jag mig flitigt åt golvforskning under julgranen. Med stor skicklighet med min nos och med tillförande av mycket energi med tassar och mun gick jag till verket och öppnade intressanta paket. Helt i forskningssyfte förstås. Det resulterade i en jättestor upptäckt. Så stor så jag fann för bäst att behålla min upptäckt för mig själv ett tag.
Så igår, när husse hade tagit ut allt som bildade ett veritabelt kaos i trappgarderoben, fann jag för gott att ånyo, med hjälp av golvforskning, ta fram min stora upptäckt. Naturligtvis blev alla (=husse) väldigt snopna, när jag kunde presentera min stora upptäckt: Higgspartikeln. Jag hade upptäckt den ett drygt halvår före forskarkollegorna i Cern hittade sin betydligt mindre Higgspartikel.
Hur kunde jag då veta att det var Higgspartikeln jag forskat fram redan i julas? Ja, är man begåvad, som jag är, så är det ju lätt att se vad det står på jättepartikeln. Higgs står det.
Partikeln, en mycket stor sådan för att vara en partikel, är förvillande lik ett rejält stort tuggben.
Men som den enastående forskare jag är, så kan jag skilja ett tuggben från en partikel.

Hej så länge
Sverker

Leg. golvforskare


ORDNAT De många partiklarna som bildade ett kaos i trappgarderoben ses här utplockade i min trädgård. Ur det kaos som rådde, lyckades jag med hjälp av avancerad golvforskning isolera den stora Higgspartiken.

BEVISET Här kan du själv se att det var en Higgspartikel jag har golvforskat fram. Annars skulle det väl inte stå ”Higgs” på den. Eller hur?

UPPVISNING En kort stund kunde jag nu redovisa resultatet av min forskning i dagens ljus. Det var inte utan att jag kände mig stolt.

GÖMMAS Efter bara en kort stund ute i dagsljuset, var det åter dags att gömma mitt tuggben, förlåt min Higgspartikel. Det är säkert många avundsjuka individer som vill lägga vantarna på min upptäckt.

Dagens ord på vägenFelet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och att vi kloka ibland är så fulla av tvivel.


Sverker
(2000–)

4 juli 2012

Det är inte utan att jag längtar till vintern idag

SNÖNOS Visst ser det väl skönt ut? Snö i hela ansiktet. Då slipper man att bli varm och man orkar springa mycket mer. Du skulle se mig på isen.

Idag har det varit en sådan där otäck dag. Husse har tagit ut allt som fanns i trappgarderoben, för att sedan ta in det mesta igen. Men hans onödiga arbete är inte det värsta. Det värsta är att jag har tillbringat dagen ute i solen och att det är 25 grader varmt.
Längtar du också tillbaka till vintern?


Nu kan se på alla bilder hur skönt det var i vintras. Tänk att få rulla sig i snön och springa på isen utan att bli varm. Blir jag törstig behöver jag bara ta några tuggor snö. Det är inte konstigt att jag längtar.
Husse är konstig, för han tycker att det är sååååååå skönt ute. Vadå skönt? Är det skönt med en alldeles för varm sol, stickande myggor och elaka fastbitande fästingar?
Verkligen inte! Jag är säker på att du håller med mig.
Ner med sommaren! Hurra för vintern!

Hej så länge
Sverker

Leg. polarhund


SIDTVÄTT Om jag lägger mig ner på sidan och går med bakbenen, så kan jag tvätta hela sidan. Först den ena och sedan den andra. På så sätt slipper jag duscha. Gör jag samma sak på sommaren i en nygödslad åker, så åker jag in i duschen direkt.

RYGGTVÄTT När jag ligger på ryggen, kan det vara svårare att sparka, men jag lyckas med det mesta. Jag fattar inte att inte husse tvättar sig på samma sätt om vintrarna. Han envisas med att duscha. Usch för dusch.

FARLED På vintrarna är det jättelätt att hitta hem till mig. Det är bara att följa rännan från vägen och till dörren. Och ser du några ogräs som ska rensas eller gräsmattor som ska klippas? Dessutom är det alldeles myggfritt.

LÄSKIGT Ser inte den här bilden riktigt otrivsam ut? I poolen ligger min Agnes och Julia och Isabell. Då måste jag stå och vakta hela tiden så det inte händer något. Vad du inte ser är att det är i Toscana. Där var det 40 grader varmt. Tror du det är skönt för en västgötaspets?

