8 mars 2014

Hur kunde min husse bli så dum?

HUSSE OCH FARFAR Till vänster ser du en husse. Han är korkad, snål och inte snäll. Till höger i soffan sitter det en farfar. Han är husses pappa. Farfar var bara snäll och väldigt generös.

Farfar var ju husses pappa. Farfar var klok och snäll. Frågan man då genast ställer sig är: Hur kommer det sig att min husse är så korkad och dum?
För att kunna ge svar på detta spörsmål, har jag intervjuat det som är min husse.


Vi slår oss ner på trappen i vårsolens glans. Jag börjar min fina intervju med min korkade husse. Jag försöker ställa så lätta frågor som möjligt, så även husse ska förstå dem.

– Hej husse.
– Hej Sverker.
– Varför är du så korkad?
– Jag har haft en svår barndom i hela mitt liv, förstår du Sverker.
– Nu blir jag nyfiken. Berätta!
– Redan som mycket litet barn blev jag förnedrad och kränkt.
– Jasså du. Hur då?
– Jag fick inte baka sandkakor inomhus. Min mamma förbjöd mig det och hämmade min kreativitet. Jag var bara två år. Jag var säkert förnedrad innan, men det minns jag inte.
– Men hur var det i skolan?
– Redan i första klass började eländet. Vem har sagt att SAOL skulle ha mer rätt än jag när det gällde att stava ord. Läraren ”rättade” min stavning. Detta var naturligtvis djupt kränkande. Dessutom med rött bläck. Mycket förnedrande.
– Fortsatte det hela skoltiden?
– Du skulle bara veta Sverker. Om inte jag kunde multiplikationstabellen, så skyllde läraren på mig! Var inte det hon som skulle lära ut den?
– Redan första dagen i skolan fick jag som hemläxa att klippa ut alla ”M” ”m” som jag såg i tidningen. Kan man förnedras, mobbas och kränkas mer? Hemläxa! När jag försökte delegera uppgiften till min mamma, så kränkte hon mig genom att tvinga mig att göra min läxa.

Husse fortsatte att berätta hur han har kränkts och förnedras genom åren. På jobben han har haft förväntade sig cheferna på ett kränkande sätt att han skulle arbeta. Dessutom anser han att han förnedrades varje dag genom att de krävde att han skulle komma i tid!

– På grund av all förnedring, mobbning och kränkning jag har varit utsatt för, så kunde jag naturligtvis inte inhämta de kunskaper i skolan som jag hade rätt till.
– Det fortsatte ända upp till universitet. De krävde att jag skulle skriva min uppsats själv!
– Så du har underkänt i alla ämnen då husse?
– Nej. De satte bra betyg, bara för att jag inte skulle kunna stämma dem i efterhand.

Betyg eller inte. Min husse är nog den dummaste hussen jag har. Tänk om han ändå hade varit lika klok som farfar. Vilken god mat jag skulle ha fått då.

Hej så länge
Sverker

Leg. stjärnreporter

INTERVJU Här är det full fart med intervjuen av min husse. Som du ser försöker han se väldigt snäll ut. Det går inte så bra, men det var ju väntat.

ARBETSBOK Jag hittade husse arbetsbok från klass II. Det var en beklämmande läsning. På framsidan står det stämplat att husse kunde simma 10 meter. Sen står det en till att han kunde simma 200 meter. Han tyckte nog att han var duktig och ville glänsa.

MEDIOKERT En stenålderman som går ut på jakt föreställde sig den lille andraklassaren så här. Men du ser själv hur värdelöst han ritade redan då. Var är öronen på stenåldersmannens västgötaspets? Har kanske huse skurit av dem?

SKOLAN Denna bild är tagen när husse lekte lärare. En fredag, för det ser man på slipsen. Han är väldigt stolt att han kan hålla i en batteriladdare alldeles själv. Men ser du felet på bilden? Jo, det är att man på flera ställen kan skymta skrivbordet. Husse påstod att han inte kunde städa sitt skrivbord, eftersom han inte hittade det.

