17 december 2011

Oj – det här var inte bra att Agnes blev glad

HURRA ”Oj, vad jag blir glad! Du vet att jag älskar presenter, Sverker.” Hoppsan, jag visste ju inte att Agnes skulle komma hem. Det här var inte bra.

I går var husse och jag på resande fot. Vi åkte till Linköping City Airport, som Saabfältet heter när man flyger med KLM. Jag trodde husse skulle försvinna igen, men istället kom min Agnes hem. Utan sin fula katt. Kattskrället bor hos Wilmer nu istället.
Jag blev både överraskad och överglad. Min Agnes är hemma hos sin Sverker!!!


Sen blev det ju inte så bra när vi kom hem. Agnes såg sin present med upplevelsen i. Hade jag vetat att hon skulle komma hem till Sverker, så hade jag ju inte pysslat ihop den upplevelsepresenten. Jag ångrar mig jättemycket.
Fast den fungerade som det var tänkt, så jag var ju helt rätt ute – men fruktansvärt fel.

Hej så länge
Sverker

Leg. ångrare


SPÄNNANDE ”Vad spännande det ska bli och se vad du har hittat på. Hoppas det är ett av dina fina pyssel!” Hon visste inte hur rätt hon hade. Suck.

GLAD ”Nej men, har du gjort ett smycke åt mig Sverker. Vad du är snäll!” Varför gjorde jag detta till min Agnes? Hur dum får man bli?

BESVIKEN Jo, det funkade. Jag skulle ju ge bort upplevelsen besvikelse. Agnes blev jättebesviken. Och jag skäms jättemycket. Fy, vad jag ångrar mitt tilltag.

LEDSEN Agnes blev inte bara besviken. Hon blev ledsen också. Det var ju inte meningen. Jag måste ge henne en extra fin julklapp som kompensation. Tror du hon vill ha min vackra julängel, eller min fina ljusstake?

Gissa vem

ILLA Mina erfarenheter av flygplatser är inte särskilt upplyftande, eftersom jag inte får lyftas upp med flygplanen. Förra gången jag var på det här stället, försvann husse till USA i många år. Eller om det var veckor? När jag var på Arlanda försvann min Agnes. Vart skulle husse åka nu? Vem skulle ta hand om lilla Sverker?

Du kan aldrig gissa vad som hände i går. Det är en rolig hemlighet än så länge. Jag säger inget nu, men du kan titta på bilderna och gissa.

Hej så länge
Sverker

Leg. flygplatsbesökare


MÄRKLIGT Nu har det landat, sade husse. Vilket vadå? Jag känner i alla fall ingen i Amsterdam. Jo, det gör jag förresten, men ska de komma och hälsa på? Det har jag inte hört talas om.

VEM Här ser du en flicka och en stilig västgötaspets. Den stiliga västgötaspetsen (värdens stiligaste) är jag Sverker. Men vem är flickan som kom med flygplanet? Ja, det får du gissa. Jag berättar det sen.

Dagens ord på vägen

Vänlighet behöver man aldrig ångra.


Sverker
(2000– )

16 december 2011

Ge bort en egengjord upplevelse i julklapp

Dagens pyssel är inte så mycket pyssel, men desto mer ett bra julklappstips som du kan göra och ge till någon. Jag gjorde min klapp till Agnes, som envisas med att bo i Toulouse, istället för hos sin Sverker i Tranås.

Du kanske kommer ihåg att det inte kom någon Agnes-Lucia med kaffe på sängen, fastän det var Lucia? Jag fick göra en egen Lucia, bara därför. Hon är med sin fula, dumma katt i Frankrike.
Vad ska en sådan svikare få i julklapp, funderade jag. Dock hade jag tur och fick ett tips av Underbara Klara på Go’kväll. Hon tycker det är tjusigt att ge bort en upplevelse, sade hon.
Kort och gott; här har du en upplevelsepresent som är billig för givaren. Den anser jag vara en lämplig julklapp till svikaren Agnes.

Hej så länge
Sverker

Leg. julklappsidésprutaGREJER För att kunna ge bort en fin upplevelse, behöver du en ask. Ta gärna en gammal smyckeask, det trissar upp förväntningarna. Slår du sedan in den i en börssida, så får mottagaren (=Agnes), en hint om värdet. Tape och en sax är också bra att ha. Sen skrev jag ut en lapp på skrivaren, så det ser snyggt ut.


PÅ VÄG Nu är jag nästan klar med att slå in Agnes julklapp. Ibland får man justera lite hit och dit, för att det ska bli bra. Det är dock inte så noga att det blir en jättefin present till svikaren.


