30 juli 2011

Dagens ord på vägenDet enda jag kan göra med goda råd är att lämna dem vidare. Själv har jag aldrig någon nytta av dem.


Oscar Wilde
(1854–1900)
Sverker
(2000– )

Onödiga marknadssaker

FUSK Det här är inga riktiga dvärghundar. Vill du ha en sådan, så får du köpa en sådan där handväskehund, som flickorna och kärringarna på Östermalm har. Om du däremot önskar en hund som är 100% hund, så skaffar du dig en västgötaspets.

Om du läste min blogg igår, så fanns det en hel del nödvändiga saker (hundgodis, korv mm), som jag fann på marknaden i Lommaryd. Idag presenterar jag bara onödiga varor som utbjöds till försäljning till de agrala marknadsbesökarna (=bönder).

Det mesta som finns att köpa på en marknad går inte att äta. Alltså finns det ingen som helst anledning att köpa det. Ta till exempel mirakelmedel att putsa glasögon med. Vad ska jag med det till? Jag har ju inga glasögon.
Jag ska hjälpa dig idag, så du inte går i köpmännens lömska fällor, om du råkar hamna i Lommaryd på marknadsdagen.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsundersökare


INTE ENS AGNES Min Agnes köper i princip alla kläder hon ser. Om inte ekonomin lade hinder i vägen, så skulle vi bo i en överfull garderob. Men jag tror faktiskt att till och med Agnes hade ratat denna blommiga klänning i konstmaterial.

SOMMARTOMTAR Visst är det löjligt med tomtar mitt i sommaren? Nej, istället för att köpa fula tomtar, är det bättre att satsa på julklappar. Lämpliga klappar är tuggben och hundgodis. Jag lämnar gärna ut min adress.

SMAKFULLT Dessa linnen är faktiskt så smaklösa att de skulle lyckas med det svåra konststycket att göra husse ännu fulare. Då börjar vi alltså redan på en mycket låg nivå (1 på den 11-gradiga Sverkerskalan). Vem som köper dylika plagg och varför, det är en gåta för mig.

NÄST SMAKLÖSAST Stiliga dekorationen till myshörnan hemma – eller vad har kreatören av dessa pjäser tänkt sig? Dock slår de inte rekordet på marknaden. Det var istället de leksaksgevär i plast som påminde om det vapen som den norske stormördaren hade. Något att sätta i händerna på sina barn?

ABSOLUT INTE ”Det här skulle vara en lämplig t-shirt för mig och ha, nu när jag ska ut och flyga”, sade husse till mig. Nej du, absolut inte, sade jag. Dessbättre visade det sig att han bara skojade. Han är såååååå rolig. Mannen som tittar ut mellan tröjorna är den stolte affärsägaren.

Dagens ord på vägen
Det är bra att vara två; ensam kan jag inte klia mig på ryggen.


Sverker
(2000– )

29 juli 2011

Marknadsundersökning i Lommaryd

BÄSTA På en marknad finns det många olika saker att köpa. Det var utan tvekan det bästa ståndet. Massor av hundgodis. Resursmatte visar mig olika läckerheter. Min husse uppvisade dock en synnerligen småländsk hållning inför dessa godsaker. Han köpte bara två påsar hundgodis. Fy husse!

Du kanske har läst om min marknadsundersökning i Frankrike. Idag håller jag mig mer på hemmaplan, så jag har gjort en marknadsundersökning i Lommaryd. Nu så redovisar jag bara det viktigaste. Imorgon kommer ett komplement.