INTELLEKTUELL Försök att se riktigt klok och intellektuell ut, sade jag till husse. Här ser du resultatet. Men det är nog det bästa som går att få.

BEVISET Bättre bevis på husses dumhet än denna bild kan du inte hitta. Här sitter husse med en fransk katta i knäet. Dessutom ser det ut som den före detta gatflickan i Toulouse, Lucy, njuter av situationen. Fast de är ju lika dumma båda två. Lika barn leka bäst.

Dagens ord på livets stig


Dumheten (=husse) tränger sig fram för att bli sedd. Klokheten (=Sverker) håller sig i bakgrunden för att se.


Sverker
(2000–)

7 mars 2014

Ett besök vid farfars grav

GRAV Bara för att alla ska veta att det är farfar som ligger begravd här, så finns det en sten. På stenen kan du se att han skulle ha fyllt 100 år i går, när jag var där. Husses mamma ligger där också, men hon fick aldrig träffa mig.

Det gick ju inte att ha någon fest för farfar igår på hans 100-årsdag. Men det gick bra att ställa några blommor på hans grav, så därför tog jag med mig min husse och åkte till Heda.

Min husse och jag var där förra året också, men i år var det ju ett extra jubileum. Farfar hade sett fram emot sin hundraårsdag. Han hoppades att få brev från kungen, för det får alla som fyller hundra. Dock träffade han gamle kungen Gustaf V, fast det är ju inte samma sak.
Men han levde länge ändå. Att bli 98 år är inte dåligt.
När farfar var tre månader började Första världskriget. Sedan blev ett världskrig till när farfar var 26 år. Då var han ofta militär i Värmland vid norska gränsen.
Det var alltid roligt och givande att besöka honom. Jag saknar honom mycket.

Hej så länge
Sverker

Leg. sörjare

TRÅKIGT Nu är det inte roligt att besöka farfar längre. Första gången farfar spelade i en kyrka var i Heda i bakgrunden. Då var han inte ens 20 år.

FINT Ser du vilka fina blommor jag hade med mig? Det är det enda man kan göra numera för farfar. Det hade varit roligare om han hade haft kalas.

Dagens ord på livets stig


Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår.


Sverker
(2000–)

6 mars 2014

Idag skulle farfar ha fyllt 100 år

FARFAR Här är farfar hos Per för tre år sedan. Det är på Pers födelsedag. Då får alla tårta.

För ganska precis dog min farfar ifrån mig. Han var alltid snäll mot mig. Inte nog med att jag fick extra mycket fördisk. Jag fick smaka när han lagade mat och jag fick alltid slicka när han bakade. Jag fick kakor också.

Det var alltid roligt att komma till min farfar (som egentligen var husses pappa). Han var alltid så snäll.
När farfar var liten bodde han både här och där. Hans pappa, husses farfar, var kantor, så det blev farfar också. Han kunde spela väldigt bra. Han spelade för mig flera gånger.
Husse och jag hälsade på honom nästan varje dag. Det var roligt.
– Är det lille Sverker som kommer, sade han alltid när jag kom.
– Då måste du få något. Och så fick jag det.
För ganska precis två år sedan beslöt farfar att han var för trött, så han dog. Det var väldigt sorgligt.
Men jag har kvar många minnen. Det blir nog bara så ibland.

Hej så länge
Sverker

Leg. saknare

VÄNNER Detta är de två vännerna farfar och Sverker. Jag fick gärna klättra på hans möbler. Det blir enklare att berätta att jag behöver en kaka om vi är på samma höjd.

1915 Den här bilden togs när farfar var ungefär ett år. Det är han som sitter på hästen. Nu har min husse Jager, som hästen heter. Det är farfars mamma som håller i den lille gossen. De andra pojkarna är farfars tvillingbröder. Olle står till vänster och Bengt till höger.

FAMILJ Hela husses familj. Viktigast är jag, som sitter i Davids knä. Sedan kommer Steph, Evan, farfar, min Agnes med Emily i knät, min husse och min Per. Davids familj ser jag inte så ofta. De bor i Seattle.

