3 maj 2014

Resursmatte räddade min Valborg

GOTT Åt vem tror du resursmatte sitter och skär upp lammfilé? Jo, åt hennes favorithund Sverker förstås!

Efter ett snöpligt födelsedagsfirande av husse, så fick jag en liten revansch på Valborg. Min resursfamilj hade bjudit mig på Valborgsmiddag. Jag tog också med mig min husse och min lillmatte Agnes. Äntligen en fest där jag kunde deltaga.

Det började kanske inte så bra. Hela flocken, utom jag, fick räkor. Antagligen har min resurshusse fiskat dem, eftersom han har fått sin båt i sjön. Dock fick inte jag smaka något. Inte ens ett skal, fastän jag satt under husse. Han brukar spilla.
Sedan blev det lamm. Faktiskt blev det en bit över.
– Den kan Sverker få, sade min förståndiga resursmatte.
– Han ska inte ha något, sade min oförståndiga husse.
Resursmatte vann. Husse förlorade. Han brukar förlora oavsett vad det gäller.
Måltiden avslutades så småningom med kaffe i vardagsrummet. Jag tycker inte om kaffe. Som tur är, så har jag en mycket förståndig resursmatte. Av henne fick jag ett sådant där jättegott ben, som man inte behöver gömma.
Att det var ett gott exempel på hur en födelsedag borde firas!

Hej så länge
Sverker

Leg. festätare

SMASKENS Äntligen min tur. Resursmatte ger mig en god köttbit. Husse skyller oskärpan på bilden på mörkret under bordet. Jag vet att det är husse som inte kan.

TYVÄRR Det fanns bara fyra små skålar med räkor. Det var jag som fick nitlotten och blev utan. Fast det hade varit gott. Jag erbjöd mig till och med att äta upp skalen.

PORTION Bara för att du ska förstå, så visar jag denna bild från köket. Vad du ser är en (1) portion lagom till en västgötaspets som heter Sverker. Nu kanske du förstår varför jag går hungrande jämt.

DELIKATESSBEN Av resursmatte fick jag ett av de godaste ben som finns. Det hade hon köpt bara till mig. Jag tror att anledningen är att hon tycker att jag är så snygg och trevlig. Husse fick inget ben.

Dagens ord på livets stig

Om inte tiden hade funnits, så skulle allting hända på en gång.


Sverker
(2000–)

2 maj 2014

Fin födelsedagsfest – men utan Sverker

HEM Jag visar min Agnes vägen till min Pers hus. Vi har just varit ute och gått efter min middag. Fast det var en sak jag inte visste …

Eftersom husse fyllde jämna år, så hade jag bespetsat mig på lite mer än en liten, liten tårtbit. Särskilt som vi åkte bil till min Per i Mantorp. Där brukar det minsann bli rikligt med fördisk.

Det fanns ingen Per hemma när vi kom fram. Husse hade dessbättre en egen nyckel. Så fort som Lucy upptäckte min husse, han som försökte ta Lucy från min Per förrförra julen, så sprang hon och gömde sig under tv-soffan.
Jag lät mig smaka av det goda vattnet ur Lucys dricksvattenfontän. Min husse och min Agnes försåg sig med smörgås och en kopp kaffe ur min Pers espressomaskin.
Senare, efter jag hade fått min middag, så tog vi en ganska lång promenad. Många intressanta nya dofter finns det i Mantorp.
Sedan gick jag in i huset. Min husse och min Agnes gick inte in i huset. Jag var ensam med en katt. Så fort Lucy fått klart för sig att inte husse var där, så kom hon ner till mig. Sedan väntade jag hur länge som helst.
När rymlingarna äntligen kom hem, hade de min Per med sig. Det visade sig att de hade varit på restaurang i Linköping. Husse visade mig bilder.
– Det var det godaste kött jag någonsin ätit, sade jubilaren.
Tack för det, tänkte jag. Men jag är inte avundsjuk, fast det var orättvist.

Hej så länge
Sverker

Leg. kattvakt

VAKTKATT När Lucy märkte att inte husse var i huset, så gick hon och lade sig på sitt utsiktstorn. Där kunde hon ligga och titta på mig. Jag tittade inte på henne.

FEST Min Per och min Agnes sitter och förser sig av livets goda i Linköping. Stackars Sverker är lämnad alldeles ensam i Mantorp, om man inte räknar en katt. Det gör man inte gärna.

SVERKERMAT Varför visar min husse mig sådana här bilder? Jag var ju inte där. Inte ens fördisk tog de med sig hem.

NATT Min husse, min Per och min Agnes kom inte hem förrän det var natt. Det var väl det dåliga samvetet som så småningom drev hem dem. Tänk att min Agnes och min Per törs gå själva utan västgötaspetseskort genom det livliga Mantorp.

