1 juni 2013

I Tranås sviker man inte sina festivalbesökare

BAKOM Det första jag mötte när jag kom promenerande till festivalen i hamnen, var ett par pojkar som var bakom flötet. Om flötet sjunker, så kan man anta att det sitter en fisk på kroken som finns under flötet. Drar man då upp fisken, så kan man få mat.

Festivalen i Tranås var inte inställd. Festivalen i Tranås var inte flyttat till Stockholm. Festivalen i Tranås var i Tranås! För att ge festivalen lite extra spänning och krydda, var den förlagd till de skumma hamnkvarteren.
– I Tranås hamn är det värre än vad det var i hamnkvarteren i Santos på 1960-talet, sade husse som var sjöman på 60-talet och var i Santos.


När vi kom till de skumma hamnkvarteren var de inte alls skumma. Tvärtom. Solen sken tappert på alla glada festivalbesökare och alla verkade ofarliga.
De första vi mötte var förstås lite bakom flötet. De får äta sarv, mört och småabborrar till lunch idag.
Därefter kunde vi beskåda gamla bilar, stånd där det fanns och köpa ätbara saker. Husse snålade som vanligt. Inte ens en varmkorv för en tia, kunde han köpa till sin hungrande hund.
I hamnen låg den gamla ångbåten S/S Boxholm II. Den har husse styrt en liten bit, vilket han är mäkta stolt över. Dessvärre stod det också ett gäng dragspelare, som tyckte att de borde dela med sig av sin musik.
Nu ska du inte tro att det var det enda jag gjorde denna första sommardag. Nej, husse och jag åkte till …, ja det får du läsa om i morgon. Det finns en anledning till att bloggen är sen idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. festivalbesökare

GAMMAL Precis en sådan här bil hade jag, sade min husse när han såg den här gamla fina bilen från husses ungdom. Sedan kröp det fram att husses bil var av märket Revell och mycket, mycket mindre. Plastbyggsatser räknas inte, tänkte jag.

ÅNGBÅT Vill du åka med den här båten, så får du komma hit. Båten är fånge i Sommen. Om man eldar med ved i båtens mage, så kan man åka någonstans. Hem till mig till exempel.

FOLK Hamnfestivalen i Tranås var minsann en riktig folkfest. Det berodde på att den inte var inställd eller flyttad till Stockholm. Då hade det varit betydligt färre människor här som strosade runt i hamnkvarteren.

Dagens ord på livets stig
En specialist är en person som tack vare sina kunskaper undviker att begå fel i detaljerna på sin färd mot de stora villfarelserna.


Sverker
(2000–)

31 maj 2013

En lysande utställning – med och utan sol


Visserligen är jag det klarast lysande ljuset i hela världen, men solen kommer som god tvåa. Varje morgon, efter jag väckt husse, går han ut på balkongen och tar en Instagrambild på solen med sin telefon. Då blir hans vänner på Instagram och Facebook uttjatade på solvilder.
Naturligtvis skulle det bli bättre bilder om jag var med på dem.
Ibland ligger telefonen på undervåningen, och då blir det en bild från trädgården mot solen istället.
De dagar solen inte syns, så syns inte solen heller på just den bilden.
Fastän bilderna är tagna från samma ställe (de flesta), så ser det inte likadant ut. Visst är väl det konstigt. Bildtexter får du hitta på själv idag


Hej så länge
Sverker

Leg. solskådare
Dagens ord på livets stig

Det gör inget att jag är stilig, stark och klok. Jag är snäll också.


Sverker
(2000–)

30 maj 2013

Jag torteras med ett tjockt rep

FÄNGSLAD Jag känner mig som en straffånge när jag föses fram på vägen med ett grovt rep runt halsen. Snart står väl pöbeln och slänger såväl glåpord som stenar på mig. Om jag kunde begripa vad jag har gjort?

Jag är fången av en terrorist! Terroristen ifråga är min husse. Han håller mig fjättrad i ett tjockt rep när jag rastas från mitt fängelse (=mitt hus).
Jag är kränkt och oförstådd.


Bara korta stunder när jag rastas i skogen och är nere vid stranden, får jag vara utan det förnedrande repet. Så fort vi närmar oss vägen så åker repet på. Vart har min frihet tagit vägen? Och varför har min rörelsefrihet blivit så starkt beskuren?
Ska man sättas i fängelse i Sverige, så ska det vara en rättegång först. Det har inte skett. Har jag hamnat i något svenskt Guantanamo?

