14 december 2013

Äventyren som smälte bort med snön

SNYGGA Visst är vi ett stiligt par, min Agnes och jag. Jag är klädd i min vanliga outfit. Agnes har på sig husses mössa, husses dunrock från rean 1984. Konstigt nog har hon sina egna byxor och sina alldeles egna kängor.

Man ska inte räkna ut något, för det går ändå aldrig som man tror.
Jag hade tänkt mig att när min Agnes kom hem, att det skulle hända saker. Men tror du att det gjorde det? Inte!


Jag hade tänkt att ta min Agnes ut på en långa promenader. Övrig tid skulle vi leka lite, eller bara sitta och gosa. Men vad händer? Jo, min Agnes skulle botanisera i alla närbelägna second handbutiker.
– Vi lämnar hunden hemma. Han är så jobbig i bilen. Han skäller bara.
Detta var inte sanningen som min Agnes framförde. Jag skäller bara när någon går in i bilen innan de har spänt fast sig. En extra varning att använda säkerhetsbältet.
Sedan måste jag skälla när någon går ut. Jag vill ju inte att de ska glömma bort mig.
Summan av det hela är att jag har varit ensam hemma, under tiden som min husse och min Agnes har roat sig åt att titta på begagnade damkläder. När Agnes inte är hemma, så är jag aldrig ensam.
Några väldigt korta promenader har min Agnes och jag dock gjort. Hade bara min Per svarat i telefon, eller sms eller e-post, så hade jag kanske varit hos Lucy nu. Men det blev inget av det heller.

Hej så länge
Sverker

Leg. uttråkad, övergiven och ensam

OSKYLDIG Om du tittar noga på isen, så ser du att den har gått sönder. Det är min Agnes som provade om den höll. Det gjorde den inte, men det fanns vatten under. Dessbättre hade min Agnes smörjt in sina kängor med husses skofett, så hon blev inte blöt. Jag vill understryka att det var inte jag som lurade henne att prova isen.

LAT Min Agnes orkar inte ens bära in den tidning, som hon snart kommer att läsa först av alla. Det är jag som får slita och släpa – som vanligt, skulle jag vilja påstå.

Dagens ord på livets väg

Jag börjar med att göra vad som är nödvändigt, sedan gör jag vad som är möjligt, och plötsligt gör jag det omöjliga.


Sverker
(2000–)

13 december 2013

Ingen Lucia i år heller fastän Agnes är hemma

STÄMNINGSFULLT Även om min Agnes sviker, kan det bli ganska stämningsfullt på Lucia. Den här fina Lucian har jag gjort alldeles själv. Här hittar du beskrivningen. Du kan göra en själv.

Trots att jag och min husse åkte ända till Linköping för att hämta min Agnes igår, blev det ingen Lucia för oss i morse. Min Agnes ägnade sig istället åt att sova!
Varför förmenar hon oss att fira Lucia?


Länge låg husse och jag kvar i sängen idag. Vi hämtade tidning tidigt förstås. Sedan gick vi och lade oss igen. Strax före 08.42 var det dags att duscha (för husse) och klä på sig (också för husse) för att hinna med att fotografera soluppgången. Idag gick vi ner till den trasiga piren. Min Agnes sov fortfarande. Ingen Lucia där alltså.
Dessutom var min gamla fina Lucia lite förfallen, så hon är pensionerad. Precis som husse, som också är förfallen.
Så småningom blev det frukost vi 10.23-tiden tillsammans med en sömnig Agnes.
Jag fick en salamibit och en pepparkaka.

Hej så länge
Sverker

Leg. ickefirare

VILJA Min Agnes kan, om hon bara vill. Här ville hon vara Lucia för flera år sedan. Hon avluciafierades kanske under sina tre år i det okultiverade landet Frankrike. Där har de varken midsommar eller någon Lucia.

OBLIGATORISK Varje morgon ska den uppgående solen fotograferas med husses telefon. Idag fanns det en sol också och den såg ut så här om man stod ute på den trasiga piren.

Dagens ord på livets väg

Var dig själv. Alla andra är redan upptagna.


Sverker
(2000–)

12 december 2013

Ont om tid – men här är min reseoutfit

RELAXAD Du ser själv vilken perfekt resedress det här är. Den tjocka och varma pälsen skyddar mig från kyla, så jag kan lägga mig ner. Som den stilikon jag är, så har jag valt min outfit så den passar såväl sommar som vinter.

Idag ska husse och jag ut och resa. Vart färden bär talar jag inte om (Linköping station). Där ska vi hämta en överraskning (=min Agnes)
Eftersom vi har lite bråttom, kan jag idag bara presentera min reseoutfit, som jag alltid har när vi drar ut på äventyr.
Jag har sett att just presentation av degens outfit, får massa kommentarer på Facebook och liknande "Oh vad fin du är", "Snygging" o.s.v. Det vill jag också ha.


