28 maj 2011

En närmare titt på dumma djur

Idag handlar det om äckliga spindlar


Om man sänker sin blick, eller höjer den, kan man träffa på massa andra små djur nämligen smådjur, som man inte tänker på så ofta. Världen består inte bara av hundar, även om det vore bäst. En husse (eller matte) kan också vara bra att ha. Man vill ju gärna få mat på ett smidigt sätt.
Idag tar jag en närmare titt på spindlar. Ett litet djur som är omtyckt av många. Särskilt mattar brukar skrika av förtjusning när de träffar på en spindel i till exempel duschen.


NÄRBILD Ibland tar jag en närmare titt på lite dumma djur i naturen. Det finns många, ska du tro, så jag får beta av dem lite då och då. Idag betar jag av spindlar.

FLÄRDFULLA GUDRUN Åh, vad duktiga spindlar är som kan göra så fina nät! Tänk vad de är flitiga och skickliga! Det är säkert så du tänker, när du är ute och går i skogen och får syn på ett spindelnät. Men jag säger: Så är det inte alls. Visst är en del nät snygga, men det är rena turen. De har det genetiskt och då kan man inte prata om skicklighet.
Men OK. Vackert kan det vara, men inte mer. Det här nätet är byggt av Gudrun, som gärna stilar med att spinna sitt nät så att solen bryter vackert i trådarna. Hon är så flärdfull.


LATA ELSA Elsa hör till de lataste av spindlarna i min skog. Hon river ihop ett nät på nolltid, och sedan bara sitter hon där och väntar på att någon ska fastna.
Tänk så här: Bygg ihop en skön fåtölj och placera den i delikatessavdelningen i en speceriaffär. Sen sitter du bara där och väntar att de ska plocka upp godsaker i de omgivande hyllorna. Då går du dit och äter dig mätt, för att sedan sjunka ner i den sköna fåtöljen, rapa lite och ta en liten powernap. Sen väcks du när det kommer nya godsaker. Det är så Elsa framlever sina dagar.


FULLA STURE Här är Sture. Han har lite problem. Titta på Stures nät och jämför det med Gudruns på första bilden. Nätet avslöjar att Sture har problem med starka drycker. Han och hans nät är inte direkt någon prydnad ens bland spindlarna. Nej, snabbt upp med nätet lite hit och lite dit. Sen sitter han där och solar sig och hoppas att någon fet fluga ska flyga in i nätet. Då och då tar han sig en tur till trädet, där han har gömt sina starkvaror i en springa i barken. Sån är han.

Dagens ord på vägen

Tikar älskar mig just för mina fel och brister. Har jag bara tillräckligt många så förlåter de mig allt. Till och med min kolossala intelligens.


Oscar Wilde
(1854 – 1900)

Sverker
(2000- )

27 maj 2011

Folkfest på fredag

FOLKFEST Varje fredag är det folkfest i Tranås. Då är det torgdag och då ska alla handla inför helgen. Det finns inga kossor att köpa längre, men mycket annat.

Du tror förstås att det inte händer något i Tranås. Fel, fel, fel. Det är precis vad det gör. Varje fredag är det torgdag. Det är på torget. Då sätter massa folk upp massa stånd, och sen kommer en ännu större massa folk och handlar.

En stor anledning att åka till Tranås och gå på torget, är att du då får höra den löjliga dialekten folk har här. Redan en vanlig dag är det löjeväckande när folk pratar, men på fredagar så spär det på med folk från den omgivande landsbygden. De låter roligt.
Det är också en chans att få se retromode på riktigt. På riktiga genuina retromänniskor.
Nu undrar du förstås vad man kan köpa på torget. Det ska jag tala om för dig. Det bästa är lokalodlade grönsaker och till exempel lokalvärpta ägg, säger husse. Sen finns det lokalbakat bröd, god ost och annat mumsigt.
Men det går också att köpa loppisfynd, kläder som aldrig har varit moderna, blommor och plastpåsar.
Husse brukar bara köpa grönsaker. Det kan han lika gärna låta bli.

Hej så länge
Sverker

Leg. torgshoppare


HEJ Här har ni mig på torget. Husse hämmar mig genom att ha mig i koppel. Man måste ha det i stan, säger han. Dessutom kränker han mig, eftersom jag inte får markera på blommorna på torget.

