7 februari 2015

Ny fototävlig tema: Sol, is och vatten

0 POÄNG Hur kan husse ta en sådan här bild på mig? Vem vill ha sin svängande rumpa publicerad i hela världen? Var är isen och var är vattnet? Jag undrar just vad han hade för baktanke?

Efter gårdagens minst sagt misslyckade fågelbilder, beslöt mitt snälla jag att ge min husse en ny chans. Den här gången skulle han få deltaga i min fototävling med tema Sol, is och vatten. Du förstår att jag lät mig inspireras av Ted Gärdestads gamla schlager ”Sol, is och vatten är det bästa som jag vet”. Med tanke på att han är enda deltagaren, så gav jag honom en god chans att få en bra placering.

Att välja tema kan kanske vara lite svårt. Man måste anpassa det till deltagarna. Det gjorde jag inte igår. Så gick det som det gick också. Det blev inget pris alls.
Förutsättningarna idag var samma som igår.
– Använd den extradyra kameran med det onödigt dyra teleobjektivet. (Tänk vad mycket hundgodis jag kunde ha fått istället!)
– Ta vad du vill, men tänk på temat. Råkar det komma med en fågel på någon bild, så gör det inget. Kommer det med en stilig västgötapris, så desto bättre, sade jag till husse.
Min förhoppning var att jag skulle kunna stärka husses självförtroende. Sol, is och vatten flyger ju inte iväg om man närmar sig lite klumpigt.
Du kan själv de inlämnade bilderna här. Efter granskande och noggrann bedömning och en givande diskussion där poängen 0-10 delades ut till varje bild, kunde juryn (=Sverker) äntligen enas.
Inte heller idag kunde något förstapris delas ut. Men min husse fick ett välförtjänt sistapris. Bättre än igår, då han blev helt utan pris.

Hej så länge
Sverker

Leg. tävlingsledare

6 POÄNG Det saknas is och vatten, men istället är motivet valt med omsorg. Men inte ska man välja en bild där jag står och blundar. Där blir det allt avdrag.

1 POÄNG Jodå, här finns det sol, is och vatten och det ger poäng. Men badstege? Vad har badstegen där och göra på vinterbilder? Den passar in på sommarbilder. Bilden hade fått många fler poäng om det hade funnits en västgötaspets med lite stiligt placerad.

2 POÄNG Alla tävlingens komponenter finns med, men det är också allt. Tänk om det hade stått en Sverker och uppe på bryggan och speglat sig i vattnet. Vilken kanonbild!

2 POÄNG En infrusen krokodil är inte ofta man ser, så det blir 2 poäng för denna bild. Hade det suttit en fiskmås på nosen, så hade poängen rasat upp till en hög femma!

Dagens ord på livets väg

Avund är ett gift. Men i likhet med ett antal andra gifter kan den också ha en stimulerande effekt.


Sverker
(2000–)

6 februari 2015

Hur mycket ska en västgötaspets behöva lida?

MISSLYCKAT Denna bild var tänkt som en fin bild på en stilig och manlig västgötaspets, som beskådar våra små söta vinterfåglar. Detta blev det suddiga resultatet från den odugliga fotografens kamera.

Hur mycket ska jag tåla. Jag har en fotograf anställd, men han så våldsamt värdelös, att han saboterar alla mina inlägg med sina odugliga bilder.
Dagens inlägg, som skulle vara ett trivsamt reportage om våra vinterfåglar, saboterade han helt med sina ”bilder”.


– Oj, ska du ha fåglar fotograferade idag. Då tar jag mitt onödigt dyra teleobjektiv, så det blir riktigt bra bilder.
Min misslyckade fotograf (=min husse) blev till sig av lycka. Äntligen skulle han få använda sitt onödigt dyra objektiv. Och så gick vi ut i naturen.
Jag såg massor av fåglar. Vid varje tillfälle skulle husse gå lite närmare, vilket fick till följd att fågeln flög innan han hann ta en bild. Många grenar utan fåglar blev det.
Nu bytte husse taktik. Han fotograferade de små liven på långt häll istället.
Nu fick han visserligen med en fågel på bilden. Problemet är att de är så små så de inte syns.
Nu utvidgade jag jaktområdet till sjön. Visst fanns det fåglar, men de simmade omkring långt, långt borta.
Sammanfattningsvis kan jag säga att det går inte att anlita en fotograf som ser ut som en fågelskrämma när man ska fotografera fåglar.
Hur länge ska jag behöva lida med denne fotograf. Är det ingen som känner någon bättre?