FÄRDIG Så här fint blev det. Blomman gjorde jag av några knäckformar, som jag klippte lite i. Skylten klippte jag ut som ett litet hjärta, bara för att svikaren ska bli glad innan hon öppnar paketet.

UPPLEVELSE Jag har all anledning att se stolt ut. Själv tycker jag att paketet blev riktigt, riktigt fint. Då är det ju så, eftersom jag alltid har rätt. Vilken upplevelse är det då som ligger i ett tomt paket, undrar du säkert? Jo, upplevelsen är: BESVIKELSE.

Dagens ord på vägen

Kan vi inte få vad vi tycker om, så låt oss tycka om vad vi får.


Sverker
(2000– )

15 december 2011

En enkel och populär julklapp
Om du inte visste om det, så är det snart jul. Då är det brukligt att ge bort lite presenter. Det viktigaste är dock att få presenter. Ibland kan det vara svårt att komma på något riktigt fint.
För att hjälpa dig i den allmänna julstressen, är mitt förslag på julklapp både enkel och snabb att färdigställa. Och populär hos mottagaren.


Dagens pyssel är bara ett exempel på vad som kan vara en lämplig julklapp till mig eller Egon. Ja, Egon ska också ha klappar, för han har ju varit snäll hela året.
Kom bara ihåg att inte snåla, när det gäller att ösa över presenter till mig. Om du bara visste hur snäll jag har varit.
Dessutom är jag ständigt hungrig, så jag kan inte få för mycket.

Hej så länge
Sverker

Leg. presentmottagareGREJER Till dagens pyssel, som är en lämplig julklapp, behöver du följande grejer: 1 st kamera, glasburkar, gärna stora, bild(er), massor med godis, klister, en Sverker och eventuellt en Egon. Lite rosetter och dekorationer till burken är en liten överkurs. Har du digitalkamera behöver du dator och skrivare. Har du istället en vanlig kamera (som på bilden), behöver du film, framkallningsdosa, förstoringsapparat, fotopapper, filmframkallare, pappersframkallare, fix, rinnande vatten och gärna en tork. Dessutom måste du ha ett mörkrum.

ORÄTTVIST Två presenter blev det här. En burk till Egon och en till Sverker. Bilderna har du klistrat på burkarna, som du har fyllt med hundgodis. Min burk har fått lite extra dekorationer, eftersom jag är mer känslig för det estetiska än vad Egon är. Men jag tycker det är grymt orättvist. Egons burk är så överfull. Den är så full, så att det inte går att stänga locket. I min burk kan man säkert fylla på 237 godisar till. Är det rätt att göra så mot en Sverker?

Dagens ord på vägen


Inget är att föredra framför rättvisa. Men jag föredrar att rättvisan är till min fördel.


Sokrates
(470–399 f.Kr)
Sverker
(2000– )

14 december 2011

Gör en civil tomte från Östermalm
Julafton börjar smyga sig närmare, så även för tomtarna. Förr i tiden hade varje gård sin egen tomte, men så började vårt avlånga land urbaniseras (=folk drog till städerna). I stora städer behövs det naturligtvis flera tomtar. Dagens pyssel är en civil tomte från Östermalm.

Om du inte visste det, så har tomtar bara på sina luvor på julafton. När de går ut annars, har de en keps, gärna röd, eller vid varm väderlek är de barhuvade. Om de inte skäms för sin flint förstås.
Min pysseltomte är en Östermalmstomte, eftersom den är gjord av en champagnekork. Champagne är lika vanligt som vatten bland stadsdelens nyrika invånare. (Östermalm är området i Stockholm där status erhålls genom antal pengar man spenderar. Kultur och bildning ses på med förakt.)
Eftersom den är så liten, så har du även som västgötaspets möjlighet att även fysiskt se ner på min pysseltomte från Östermalm.

Hej så länge
Sverker

Leg. tomtemakareGREJER Som vanligt behövs det lite grejer för att göra ett stiligt pyssel. Till en civil östermalmstomte behövs det: 1st kork (champagne-typ), olje- eller akrylfärger, pensel, 3st knappnålar två vita en röd, 1st tom snusdosa, bomull, klister och en tuschpenna. Andra grejer kan också behövas.


FLASKAN Som grund till en tomte från Östermalm måste du utgå från en flaska mousserande vin. Kom ihåg att det inte behöver vara champagne, eftersom du ska måla över korken. Plastkork är dock förkastligt.


PRAKTISKT Om du tar en tom snusdosa, sätter en knappnål igenom, och sätter korken på knappnålen – då har du en praktisk hållare som håller dina fingrar färgfria.


