7 december 2013

Modig hund och feg katt i snöovädret

MODIG Här ser du en modig västgötaspets som inte är den som viker undan för en liten snöstorm. Nej det är bara att ge sig ut oavsett väder, precis som mina förfäder under vikingatiden. Tågen må stå stilla och flygplatserna stängda, men jag travar på. Lite snö är bara trevligt!

Det finns olika sätt att tackla ett snöoväder. Min husse börjar skotta som en besatt. Jag gör små gångar hit och dit. Det behöver inte skottas, eftersom jag är en tuff västgötaspets. Sen finns det de som är fega. Franska kattor till exempel.

Gårdagens storm Sven, lämnade onekligen sitt vita avtryck på marken. Jag – som är tuff och modig – tycker att det är kul att hoppa runt i snö.
Franska kattor, särskilt en före detta fransk gatflicka från Toulouse, är synnerligen fega när det gäller att vandra i snö. Det såg jag redan när hon bodde här hos mig.
Efter att ha tillbringat en längre tid i Sverige, tycker man att hon borde ha vant sig. Så är dock inte fallet. Titta bara på bilderna.
Har du sett en fegare katt? Eller modigare hund?

Hej så länge
Sverker

Leg. snömonster

FEG I Lucy började med att vilja gå ut på trädäcket, som jag hjälpte till att bygga i somras. ”Men usch, det är ju snö! Jag försöker en annan dörr.”

FEG II ”Det kanske är snöfritt vid tvättstugedörren? Där fanns ingen snö igår. Men usch, det är ju snö! Jag försöker en annan dörr”

FEG III ”Nej jag tar och går till stora fina entrén. Där kommer jag särskilt ihåg att det inte fanns snö.” (Lägg märke till att hon har mat kvar i sina matskålar i köket! Konstigt.)

FEG IV ”Vad är detta? Det är snö här också. Faktiskt så långt jag ser. Usch!”

FEG V ”Det är ju någon som häller ut snö. Det kommer uppifrån. Mycket märkligt det här. Så var det aldrig i Toulouse. Usch!”

FEG VI ”No, no, no! Ska det vara på det här sättet, så går jag hellre och lägger mig ovanpå någon varm förstärkare. Varför kan inte Per och jag flytta till något varmare ställe?”

Dagens ord på livets väg


Det finns åtskilliga saker som skyddar mot frestelser, men den säkraste är feghet.


Sverker
(2000–)

6 december 2013

Svältande hund övergavs i hus

ÖVERGIVEN En ensam och övergiven västgötaspets tittar på sin husse som ska gå och frossa på julbord. Denna stackars hund (=Sverker), är värd all medömkan. Ser du de sorgsna ögonen?

Det är värre än vad rubriken säger. Ja, jag var inlåst. Ja, jag var alldeles ensam. Ja, det var i ett hus. Vad värre var att min husse som lämnade mig inlåst i flera veckor utan mat med bara lite vatten (eller om det var timmar), hade åkt till stan för att frossa.

Dagen började som vanligt med en promenad. Sedan var det frukost. Min husse åt osedvanligt lite. Jag åt som vanligt osedvanligt fruktansvärt lite.
Timmarna gick och det blev lunchdags.
– Det är julbord på restaurangskolan där din resursmatte arbetar. Då ska jag passa på och förse mig av julbordets läckerheter, sade min husse och såg ovanligt glad ut. Säkert bättre än nudlar.
Vad bra tänkte jag. Julbord tycker jag om.
Men vad tror du hände. Jag blev inlåst, men innan dess lovade husse mig några bilder, så jag kunde se hur gott det såg ut.
Jag hade hellre smakat på det – men jag har en resursmatte!

Hej så länge
Sverker

Leg. ensamvarg

SVERKERMAT På skolan fanns det flera bord fulla med lämplig mat till mig. Varför fick inte jag följa med? Ja, jag tror att det var snålhet från husse. Han ser mig hellre svälta, än att han skulle få lägga ut några futtiga ören. Visst hade det varit snyggt om det hade stått en stilig västgötaspets vid flickornas fötter? Det är de som varit duktiga.

SVERKERGODIS Inte bara två söta flickor, utan de kan göra Sverkergodis också. Flera fat och skålar med säkert jättegott godis. Tänk dig en hund på bordet också. En Sverker. Visst hade det varit fint, även om det inte hade funnits lika mycket godis kvar.

FROSSARE Det här är min husse. Jag skäms! Ser du vad han har vräkt åt sig godis? Han kan inte låta bli att äta, ens när bilden tas av min resurshusse. Det är tur att husse har en stilig tröja på sig. Den kommer från Amerika och är en julklapp från Steph, David och de söta barnbarnen min Evan och min Emily.

RÄDDNINGEN Min resursmatte är minsann förstående. Hon gjorde i ordning en stor burk till mig. Hon förstod att jag var fullkomligt utsvulten i min ensamhet. Det är tur för mig att resursmatte finns.

