12 oktober 2013

Idag ägnar jag mig åt TV-tittande

KÄMPIGT Efter en förmiddag full av aktiviteter tvingar min husse mig att se på TV. Jobbigt värre.

Det har varit arbetsamt idag. Hela dagen har fyllts av hårt arbete. Se bara vad jag har gjort:

04.52 Väckte min husse för att tala om att tidningen har kommit.
04.58 Gick ut och hämtade den färska tidningen tillsamman med min husse.
06.11 Tog med husse ut på en kort promenad, som var nödvändig eftersom jag var nödig.
07.30 Berättade för min husse att det var dags att fotografera soluppgången.
07.59 Berättade för min husse att det var dags att göra i ordning min mat.
08.02 Tog min husse ut på en kort promenad.
08.18 Åt min snålt tilltagna frukost.
08.21 Hjälpte till att tända i kakelugnen.
08.27 Övervakade min husse när han åt frukost. (Han kan spilla!)
08.36 Fördiskade husse tallrik.
08.38 Hjälpte husse att lägga in fler vedträn i kakelugnen.
08.41 Upplyste husse om att skjuta spjället lite på kakelugnen.
08.44 Fick ut husse på en promenad.
09.24 Kom hem efter promenad. Fick godisben.
09.48 Åkte till stan och handlade. Det blev inget godis till mig.
10.21 Kom hem. Fick en liten godisbit (Frolic) för jag hade varit behjälplig.
10.22 Övervakar inplockningen av det inköpta. Något kan ju tappas. Det skedde tyvärr inte.
10.29 Vaktar huset när husse läser tidningarna.
11.12 Kollar kakelugnen och ser till att luckorna stängs ordentligt.
11.49 Tittar på film på TV. Filmen inget bra, så jag somnar.
12.26 Gör min blogg.
12.30 Funderar på att somna igen i TV-soffan. Det har varit jobbigt värre idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. trött

Dagens ord på livets vägLättja är en värdefull gåva. Den ska bara administreras.


Sverker
(2000–)

11 oktober 2013

Mörkt, kallt och eländigt och inga pris i år heller

SOL Inte är det så mörkt, kanske du tänker. Solen skiner ju. Då ska du veta att det är så högt solen orkar. Inte ens över träden. Och visst är gräsmattan snyggare om den är grön?

Usch och fy och elände. Nu har det hänt igen. De olika Nobelkommittéerna har klafsat förbi mig ännu en gång. Om sanningen ska fram, så har jag gjort mig förtjänt av alla pris. Dessutom är det höst.

Vi kan förbigå det här med Nobelpris. Jag vill inte ha dem. Pengarna skulle förstås ha affektionsvärde för mig, så de vill jag ha. Medaljerna kunde de få behålla.
Istället inriktar jag mig på hösten som alla prisar.
– Oh, vilka vackra färger det är i naturen. Det är inte klokt vad det är tjusigt, utropar min husse och många med honom.
Vad de inte tänker på är att det numera blir riktigt mörkt och då ser man inga färger. Kolsvart blir det. Dagen har faktiskt blivit mer än sju timmar kortare jämfört med hur det var i somras.
Kunde man inte kombinera sommarljuset med höstfärgerna? Det skulle vara värt ett Nobelpris!

Hej så länge
Sverker

Leg. lidande hund

MOSE Varje morgon fotograferar husse soluppgången och solnedgången med sin alldeles för dyra telefon. Idag blev det så här. Ingen sol, men Moses brinnande buske står där nere vid min strand och släpper sina löv.

TJUSIG En del soluppgångar är riktigt tjusiga. Den här som var i förgår till exempel är ett bra exemplar av tjusig bild. Det beror på att jag finns på den som svart stilig siluett.

FÄRGKLICK Jag kan inte förneka att det är trevligt med lite färgklickar här och var. Ta det här lövet. Det är en färgklick, särskilt när solen lyser igenom det.

TRÅKIGT Du skådar just nu på en av mina vägar. Den är ful och tråkig. Bara gult och brun. Det enda estetiskt tilltalande är jag, som står där och beskådar eländet.

FINT Samma väg som på bilden ovanför, men tagen för exakt två månader sedan. Bilden togs när jag var ute och motionerade min Agnes innan hon skulle flyga till Amerika. Ser du att vi går i en allé av blommor?

Dagens ord på livets väg


Korrekturläs mycket noggrant så att inte utelämnar några ord.


Sverker
(2000–)

10 oktober 2013

Ett litet hurra för husses gamla syster

OBYGDEN Detta är husses syster och husses systers tax, Massimo. Du kan också se hur det ser ut i obygden. Där är det inte diskat. Särskilt inte efter man just har ätit.

Hela dagen idag fyller min husses syster år. På grund av min godhet så gratulerar jag henne. Under årens lopp har hon hunnit bli 72 år. Jag tror inte hon orkar blåsa ut alla ljus, om hon fick en tårta.