JUL Detta var farfars sista jul. Två månader senare dog han. Det är hemma hos mig och förutom farfar ser du Per och Agnes.

HEJ DÅ Agnes var uppe hos farfar och sade hej då, innan hon återvände till Frankrike där hon bodde då. Då kunde ingen veta att det var sista gången hon träffade sin farfar.

Dagens ord på livets väg

Minnet är det enda paradis vi inte kan fördrivas ifrån.


Sverker
(2000–)

5 mars 2014

Recept på en god, nyttig och lättlagad förrätt

SERVERA Då var det dags att servera den goda förrätten. Som du ser har det tillkommit en liten klick leverpastej. Det hade förstås blivit nyttigare med sju korvskivor. Eller åtta.

Att äta hälsosamt är väldigt viktigt. Därför genomförde jag en vetenskaplig test igår av våra vanligaste livsmedel: Sallad, morötter, hundmat, choklad och korv.
Med utgångspunkt från testresultatet, har jag härmed nöjet att kunna presentera ett recept på en förföriskt god förrätt.


Jag har inte bara testat vad som är extranyttigt eller farligt att äta. Jag är idag vänlig nog att dela med mig med ett recept. Meningen är att du ska kunna göra det här själv, om till exempel jag kommer som gäst.
Du kan förbereda dig långt innan, så det bara är mikrandet kvar när gästen (=jag) kommer.
För att även du ska förstå, så har jag gjort receptet som en bilderbok. Nu är det bara att köpa hem korv och choklad. Du ska även köpa leverpastej om du vill ha rätten extra dekorativ.
Hundmat har du väl hemma redan?

Hej så länge
Sverker

Leg. dietist

HÄLSOKOST Även om du bara ska göra en liten god förrätt, är det viktigt att vara noga vid valet av indg inndägr grejer. Att äta nyttigt är A och O här i livet. Därför ska du undvika de överkryssade farliga alternativen.

SNÅLT Du börjar med att skära upp korv. Även om det bara är en förrätt, ska du inte vara så snål som husse med korven. Visst hade det sett stiligare ut på tallriken med åtta tjocka skivor korv?

HACKA Chokladen hackar du för att sedan lägga den på korvskivorna. Detta är dels en smakförhöjare och sedan spär det ju på den nyttiga mångsidigheten. Tänk på att god choklad kan vara farligt för hundar, så inte mer än ett kilo/hund.

MICRA Som vid all finare matlagning använder du din mikrovågsugn. För två små ynka skivor, blir det lagom med 35 sekunder i min ugn. Du ska hålla på tills chokladen har smält.

KLART Då var det redan klart. Hundmaten står stadigt på sin plats limmade med lite smält choklad. Vad som kan tillkomma är en klick leverpastej. Då ser maträtten trevligare ut och dessutom smakar den ännu mer och blir ännu nyttigare.

Dagens ord på livets väg

Mitt favoritdjur som jag helst umgås med är korven.


Sverker
(2000–)

4 mars 2014

Stor test: Nyttigaste maten för dig

KLAR Testet kan börja. Försökspersonen ligger ner djupt koncentrerad med dräglande mun. Framför honom står testtallrikarna med från vänster: sallad, morötter, chokladhjärta, hundmat och falukorv. Nu är det spännande!

Självklart är det så att ju godare maten är, desto nyttigare är den för dig. Jag beslöt att med utgångspunkt från detta axiom (=en självklarhet du borda fatta själv), göra en djuplodande vetenskaplig test hemma i mitt kök.
Jag vill tillägga att all mat är väldigt etisk. Grönsakerna är till exempel inte kravlösa.


För att testpersonen (=jag, Sverker) inte skulle gå efter utseendet på serveringsfatet, användes den vanligaste formen av testtallrikar (SIS1284723-832654-AK-fv).
Testet omfattade inte mindre än fem olika vanliga (nåja) födoämnen som väntat, eller oväntat, kan dyka upp på just din tallrik:

1. Morötter
2. Falukorv
3. Chokladbit i form av ett hjärta
4. Doggy hundmat
5. Salladsblad
Testtallrikarna placerades ut på golvet i slumpvis (=lite hur som helst) ordning. Försökspersonen (=jag) tillika matexperten placerades liggandes framför försökstallrikarna med de olika matproverna.
På ett kommande (=varsågod) från försöksledaren (=husse) attackerade försökspersonen med dreglande mun de snålt tilltagna proven.