FRUKOST Inte bara torrfoder som det brukar vara. Nej, idag var min frukost toppad med både köttbullar och korv. Det finns mer kvar i min matlåda, som du säkert ser. Det blir säkert en god middag också. Tack resursmatte!

Dagens ord på livets väg

Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer jag gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den mig.


Sverker
(2000–)

5 december 2013

Full satsning på julen hemma hos migNär julen kommer så ska man dekorera därhemma. Husse tyckte inte att det behövs, men jag sade till honom att nu är det full satsning på julen som gäller. Det är lika bra att göra allt nu, så slipper vi senare. Christmas All In, som vi svenskar säger.
Här ska du få lite tips hur du också kan göra lika fint som jag, med bara lite pyssel. När husse och jag hade pysslat färdigt blev det så fin så.
Nu kan vi ägna all tid åt att göra mat, så vi kan äta upp oss ordentligt. Jag behöver massor med leverpastej och korv för att julefriden ska infinna sig.
Nu kommer nog tomten känna sig välkommen!


Hej så länge
Sverker

Leg. julhund

JULKRANS En vacker julkrans ska pryda din entré. För att göra det ännu vackrare, kan du placera en västgötaspets där. Kransen kan du göra själv, eller har du tur kanske du också får en av Britt-Marie och Åke.

STILIGT Här ser du lite mer. Inte bara mig, utan den fina kransen och de granna granarna som står i grytorna på ömse sida om ytterdörren. Lite snöskyfflar och sopborstar lite här och där förhöjer julstämningen högst avsevärt.

GRAN Granar finns att plocka i skogen. (Fråga inte markägaren, eftersom han kanske säger nej.) Jag använde samma urvalsprincip som min Agnes gjorde när hon valde kattan Lucy, den före detta franska gatflickan, från Guantanamo för katter i Toulouse. Jag letade länge, innan jag hittade två som var så fula så att ingen ville ha dem. Man ska vara snäll på julen.

GRANNFÖNSTRET Mot grannarna har denna stjärna hängt sedan förra julen. Men nu fick jag husse att ta tag i saken. Han bytte till en lampa som fungerade. Nu ser Lasse och Marlene att vi har julfint.

FRAMSIDAN Denna fina stjärna sitter i fönstret på framsidan. Då kan resanden på vägen och mina besökare se den. Där har den suttit sedan förra julen. Det blir enklare så och du slipper slitage på stjärnan när den plockas fram och tillbaka. Eftersom det redan fanns en LED-lampa i den, så räckte det med att vrida stjärnan rätt.

Dagens ord på livets väg

Lättja är en gåva. Den ska bara förvaltas.


Sverker
(2000–)

4 december 2013

Årets julklapp är en miljövänlig väderstation
Nu närmar sig julen med stormsteg. Varje år har jag en viss vånda vad jag ska ge bort som julklappar. Jag börjar därför mina pysseltips med en vin julklapp; en automatisk väderstation. Frånsett att den är estetisk tilltalande, så fungerar den helt utan extern energikälla. Det gör den mycket miljövänlig.

Vad är det alla talar om? Jo, det är vädret. Nu till helgen ska det komma väder har de sagt på TV. Men hur är det hemma hos just dig? Vet du det? Därför har jag idag ett pyssel som på ett tillförlitligt sätt berättar vädret för dig. Denna miljövänliga väderstation är naturligtvis också en lämplig julklapp till t.ex. en husse eller en Per.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstruktör

GREJER Som alltid behöver du grejer för att kunna bygga något. Till min fina väderstation behöver du:
1 En vädersten
2 Blå fiskelina (Att binda fast väderstenen med)
3. Limpistol (fixera linan till väderstenen)
4. Sax (att klippa av fiskelinan)
5. Pianotråd (till pendeln)
6. Tång (att böja pianotråden med)
7. En konsol som farfar har smidet när järnet var varmt
8 Två gamla spikar från blåa lådan i hallen
9 En präktig hammare

FIXERA Gör en snara av snöret och dra åt den runt stenen, så den nästan stryps. Fixera linan med limpistolen Gör en ögla i fria ändan att fästa i pendeln.

FÄRDIGT Den fina konsolen sitter på väggen. Pendeln av pianotråden (g-strängen) hänger i konsolen. Stenens fiskelina sitter fast i pendeln. Färdigt, tillförlitligt och vackert.

VÄDERKOLL Vad ska jag släppa för väder idag? Ja, jag kontrollerar stenen och tittar på pendeln. Sen konsulterar jag bara facit här under. Nu kan jag berätta för alla mina vänner hurdant väder jag har hemma hos mig. Det är blåsigt, molnigt, torrt och lite småkallt.


AUTOMATISK MILJÖVÄNLIG VÄDERSTATION

Stenen är våt    Regn
Stenen är torr   Inte regn
Skugga på väggen   Solsken
Stenen vit på toppen   Snö
Stenen syns inte   Dimma
Stenen pendlar   Blåsigt
Stenen hoppar   Jordbävning
Stenen försvunnen     Orkan

Dagens ord på livets vägEn hemmagjord julklapp säger mer än en färdigköpt pryl. Den säger att man använt tid och kraft. Den säger att det är något personligt. Den säger att man får för lite veckopeng.


