31 januari 2015

En stor bluff avslöjad

SNABBTITT I själva verket hade det räckt med att titta ut genom dörröppningen, för att jag skulle avslöja bluffen. Men jag tar mina uppgifter på allvar, så jag begav mig ut i Sverige.

Nu är det vinter. Sverige ska vara vackert på vintern, har jag hört att det sägs. Antagligen säger man så för att locka hit turister. Låt oss undersöka hur det står till med det påståendet. Jag vill veta sanningen.
Jag tog med mig min fotograf (=husse) på en kort men intensiv promenad, för att se hur det står till med vackerheten på just vintern i just Sverige.


I god ordning lämnade vi mitt hus. Husse hade på sig vinterkläder och jag hade som vanligt min stiliga vinterpäls.
Under promenaden tittade jag hit och jag tittade dit. Ibland sa jag åt min obegåvade fotograf att använda den onödigt dyra kameran och föreviga den vy jag hade på hornhinnan.
Väl hemkomna så laddades bilderna från kamerans minneskort in till datorn. Då får man kort, där man kan se vad man minns.
Jag har gjort ett slumpmässigt urval, eftersom alla bilder är misslyckade som vanligt.
Tittar du också på de misslyckade bilderna, så upptäcker du också bluffen.
Är Sverige vackert på vintern? Naturligtvis går detta inte att uttala sig om. På vintern täcks Sverige av snö och syns inte alls. Det enda undantaget är min garageuppfart, som delvis syns. Garageuppfarten är inte vacker. Påståendet om Sveriges skönhet på vintern, är alltså en stor bluff.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningssökare

EXPIDITION Här ser du mig gå ut på min sanningsexpedition ut i den svenska vintern. Under mina tassar, väl dold av snö, ligger Sverige.

STUDIEFÖRHINDER Jag hoppas verkligen för Agnes skull att dikena syns bättre i Uppsala. Hemma hos mig är det omöjligt att studera djur i diken. Det är kanske därför hon är i Uppsala?

VÄGLÖS Jag lever i ett väglöst land. Ser du någon väg? Under snön vet jag att min väg finns. Åtminstone fanns den här för snön kom. Kommunalrådsvägen finns nog, för där brukar plogbilen avlägsna snön.

GRÅTT Det enda man ser hemma hos mig av Sverige är sjön. Hur vacker är en grå sjö? Precis rätt. Inte alls. På sommaren är sjön blå och fin. Ibland på vintern täcks sjön av is och då ser man inte den heller.

Dagens ord på livets väg

Det är dyrt att leva, men i priset ingår en resa runt solen varje år!


Sverker
(2000–)

30 januari 2015

Ännu en partiledare lämnar politiken

LÄMNAR Det är så att nu tycker världens bäste politiker, Sverker, att det är dags att dra sig tillbaka. Kommer han någonsin att kunna ersättas?

Det verkar vara strömhopp från partiledarposterna. Idag meddelade ännu en partiledare att han lämnar politiken. Det är den främste, bästa och snyggaste av dem alla. Det är nämligen jag Sverker, som har beslutat att det är rätt tid för mig att dra mig tillbaka.

Min blogg har som enda media, lyckats få en intervju med den stilige och betydelsefulla avgående politikern. Det är jag som har intervjuat mig, så det blir bra och rätt.

Sverker (reportern) Jasså, du Sverker, du ska till och avgå?
Sverker (politikern) Jajamensan Sverker, det ska jag allt ta till och göra.

Sverker (reportern) Det har sagt om dig att du är den klokaste, roligaste och snyggaste politikern, stämmer det?
Sverker (politikern) Så är det. Glöm inte att jag är manligast och ödmjukast också.

Sverker (reportern) Allmänt i korridorerna pratas det om att du är den enda ärliga polikern. Kan du utveckla det påståendet?
Sverker (politikern) Det stämmer precis. Jag är den enda politikern som erkänner att alla mina förslag kommer att gynna mig.

Sverker (reportern) Om nu ditt parti är så himla bra, varför är ni inte störst?
Sverker (politikern) Vi är stora. Mycket större än innan jag startade mitt parti. Sedan beror det på yttre internationella omständigheter.

Sverker (reportern) Varför avgår du just nu?
Sverker (politikern) Dels har jag ju som du vet genomgått en synnerligen svår operation. Dessutom har över 14 år som partiledare och flockledare tagit på krafterna. Jag kände att det kan vara dags att lämna över.

Sverker (reportern) Vad ska du göra nu?
Sverker (politikern) Jag kommer att göra ungefär samma sak som min husse. Det vill säga inget, mer än få pension. Som avhoppad politiker hoppas jag dock att få en snuskigt stor pension.

Sverker (reportern) Tack Sverker för de fina och ärliga svaren.
Sverker (politikern) Tack själv Sverker.

Hej så länge
Sverker

Leg. stjärnreporter och superpolitiker

STILIGAST I och med att Sverker försvinner från den politiska arenan, förlorar Sverige och världen den stiligaste och smartaste politikern i hela världen. Men han har lovat att fortsätta blogga.