För att kunna vara beredd på allt har jag valt en, inte bara vacker, utan en mycket tålig päls. Regnar det så blir inte jag blöt. Vattnet bara rinner av mig. Lägg märke till det vackra mönstret och de matchande färgerna.
På fötterna har jag trampdynor. Dessa är synnerligen tåliga mot både vatten och snö. Snygga är de också.
Nu måste vi åka. Jag berättar i morgon vem som kom.

Hej så länge
Sverker

Leg. kraftfull

MANLIG Med min manliga look behöver jag egentligen inte välja en outfit som understryker just den egenskapen hos mig. Men det har jag gjort ändå. Hela jag utstrålar kraft, klokhet och mod.

Dagens ord på livets väg


Det bästa sättet att hitta en hjälpande hand är i slutet av din arm.


Sverker
(2000–)

11 december 2013

Inte alls ensamast i hela världen

ENSAM Det är ofta du får se bilder på mig när jag strövar omkring ensam. Då kanske du tycker att jag ser ledsen ut, men jag har en skara kamrater här hemma.

– Stackars Sverker vad du måste vara ensam. Du har ju bara en korkad husse att umgås med.
Det är sådant jag får höra då och då. Men så ska du inte tycka, för jag har många som är klokare och trevligare än husse runt omkring mig.


Jag har vänner här inomhus och jag har vänner utomhus. Naturligtvis saknar jag alla som har försvunnit. Min kompis Egon, som jag var ute och gick med ganska ofta. Min Agnes som inte vill bo hos husse längre, för att inte tala om kattan Lucy som valde min Pers goda mat före mig. I och för sig kan jag förstå henne, för den maten är minsann riktigt god.
Men här har jag fåglar i trädgården. Visserligen är de rädda för mig, fastän jag aldrig skulle äta upp dem. (Lucy skulle nog gärna ta en till mellanmål.)
På somrarna har jag fågelungar i ett trädhus. Förra sommaren var det dock ekorrungar. De var roliga att titta på och jaga upp i träden.
Sen har jag min hare på vedbodsväggen. När vi språkar med varandra är det dessvärre envägskommunikation. Fast det springer omkring harar och rådjur också. De är också rädda för mig. Min räv som var min lekkamrat har dessvärre försvunnit. Hon var söt. Min husse fick klappa henne.
Min kompis flugan Tekla bor i badrummet. Hon kryper alltid på fönstret, så henne kan jag titta på när husse duschar.
Så om du tror att jag är ensam, så har du alldeles fel.

Hej så länge
Sverker

Leg. sällskapshund

FÅGLAR Om du tittar noga, så ser du att det är fåglar på marken. Det här är domherrar. De ska du akta dig för, eftersom de är tomtens fåglar. De är som FRA, spioner. Om du inte är snäll, så skvallrar de för tomten, vilket påverkar mängden julklappar menligt.

TRÄDHUS I ett träd hemma finns det ett trädhus. Där kan det bo fåglar eller ekorrar. Det spelar ingen roll vilket, för de är trevliga att titta på vare sig de flyger eller klättrar. På vintern är det ingen som bor där, utan det är mer som ett sommarställe.

VÄGGHARE På väggen till vedboden sitter det en hare. Den är trevligare än husse, eftersom den aldrig säger till dig vad du inte får göra.

TEKLA I badrumsfönstret hittar du Tekla. Hon flyttade in dit för tre veckor sedan. Hon kryper än hit och än dit. Ganska rolig att titta på, men inte mycket att konversera med. Hon är ungefär som haren, men rörlig.

Dagens ord på livets väg

Ingen bryr sig egentligen om du är olycklig, så du kan lika väl vara lycklig.


Sverker
(2000–)

10 december 2013

En riktigt grå TV-dag

DISIGT Vädret här är lite disigt och grått. Husse har enhälligt beslutat att det är en anledning att titta på TV. Jag tycker att det är perfekt väder att ut och gå i. Så olika kan man tycka. Husse vann idag.

På TV pågår minneshögtiden för Nelson Mandela. Det tycker husse att han ska se. Nu träffade Nelson Mandela vare sig min husse eller mig, men trots detta vill husse följa det hela.
Det gör att blir mindre, eller ingen, tid att göra min blogg. Både husse och jag är parkerade i TV-soffan (den blå obekväma).
Idag kan jag dock med sorg i sinnet konstatera att jag återigen har blivit förbigången när det gäller Nobelpris. Frågan, som naturligtvis ploppar upp, är om detta pris har spelat ut sin roll. Kan de olika Nobelkommittéerna inte se vem som verkligen har gjort sig förtjänt (=Sverker) av priset, så kan det lika gärna vara.

Har du lust kan du dock roa dig med att titta på

En nobel Nobelmiddag

Där jag glatt delar med mig av härliga recept för finsmakaren.

Hej så länge
Sverker

Leg. soffhund

Dagens ord på livets väg


Jag tar emot vilket pris som helst. Jag bryr mig inte om vad det står på det, bara det är ett Nobelpris.