Hej så länge
Sverker

Leg. ofri

SILUETT En kort stund fick jag stå nere vid stranden utan koppel och avteckna mig mot vattnet som en siluett. Detta var dock en kort stund av frihet. Snart nog satt repet åter runt min hals.

HALVFRI När vi kom in i skogen, blev jag temporärt befriad från mitt halsfängsel. Så fort vi närmade oss vägen åkte det på igen. När ska detta sluta? Hur långt straff ska jag ha? Jag vet ju inte ens vad jag har gjort! Dessutom hann lastbilen stanna.

Dagens ord på livets stig


Livet är fyllt av risker, så varför inte ta dem?


Sverker
(2000–)

29 maj 2013

Lastbilen hann ju bromsa för mig

LILLARYD Precis på kanten på kullen till vänster ligger stenkällaren. Lillaryds boningshus låg mer i luften, ännu mer till vänster, påstår husse. Jag kan gå över den här vägen, utan att min husse hjälper mig. Latbilar hinner faktiskt stanna.

Husse tyckte att vi skulle ta en nostalgitripp till Lillaryd idag. Det heter inte Lillaryd längre, utan det rätta mer romantiska namnet är ”Trafikplats Tranås norra”. Husse, min Per och min David bodde där i många, många år. Nu är det bara stenkällaren kvar och det var den som var målet.

Efter lite olagligheter lyckades vi parkera på andra sidan vägen. Sedan var det dags att bestiga den kulle som husen en gång låg på. Det vill säga det lilla som är kvar. Det mesta är bortsprängt av duktiga vägbyggare.
Gräset växte kämpahög och det var minst sagt besvärligt för en västgötaspets att ta sig fram. Så småningom blev det allt mindre gräs, men desto mer nässlor.
Då började min husse fotografera blåa uteblommor. Nu fick det vara nog.
– Sverker, var är du, hörde jag husse ropa när jag var på väg mot min bil.
– Stanna Sverker!!!!!
Husse verkade väldigt upprörd, men det var ingen fara för mig. Lastbilen hann stanna, så jag lugnt kunde gå till min bil. Det är väldigt vad bromsarna låter på en del lastbilar.
Husse kom farande. Han var minst sagt upprörd.
– Sverker, du hade ju kunnat bli påkörd.
Jag undrar om min husse såg sig ordentligt om innan han sprang över den starkt trafikerade vägen.

Hej så länge
Sverker

Leg.äventyrare

OMÖJLIGT Att behöva ta sig fram i så här högt gräs är näst intill omöjligt. Det insåg jag, så jag vände och gick tillbaka till bilen. Husse var upptagen med att fotografera några i hans tycke fina blommor, så jag kunde enkelt smita iväg.

UTEBLOMMOR Det var de här uteblommorna som fick mig att vända om. Inte blommorna i sig, utan att husse skulle fotografera dem. Med tanke på hur många andra blommor det fanns, så tyckte jag att det var bättre att tillbringa förmiddagen vid bilen, än bland brännässlor.

Dagens ord på livets stig


Man ska inte ha tråkigare än man kan stå utmed.


Sverker
(2000–)

28 maj 2013

Horoskopet visar att jag måste ta tillbaka min gård

TYDLIGT Vem det är som är ägare till denna markbit råder det ingen som helst tvekan om. Sedan finns det säkert de som krampaktigt håller fast i den lagfart som orättfärdigt har tagits ifrån mig.

Vid kanten av Omberg med milsvidd utsikt över Östgötaslätten och Vättern ligger ett oansenligt hus. Det är mitt. Det heter Sverkersgården. Dock är det inte resterna av min gård som döljer sig under taket. Det är bättre än så.

Skulle du lyckas med konststycket att ta dig in i huset, vilket du inte lär göra eftersom du inte har nyckeln, så är det ändå inte mycket att se. Det är bara lite stenrester av den kyrka som tillhörde Sverkersgården. Dock var den en gång i tiden desto märkligare, eftersom den var en kryptkyrka. Det finns tre sådana kyrkor i Sverige; Skara domkyrka, Lunds domkyrka och min kyrka.

Ursprungligen var det antagligen en gravkyrka för min ätt. Den ligger i Sveriges fornminnestätaste område. (Släng er i väggen Västergötland och Uppland.) Vid kyrkan har över 4.000 gravar hittats. Säkert betydligt fler som inte har hittats.
Vad ska jag då ha denna illa åtgångna ruin till? Enkelt!
För det första är det mitt, så jag ska ha det.
För det andra så har jag planer. Jag tänker bygga ett slott där med låga fönster så jag kan titta ut!
Sedan kan jag sitta och titta på solnedgången över Vättern och Västergötland, jag är ju en västgötaspets!
Jag kan också titta på soluppgången över Östgötaslätten, om det skulle visa sig att jag är en östgötaspets.