Min husse och jag har känt henne i hela våra liv. Hon har bara känt mig i 14 år, så jag känner henne bättre än hon känner mig.
Jag skrev om henne igår. Hon var ju här med sin avlånga hund och hälsade på, men nu är hon tillbaka där hon bor i obygden. Obygden heter Håbol och ligger i Dalsland.
I vilket fall som helst så gratulerade både husse och jag henne igår när hon var och hämtade sina presenter.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

SKOGEN På promenad i min skog. Den fega taxen tordes inte sitta kvar på min utsiktssten. Hon i rött är dagens jubilar.

EFTER Både husses syster och hennes tax halkar efter när man är på promenad. Så är det jämt när man tar ut dem i friska luften.

Dagens ord på livets väg

När folk är överens med mig har jag alltid en känsla av att jag måste ha fel.


Sverker
(2000–)

9 oktober 2013

Vem är det som kommer och stör?

SYSTER Men se, är det inte husses syster. Jo, det är det. Nu är frågan om hon har med sig sin hund Mephisto, eller vad det är han heter. Den du ser lite suddigt vi bilen i bakgrunden är dock ingen hund. Det är min husses syster. Hon är Mephistos matte.

Tidigt idag på morgonen fick jag besök av Mephisto, eller Massimo eller vad han heter. Det är synd om honom, för han är en tax. Det innebär att man inte får springa lös, eftersom man smiter. Jag får gå lös, för jag lyder. Ibland.

I alla fall så ville den lille spinkiga taxen ha lite sällskap under sin morgonpromenad. Vad kan väl vara bättre sällskap en stilig västgötaspets? Och varför inte välja den stiligaste, Sverker?
Det gladde mig lite att kunna lyckliggöra en liten ful tax en dag i hans kopplade liv. Fast jag kunde ju knappast visa honom något, eftersom han satt fast i husses syster med ett koppel. Jag får gå som jag vill, för jag sätter inte efter rådjur och harar.
Fast lite besvärligt var det, eftersom jag var tvungen att kissa över alla ställen Massimo hade markerat.

Hej så länge
Sverker

Leg. sällskapshund

MASSIMO Inte är han någon skönhet. Inte i jämförelse med mig i alla fall. Han går utåt med fötterna som en tax.

SNÖRE Eftersom stackaren inte får gå som han vill, har han blivit en baddare på att sträcka sig. Jag undrar om han var så här lång från början, eller om det är något han har tränat upp?

Dagens ord på livets väg
Ett balanserat omdöme är alltid totalt värdelöst.


Sverker
(2000–)

8 oktober 2013

Tranås kommun slängde 50.000 kronor i ån

KARTA Här och där finns det en karta som visar hur man ska gå om man vill hälsa. Men det är falsk reklam. Lägg märke till husses skugga på skylten. Han gör allt för att synas på min blogg.

Senaste nytt från Tranås är att kommunen som stad 121 i världen har invigt Hälsans stig. Invigningen skedde med pompa och ståt. Till och med kommunalrådet Wilander gjorde sig gemen och beblandade sig med pöbeln.
Jag har testprovgått delar av hälsans stig, som till stora delar går jämte ån, och kan rapportera att den är ett totalfiasko.


Jag vill ju gärna gå i botten med allt. Att testgå invigningsdagen, då allt var tillrättalagt, är ju inte riktigt rättvist. Nej, jag tog med mig min husse och vi gick ett par dagar senare.
Vad kan man då kräva av Hälsans stig? Som namnet anger hade jag väntat mig att jag skulle möta massa folk.
– Hej Sverker.
– Nej men, är det inte Sverker. Hej på dig.
– Så roligt att få möta dig Sverker.
– Hallå Sverker. Så roligt för din husse att du släpar runt med honom.
Det var något sådant jag hade väntat mig. Att det skulle finnas någon som ville hälsa på mig. Även hundar förstås. Jag hade tränat svansviftning hela dagen innan, för att jag skulle vara beredd på alla hälsare.
Tror du det kom någon och hälsade på mig på Hälsans stig? Ingen! Hälsans stig är i själva verket Ohälsans stig och kommunen har blivit 50.000 kronor fattigare. Å andra sidan har någon skylttillverkare blivit motsvarande summa rikare.

Hej så länge
Sverker

Leg. testgångare

VÄGVISARE Här och var sitter det en vägvisare som talar om hur man ska gå om man vill hälsa. Ser du någon att hälsa på?

SPÄNNANDE Ibland kan Hälsans stig vara lite spännande. I det här fallet var det en tik som hade kissat. Tror du att de som kommer långt, långt borta hälsade på mig? Inte, de bara passerade mig fastän jag viftade hälsningsinbjudande på svansen.