Nu är det kanske så illa att du är så dåligt bevandrad i svensk geografi, så att du inte har hört talas om Lommaryd. Då kan jag berätta att Lommaryd ligger cirka 30 km sydväst från världens centrum (Tranås) och att orten har inte mindre än 1.000 invånare. Vi pratar alltså om en storstad.
Då och då (=en gång varje år) händer det saker i Lommaryd. Det är marknaden. Du har säkert hört talas om den på radio och tv allt som oftast: ”Marknaden reagerade positivt på senaste bokslutsrapporten”, osv.
Jag beslöt att göra en rejäl djupdykning bland attraktionerna på marknadsplatsen. Resultatet av den kan du se i mina eminenta (= våldsamt bra) bilder. De bästa idag och de sämsta i morgon.
PS. Älgkorven var god. DS.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsundersökare


SÄMST Det här var det sämsta jag sett. Hundmatsbehållare i plåt. Det är väl inget fel på hundmat i behållare, tänker du säkert. Jo, i detta fall så var det faktiskt så. Burkarna var konstruerade så, så att en stilig västgötaspets inte kunde öppna dem. Osportsligt och onödigt. Tacka vet jag min plasthink, som jag vid ett flertal tillfällen har lyckats öppna. Dessbättre är husse snål, så jag har kvar min öppningsbara hink.

BRUN Det fanns många hundar som besökte marknaden. Antagligen av samma skäl som jag var där: att vägleda sina hussar och mattar vid hundgodisståndet. Detta är ett exempel på en brun hund.

MÄRKLIGT Det här var en konstig hund. Den satt i en bur och rörde sig inte ett dugg. Enligt knallen (=affärsmän på marknaden), så var det en mård hund. Naturligtvis ljög han. Varför skulle en hund vilja para sig med en mård?

SVART Om du träffar på en svart hund på en marknad vill den väldigt gärna leka. Typiskt för svarta hundar. Den här var jättesnäll. Jag vet dock inte om hans flock hade handlat godis till honom, men jag kan ju alltid hoppas.

OTUR Den här stora hunden hade haft en väldig otur. Den hade såvitt jag förstod blivit överkörd av en ångvält. Jag ville inte ens se den. Det är så det kan gå när man inte ser sig för. Det ska man alltid göra i trafiken. Varför de jordiska resterna av hunden skulle utgöra ett dekorativt inslag i ståndet där man sålde korv, begriper jag inte. Det hade varit bättre att knalletanten hade haft en icke tillplattat trevlig västgötaspets som kundmagnet. Dock fick jag smaka korv. Den var god.

Dagens ord på vägen


Om du bara tänker på vad du vill göra och vad du hoppas ska hända kommer du aldrig göra det, och det kommer aldrig hända.


Desiderius Erasmus
(1469–1536)
Sverker
(2000– )

28 juli 2011

Grönare gräs än grannen

OVÅRDAT Det här är en syn jag har sett alltför många gånger. Husse kämpar med gräsklipparen i det alltför höga gräset. När han med mycket möda och stort besvär har klippt gräsmattan klar, är den fortfarande riktigt ful. Stora gula fläckar och massor med klippt gräs. En skam för hela området. Jag skäms!

I mitt område har vi boende en tävling: Vem har snyggaste och mest arbetsintensiva trädgården. Husse föredrar naturtomt. Med naturtomt menas att man inte sköter den alls. Vi har alltid placerat oss på sista plats i områdestävlingen.

I år har både jag och Agnes tjatat på husse att han ska bli lite mer områdesanpassad. Husse tycker att vi redan är omgivna med tillräckligt mycket oljud, så han vill inte bidraga med mera.
– Du kan väl åtminstone klippa gräsmattorna, sade jag lite surt till husse, när grannarna helt oväntat gjorde en tillfällig paus i gräsmatteskötseln, så att vi kunde konversera.
– Du kan väl åtminstone klippa gräsmattorna, så ska jag försöka få ordning på dina förfallna rabatter, sade Agnes ännu surare till husse.
– Ja, jag ska lova att jag ska klippa gräsmattorna, flera gånger i veckan till och med, svarade husse till en förvånad flock.
– Vi ska få områdets stiligaste gräsmatta, tillade han segervisst.
Varken Agnes eller jag lät oss imponeras av det angivna löftet. Vi har hört det allt för ofta under årens lopp.
Men kan ni tro; han har hållit sitt löfte! Han har klippt fyra dagar i veckan och han har gödslat den svältande gräsmattan också. Gräset är riktigt grönt. Snart har vi områdets stiligaste gräsmatta.
Jag är så stolt över min husse!