KLÄDER Till tomtens röda kläder ska du inte välja vilken färg som helst. Den ska vara dyr. Ta till exempel Armani-röd. Kom ihåg på Östermalm är det inte kläders praktiskhet som räknas. Kläder ska vara dyra och av rätt märke. En vanlig östermalmsanpassad tomteluva kostar mins 23.500 kronor och uppåt. Hermelinskinn är dyrt!


ANSIKTE Tomtens ansikte ska ha en solariebrun nyans. Gärna Sturebadsbrun. Han är ju från Östermalm, låtsas vi ju.


LIM Där håret ska fästas lägger du på lite halvflödigt lim. Har du inget eget lim, kan du göra som jag. Jag tog Karlssons klister utan att fråga Karlsson först.


LUDEN Som du vet är tomtar ganska ludna. Men visste du att de flesta är flintskalliga? Damma på med ganska mycket bomull, sen får du frisera efteråt med sax och fingrar.


SNORBROMS Alla tomtar har en mustasch. Det vet du väl? Därför har också min tomte en sådan.


ÖGA Ta en knappnål och sätt i något. Med hjälp av en CD-märkpenna ritar du en liten svart prick. Pricken ska föreställa ögats pupill.


SNOBBTOMTE Så här blev min Östermalmstomte. Luvor ingår bara i arbetsuniformen på julafton, så min tomte är civil. Visst är den väl fin?

VACKRA Jag kunde inte låta bli att räcka ut tungan åt tomten, men då blev husse lite gramse. ”Du uppför dig ju som en hund från Östermalm. Du ska inte uppföra dig, som de gör mot de som är mindre (=fattigare).” I vilket fall som helst är jag ganska stolt över den lilla tomten och jag är som vanligt vacker.

Dagens ord på vägen


Statussymboler och snobberi är till för osäkra.


Sverker
(2000– )

13 december 2011

Svek Agnes dig också? Bygg din egen Lucia


Hör du också till dem, som inte har fått kaffe på sängen av Lucia idag? Är din Agnes, liksom min Agnes, också i Frankrike tillsammans med en ful katt? Du ska inte vara ledsen. Som vanligt har jag lösningen på alla dina problem

Om du var lydig och gjorde mitt fina karottunderlägg av vinkorkar, så har du nu en massa tomma vinflaskor att ta hand om. Då passar dagens myspyssel dig perfekt.
Idag visar jag hur du ska göra en stämningsfull egen Lucia, som inte rymmer till Frankrike. Tvärtom kan stommen komma från det dumma landet, som har tagit min Agnes. Hämden är ljuv.
Det går åt en hel del andra saker, för att kunna fixa till en sådan underbar Lucia som min, men är du ihärdig och lite händig, så lyckas du säkert också.
Jag önskar dig en underbar luciadag med din alldeles egen lucia.

Hej så länge
Sverker

Leg. luciasubstitutareGREJER Förutom den tomma vinflaskan behöver du också följande grejer: 1st tomt mjölkpaket, 2st valnötter, lite mandelmassa, en citrusfrukt, bomull, 1st gul paprika, hundgodis (benkex), 2st kryddnejlikor, 1st vitt lakan, tårtljus, grön karamellfärg, limpistol, symaskin, avbitartång, sax, eltejp, lösgodis och ett rött sidenband. Andra grejer kan också vara bra att ha.


KLIPP Du tar mjölkpaketet och klipper lite här och där, så att det ser ut som mitt. Mellanmjölkspaket 1,5-liters är det bästa. Det behöver inte komma från något speciellt mejeri, utan där har du fria tassar.


PÅSÄTTNING Med hjälp av eltejp fäster du det klippta mjölkpaketet på flaskan, helst så att det blir lika fint som mitt pyssel. Du kan ha vilken färg som helst på tejpen.


TUTTAR Du tar din limpistol och trycker ut duktigt med lim på ett par valnötter och fäster dem på mjölkpaketsresten. Nu har du Lucias tuttar på plats. Tycker du att Lucian ska ha mindre tuttar, så tar du hasselnötter. Du kan ju också fylla på med extra silikon, om du har den läggningen.


RITA Nu har turen kommit till klänningen. Klipp ut en lagom stor bit av lakanet. Sen viker du bara det dubbelt och ritar precis som jag har gjort. Det är då det blir bäst.


SY Du tar din vikta lakansbit och går ner till symaskinen. Sen syr du en grann söm på strecket. När du sytt klart, tar du sysaxen och klipper en bit utanför sömmen. För att det ska bli extra stiligt, så vänder du ut och in på det som nu är Lucias klänning.