Efter detta vetenskapliga försök bearbetades alla data. Försöket utfall sålunda:

Supernyttigt
Falukorv

Nyttigt
Hundmat
Chokladbit

Onyttigt och oätligt
Sallad
Morot
Du har nu lärt oss att i första hand äta korv. I andra hand – om inte korv finns – inrikta dig på hundmat och choklad. Du ska också till varje pris undvika sallad och morötter.

Nu vet du hur du ska tillreda en nyttig måltid.
Vet du ändå inte det, så kommer recept i morgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. näringsexpert

TESTMATEN För att inte testpersonen skulle hugga tag i den största testmatsbiten, var de alla i ungefär samma storlek. Nummer 1 är de färgglada morötterna, 2 tärningar av falukorv, 3 ett sött (!) chokladhjärta, 4 hundmatskulor och 5 är sallad.

VINNARE Segrare utan tvekan blev falukorven. 2,67 sekunder efter testets början var den tallriken tom. Härmed är det bevisat, att det nyttigaste du kan äta är korv. Jag vill dock tillägga att leverpastej inte är fy skam heller.

SLUTTESTAT Som du ser är även testtallrikarna med hundmat och choklad slut. Efter att testpersonen ratat de onyttiga morötterna och den skadliga salladen, har han nu övergått till att efterslicka falukorvstallriken.

Dagens ord på livets väg
Den geniala hunden är den som har blick för det som finns mitt framför nosen.


Sverker
(2000–)

3 mars 2014

Spetsutbildning bortkastad för obegåvade elever?

SPETSUTBILDNING Jag börjar alltid mina praktiska övningar med en kort teoretisk föreläsning för att mina elever ska lyckas bättre när det skarpa läget börjar. Dagens lektion för Massimo, husses systers fula tax, behandlade nosning under promenad i skogen.

Inte många, om ens någon, vet så mycket om allting som jag. Generös som jag är, så delar jag gärna med mig av mina eminenta (=väldigt fantastiska) kunskaper.
Igår var jag, som bekant, barnvakt åt husses systers fula tax Massimo. Han kommer från de djupa skogarna i Dalsand, där all kunskap och bildning lyser klart och skarpt med sin frånvaro. Han, om någon, var i behov av dagens lektion.


Jag förstod ganska snart att den teoretiska delen var mer eller mindre bortkastad. Massimo är ju knappast den vassaste kniven i lådan. Dock har han den fördelen, jämfört med de flesta andra invånarna i hans by i Dalsland, att han inte är inavlad. Han har till och med stamtavla, naturligtvis inte lika fin som min.
I vilket fall som helst, så övergick vi snart till den praktiska delen av avsnittet ”Nosning under skogspromenad på stig”. Jag tänkte börja med det enklaste först. Lite spetskunskap borde jag kunna förmedla, även om han aldrig kommer att nå spetskompetens.
Regeln är enkel. Koncentrera dig att nosa på stigen och försök att analysera vem som har gått där innan. Finns det en stig, så är det troligt att andra har trafikerat den. Eller hur?
Nu gick det kanske inte så där bra. Det mesta föll av som om man försöker hälla vatten på en västgötaspets.
Dock på slutet av vår skogsexpedition (=promenad i en skog), så verkade han ha fattat lite. Men koncentrationen, den var det inte mycket med.
Spetskompetens är nog alldeles ouppnåeligt för den fula daländska taxen, men lite spetskunskaper tillgodogjorde han sig av min spetsutbildning.

Hej så länge
Sverker

Leg. spetskompetenspedagog

EFTER Först gick jag efter Massimo, bara för att kontrollera om det fanns några färska spår. Jag ville dessutom se hur mycket han hade fattat av den teoretiska delen. Det fanns utmärkta spår. Han märkte inga. Som du ser är han tjudrad, annars springer han bara iväg.