KÄND Så var det dags igen. ”Är det inte Sverker, du som var i tidningen och som bloggar?” Jo, det är ju lika bra att erkänna. Jag visar min vänlighet genom att låta mig klappas. Det här gånget satt på en bänk och drack kyrkligt gratiskaffe.

Syndast om i hela världen

SYNDAST OM Detta är min Julia. Hon bor i Uppsala, (en förstad till Tranås). Normalt sett har hon ingen haklapp. Hon är opererad. Det gör ont, så det är jättesynd om henne. Det är därför hon har haklapp. Detta är en bild jag tog när jag skypade med henne igår.

Julia är opererad inne i munnen. Kan ni tänka er det? Hela munhålan full med stygn. Nu får hon inte tugga på sex veckor. Bara flytande mat. Vill ni göra Julia glad och se hur hon blir bättre och bättre, kan ni följa denna gripande historia på hennes blogg.
Hon blir extraglad om ni skriver en hälsning. Jag har skrivit flera stycken!


Hej så länge
Sverker

Leg. empatisk


MONACO Min Agnes, min Julia och jag. Nedanför ser ni Monaco. Här är det inte ett dugg synd om Julia, för hon är inte opererad. Det är ju för sju år sedan. Dessutom, det bästa av allt; hon håller ju i mig.

Dagens ord på vägenAtt älska sig själv, är inledningen till en livslång romans.


Oscar Wilde
(1854 – 1900)
Sverker
(2000- )

26 maj 2011

Jordnära arbete

FÖTTER I MYLLAN Inte för att jag riktigt räcker upp, för att kunna se att husse har gjort ett fullgott arbete. Men det vet jag ju redan. Titta på balkonggolvet. Ska det finnas jord där?

Idag vi planterade blommor i farfars balkonglådor. Om du vill plantera likadana blommor, så heter de röda blommor. Bra att veta.

Tidigare år har farfar själv planterat sina blommor på balkongen. Men inte i år.
– Du måste ha ny jord, sade husse till farfar.
– Nej, den duger nog i år också, replikerade farfar till sin son.
– Nej du, sade husse. Jag åker och köper jord. Och så gjorde vi det.
De röda blommorna har övervintrat i farfars lägenhet. De har också förökats med sticklingar. En stickling är en avbruten gren, som man bara sätter i vatten. Vet ni vad? Då växer det ut rötter. Fiffigt va?
Sen tömde husse den gamla jorden i en sopsäck, modell svart plast.
Den nya jorden hällde samma husse i balkonglådorna och på balkonggolvet.
– Jag ska inte odla någon potatis här, sade farfar som hade skådat hur den klumpige sonen misslyckats. Igen. Som alltid.
– Jag ska sopa upp det, sade husse lite stött.
Sedan var det bara att plantera blommorna och sticklingarna. Det blev ganska bra, faktiskt. Husse kom till och med ihåg att vattna.
Sopningen då? Slarvigt, måste jag säga. Vi får se vad det kommer att växa i springorna senare under säsongen.

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom


BERÖM Farfar var snäll och berömde resultatet av husses slit med balkonglådorna. Men varför hade husse så bråttom att stänga balkongdörren, tror du? Jo, även om farfar ser dåligt, så hade han inte kunnat undgå hur dåligt sopat det var. Husse hoppas att ett regn ska spola bort jorden på balkonggolvet.

Dagens ord på vägenMan måste se till att man dör ung – men så sent som möjligt.


Sverker
(2000- )

25 maj 2011

Flög vilse i askmolnet
FYNDADE Det var här, uppe på konservöppnaren, vi hittade vår tillfälliga gäst efter han/hon flugit vilse i askmolnet.
Var fågeln döv, så den inte hörde varningen om askmolnet? Gjorde den som Ryan Air: jag flyger ändå och tar lite extra betalt? Hade den tappat synen? Eller var det bara en beklaglig olycka? Ja, det lär vi inte få veta, men det var en felnavigering som hade kunnat sluta illa.