Sverker
(2000–)

3 december 2013

Idag vilar jag upp mig efter skadan

BLUNDAR Verkligen inte! Du tror väl inte att jag ligger och sover mitt på dagen? Nej, jag vilar bara ögonen. Jag vilar hela mig förresten. Efter en svår skadeperiod med mycket lidande, behöver jag verkligen återhämta mig. Vad sägs om lite julpyssel imorgon?

Sverker
Leg. vilare

Dagens ord på livets väg

Glädjen är det mest allvarliga i tillvaron


Sverker
(2000–)

2 december 2013

En bättre hund på väg

VÄNSTERSTÖD På den här bilden syns det tydligt att jag använder alla fyra tassarna när jag är ute och går. Även vänster framtass, som du ser.

Även annars är jag bättre än andra. Nu har jag dessutom blivit bättre än mig själv. Det är om jag jämför med hur jag var för ett par dagar sedan.

Numera går jag på fyra ben. Men jag haltar lite. Jag kan gå i trappor och jag hoppar upp i min säng. Dock vill husse lyfta ner mig vid behov. Ibland hoppar jag ner själv ändå, fastän min husse inte tycker att jag ska det.
Jag går inte så långt och bara på vägar.
– Vi väntar lite innan vi går ut i skogen, säger min oroliga husse till mig.
– Det är bättre att gå på plan väg.
Men jag tar ett och annat galoppsprång då och då. Kanske inte så ofta och så fort som förr i tiden (=tiden före skadan).
Hur kommer det sig att jag tillfrisknat så fort? Ja, svaret på det är enkelt. Det är på grund av min förstående omgivning (=Polly och min resursfamilj), som vet att ben och korv har en läkande effekt. Även ett tack till alla som skrivit uppiggande kommentarer har hjälpt mig.
Jag hade varit mycket friskare, om jag hade haft en förstående husse,
Det största framsteget är dock att jag inte behöver tjejkissa längre. Jag kan stå på tre ben igen!

Hej så länge
Sverker

Leg. bättre hund

KILLKISS Då kan jag kissa som man ska igen om man är en man. Ståendes med ena bakbenet lyft. Det är riktigt manligt!
STILIGT Ja, du ser ju själv. Jag står på alla fyra tassarna, även vänster framtass, även om den är lite lyft. Visst haltar jag när jag går, men bara lite. Fast jag står lika stiligt som förr.

Dagens ord på livets väg


Om jag tror att benet är brutet? Nej, det tror jag inte, för det värker oavbrutet.


Sverker
(2000–)

1 december 2013

Svårt skadad västgötaspets tvingas arbeta

TVÅNGSARBETE Trots min mycket svåra skada i vänster tass, så tvingas jag att slita och släpa. Här kan jag visa upp ett bildbevis hur jag kämpar med ett alldeles för stort och tungt vedträd, som ska in i huset. Allt detta oegennyttiga arbete så att inte husse fryser ihjäl.

De plågsamma dagarna går vidare. Mitt ben gör fortfarande ont, om än inte lika mycket. Trots min svåra och smärtsamma skada, så tvingas jag att arbeta som vanligt.

Eftersom jag sköter det mesta av betydelse här hemma, så blir min husse strandsatt om jag inte kan arbeta. Det betyder att jag har kämpat på som vanligt med mitt betungande arbete:

1. Väcka husse
2. Hämta tidningen
3. Plocka spilld mat från golvet
4. Fördiska flera gånger om dagen
5. Hämta ved
6. Larma om det ringer på dörren
7. Värma husse när han ligger i min säng

Jag har inte dragit ner på något, fastän jag egentligen skulle ha varit sjukskriven.
Dessbättre har både Polly och min resursfamilj kommit med smärtstillande och helande mediciner (=korv och tuggben), så jag har faktiskt blivit mycket bättre.
Fast hotet om veterinär hänger fortfarande som ett mörkt moln över mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. tvångsarbetare

FÖRDISK Tro inte att min svåra skada hindrar mig att ta mig an fördisken. Under fruktansvärda smärtor tvingas jag att ta hand om slarvigt tömda tallrikar. Allt detta oegennyttiga arbete så att husse ska kunna spara på diskmedel.

LJUSNING Även om min tillvaro är mycket mörk nu, så kommer det lite tröst då och då. Igår berättade jag om att Polly kom och lindrade mina smärtor. Idag kan du se att min resurshusse (och resursmatte) tänkte på mig. Jag vänder baksidan till eftersom jag inte vill visa för husse vad jag fick (=en mycket god Dentastick). Min husse skulle nog inte dra sig för att stjäla den från mig.

Dagens ord på livets vägOm jag lider är det är ett säkert tecken på att jag lever.


Sverker
(2000–)