FÖRE Jag gick före Massimo för att visa hur man ska göra. Nosen djupt backen och nosa hela tiden. Bearbeta dofterna i hjärnan och sortera dem. Han verkade inte fatta ändå.

OKONCENTRERAD Följ bara mig och gör som jag. Massimo hade sina tydliga order. Tror du han fattade. ”Vad är det för rolig stubbe?” Massimo hade fått syn på något i skogen och tappade helt koncentrationen.

BÄTTRE Efter ytterligare en kort teoretisk del, gick jag i förväg och sedan fick Massimo gå. Jag vände mig om och kontrollerade min elev. Lite bättre gick det, men det är fortfarande långt ifrån tillfredställande.

Dagens ord på livets väg

En del kan så mycket att de vet hur pass lite de kan – andra kan så lite att de tror att de kan allt! Jag vet att jag kan så väldigt mycket så jag kan allt!


Sverker
(2000–)

2 mars 2014

Redo för en rysk attack av Sverige och Hätte

BEREDD Jag är inte den som lämnar min post. Jag står ständigt beredd på vägen med min vaksamma blick. Kommer det ryska militärer tänker jag skälla på dem.

Vår beredskap är god. Putin göre sig inte besvär med att komma hit. Med nyfylld mage och lämplig vätskebalans är jag redo att köra iväg alla inkräktare. Dessutom har jag vidtaget inre åtgärder (=gömt mina tuggben).

Du kan varje timma följa utvecklingen i Ukraina på extra nyhetssändningar på TV. Putins ryska soldater har inte dragit sig för att invadera en suverän stat. Ursäkten för detta är att han anser sig behöva skydda rysktalande ukrainare.
Även i Tranås bor det ryssar. Tror Putin att han behöver skydda dem också? Ja, det är inte lätt att veta. Maktfullkomliga män med mindervärdighetskomplex kan nog hitta på vad som helst. Med anledning av det har jag förberett mig för en rysk invasion.
Jag har ätit min frukost, som jag gärna hade sett att den hade förstärkts. Jag har druckit näringsvätska (=vatten). Jag har markerat mina gränser.
Som en extra säkerhetsåtgärd har jag gömt mina tuggben. De ligger nu på superhemliga ställen (=gula fåtöljen, tv-soffan och Agnes blå soffa som var farfars) som fienden aldrig har en chans att hitta. Inte Massimo heller. Jag ska ju vara barnvakt åt honom idag. Han kan inte ens hoppa upp i fåtöljer och soffor.
Nu ägnar jag mig åt spaning. Jag spanar av vägen när jag är ute och när jag är inne så har jag högsta beredskap.
För att riktigt kunna koncentrera mig, så spanar jag med slutna ögon. Kommer det rysk trupp, så tänker jag skälla så de blir rädda och drar sig tillbaka.

Hej så länge
Sverker

Leg. försvarsledare

SNÅLT För att riktigt kunna försvara sig, så behövs det rikligt med mat. Därför hade jag förväntat mig att få en extra stor och näringsrik portion idag. Massor av korv och leverpastej till exempel. Men då känner du inte min husse.

VÄTSKA För uthållighetens skull, så måste man se till att man inte har vätskebrist. Vatten snålar inte husse med. Utomhus har jag dessutom tillgång till en hel damm.

BRÅTTOM När högsta beredskap råder finns det inte plats med något finlir när man äter. Full fart är det som gäller. Det är viktigt att matpauserna blir så korta som möjligt. Det har jag tränat på i snart 14 år.

GRÄNSKONTROLL Bakom det före detta vita staketet är mitt suveräna territorium. Jag undersöker väldigt noga om främmande trupper har lämnat några spår vid gränsövergången. Ännu har ingen passerat.

Dagens ord på livets stig
När så många timmar spenderats med att övertyga mig själv om att jag har rätt, finns det ingen anledning att frukta att jag har fel.


Sverker
(2000–)