Sverker
(2000–)

9 december 2013

Så gör du din hösttråkiga trädgård julfin

Bara för några dagar sedan fick du tips om hur du ska juldekorera inomhus. Men för att du ska kunna haussa upp en hysterisk julstämning, så räcker det inte med lite stjärnor i fönstret.
Nej du måste ta dig an trädgården. Det är vad jag har sysslat med under helgen.För att du riktigt ska se skillnaden, så presenterar jag idag både före- (=bilder sedan torsdags) och efterbilder (=bilder tagna idag). På efterbilderna ser du att det tillkommit snö. Det var jag som önskade mig fram den. Snö är vackert i min trädgård, eftersom man inte ser trädgården. Dessutom lockar den fram tomten.
Vilka bilder är mest jullika före- eller efterbilderna?
Erkänn att jag är en mycket skicklig trädgårdsdekoratör.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdsdekoratör


JULHUND Erkänn att jag nästan ser ut som en julhund när jak kommer spatserandes i gången. Egentligen är det bara tomtemössan som fattas och man hade kunnat tro att det var julafton. Sedan kan man göra små grottor i snövallen och sätta marschaller i, så är det riktigt sockersött.

FÖREBILD Agnes hus sett från ytterdörren. På gräsmattan ligger gamla löv och i rabatten har de vissna blommorna lagt sig ner. De bladlösa buskarna ser

EFTERBILD Nu har jag juldekorerat, som du ser. Löven och de vissna blommorna finns kvar, men de ligger under den vita snön. Till och med buskarna har blivit vackra. Är jag inte duktig?

FÖREBILD Mörkt och eländigt. Vissna löv är ingen prydnad på någon gräsmatta. Dessutom vet inte husse om någon har gått på gräsmattan.

EFTERBILD Ljust och trevligt. Dessutom kan inte ens min husse missa spåren efter en stilig västgötaspets.

FÖREBILD Av sommaren spireahäck är endast små fula pinnar kvar. Allt är fult och mörkt. Men jag vet hur man fixar till bedrövligheten.

EFTERBILD Ja så här fint kan det bli. Det ända som krävs är att jag fixar fram lite snö. En trevlig liten gång med höga kanter leder vandraren rätt. Riktigt julfint är det!

Dagens ord på livets väg


Kom ihåg att de vackraste tingen i världen är de onyttigaste, till exempel snö, påfåglar och liljor.


Sverker
(2000–)

8 december 2013

Brev från den upprörda franska kattan Lucy

På begäran från en viss fransk katta, har jag lånat ut min blogg idag. Så här i juletider får jag väl vara lite snäll. Jag vill ju ha julklappar.
I vilket fall som helst ville hon, den franska kattan Lucy alltså, inte bli beskylld för att vara feg (även om hon är det). Hon fattade mod igår och gick ut och hade min Per att att föreviga detta korta ögonblick med den extradyra kameran han skaffade för att fotografera kattan.


KONTROLL Innan jag tog steget ut i snölandskapet, var jag tvungen att kontrollera ordentligt. Man måste vara noga!

Hej Sverker

Lite upprörd blev jag igår när jag såg din blogg. Det är inte alls så att jag är feg. Vi förnäma franska kattfröknar måste iakttaga en viss försiktighet. Vi måste akta oss mot kyla och snö. Särskilt gäller detta mig med tanke på min högadliga – men okända – bakgrund. Att jag sedan råkade i olycka i Toulouse och hamnade på gatan är en annan sak. 
Jag hade MIN Per att fotografera mig när jag tog en lång tur i den djupa snön. Jag överdriver inte när jag säger att jag säkert gick fem meter.
Beundra mig på mina bilder. Det är så en förnäm fransk kattfröken beter sig i snö.

Au revoir
Lucy

Leg. modig och förnäm fransk kattfröken

TVEKLÖST Med risk för min egen hälsa, begav jag mig med raska steg ut på det före detta trädäcket, numera snödäcket.

ELEGANT Ett synnerligen elegant hopp och jag var uppe på bordet. Jag känner en västgötaspets, som måste klättra upp på bord via stolar.

ORÄDD Som du själv kan se på spåren har jag gått fram och tillbaka, Detta trots att bordet är så högt. Har jag bevisat att jag är modig nu?

SLUT Efter denna långa promenad, inklusive ett elegant hopp, är det dags att gå in. Att överdriva vinterpromenader kan vara skadligt för mig. Särskilt med tanke på mitt förnäma franska påbrå.

FINPUTS Det här är något du skulle behöva lära dig Sverker. Efter en så äventyrlig promenad, så måste man putsa sig fin. Tassarna är blöta och håren ligger inte som de ska.

VILA Efter ett sådant äventyr var det dags att vila. Jag behöver min skönhetssömn. Det kostar på när man är så fulländad som jag är. Naturligtvis ligger jag på en av mina troner. Högst upp har jag en utsiktsplattform. Du Sverker, kan ju fortsätta att ligga på golvet. Jag vill helst ha mina undersåtar där.

Dagens ord på livets väg


Ibland kostar det mer att vara feg än att hoppa ut och se vad som händer.


Sverker
(2000–)