PÅKLÄDD Nu behöver inte Lucia frysa längre, för nu har hon fått sin fina klänning på plats. Den inte bara värmer, den är den snyggaste som har setts på en Lucia. Jag misstänker att alla andra Lucior i vårt avlånga land är avundsjuka på min Lucias kreation.


HUVUD Vad vore din Lucia utan ett sött ansikte? Kom ihåg att Lucia är ju en skönhetstävling! Börja med att göra ett lagom stort hål i botten på paprikan. Sen skalar du en apelsin och äter upp den. Från skalet skär du ut de vackra ögonvitorna. Stick in en kryddnejlika och du har Lucians ena öga. Fäst ögonen på paprikan. Med hjälp av din limpistol fäster du en lösgodisbit som mun. Nu har du skapat ett gulligt luciaansikte.


MANDELMASSA Ta rätt mängd mandelmassa och färga biten lingonrisgrön med hjälp av karamellfärgen. Blandar du i en plastpåse, så färgar du bara ner det som ska färgas.


FÄRDIG Bomullshåret har kommit på plats, liksom kransen av mandelmassa. I den fäster du så många tårtljus det ska vara (6). Ett rött sidenband runt midjan och pålimmat hundgodis som händer, fullkomnar vår Lucia. Vackrare än så här blir det inte. Jag har lagt mig vinn om att framhäva skönhet i en svensksiciliansk tradition.

LUCIASTÄMNING Mer Lucia än så här kan det inte bli. Min underbart vackra ihoppysslade Lucia och jag. Agnes kan gott stanna hos sin fula och dumma katt i Toulouse. Tyvärr kan ju min Lucia inte komma med luciakaffe på sängen, men annars är hon fullkomlig.

Dagens suck på morgonen

Lucianatten den var hård
för unga och för hundar
Nu behöver vi egenvård
Och går till kojen och blundar.
Men först vi måste ta och smaka
På luciadagens sista pepparkaka.
Lucia som är feminin fick Egon vara
Stjärngossen och jag hör till de maskulinas skara
Det är så det på lucianatten ska vara.

12 december 2011

Pysselkväl är myskvällSå här före jul är det kul att tjuvstarta lite med all den mysglädje som hör helgen till. Vad är då inte bättre än att gå samman och tillbringa en eftermiddag i pysslets tecken, så att det kan bli riktigt fint hemma?
Det var i alla fall vad jag Sverker, husse, resurshusse, resursmatte och Egon gjorde. Resultaten av vår pysseliver, lät inte vänta på sig.


När du gör pyssel, är den stora finessen att du ofta kan ta saker, som du redan har hemma. Exempel på sådana saker är hundgodis, tuggben och hallonremmar. Det är vad jag ställde till förfogande i dagens pyssel.
När så julen är slut, behöver du inte packa ner dekorationerna, utan ge dem bara till mig, så återvinner jag dem med ett naturligt kretsloppssystem.

Hej så länge
Sverker

Leg. pysselexpertSNÖRE Naturligtvis kan du använda vanliga snören, men med mitt miljötänk, så föredrar jag återvinningsbara hallonsnören. Man måste tänka på naturen och min mage.


RINGGODIS Hundgodis i alla dess former är ett utmärkt grundmaterial till allt julpyssel. Det är bara din fantasi som kan lägga hinder i vägen vad du kan använda dessa delikata ringar till.


BENGODIS Även de minsta ben ska du inte förakta, allt enligt ordspråket ”Små ben och fattiga hundar ska du inte förakta”. I stora mängder och rätt ihopsatta gör sig dessa utmärkt i ditt hem.


TIPS Det är inte alltid lätt att komma på något pyssel, men min resursmatte blev så glad, så glad, när jag tipsade henne om hur man gör girlanger av Frolic. Dessa kan sedan hängas i granen, eller i fönster. Tillsammans med de röda hallonsnörena hälsar de julen välkommen.


RÅMATERIAL Det här är vad du behöver för att tillverka en stilig stjärna som du knappast kan vara utan. Ingen jul utan stärna, som det står i Bibeln.


SCOUTEN Min resurshusse är scout, så han vet hur man ska knyta snören och rep. Det var därför jag och Egon satte honom på arbetet att göra julstärnorna.

FINT Stolt visar min resurshusse upp en färdig stjärna. Lägg märke till de fina knutarna! Stjärnorna kan du ha på toppen på din julgran, du kan hänga dem i fönstren eller i julgranen. När julen är slut kan du äta upp dem, eller ännu hellre, skicka dem till mig.