Igår, straxt efter vi hade haft det hemska askmolnet här (se gårdagens blogg), bar det sig inte bättre än att vi fick ett nytt husdjur.
– Det är en talgoxe, sade husse till mig. Jag undrar hur den har kommit in?
Nu håller jag ju inte husse för särskilt begåvad, men detta slår väl de flesta rekord.
1. Det var ingen talgoxe. Det var en liten fågel. Jag som är genetisk specialist på att valla kor, vet väl hur en oxe ser ut.
2. Eftersom det var en fågel, så är det ganska självklart att den flugit in. Den åkte ju inte moped precis.
I vilket fall som helst hade fågeln navigerat totalt fel. Våra rum ligger normalt sett inte i en allmän flygled. Så kan det gå när man drar rakt igenom en förbjuden flygzon. Navigeringsinstrumenten kan uppenbarligen bli utslagna.
– Vi får se till att den kommer ut, men först ska vi fotografera er tillsammans. Sverker och fågeln. Det skulle väl bli ett vackert par, sade husse till mig.
Nu ville det sig inte riktigt så. Fågeln hade inget större intresse att göra min bekantskap, så det blev bara bilder på den lilla pippin.
Sen gjorde husse sitt fågeltrick (ja, han har rest med cirkus): sträckte ut handen och lät konstigt. Fågeln kom och satte sig på husses handflata och han kunde kupa den andra handen över. Väl ute så släpptes det lilla livet fri och kunde flyga iväg till sitt hus.
Husse bär aldrig mig i handen så. Lite orättvist.

Hej så länge
Sverker

Leg. ornitolog


OROANDE Vad gör fågeln på min mathink? Jag blev rädd att den skulle äta upp all min mat, så jag skulle få svälta.

MATVRAK Om man sätter sig på en matstol, så förväntar man sig antagligen att bli bjuden på mat. Eller hur? Det skedde dock inte, men snyggt försök.

FAVORITPLATS En av fotogenlamporna (de från Svenstorps missionshus, ni vet) blev snabbt en favoritplats för vår gäst. Den återvände ständigt dit. Husse ville ha mig i läsfåtöljen för bildens skull, men fågeln flög när jag hoppade upp.

Dagens ord på vägen


Ibland är jag så präktig att jag knappast inte står ut med det själv.


Julie Andrews
(1935 – )

Sverker
(2000- )

24 maj 2011

Askmolnet redan här

ASKA Man måste ta ut askan ur kakelugnen med största försiktighet. Ett askmoln inomhus är ingen önskad effekt av skötseln av kakelugnarna. Det är redan tillräckligt smutsigt som det är hos oss.

Askmolnet är redan här. Aftonbladet säger att det ska komma först i kväll. Fel! Dagens Nyheter låter berätta att experter redan kände till innan att det kommer ett askmoln. Självklart. Den experten är husse!

– Det är nog dags att tömma kakelugnarna på aska, Sverker, sade husse idag. Varför han drabbats av denna arbetslust vet jag inte, men han kanske hade kanske fått inspiration av det isländska askmolnet i antågande.
I vilket fall så tömde vi askan ur bägge kakelugnarna. Med stor försiktighet. Vi vill ju inte gärna ha ett askmoln inomhus.
När vi tömde askan på andra sidan vägen, så bildades det ett askmoln som temporärt gjorde att flyget fick ta en annan väg.
Det asktäcke som bildades på marken är säkert till viss förtret för fästingar och andra småkryp. Olägenheten väntas dock försvinna efter första präktiga regn.

Hej så länge
Sverker

Leg. askmolnsexpert


FLYGSTOPP Askmolnet som bildades när hinken tömdes, stängde temporärt av flygningarna genom den flygzonen. Jag såg exempelvis en humla som valde att flyga en sydligare rutt, för att komma förbi askmolnet.

MARKASKA På marken bildades det snabbt ett tunt täcke av aska. De små fästingarna och andra småkryp gör nog bäst i att förflytta sig någon meter ut ur det drabbade området. Efter nästa regn har naturen läkt sina sår och de små parasiterna kan åter ta sina grässtrån i besittning.

Dagens ord på vägen


Ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar.


Nalle Puh
(1926 –)
Sverker
(2000 – )

23 maj 2011

Dagens Nyheter – en rasistisk tidning

HÄPNAR Idag när jag satt i min läshörna och läste gårdagens Dagens Nyheters söndagsbilaga, föll mina ögon på en artikel. Jag trodde inte mina ögon. Inte visste jag att DN var en rasistisk publikation.