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelskådare med värdelös fotograf

VINTERFÅGEL Precis på den här grenen, satt det en liten söt fågel. Sedan kom min fotograf klampande med kameran i högsta hugg och fotoobjektet flög vettskrämt iväg innan bilden togs. Inte ens grenen är fin.

TALGOXE Inne i riset kan du skymta något suddigt. Det ska föreställa en talgoxe. Hoppas fågeln inte ser bilden på sig själv. Då blir nog fågeln ledsen.

DOMHERRE Normalt sett är domherrar vackra fåglar. Det kan man se på bilder som är tagna av bra fotografer. Detta är vad min fotograf, fågelskrämman husse, lyckades åstadkomma.

PRICKAR Ser du prickar på vattnet? Om du gör det, så har du sett husses bild som ska skildra fågellivet i min sjö på vintern. Jag tror jag går och gråter.

Dagens ord på livets väg


"Allting är relativt", sade Einstein och han var ju relativt klok.


Sverker
(2000–)

5 februari 2015

Storstjärna försvarar prinsessan Madeleine

STORSTJÄRNA Som den megakändis jag är, så drar jag mig gärna undan offentlighetens ljus. Så här års kan jag anonymt pulsa fram längs min privata strand. Gör jag mig dessutom svartvit, så syns jag ännu mindre.

Nu har stackars lilla Madeleine hamnat i blåsväder igen. Jag måste ta henne i försvar. Som megakändis och superstjärna vet jag hur svårt det är att hantera pressen.
Bara för man är bidragstagare, så behöver man inte ställa upp och ge intervjuer. Jag ställer upp ibland, men så har jag inga bidrag heller.


Att ta en promenad ute bland offentligheten kan vara en ren pina.
– Titta där går Sverker.
– Får jag ta en selfie med dig och lilla Jasmine?
– Kan du inte dansa för mig Sverker? Jag tycker det är så roligt.
Allt detta plus alla blickar. Det är inte lätt att vara kändis.
Det är verkligen synd om Madeleine. Att kräva av henne att hon ska ställa upp för pressen är oförskämt. Man kan ju tro att hon är en statligt avlönad offentlig person. Hon har väl nog att göra med att avla kungliga barn, shoppa och festa.

Hej så länge
Sverker

Leg. kändis

KÄMPIGT Man måste ha förståelse för den lilla prinsessan. Att vara statligt anställd som kändis och partyprinsessa är kämpigt nog. Att dessutom behöva uttala sig i pressen, när man inte har något vettigt att komma med, måste vara ett oöverstigligt hinder för den chica bidragstagaren. Nej det kan du inte vänta dig, P4-chefen.

DÖLJA Jag vet hur det är att ständigt vara påpassad. Efter mina reseserier i de lokala tidningarna, var jag tvungen att maskera mig för att inte bli igenkänd. En tur på stan kunde vara en ren pina.

AGNES Även min Agnes har problem med sitt kändisskap, som hon har fått genom min blogg. Men tar hon på sig ett par solglasögon, så ser man inte vem det är. Hon kan lätt förväxlas med mig.

GRETA Tipset med solglasögon fick vi av husses mammas syssling Greta Garbo. Hon gick gärna omkring med solglasögonen på i ur och skur. Då kände man inte igen henne.

Dagens ord på livets väg

Jag vill inte bli odödlig genom mitt livsverk. Jag vill bli odödlig genom att inte dö.


Sverker
(2000–)

4 februari 2015

Bättre än så här kan det nog inte bli

ROLIGT Trevligt med lite snö, så min vinterpäls kommer till heders. På sommaren kan min päls bli alldeles för varm. Bristen på sol, gör så att jag inte bländas när jag är ute.

Det blir ett trevligt inlägg idag. Allt är så fantastiskt bra. Dessutom händer ddet mycket. Massor. Vad ska jag skriva om då? Vad ska jag låta min fotograf ta bilder på då? Just det allt. För det finns massor.

Husse som är den sanna pessimisten, försöker dämpa mig lite.
– Det finns väl inget att blogga om idag Sverker, säger min husse i sur ton till mig.
– Allt!
– Räcker det inte med lite minnen från förr. Du börjar ju bli gammal.
– Varför minnen, när det händer så mycket nu.
– Kunde du inte berätta om någon resa?
– Det har jag gjort redan.
– Men det här vädret är ju ganska kass. Kallt, blåsigt och ett ständigt snöande, försöker husse.
– Bra väder. Jag får användning för min varma päls, och du kan skotta snö och se om din urtjatade hjärtoperation fungerar.
– Men solen skiner ju inte.
– Det är ju bra! Jag slipper bländas av det skarpa ljuset.
– Då tar jag väl lite nya bilder då.
– Bra! Dessutom är det skönt med tabletter, så jag inte har ont i tassen.
– Men hungrig är du väl? Snälla, klaga lite!
– Jag åt ju precis nyss och dessutom fördiskade jag din gröt.