Hej så länge
Sverker

Leg. hemmansägare

SANNINGEN Dagens horoskop i Tranås Tidning visar vad det är som gäller för dagen. Denna strikt vetenskapliga och sanna utsaga uppmanar mig att just denna dag ta tag i Sverkersgårdens ägande. Dock varnar horoskopet för att jag kan stöta på töntar på Lantmäteriet, men hinder är till för att övervinnas.

LAGFART Ser du skylten? Vad står det på den? Just det! Sverkersgården. Det är alltså Sverker som äger gården. Och vem är Sverker? Det är jag. Alltså är det min gård!

HUSMARKERING Ja, här går jag och markerar ut den plats jag ska bygga mitt slott. Det är mycket att tänka på. Platsen är betydligt bättre än den plats Ellen Key valde för sitt Strand, som ligger 487 meter bort. Jag är bättre i allt!

Dagens ord på livets stig

Vad kan du äga, när själva livet är ett lån!
Dock bör jag äga mycket så länge jag lever.


Sverker
(2000–)

27 maj 2013

Ett för sent grattis till alla mammor

MÖDRAR Jag undrar hur de här präktiga kossorna uppvaktades på mors dag. Fick de månne någon tårta, helst korvtårta, på morgonen? Visste de små kalvarna om att man ska ge en present till sin mamma? Inte vet jag, men korna får representera alla mödrar. De är inte bara mammor, de är roliga att valla också.

Det var mors dag igår. Det glömde jag bort och husse också. Men det gjorde inte så mycket, för varken husse eller jag har någon mamma. Vi har varsin mamma förstås, men de är döda bägge två och då kan man inte uppvakta.
Men idag åkte vi till farmors grav med en blomma. Farmor är husses mamma, men hon var farmor till min Per, min David och min Agnes.
Jag vet att det är lite konstigt, men jag hoppas att du försstår.


Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

PS Ursäkta att det blev så lite idag, men det är bråttom säger husse. DS

Dagens ord på livets stig

Som målformulering tycker jag att "korv med fläsk" är tämligen svåröverträffat.


Sverker
(2000–)

26 maj 2013

Tranåsveckan börjar ta sig

BESVIKNA Framför scenen satt ett gäng flickor. Antagligen satt de där och väntade på att jag skulle uppträda. Dessvärre blev de mycket besvikna, när de fick reda på de faktiska omständigheterna. Men jag tröstade dem. Ser du att det är en flicka som klappar mig? Fast det skulle komma ett substitut (=halvdan ersättare) för mig ett par timmar senare som heter Eric Saade.

Jag beslöt mig för att ge Tranåsveckan en ny chans idag. Det är ett beslut som jag inte ångrar en sekund. Nu var tälten öppna och därinne fanns det olika bord som det stod människor vid. De hade en enda uppgift.

Eftersom husse är husse, så gick vi in en bakväg.
– Det kan vara förståndigt, om man inte får ha hundar med sig. Dessutom kanske det är inträde.
Vi hamnade mitt inne i en teaterföreställning av de mest bisarra slag. En farbror som påstod sig heta Kråkan och en tant som enligt egen utsago hette Mamma Mu. Det hela var mycket märkligt.
Sedan gick vi en sväng i de olika tälten. Det var mycket trevligt, eftersom alla frågade husse om de fick ge hunden en karamell. Jag samtyckte förstås, men även husse var på sitt soligaste humör. Mycket trevligt och näringsrikt.
Sedan gick vi hem efter ett lyckat besök. Husse hade med sig en hel kasse med pennor och annat som han hade norpat åt sig, under tiden som jag koncentrerade mig på godiset.

Hej så länge
Sverker

Leg. mässbesökare

MISSFOSTER Han till höger kallade sig kråkan och hon till vänster påstod sig vara mamma Mu. Visserligen är jag väldigt vidsynt, men är det lämpligt att låta ett freak med fyra blottade snoppar uppträda för massa barn? Ja, jag bara undrar.

GODISTÄLT Detta är bara en liten del av ett av godistälten. Det finns godis vid alla röda pilar och det fanns mycket mera. Lägg märke till de beundrande blickar som – med all rätt – slängs på mig!

Dagens ord på livets stig

Vad händer om det plötsligt börjar regna? Jag har funnit svaret: Man blir våt…


Sverker
(2000–)