STADSHUSET Stigen passerar stadshuset i Tranås. Tänk om de som har onödigt arbete där inne kom ut och hälsade. Då skulle jag ha fått hälsa på alla anställda. Det hade varit kul.

Dagens ord på livets väg


God hälsa är det som får dig att känna att just nu är den bästa tiden på året


Sverker
(2000–)

7 oktober 2013

Bygger hus varje höst för att riva det på våren

LANDBASERAD Min resurshusses båt Unda är lite av en amfibie. Den lever i vattnet på sommaren. På vintern är den landlevande. Precis som en groda, men lite tvärtom. Men var är resurshusse?

Som jag tidigare så välvilligt har berättat för dig, så är det höst nu. Det är då pinnen ska bort från min resurshusses båt. För övrigt samma pinne vi kämpade med att få dit i våras. Men inte nog med det. Hela båten ska bo i ett hus på vintern.

I söndags var det dags att bygga huset, eller kanske mer tältet, över båten. Båten ligger redan på land. På sommaren ligger båten i vatten, men på vintern tål den tydligen inte vatten.
Min husse och jag var och tittade på när min resurshusse kämpade med de tunga plastbitarna som utgör tak och väggar på båtens vinterhus. Jag hjälpte till med goda råd och husse höll i ett snöre ett tag.
Sedan lämnade vi min resurshusse som fick kämpa vidare ensam. Vi åkte hem till vårt hus därhemma. Det har riktiga väggar av trä.

Hej så länge
Sverker

Leg. båtexpert

SEN Som av en konstig slump, så kom jag i tid till vårt avtalade möte i hamnen. De gjorde inte resurshusse, men han var väldigt välkommen när han kom.

SNÖRKASTNING En av de roliga sakerna som min resurshusse ägnar sig åt är snörkastning. Man måste kasta snöret. Annars kan man inte hissa upp plastbiten som ska bli till tak i vinter.

STARK Det är tur att min resurshusse är så stark. Annars hade jag behövt hjälpa till att dra upp taket och jag är lite rädd att klättra på stegar. Kanske inte rädd, men jag gör det ogärna.

UPPHÖJD Så här högt upp måste resurshusse klättra för att lägga på taket. Det är snart på plats nu. Sedan är det bara gavlar och sidor som ska upp. Det tog säkert sin tid, men sedan bor båten bra hela vintern.

Dagens ord på livets vägKonst är det som man inte kan. Om man kunde det vore det ingen konst.


Sverker
(2000–)

6 oktober 2013

Lördagskalas hos min resursfamilj

VÄNTA Min resursmatte förmanar mig att sitta still tills hon säger ”Varsågod Sverker”. Jag tycker sådant är löjligt, särskilt med tanke på att hon har handen full med kött. Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge, som ordspråket säger.

Jag var på fest igår. Festen var hos min resursfamilj. Den var väldigt lyckad, eftersom deras diskmaskin fortfarande var trasig. Det innebär att jag måste hjälpa till med fördisken. Det gör jag gärna.

Stackars Sverker, tänker du säkert. Fick han bara fördisk. Inte då, kan jag meddela. Det fanns lite helstekt karré kvar. Min resursmatte tyckte att jag skulle ha resterna. Vi var helt överrens där, kan man säga. Husse tittade lite skeptiskt på resursmatte och mig när hon strödde ut bitarna på golvet.
Jag såg senare fram emot att få de två kycklingfiléer som blev över och massa pasta också. De resterna kanske inte skulle fylla en tom mage på en västgötaspets, men de skulle lindra hungern.
Nu blev det inte så, men jag fick fördiska tre tallrikar. Det var exakt tre tallrikar mer än vad jag brukar få ta hand om.
En väldigt lyckad afton, måste jag säga. Men varför fick inte jag någon chokladtårta, när alla andra fick?

Hej så länge
Sverker

Leg. fördiskare

FÖRDISK Som du ser är diskmaskinen isärplockad. Framför de bortplockade delarna serveras det fördisk till mig. Som tur är har min resursfamilj en svensk kvalitetsdiskmaskin. Det innebär att det är månadslånga leveranser på reservdelar. Sådant gillar jag.

BARNSLIG Den som är barnsligast fick en barnslig servett. Gissa vem som hade den här servetten? Jo, min husse naturligtvis.

INSTÄLLSAM ”Jag tänker aldrig ge hunden någon fördisk”, sade min resurshusse. Men erkänn att jag gör mitt bästa för att få honom på bättre tankar.

CHOKLADTÅRTA Detta är en chokladtårta. Det var exakt den chokladtårtan jag inte fick smaka. Mycket orättvist, för de andra vräkte i sig. Därför kan jag inte uttala mig om huruvida den var lika god som den ser ut, eller om den smakade urrrk. (Den luktade gott, kan jag berätta.)

Dagens ord på livets väg

Det är lättare att lösa ett problem om man känner till svaret.


Sverker
(2000–)