Hej så länge
Sverker

Leg. lättroad

TYST Ute på sjön är det helt tyst. Inga båtar eller helikoptrar som stör idyllen. Inte ens skriande fiskmåsar. Nu slipper jag gå ut på balkongen för att spana på objudna gäster som far på sjön.

MYSIGT Tänk vad trevligt det är med en brasa i kakelugnarna. Det är inte bara trevligt, det spar el också. Lucy var väldigt förtjust i att ligga framför kakelugnarna.

EXTRAGOTT Vilken god mat jag får! Hund mat och kattemat i en trevlig blandning. Kan det bli bättre än så här? Bättre knappast, men mer, ja! Fast jag måste ju tänka på min manliga och stiliga figur också, så det kanske räcker.

PRAKTISKT En snabb blick på bordet och du ser det aktuella snödjupet. Vad du inte ser är att bordet behöver målas om. Praktiskt i dubbel bemärkelse kan man säga.

SKÖNT Vilken tur vi har att inte min väg plogas så ofta. Nu är den mycket mjukare att gå på, vilket är bra för min onda tass. Tack Tranås kommun!

Dagens ord på livets väg


Egoism är inte att leva, som man önskar. Det är att be andra att leva som man önskar


Sverker
(2000–)

3 februari 2015

Värre än så här kan det nog inte bli

TRÅKIGT Roligare bild än så här går inte att ta idag. Vädret piggar inte upp någon. Det finns inte ens en katt eller ekorre att jaga.

Det blir inget inlägg idag. Allts är bara kass. Dessutom händer det inget. Inget alls. Vad ska jag skriva om då? Vad ska jag låta min fotograf ta bilder på då? Just det inget. För det finns inget.

Husse, som är den sanna pessimisten, försöker muntra upp mig.
– Något har det väj hänt, som du kan blogga om Sverker, säger husse i uppmuntrande ton till mig.
– Nej.
– Du kan ju berätta några roliga minnen från förr. Du börjar ju bli gammal.
– Det finns inga roliga minnen.
– Men tänk på alla resor som du gjort. Då hände det ju mycket
– De var tråkiga. Inget att berätta om.
– Men du hade ju roligt med Egon.
– Han finns inte mer.
– Lucy då. Ni hade ju roligt när ni var ute och gick.
– Hon flyttade.
– Var det inget bra förr?
– Vädret.
– Ja, där ser du. Vad var det som var bra med vädret?
– Det blåste inte och det var inte så kallt. Solen sken också.
– Men leta fram vad som hände idag för några år sedan då.
– Idag är idag och idag är tråkigt. Idag förr var länge sedan, men jag kan bevisa att jag har rätt.
– Gör det då så det blir något på bloggen.
– Leta rätt på bilder tagna den 3 februari kan jag göra, men jag lägger inte ut dem på min blogg.
– Då säger vi så.
– Dessutom är jag hungrig och har ont i tassen.Nu går jag och lägger mig och sover.

Hej så länge
Sverker

Leg. uttråkad

2014 Idag, fast för ett år sedan, sken solen. Idag är det mulet, snöigt, blåsigt och kallt. Det var bättre förr.

2013 Idag, fast för två år sedan, sken solen. Dessutom kom resursmatte och resurshusse och hälsade på. Deras besök räddade den dagen. Idag kommer ingen.

2011 Idag, fast för fyra år sedan, sken solen. Helikoptrarna från Linköping roade sig med att flyga precis över isen. Det roade mig. Nu ser man knappt några helikoptrar och ingen is heller.

2014 I somras sken solen och det var varmt. Men det var förra året. Blir det någon sommar i år, så jag kan sitt och njuta i värmen i doften från blommorna? Jag tror knappast det.

Dagens ord på livets väg


Att med lätthet göra det andra finner svårt är talang; att göra det som är omöjligt för talangen är geni.


Sverker
(2000–)

2 februari 2015

Vykort från dina drömmars stad

SKOJIGT Tänk vad skojigt det skulle vara om det bland all reklamen stack ut ett och annat vykort! OBS denna bild är ett fotomontage.

Ibland händer det att jag får ett vykort, eller kanske till och med ett paket med något mumsigt i. Men det händer allt för sällan. Bara för att inspirera dig har jag varit i stan idag och fotograferat några vackra vintervyer från min stad, Tranås.