Under den braskande rubriken Hur smart är din fyrfota vän? påstår man sig presentera listan hur snabbt raserna lär sig nya saker = hur intelligenta de är.
Så långt verkar det hela nästan seriöst, men så börjar jag läsa under Smartast.
Bordercollie, pudel, schäfer, golden retriver …
Var har den ovederhäftiga tidningen placerat den smartaste av alla, tillika Sveriges äldsta hundras,: västgötaspetsen? Den ras som skulle toppa listan!
Jag fortsätter att läsa under rubrikerna Utmärkta, Mer än medelmåttiga och ända till Sämsta. Då slår det mig:
Väsgötaspets finns inte med! Inte dansk-svensk gårdshund, lapphund heller, för att ta ett exempel på några trevliga och smarta hund.
DN presenterar alltså här en artikel med starkt rasistiska värderingar. Man har med flit utlämnat inhemska hundar, för att fraternisera (=fjäska för) utländska storkapitalistiska hundintressen. Att sedan tidningen uppenbarligen saknar egen sakkunskap och ryggrad är ingen ursäkt. Listan är stulen/köpt av en okunnig professor i Kanada.
Nej DN, jag trodde att rasism inte var något som ni så ohöljt sysslade med.
Jag är besviken!


Hej så länge
Sverker

Leg. antirasist och sanningsivrare


PS. Bara för att visa hur ovederhäftig tidningen är, så kan ni läsa den här artikeln i DN. Den fjäskar för miljöparasiterna på Östermalm med deras stadsjeepar och fåniga småhundar. DS.

TITTA SJÄLV Var finns västgötaspets? Ingenstans! Jag och mina artfränder finns inte i DN:s rasistiska värd.
DUMMASTE Längst ner i artikeln mobbas och uthängs de dummaste: Afghanhunden och professorn Stanley Corren. Hade de inget foto på gubben?

Dagens ord på vägen

Ett sjölandskap kan vara vackert. Kanske rent av bedårande.
Men det är svårt att veta, då man hällt vatten i det.


Sverker

(2000- )

22 maj 2011

Undergången som försvann

SAMMA Både Egon och jag kunde konstatera att det luktar precis likadant i skogen efter jordens undergång, som det gjorde före. Trots att vi genomsökte skogen noga, hittade vi inga katastrofspår.

Idag är alltså första dagen efter jordens undergång. Husse är väldigt besviken. Den uteblivna katastrofen innebär nämligen att han måste ”ta tag i saker”, som han så käckt säger. Det är inte hans starka sida. Heller.

Både Egon och jag började dagen med att äta frukost. Alltid lika välkommet. Sedan sov vi en liten stund innan morgonpromenaden.
När vi kom hem tog husse tag i saker. Det betyder att han klippte gräsmattan med den före detta självgående gräsklipparen. Han behöver den motionen så väl. Sedan har det fortsatt med liknande aktiviteter, som ni kan se på bilderna.


Hej så länge
Sverker

Leg. undergångsöverlevare

ICKE SJÄLVVATTNANDE Husse köpte en självvattnande balkonglåda, för att slippa vattna. Det där hade han missuppfattat totalt. Man måste fylla på vatten då och då. Hade det varit annorlunda om han satt den på balkongen som man ska?

KLIAR Den uteblivna katastrofen har inte helt befriat mig från behovet att klia min rygg. Det var skönt att göra det då och då före undergången, och det är det även efter.

Å HEJ Jag manar på husse att klippa gräset på den besvärliga slänten. Det hade kanske inte varit så jobbigt om han hade klippt i höstas, men han tyckte väl det var onödigt med tanke på den snara domedagen.

MISSPRYDANDE Alla torra och döda kvistar på klängväxten vid uterummet tyckte husse att han kunde lämna kvar, då ändå allt skulle rämna. Nu blev det ju inte så lyckligt, utan han fick allt plocka fram sekatören. Så kan det gå!

Dagens ord på vägen
Domedagsprofeten Harold Camping hade fel. Igen.

I morgon är en ny dag och då har jag ännu inte gjort något dumt.


Sverker

(2000- )