Hej så länge
Sverker

Leg. gräsmatteexpert


GRANNE ETT Vår norra granne Lasse är en flitig gräsklippare. Titt som tätt kilar han runt i trädgården med sin dundrande tranåstillverkade åkgräsklippare. Det behövs ju inte precis något signalhorn på det fordonet. Husse har genom åren slängt många avundsjuka blickar på ekipaget. Husse vill helst inte heller gå, fastän han så väl behöver motionen.

GRANNE TVÅ På södra sidan om oss bor morbror Sven. Han har ingen åkgräsklippare, men han är desto flitigare med sin vanliga högljudda och självgående tingest. När han inte går och skjuter gräsklipparen framför sig, så kör han med sin trimmer. Jämfört med den är gräsklipparen en viskning. Men jag ska inte vara orättvis. Han planterar buskar och träd och rensar ogräs också. Även moster Valdy deltar med liv och lust i de senare aktiviteterna. Fast om sanningen ska fram så arbetar de inte jämt. Bara tio timmar per dag sju dagar i veckan. Trots det vinner de lätt trädgårdsligan i området.

EN KÄMPE Här sitter min husse och kämpar med gräsklippningen. Gräsklipparen styrs antagligen med viljekraft från husse. Dessutom måste man beundra hans förmåga att göra flera saker samtidigt. Han kan både klippa gräset och läsa en god bok. Visst är det väl duktigt. Husse har ordnat så vår gräsklippare knappast hörs. Den stör inte grannarna. Den väcker bara avundsjuka och beundran.

Dagens ord på vägen
Den enda skillnaden mellan flirt och lidelse är att flirten kan pågå i det oändliga.


Oscar Wilde
(1854–1900)
Sverker
(2000– )

27 juli 2011

En ultrasäker fjällvandring

FJÄLLVANDRARE Här kommer nästan hela styrkan av den vandrande expeditionen. Tre av dem är själva äventyrarna. Tre är medicinsk personal om olyckan skulle vara framme. Det är, trots den besvärliga terrängen, lika glest mellan läkarna som i en svensk småstad. Längst fram – utanför bild eftersom han håller i kameran – är resurshusse. Sedan kommer hans sjukvårdsteam Anders och Elin. Längst bak ser vi min resursmatte och Henrik. De behöver bara en enda läkare med sig, Emma.

Precis som jag har lovat, så kommer det lite fler bilder från min resursfamiljs fjällvandring. Det är dels lite spännande fjällbilder och en fjälldjurbild samt en befarad vilsebild.

Eftersom fjällen ligger långt bort, såvida man inte bor i fjällen, kan man inte vara nog säker. Men frågan är om inte min resursflock hade tagit i lite väl mycket. Tre glada förväntansfulla gångare och två och en halv läkare. Är de lika fumliga som husse, så kanske det fanns anledning att backa upp ordentligt med plåsterlappar och personer som kan sätta på dem.
Trots avsaknaden av riktiga asfalterade vägar, så förlöpte allt som det skulle. Det blev en behaglig semester även för sjukvårdspersonalen.
Fast jag förstår inte varför de inte hade med sig det nödvändigaste – en västgötaspets!

Hej så länge
Sverker

Leg. fjällbildvisare


EN OCH EN HALV Här skulle jag ha varit med. Matlagning i västgötaspetshöjd. Det hade kunnat bli många goda smakbitar i obevakade ögonblick. Till vänster ser vi en halv. Han heter Anders och är läkarkandidat. Elin, med det fula röda hycklet på huvudet, påstår att hon är läkare. Men var är den vita rocken, stetoskopet och ögonspegeln?

RÄTT MILJÖ Äntligen en bild på den sällsynta gula rödprickiga fjällkamelen i sin rätta miljö. Alla vet ju om att de trivs bäst i den buskiga fjällvegetationen.