Bara för att inte vykorten ska bli för vackra, så finns inte jag med på någon av bilderna. Det vore ju inte rättvist om alla blickar skulle dras till mig. Då skulle du ju inte kunna se hur vacker min stad är i själva verket.
Bara så att du vet, så finns inte dessa kort med vackra vintermotiv ute i handeln än. Ska du skicka vykort från Tranås, så får du försöka hitta något annat. Det kommer visserligen inte bli lika bra, som om du hade använt mina kort, men något är bättre än inget.
Gör någon glad – skicka ett vykort.

Hej så länge
Sverker

Leg. korttagare

VACKERT Cirrus skumgummifabrik finns inte mer, men dock huset. Där inne finns, förutom tomma lokaler, Jysk med ständig rea, Fyndlagret med exklusiva kvalitetsvaror och Willys med tuggben och godis. Fortfarande en väldigt vacker bygnad.

STILIGT Tranås kyrka med frysande kaja i träd med belysning i förgrunden. Detta är en av Tranås stiligaste byggnader. I den kyrkan var husses farfar kantor redan från invigningen, minsann. Farfar har också spelat där.

TJUSIGT Här ser du Lundbergs pälsfabrik, sedermera Wigéns, sedermera Sociala nämndehuset numera parkeringsplats. Tranås utveckling i ett nötskal! En av de tjusigaste platserna som du kan hitta i min stad.

PITTORESKT OK bensinstation fanns minsann här. Numera är det en Pizzeria, som ligger i denna pittoreska byggnad. På samma vykort ha jag även fått med en av de många rondeller, som numera pryder mitt älskade Tranås.

Dagens ord på livets väg

Man kan ha en smörgås med smör på båda sidor som faller ner på golvet – med smöret uppåt


Sverker
(2000–)

1 februari 2015

2015 verkar bli ett riktigt skottår

SKOTTA Jag kan konstatera att det har kommit snö även i natt. Då är det bråttom att den försvinner snabbt. Det gäller att vara bättre an grannarna.

Den som trodde att vintern skulle kunna tillbringas i TV-soffan, trodde fel. Den är i det här fallet min lata husse. Han gör inte så många knop om han slipper.
Men i år är det skottår. Det betyder att minst varje morgon, så måste min husse skotta ut oss. Allt under min ledning, förstås.


Så var det även idag. Natten har bjudit på ett stilla snöfall, och nu måste snön avlägsnas på väl valda platser. Väl valda platser är gången upp till vägen och garageuppfarten.
– Kan vi inte ligga i den goa sängvärmen ett tag till? Det är ju söndag, Sverker.
Jag ställde mig på husses mage, bara för att påpeka att det var dags att gå upp. Det är mycket att göra.
Det viktigaste är förstås att jag får min mat. Risken är uppenbar att jag skulle tyna bort annars. Sedan måste snön bort.
Varför är det så viktigt med skottningen, kanske du undrar. Enkelt. Om vi har bättre skottat än grannarna, så får de dåligt samvete för att inte de är lika präktiga. Då kanske vi slipper menande blickar när det blir sommar och de kan skåda in över min vildvuxna trädgård.
Då kanske de tänker så här: Det ser lite ovårdat ut, men med tanke på hur mycket arbete Sverker och hans husse lade ner på skottningen, så är det kanske senaste trenden.
Mitt mål är att alla trädgårdar i området ska bli lika ovårdade som min.

Hej så länge
Sverker

Leg. snöröjare

VÄGVISARE För att min husse ska veta hur han ska köra snöskyffeln, så går jag i förväg och visar vägen. Det måste bli rätt, så grannarna blir avundsjuka och får dåligt samvete.

HJULSPÅR Inte för att jag hittar några spår efter plogbilen. Han har väl nog att göra att hålla efter snön på Kommunalrådsvägen. Hit hittar han inte ofta, men det är andra modiga som har spårat den oplogade vägen.

MÖTE Ett oväntat möte kom och traskade fram på min väg. Kommer jag ihåg rätt, så hette min nya kompis Lemo. Har du sett en italiensk tryffelhund förut? Titta på bilden, så ser du en. Jag vallar kossor och Lemo letar svamp. I Sverige blir det inte så mycket tryffel, utan mer kantareller.

KISSTIG En sak som min husse inte skottar är min kisstig. Den använder jag när jag går ut nästan alldeles själv tidigt på morgonen och sent på kvällen. Jag tycker nog att husse kunde skotta den också.

Dagens ord på livets väg


Den som lever utan galenskap är inte så klok som han tror.


Sverker
(2000–)