6 april 2013

Bara telefonbilder

DETALJ Här hade husse tänkt sig att det skulle vara en helbild på mig, när jag kom och promenerade lite sävligt. Nu är jag ju lydigare än husse har fattat, så när sade ”Hit Sverker”, så satte jag fart. Någon vidare fart var det inte på husse, men jag tål ju att studeras på nära håll!

Idag hade husse glömt att ta med sig en kamera, när vi var ute och gick. Lite dåligt med tanke på hur många han har.
– Jag får fotografera dig med telefonen istället, sade den något dementa hussen till sin ståtliga västgötaspets.
När vi kom hem fanns det massa andra bilder (137 st) på telefonen som också laddades in.


När husse satt och begrundade allt som hade hamnat i datorn, så beslöt vi oss för att göra ett telefontema idag.
Alla soluppgångar som han har tagit skulle inte ha blivit av, om inte jag hade funnits. Det är jag som ser till att han går upp i tid. Jag har tagit det som en av mina uppgifter här i livet. Jag är en levande väckarklocka, nämligen. Jag tycker nämligen att det är synnerligen onödigt att behöva vänta på första morgonpromenaden och på maten.
De bästa bilderna är naturligtvis de som jag finns på, de andra följde med av bara farten.

Hej så länge
Sverker

Leg. telefonfotograf

TVÅAN Försök nummer två gick lite bättre, men husse knäppte av telefonen lite för tidigt. Jag är lite väl långt bort. Ser du vilken fart jag har?

DASS Husse har plågat alla sina Instagram- och Facebooksvänner med en bild på soluppgången varje dag. Slö som han är, så tog han den här bilden, när han satt bekvämt på wc-stolen och blickade ut genom toafönstret. Lucy brukade ligga i fönstret och titta på utsikten.

PÅSKREST Husse dräpte ju till med att köpa påskliljor till i påskas. Finnt skulle det vara. Det hade varit bättre om han hade fyllt mitt påskägg med lite mera godis. Så här tedde sig de när han så småningom fick för sig att äta frukost (lättfil med müsli och kaffe). Efter frukosten få jag fördiska. Fil är gott.

NEDGÅNG Efter alla soluppgångar påpekade en av husses gamla elever att solen gick ner också. Husse var tvungen att kontrollera det, och se själv: solen går ner i skogen. Elevens namn (Ida) håller jag dock hemligt. Dessutom är det ingen idé att du spanar efter en f.d. elev (Ida) med blått hår, för det har hon inte längre.

TRÖTT Efter en hel dag i Uppsala, kan man bli så här trött om man heter Sverker. Det är inte så konstigt, eftersom min Agnes ville visa mig så många saker runt hela stan. Fast det var för en månad sedan, så jag har återhämtat mig nu.

Dagens ord på livets vägBättre sent ibland än alltid.


Sverker
(2000–)

(En liten försovning idag. Husses fel, förstås.)

5 april 2013

Motionsprogram steg för steg till fin sommarform

TILLSAMMANS När du ska ut och motionera, tag gärna med dig någon. En husse till exempel går bra, även om det är bättre med en annan hund. Husse är lite långsam, måste jag säga.

Så här års när vårsolen börjar värma, brukar det dåliga samvetet komma krypande. Hur ter jag mig på badstranden, när vinterpälsen har fällts och ligger i stora tussar på golvet hemma? Ja, det är lika bra att se till att det inte blir någon obehaglig chock. Det är dags för dig att börja motionera nu!
Som tur är, så kan jag ge dig ett fullständigt motionsprogram i dagens inlägg.


För en del (=dig) behövs det hårt arbete för att komma i strandform. För andra (=mig) krävs det bara en liten finputsning efter vinterdvalan.
Trots att jag är så gott som fulländad och nästan så stilig man kan bli, är inte jag den som sjunker ner i soffan. Nej ut i solen och motionera, det är min paroll (idag i alla fall).
När sommaren är här, så räknar jag med att vara lite mer än fulländad!

Hej så länge
Sverker

Leg. kroppsbyggare

DANS Dans är en rolig motionsform. Särskilt som den så gott som alltid resulterar i lite godis. Bara underlaget är rätt, så kan jag dansa flera varv. Det är mitt partytrick. Vem vet, det är kanske någon som bjuder upp till dans på stranden i sommar.