Dagens ord på vägen
Från varje erfarenhet du gör, ska du bara ta vara på det du har nytta av.


Sverker
(2000–)

3 juli 2012

Dagens outfit är årets nakenchock

FANTASTISKT Bättre än så här kan det inte bli. Dagens outfit är helt i ekologiskt naturmaterial. Varm på vintern svalkande på sommaren. Skåda fullkomligheten från nosen till den stiliga svansen. Med svansen viftar jag när jag är glad och det är jag för det mesta!

Jag har observerat att de här proffsbloggarna när de inte har något att skriva om lägger ut ett par bilder där de visar vad de har för kläder på sig. Genast kommer det massa kommentarer typ ”Oh vad fint!”, ”Var har du köpt skorna”, ”Gu vad du ser snygg ut!!!” och så håller det på.

Eftersom jag är ärligheten själv, så tänker jag inte gömma mig under pråliga och skylande kläder. Nej, jag presenterar mig naken precis som jag är! Det är så man gärna gör, när man som jag har en fulländad kropp.
Nu ska du inte tro att jag enbart tänker på det yttre. Nej långt därifrån. Även min intellektuella kapacitet (=hur väldigt smart jag är) balanserar på fullkomlighetens, för de flesta ouppnåeliga, topp.
Du kanske tror att jag gör det här för att skryta. Inte alls! Det är bara på grund av min godhet, så att du ska kunna njuta av min fullkomlighet!

Hej så länge
Sverker

Leg. fullkomlig


ÖRA Jag har två öron. Ett på varje sida av huvudet. De hör mycket bättre än husses öron. Ser du min tatuering inne i örat? Öronen är också kopplade till automatiska funktioner:
1. Dörrklockan ringer. Sätter igång skällapparaten jag har.
2. Kylskåpet öppnas. Startar fötterna så de transporterar mig till just kylskåpet.
3. Mat tappas. Öppnar munnen så jag kan ta den tappade maten.
4. Någon säger "ut", "åka" eller "följa med". Startar skällapparaten och fötterna tar mig hoppandes till dörren.
Detta var bara några av de finesser som mina öron har.


NOS Min nos är inte bara snyggare än husses nos. Den är mycket, mycket bättre också. Den kan känna många olika lukter. Lukterna sorteras i följande prioritetsordning:
1. Löptik. Fungerar i flera kilometers radie. Här får man vara lite försiktig. Det gäller att smyga iväg när inte husse ser, för jag får inte gå på långpromenad själv. (Men det händer då och då.)
2. Mat. Känner nosen på 47 meters håll ungefär. Lukten startar fötterna. Ibland får man klättra upp på bord, för att kunna ta maten. Det får jag bara göra när ingen ser. Annars sitter jag ner och ser svältande ut.
3. Kiss. Om någon annan hane har gått förbi, så känner nosen det så att jag kan kissa över hans kiss. Sist vinner. Samma om det är en tik, bara så att alla andra vet vems hon är.
4. Spår. I skogen kan man spåra andra djur eller människor om man vill. Men mest spårar jag andra hundar, bara för att det är kul.
Sen kan förstås nosen mycket mer som jag kanske berättar någon annan gång.

TASSAR Tassarna har man mest till att gå på. De fungerar utmärkt både på sommaren och på vintern. Här behövs det minsann inga skor. Bra grepp på alla underlag, utom blankis. Men eftersom jag är fyrtassdriven är jag bra mycket bättre än husse där också. Om jag krafsar på husse med tassarna, så vet han att det är dags att vakna.

Dagens ord på vägen
Det enda sättet att få en vän är att vara en.


Sverker
(2000–)

2 juli 2012

Här högg Adolf Hitler i sten

SÅR Även om man bryter lite sten idag, så verkar det inte pågå alltför mycket verksamhet. Spåren av tidigare brytning har lämnat djupa sår i naturen. Det är Hitlers fel.

Kriget gick lysande för diktatorn. Som den storhetsvansinnige mannen Hitler var, lät han beställa sitt segermonument långt innan den förväntande segern var i hamn, nämligen redan 1941. Många stenbrott i Sverige aktiverades och blocken höggs ut ur det svenska urberget. Även Tranås fick sin beskärda del av beställningen. Den röda Tranåsgraniten var uppenbarligen helt i den segerrusige Führerns smak.