GPS-FEL Resurshusses GPS visade att de skulle vara i Ragunda och så fick de se det här. ”Hur i sjutton har vi hamnat i Thailand”, undrade resurshusse och knackade vilt på den fina GPS-navigatorn. ”Att man inte kan lita på något.” Nu visade det sig att moderniteten visade rätt, det var den thailändska paviljongen som hade hamnat fel. Så kan det vara ibland i Sverige.

Dagens ord på vägen
Jag har alltid försökt att vara snäll, god och trevlig. Det är mycket påfrestande.


Benny Andersen
(1929–)
Sverker
(2000– )

26 juli 2011

Lustiga djur på fjällen

KONSTIGT Du kan aldrig vara riktigt säker på vad du kan möta för varelser när du snubblar omkring i fjällen. Titta bara här. Visst är det märkligt? Långt borta från all bebyggelse träffade den här prickiga fjällkamelen en människa som ser precis ut som min lillresurshusse Anders. Det enda som skiljer är de konstiga kläderna. Jag tror den gula rödpricka fjällkamelen smällde av, så förvånad måste den ha blivit. Det på marken är så kallad snö.

Om du kom ihåg från igår, så skrev jag om att jag tittat på massa bilder på min resursfamiljs fjällstaplingstur. Det var långt inne i fjällvärden på sin promenad. Ibland var det så öde, så de knappt kunde höra glassbilarna. Då förstår du säkert hur långt in i vildmarken de var.
Jag fick också se massa bilder. En del av dem visade synnerligen konstiga djur. Det är de jag visar idag. Jag lånade ju hem bilderna, så även du se dem. Du behöver säkert all bildning du kan få. Det kommer fler bilder i morgon.
Min resurshusse och resursmatte berättade vad de föreställde. Tyvärr har jag glömt lite, men jag berättar det jag kommer ihåg. Dessutom vet jag ju i princip allt som är värt att veta redan.


Hej så länge
Sverker

Leg. fjälldjurskännareVEM Det här är Melin. Om det var fru Melin, eller herr Melin, har jag glömt. Det är inte lätt att se skillnad på dem. De ser alla likadana ut. Antagligen är det fru Melin, eftersom hon sitter och åmar sig framför fotografen. Tjejer är så larviga med sådant.

FEL Ibland har resurshusse fel. Han påstod att de här skulle vara rena. Jag vet hur en ren hjort ser ut. Det här gänget var bland det skabbigaste jag har sett. Jag undrar varför inte deras husse eller matte ryktar dem. När man ser en sådan här bild, så önskar jag att jag hade varit med. Det hade varit väldigt skojigt att valla dem.

FET RÅTTA Träffar du på en ovanligt fet råtta under din fjällvandring, så ska du veta att de kallas lämmel. Ibland är det lämmelår och det var det i år. Det betyder nog att råttorna får osedvanligt mycket mat av sina hussar och mattar, så de blir så här tjocka och duktiga. Om det finns många lämlar så blir rovfåglar och fjällrävar glada, sade resurshusse till mig. Jag tror inte jag skulle bli särskilt glad. Har man sett en, så har man sett alla.

Dagens ord på vägenEn tradition är en generad ursäkt för en evinnerlig upprepning av samma dumheter.Sverker
(2000– )

25 juli 2011

Kontrollbesök hos Egon

SMASKIGT Du undrar förstås vad det är jag sysslar med, eller hur? Vad jag gör är att hjälpa min resursmatte att tömma ryggsäcken på allt ätbart. Jag fyndade faktiskt ett par jättegoda kex.

Idag var jag hemma hos Egon. Jag vill ju gärna hälsa på och se att han har det bra. När jag kom, så ville Egon direkt åka med oss i min bil. Det fick han. Visserligen bara 12 meter, men ändå.