BALANS Att kunna gå på en vippbräda visar att du har en bra balans. Det är väldigt bra att kunna det. Tänk till exempel om det ligger en bräda på stranden, då kan du gå på den för att imponera på någon tik, samtidigt som du spänner musklerna.

UTSIKT Detta är också en övning som kan komma väl till pass på badstranden. Tänk att det istället är en hög sten. Då törs du bestiga den och väl uppe kan du spana efter snygga tikar.

LUNGOR Du ska hålla dina lungor och ditt väderkorn i fin form. Bäst gör du det genom att trava fram och ständigt insupa de dofter som vägen erbjuder. När du sedan kommer till stranden, behöver du inte ha nosen så lågt så du får in sand. Du känner tikspåret ändå, tack vare att du är vältränad.

TUNNELSEENDE Under vintern är det mörkt och eländigt. Då blir det gärna så att du bara tittar rakt fram, du får ett tunnelseende. Bästa sättet att träna bort det är att gå i en tunnel. Vad är det på sidorna, undrar du säkert när du går där inne i halvmörkret. Så fort du kommer ut, så ser du dig om. Tunnelseendet är borta!

Dagens ord på livets väg

Första gången jag ser en joggare le, ska jag överväga att börja jogga själv.


Sverker
(2000–)

4 april 2013

I dag skulle min kompis Egon ha fyllt 16 år

UNG Det här är Egon när han är ganska ung. Han har inte hunnit bli gråhårig än. Det blev han när han blev äldre. Visst var han fin?

Idag skulle min allra bästa vän Egon, ha fyllt 16 år. Tyvärr finns inte Egon längre ibland oss, men jag saknar honom ganska ofta.

Första gången jag träffade Egon, var samma dag som jag fick min Agnes. Man kan säga att jag fick två saker samma dag: en matte och en kompis. Det är sällan jag har haft en sådan tur.
När min husse och min Agnes var ute och åkte till USA och så, så bodde jag hos Egon. När min resursmatte och min resurshusse befann sig på resande fot på Nya Zeeland, så bodde Egon hemma hos mig. Vi hade så roligt.

För bara ett år sedan firade jag Egon rejält på hans 15-årsdag. Fast han ville inte köra moped, fastän han fick. Men han hade en väldigt trevlig fest, med många godsaker. Han fick dessutom fina presenter av mig.

Idag blir det ingen fest hemma hos Egon, men jag minns honom och saknar honom.

Hej så länge
Sverker

Leg. kompissaknare

PROMENAD En av de sista bilderna som togs av Egon. Vi var på våg ut i skogen på en promenad. Om Egon blev trött, så gick han bara hem. Oj vad vi letade efter honom en gång. Vet du var han fanns? Han satt utanför dörren hemma och väntade på mig.

VIDARE Nu har Egon gått vidare längs stigen (Ser du honom?) och jag får sitta kvar ensam på min utsiktssten. Det är inte lätt att mista vänner.

Dagens ord på livets vägLivet är ingenting utan vänskap.


Sverker
(2000–)

3 april 2013

På spaning efter den vår som flytt

SPANARE När du är ute och går, så får du hålla ögonen öppna. Rätt var det är, så dyker det upp ett vårtecken. Då kan det gälla att vara med så du inte missar det och tror att det är midvinter fortfarande.

Inte för att våren vräker sig över oss, men om du, som jag, är lite observant så ser du att den är på gång. Idag har jag glädjen att kunna visa dig några mediokra (=halvtaskiga) bilder från husses dagsproduktion, som bevisar att vi, du och jag, går mot varmare tider.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårrapportör

TIDIGT Redan tidigt på morgonen börjar våren. Det är inte precis så att det är tryckande hett, men solen går upp tidigt. Det är ett gott vårtecken. Att det sedan är snö kvar och sjön har tjock is, det kan man bortse ifrån.

HIMMELSTECKEN Hör du svisch, svisch, svisch, svisch, svisch, svisch över dig, kan det vara värt besväret att titta upp. Jo minsann, det är vildgäss. Det är ett gott vårtecken. De här gässen lät mig inte höra svischandet, för de var inne i en högljudd diskussion. Jag tror den handlade om utvecklingen med euron på Cypern. (Trycker du på bilden, så blir den stor. Då ser du också gässen.)