Dagens ord på livets stig
Vad som helst som är värt att göras är värt att göras långsamt.


Sverker
(2000–)

1 maj 2014

HAPPY BIRTHDAY TO MY EMILY AND MY EVAN

BIG This is a picture that was taken by Emily’s and Evan’s dad David, when they were in Washington DC a short while ago. You are so big now!

Today is one of the most important days of the year. (The most important day is my Birthday) This is the very day when my Evan and my Emily turns into teenagers.

HAPPY BIRTHDAY EVAN
HAPPY BIRTHDAY EMILY

You should know I miss you so much. Have a really nice day. I wish I could be with you, because I want to taste your cakes.


Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

WANT This is what I want. I want you to be here, so I could take you out for a walk. Do you remember this? It was four years ago.

FLOWERGIRL Your aunt, my Agnes, want to give you some spring flowers. She picked them yesterday. Perhaps you can pick flowers with her this summer.

LUCY You must come here so we can go to Per. Then you can meet the ugly cat Lucy. She is actually nice (but ugly and spoiled).

BEST This was the best picture I could find of your farfar. He says Happy Birthday too. The artist who made this portrait had to change his signature to EWK, after he did the drawing.

Dagens ord på livets stig

Ungdomar vet inte vad ålder är och åldringar glömmer var ungdom är.


Sverker
(2000–)

30 april 2014

Lite tårta och mycket annat

SNÅLT Med tanke på hur mycket tårta det fanns, så tyckte jag nog att som kom mig till del var lite snålt tilltaget. Jag hade lätt orkat en rejäl bit.

Lite tårta fick jag allt igår. Min Agnes hade dukat fint till husse utomhus. Det var nämligen så varmt att både min husse och min Agnes tålde att sitta och titta på sjön.
Med tanke på att de bara var två personer, så fanns det väldigt mycket tårta. Men sedan blev det så mycket bättre.


Lite extra fördisk fick jag nog, men det var inte nog. Jag hade behövt mer. Men så kom posten. Och kan du tro, det fanns ett brev till mig!
Min Agnes hjälpte mig att öppna det. I brevet fanns ett kort från Anna Karin i Örebro. Hon förstår mig verkligen. Inte bara att hon tycker att min blogg är bra, vilket den ju är, utan hon hade bifogat lite smaskens.
Jag fick dock inte allt, fastän det var mitt brev. Men jag fick en av var sort. Ett åt jag upp och ett gömde jag på hemligt ställe (=i den röda fåtöljen).
Tänk att jag skulle få så fina presenter på husses födelsedag. Det hade jag inte vågat hoppas på. Tack snälla Anna Karin.
Men varför var det en katt på vykortet? Hade inte en hundvalp varit finare?

Hej så länge
Sverker

Leg. firare

FINT Tänk vad fint min Agnes kan göra. Så här såg det ut när min husse släpades motvilligt ur sängen och ut till värmen i solen.

HJÄLP Det var tur att min Agnes var hemma. Nu fick jag hjälp att öppna mitt paket.

STILIGT Visst är kuvertet stiligt? Hjärtan på och allting. Så ska det se ut. Anna Karin är ett riktigt föredöme för oss alla!

TACKSAM Här kan du själv se vad brevet innehöll. Två olika slags tuggpinnar. Båda sorterna är både nyttiga, nödvändiga och goda. Dessutom kan du se både framsidan och baksidan på det fina kortet.

Dagens ord på livets stig

Barn talar om vad de gör, gubbar (=husse) vad de har gjort.


Sverker
(2000–)

29 april 2014

Idag hoppas jag få mycket tårta och fördisk

SANNINGEN Min husse är inte mycket att hurra för numera. Nu har han trillat ner ytterligare ett pinnhål på tavlan. Så kan det gå!

Precis just nu fyller min husse 70 år. Jag visste inte att det fanns så många år. Det är inte underligt att han börjar bli skröplig.

Tänk själv hur det skulle vara att bo ihop med ett fornminne. Men det är precis vad jag gör. Min husse fyller nämligen 70 år idag, vilket innebär att han inte längre kan vara intressant för framtidsforskare. Han har ju sin framtid bakom sig.

På stafven stödd, med gråa hår,
Han räknar sina sjuttio år.

Det kan man läsa på tavlan ”Mannens åldrar”. Där kan man också se att han har tagit ett par rejäla kliv nedåt från toppen. Tydligen kan han räkna fortfarande, om man får tro tavlan.
Dock ska jag försöka hjälpa till så gott jag kan. Jag får se till att han inte går vilse, när jag tar ut honom på promenad. Jag får också se till att han inte glömmer bort mina måltider.
I vilket fall som helst, så ser jag fram emot mycket fördisk och tårta idag, när jag firar honom på okänd ort.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

LEDARHUND Jag har nu övergått från vallhund till ledarhund. Men vad ska jag göra. Jag känner det som en tung plikt att ta hand om min förvirrade fornlämning till husse.