Dessbättre blev det aldrig aktuellt med leverans till Tyskland. Tyskland förlorade andra världskriget på raken, och det var inte längre aktuellt med något segermonument. Kapitulationsmonument ser man ju sällan.
Stenen var redan betald och blev liggande. Den kunde nu säljas en andra gång till glädje för ägarna stenbrotten.
Fortfarande idag, 70 år senare, finns det stenblock kvar som avsedda till tysklandsexport. Nu används de mer som råvara till gravstenar och eventuellt till skrytbyggnader. Naturligtvist kan du också köpa en bit, såga till den och polera noggrant, och ha den till köksbänkskiva. Det skulle nog imponera på grannarna.
Fast jag tycker nog att man skulle kunna ta och göra ett stort monument över mig i Tranåsgranit. Det är jag värd.

Hej så länge
Sverker

Leg. stenhård


STENSJÖ Om du inte pumpar undan vattnet, kan det lätt bli en sjö i ett gammalt stenbrott. Jag undrar om det finns fisk där? Eller kräftor?

BORRAR Ett gäng gamla rostiga borrar stod lutade mot en sten. Jag undrade om de stod och vilade lite innan nästa arbete, eller om det var en installation i naturen. Jag vet inte, för det fanns ingen att fråga.

ROST Överallt fanns det lämningar av tidigare verksamhet. Den här kättingen verkade ha legat här ett tag, liksom larvfötterna och rören bakom. Jag undrar hur det ser ut om 50 år?

STILIGT En Sverker högt upp på en stensockel, skulle vara en verklig prydnad för en sådan kulturlös stad som Tranås. Sverker skulle ju också vara i sten, förstås. Erkänn att det skulle bli stiligt! Donationer mottages.

Dagens ord på vägen
Som valp var jag lite tveksam om vem av mig jag skulle vara.


Sverker
(2000–)

1 juli 2012

Bättre än så här blir det inte gärna

PROMENAD Vi började med en promenad nästan direkt som min Per kom till mig. Ser du hur jag nästan går fot jämte Per? Husse fick gå för sig själv. Det får han alltid när Per är här.

En del helger är bättre än andra. Just denna helg hör till de bättre. Varför, frågar du säkert? Jo, förstår du, min Per är och hälsar på mig. Kan det vara mycket bättre?
När Per är här, blir jag nästan mätt redan före fördisken. (Nästan, sade jag. Det finns alltid plats för lite mer.)


Oj, vad glad jag blev när min Per kom. Efter jag hade genomfört en ordentlig hälsningsceremoni, så tog vi en promenad. Under promenaden såg vi en orm vid min klättersten Eftersom ormen gömde sig meddetsamma, kunde vi inte se vilken sorts orm det var. Mitt förslag att det var en kungskobra, förkastades dock av husse, fastän inte han heller såg ormen.
Hemkomna tände vi grillen. Det skulle bli många godsaker till mig ikväll förstod jag. Det brukar bli det eftersom Per är lika duktig att tappa mat, som farfar var på sin tid. Skillnaden är att Per inte säger ”hoppsan”, långt innan han tappar en matbit.
Mycket gott blev det.
Däremot kan jag säga att det var snålare tilltaget vid frukosten idag på morgonen. Då fick jag inget.
Jag hade faktiskt behövt lite leverpastej, för att bli stor och stark.

Hej så länge
Sverker

Leg. Perälskare


LOVANDE Köttet på grillen ser riktigt lovande ut, och det visade det sig att det blev också. Jag fick ganska mycket faktiskt. Fast egentligen tycker jag nog att jag skulle ha haft allt.

FALLMAT Det lönar sig att stå jämte Per och se svältande ut. Ser du köttbiten i luften? Den var på gaffeln nyss och om ytterligare 0,83 sekunder är den i Sverkers mage. Ibland går det undan.

SNÅLT Frukostdags. Alla går och gör sig några smörgåsar, utom stackars Sverker som inte når upp. Jag hoppades istället att jag skulle få smaka av Pers smörgås. Så blev det nu inte, men ett trevligt bordssällskap kan också vara värt en del.

Dagens ord på vägen
De nöjen som man saknar det nödvändiga modet till kallar man laster.


Sverker
(2000–)