VÅRVÄG Men Sverker, det här är väl ingen vårväg tänker du säkert. Det är ju en vinterväg! Ja, säg inte det. Ser du inte att det finns vattenpölar, så du kan bli blöt om tassarna, eller dricka vatten? Det är ett gott vårtecken. Det tar säker ett par veckor innan vägen är snöfri och halvtorr. Först ska det bli en stövelväg. Jag har inga stövlar, så jag blir smutsig om tassarna, men husse har stövlar.

UTOMHUSKAFFE Om det kommer ut en stol, en kopp kaffe, en tidning och en husse till soliga hörnan, då kan man nästan vara säker. Solen värmer så mycket, så solvärmen lockar ut till och med husse. Det är ett gott vårtecken. Fast jag längtar efter då vi kan sitta och äta frukost ute. Husse brukar bli lite frikostigare att tappa godsaker då.

Dagens ord på livets väg

Några gäss gör ingen vår.


Sverker
(2000–)

2 april 2013

Är detta verkligen ett vårtecken?

VÅRTECKEN Men vad är detta, undrar du säkert? Det är ju inget vårtecken. Nja, var inte så säker på det. Vårtecken behöver inte synas sådär direkt. De upplagda båtarna har sett likadana ut hela vintern, men nu har det tillkommit något.

Ett säkert vårtecken är när min resurshusse börjar arbeta med Unda. Unda är hans segelbåt. På vårarna ska den blanka båten slipas, så den blir matt. Sen ska den lackas så den blir blank igen.

Igår tog jag en sväng till platsen där alla båtar övervintrar. Hade min resurshusse börjat arbeta med sin båt? Ja, för i så fall är faktiskt våren här, även om du kanske inte märker det på vädret.
Det syntes inte ett spår av min resurshusse, men det lät inuti Undas blå vintertält.
Husse letade förgäves efter en öppning, under tiden som jag följde min resurshusses spår till baksidan. Där kunde man gå in om man var lite vig. Husse fick krypa, eftersom han är lika vig som ett kylskåp.
Väl inne, vad hittar vi där? Det ska jag berätta för dig. Där hittade vi en resurshusse som slet med att göra båten matt. Det gör han varje vår. Sedan lackar han, så att Unda ska bli blankaste båten i sjön.
Om jag har tur, så får jag följa med ut och segla i sommar. Då kan man nämligen få smaka ett par köttbullar, vill jag minnas.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårspanare

PS. Gick du på det där med sommarälgen? Det var bara lur, men jag mötte älgen och jag vallade den inte. Jag fick inte för husse. DS

FLITIG Inne i tältet hittade jag inte bara Unda, utan även min resurshusse i full färd med att matta båten. Dock kunde han ta sig en paus, så han kunde klappa mig. Det är ju ingen större brådska, då sjön är täckt av tjock is.

FÄRDIG Så var då dagens jobb avklarat. Min resurshusse skulle åka hem till sig och jag och husse skulle åka hem till mig. Därför var det lämpligt att ta farväl. Jag återkommer nog till sjösättningen, kanske.

Dagens förklaring fanns i skogen

ÄLG Detta är en älg. En alldeles levande älg. Denna älg träffade jag i skogen i förrgår när jag var ute på en promenad. Det är därför jag hade sommar igår.

Till dig som trodde att jag lurades igår, vill jag berätta hur det var i själva verket. Du ska veta att jag ljuger aldrig eller ens luras. Detta var vad som utspelades i min stora djupa skog:

Rätt vad det var när jag var ute och motionerade husse, hörde jag ett knak i skogen. Vad var det som stod där om inte en älg? Jo, en älg. Den kan bli kul att valla runt lite, tänkte jag. Älgen tänkte något liknande tydligen, med tanke på vad som senare utspelade sig.
– Snälla Sverker, valla mig inte, sade älgen oroligt.
– Jag vill inte bli biten i hasorna av en så stark och ståtlig västgötaspets.
– Men det är kul att valla och jag får göra det alltför sällan, genmälde jag lite sturskt till älgen.
– Ja, men jag blir så rädd, sade älgen och rösten darrade lite.
– Du kan få en önskan uppfylld, lovade det ståtliga, men ack så fega, djuret.
– Då vill jag ha sommar, sade jag som har längtat till sommaren länge nog nu.Vintern börjar bli tjatig.
– Kan du ordna det. Jag vill ha sommar i morgon, förtydligade jag för det måttligt smarta kreaturet.
– Du ska få din sommar i morgon. En sommar som bara du kan se och bara i morgon.
Älgen försvann in i skogen med väldigt långa älgkliv och kvar stod jag lite snopen.
Jag hade menat sommar, med början i går. Inte bara den första april. Så kan det bli när man blir lite lurad. Idag ser det ut som vanligt igen med snö och inga blommor. Jag får hålla utkik efter säkra vårtecken istället.