Dagens ord på livets stig
Att fira födelsedagar är sunt. Statistiken visar att de som firar flest födelsedagar också är de som lever längst.


Sverker
(2000–)

28 april 2014

Till allt som är vackert

MINA Detta är mina blommor, eftersom de står i min gryta. Jag fick dem av min resursmatte. Hon och jag tycker de är vackra.

Vad sägs om lite vackra bilder? Det är vad jag kan bjuda på idag. Dels sådant som jag tycker är vackert. Och sedan sådant som jag och min resursmatte tycker är vackert. Och sedan sådant som min husse och jag tycker är vackert. Och sedan sådant som min resurshusse tycker är vackert.

Man har faktiskt rätt att tycka olika. Men du ska veta att det är jag som tycker rätt. Det är väldigt olika saker jag tycker är rätt, men alla saker är alltså rätt. Det kan till exempel vara blommor, eller en spegel. Det kan också vara en matskål, bara det inte är morötter på den. Idag visar jag bara några olika exempel.
Bland det vackraste och stiligaste man kan hitta är Sverker och ett av mina tuggben som har legat och mognat under busken hela vintern. Bara det kommer lite regn, så ska jag nog gräva upp det och ta in det.

Hej så länge
Sverker

Leg. estet

HUSSES Nu blommar körsbärsträdet. Det tycker både jag och husse att det är vackert. Dessutom blir det roligt, när husse ska försöka jaga bort alla fåglar som vräker i sig hela skörden.

NJA En delvis mycket vacker bild. Det är underkanten bilden är vacker, för det är mina öron du ser. Jag sitter och övervakar båttrafiken på min sjö. Ute till sjöss ser du min resurshusse i sin båt Unda. Resurshusse tycker båten är vacker.

BÅT Nu ser du resurshusses båt bättre. Han har putsat, och putsat och putsat, och lackat och lackat och målat. Han har hållit på i månader. Sen hissade han ner den i vattnet. Då blev han så glad att den flöt, så han glömde att sätta dit pinnen. Jag tycker nog båten är vackrare med pinne. Den hade dessutom vunnit på om husse hade fått med hela frammen i sökaren innan han knäppte.

Dagens ord på livets stig

Nonsens och skönhet är nära besläktade.


Sverker
(2000–)

27 april 2014

Mager utdelning på grillafton

RIKLIGT Du ser själv. Den här maten hade räckt till alla, inklusive en svältande Sverker. På bilden ser du inte bara mig, utan också resurshusse och resursmatte. I bakgrunden kan du skymta grillen och i förgrunden ser du de nya fina blommorna. Av estetiska skäl fick inte husse vara med på bilden.

Hade du åkt förbi mig i går kväll, så hade du också känt de ljuvligaste dofter. De kom från min grill, där det grillades korv och entrecote. Hade du kommit in, så hade du inte fått något heller.

Jag blev alltså utan grillad mat. Så gott som. Bara lite fördisk kom mig till del.
Däremot satt husse, resursmatte och resurshusse och fullständigt vräkte i sig massor med mat.
Där fanns minsann både det ena och andra. Inte bara kött och delikatesskorvar. Du ser själv på bilderna vad som bjöds.
I det här sällskapet fanns det bara en som var i stort behov av mat. Det var jag.
Frågan jag ställer mig är: När ska jag i mitt liv få bli mätt?
(Det har hänt en gång. Det var när jag åt fem chokladcroissanter, som lämnats åt mig på bordet i husbilen. Det fanns faktiskt en kvar som jag sparade. Den togs ifrån mig.)

Hej så länge
Sverker

Leg. grillkung

VAKT Det är troligast att husse spiller. Han är så klumpig. Det är därför jag sitter på vakt under honom. Ser du att min tunga ser ut som en fiskmås? Kan du göra fiskmås med din tunga?

PLIKT Vilken sekund som helst är det dags för mig att göra min plikt; ta hand om fördisken. Om jag hypnotiserar tallriken, kommer den ner fortare.

NOGGRANN Säga vad man vill, men slarvar när jag tar hand om fördisken gör jag inte. Man måste sköta sitt arbete, annars kan det gå illa. Titta på husse. Han ger inte mig tillräckligt med mat och så fick han en hjärtinfarkt också för ett par år sedan. Så går det!

Dagens ord på livets stig


Om jag bara inte hade varit så väldigt ödmjuk, skulle jag varit helt perfekt.


Sverker
(2000–)