Först så drack husse och min resursfamilj kaffe i trädgården. Egon och jag ägnade oss åt att vakta. Vi skällde duktigt på alla som gick förbi på trottoaren. Det hela hade avsedd effekt, ingen av de förbipasserande ens försökte att göra inbrott. För denna berömdvärda insats, fick varken Egon eller jag beröm. Snarare tvärtom. Otack är världens lön.
Sen gick vi alla in i huset. Meningen var att vi skulle titta på bilder, men först hjälpte jag min resursmatte att packa ur allt ätbart ur hennes ryggsäck. Inte mycket beröm där heller till mig.
Resurshusse var vänligt nog att ta sig tid att visa bilderna från min resursfamiljs fjällvandring. Massor av skojiga djur finns det i de svenska fjällen. Till och med en kamel! Mer om det i morgon.
Den bästa fjällvandringsbilden visar jag dock redan idag. Den är jättebra, men hade kunnat vara oändligt mycket bättre om förutsättningarna hade varit de rätta. (Om jag hade varit där.)

Hej så länge
Sverker

Leg. hembesökare

BÖRJAN Jag slängde en snabb blick på den matsedel min resursflock hade under sin fjällvandring. Det var så det började. Kanske fanns det kvar något i resursmattes ryggsäck? Det fanns det. Du kan se på översta bilden hur det såg ut när jag helt oegennyttigt hjälpte henne att befria rycksäcken från all överbliven ätbar packning.

SPÄNNANDE Min resurshusse visade mig många spännande bilder från min resursflocks stalpande bland våra svenska fjäll. De var så bra så det kommer flera bilder i morgon.

BÄSTA FJÄLLBILDEN Detta är en fjällbild som heter duga. En alldeles riktig västgötaspets i fjällen. Han fick själv bära omkring på sin mat. Ganska praktiskt. På bilden ser du även min resurslillmatte Emma. Bilden hade naturligtvis varit mycket, mycket bättre, om det hade varit Sverker istället för Elliot, som västgötaspetsen på bilden heter.

Dagens ord på vägenDet bästa sättet att hämnas är att inte likna dem som gjort oss något ont.

Marcus Aurelius Antonius
(121–180)
Sverker
(2000– )

24 juli 2011

Jag fick inte följa med

NU SKA ÅKA Kom Egon, dags att åka hem, sade Egons husse. Visst tyckte jag. Kul med lite ombyte, så jag var snabbt vid bilen.

Egon har bott hos mig nu i många, många veckor. Eller om det var många dagar? Det gör han inte längre. Hans husse och matte kom och hämtade honom och jag fick inte följa med.

Det är alltid mycket roligare när Egon är här. Då har jag någon att leka med hela dagarna. Visserligen sover Egon mest, men det går att väcka honom.
En annan fördel är att jag förefaller så mycket pigga och snabbare. Egon är inte så snabb numera. Förr i tiden sprang han mycket, mycket snabbare, men jag var – och är – mycket, mycket smartare.
Men nu har Egon åkt hem. Egons husse och matte har semester. När man har semester är man ledig och då kan man lata sig hela dagarna. Så dock inte Egons flock. De ger sig åstad till fjällen och vandrar. Antagligen bara för att de tycker att det är för ont om myggor här.

Hej så länge
Sverker

Leg. kompis


INTE DU Nej, men du ska ju inte följa med hem till mig, sade Egon till mig när jag hoppat upp i hundutrymmet. Klart jag ska. Vi ska ju alltid hålla ihop.

HOS HUSSE Nej Sverker, du ska inte följa med, sade min resursmatte (= Egons matte). Du ska stanna hos din husse. Ja, det var ju bara att hoppa ut, eftersom de inte ville ha fint besök.

LÄNGTAR Nu kan jag bara stå här och se hur de åker iväg. Jag längtar redan efter Egon. Husse är väl OK, men visst är det roligare när Egon är här. Jag längtar redan efter den stunden vi ses igen.

Dagens ord på vägenKom ihåg, kom alltid ihåg, att vi alla - och speciellt du och jag - är avkomlingar till invandrare


Franklin D Roosevelt
(1882–1945)

Sverker
(2000– )