Hej så länge
Sverker

Leg. älgtämjare

1 april 2013

Tänk att det blev sommar just första april

SKÖNT Tänk jag trodde aldrig att vintern skulle ta slut. Så vaknade jag idag, den första april, och tittade ut. Det blommade för fullt i trädgården och det var riktigt varmt och skönt. Jag gick ut direkt, så husse kunde ta en bild av mig i trädgården. Nu kan du se den som bevis på att jag inte luras.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarhund

Dagens ord på livets väg


Om sanningen är vit och lögnen svart kommer grått alltid att vara modefärg.


Sverker
(2000–)

31 mars 2013

En bra fest – men världens sämsta bild

SKÄMMAS Efter tre års utbildning på Europas förnämsta fotoskola och 25 år som pressfotograf, tyckte jag att husse var lämpad att föreviga det viktigaste ögonblicket under gårdagskvällens fest. Det skulle bil ett minne för livet, vilket också bilden har blivit, men inte som jag hade tänkt mig. I vilket fall som helst visar bilden det ögonblick då min snälla resursmatte ger mig ett ägg. Et riktigt ägg!

Festen var mycket lyckad, men titta på bilden på mig och min resursmatte. För att kunna missa så totalt, behövs det en gedigen utbildning och stor erfarenhet. Husse lyckades med att väva in alla tänkbara fel i en och samma bild.

Naturligtvis glömde husse sin extradyra blixt igår. (Den som han funderar på att läsa bruksanvisningen till.) Istället tag han sig till att använda den i kameran inbyggda ljuskällan.
Beskåda nu den översta bilden.
1. Om man inte tar bort motljusskyddet, så kan man få en riktigt stilig skugga. Husse glömde att ta bort motljusskyddet och fick följaktligen en skugga som tog bort mina muskulösa bakben. Det syns ju inte ens att jag står upp!
2. Motljusskyddet sitter dessutom snett, så det blir ett litet svart hörn uppe till vänster också, för att balansera den svarta skuggan.
3. Jag har inte gula lysande ögon. Det hade jag sluppit om han hade tagit med sig den onödigt dyra blixten.
4. Han missade att få med blixten i fönstret. Konstigt.

Bilden ska nu gå till vandringsutställningen ”Amatörfotografernas vanligaste misstag.
Övriga bilder i dagens blogg är bara småkassa, så de får inte komma med på den utställningen.

Vi får hoppas att det blir bättre bilder till midsommar. Då ska han väl klara sig utan blixt.

Hej så länge
Sverker

Leg. påskfirare

STÄMNING För att höja stämningen till oanade höjder, är det lämpligt att ha levande ljus. Det var precis det som min resurshusse tänkte på, när han tände ljusen. Det blev så fint så.

HEMGJORT Det fanns fyra olika sorters sill. Alla hemmagjorda av min resursmatte, hörde jag. Hur de smakade, kan jag dessvärre inte berätta, då dessa undanhölls från mig. Men tänk vad duktigt att kunna bygga sillar!

ÄGGHÖNA Det här är minsann en duktig höna. Se bara vad många ägg hon har värpt! Du ska veta att du inte ser alla, för hon ligger på några stycken också. De kanske ska bli kycklingar? Grillad kyckling är gott!TÖNT Det är inte Calle som jag menar är tönt. Nej, det är tönten jämte, som vägrade att dricka Norrlands Guld, om han inte fick ha en keps på huvudet. Dessbättre hade min resurshusse en keps att låna ut till tönten. Husse har sett på för mycket TV-reklam.

Dagens ord på livets väg


Med tiden kanske man vänjer sig vid tiden.


Sverker
(2000–)