PROFIL En sådan har profil lär man inte få se mot den politiska himlen på länge. Om ens någonsin.


Tänkbara efterträdare

Det ligger i tiden, att man ska släppa fram ett fruntimmer som partiledare. Ett par stycken tänkbara kandidater, kan jag presentera redan nu.

Min Agnes


AGNES Min Agnes har ju i princip övergivit flocken, men ingen är väl sämre än att det går att återvända. Hon har erfarenhet av arbete utomlands (Frankrike) i tre år. Kunskaperna som barnflicka och barflicka kan säkert komma till pass. Dessutom studier i samma land i filosofi och konstvetenskap. Vilka konster hon lärde sig vet jag inte.

INTERNATIONELL Numera studerar min Agnes djur i diken och konstvetenskap i Uppsaka. Men som du ser, inskränker sig inte hennes internationella kontakter bara till Frankrike.

Den fd franska kattan Lucy


LUCY Hon har erfarenhet av politiken som ordförande i fruntimmersförbundet när hon bodde här. Även hon är duktig i franska språket, efter sin tid som gatflicka i Toulouse. Det har gett henne förståelse för samhällets olycksbarn. Dock har också hon lämnat min flock och bor nu i Mantorp.

Min töntiga husse


HUSSE Jag säger bara: NEJ TACK!

Dagens ord på livets väg


De enda som verkligen kan lösa alla problem är avgångna politiker.


Sverker
(2000–)

29 januari 2015

Festen kan börja – huvudpersonerna på plats

HUVUDPERSONER På en och samma bild kan du se huvudpersonerna samlade. Det är Jakob, som är barbarn, det är jag, som är bästa vän, och det är jubilaren själv, resurshusse. Alla var samlade för att fira att resurshusse fyllde 60 år. Festen kan börja!

Det var fest igår. Resurshusse fyllde nämligen 60 år. Om tio år är min husse och min resurshusse lika gamla.
Det var mycket folk och det var mycket mat. Lite fick jag smaka. Fina presenter hade jag med mig också till resurshusse.


Det här med presenter är viktigt. Jag hade valt dem med omsorg. En väldigt vacker gåva fick resurshusse i form av en bild på honom och mig i en vacker ram som det stod ”VÄNNER” på. Du förstår själv att han blev väldigt glad. Det var för övrigt samma bild som var på min blogg igår.
Eftersom husse är förtjust i godis, så hade jag också köpt lite mandelmassa och en stor chokladkaka. Mitt erbjudande att testa så att inte de ätbara produkterna var för gamla, avböjdes tyvärr. Vill resurshusse chansa, så var så god. Jag skulle bara vara snäll.
Precis som jag förutspådde, så var det resursmatte som lät mig ta del av vad de andra gästerna blev bjudna på. De andra, inklusive dagens jubilar och min husse, var totalt kallsinniga. De tycker tydligen att det är njutbart att se en svältande västgötaspets. Det är tur att resursmatte finns.
Men att solen skulle skina idag under min morgonpromenad, det var plågsamt. Jag hade ju inte ens vilat färdigt än.
Hade husse kommit ihåg att fotografera, så hade du fått se flera bilder. Fast gläd dig åt dem som finns, han hade glömt kameran om inte resursmatte hade påmint honom.

Hej så länge
Sverker

Leg. festare

SNÄLLAST Resursmatte kan man minsann lita på. Hon delade med sig att överflödet. Kanske lite snålt, men jag fick i alla fall smaka på läckerheterna.

FRESTANDE Köksbordet var dukat med massor av läckerheter. Lite fick jag smaka – av resursmatte förstås – men nog för att jag hade fått plats med mer. Som du vet, så stjäl jag aldrig från ett bord. Jag vet att man inte får det, så jag försöker inte ens om någon ser. Dessvärre lämnades jag aldrig ensam i köket, så jag fick aldrig tillfälle att försöka. Synd.

PLÅGSAMT Du kanske undrar om jag tål att vara med på en fest långt in på natten. Svaret på den frågan är ett rungande JA! Men det var plågsamt med solen i ögonen idag under morgonpromenaden.

Dagens ord på livets väg

När jag som bloggare råka ljuga, kallas det fantasi. Bara så att du vet.


Sverker
(2000–)

28 januari 2015

Vakna resurshusse! Du fyller år!

TRÖTT Så här kan det bli ibland när man är gammal. Jag har sett att min husse också somnar då och då. Fast vakna nu! Jag kommer snart.

Tänk att idag fyller min resurshusse år. Jättemånga år. Han fyller hela 60 stycken. Om man är så gammal, så är det inte konstigt att man sitter och somnar.

Jag och min husse ska åka dit och gratulera idag. Med tanke på dagens stora betydelse, så hoppas jag att får lite fördisk. Fast ännu hellre tar jag förstås en smakbit vid bordet.
Dagens stora jubilar har en otrevlig hobby. Han klipper mina klor. Det gör väldigt ont, redan innan han börjar,
Han har en annan hobby också. Det är att klättra upp i pinnen som man sätter fast tyget i när man ska segla. Hans båt är av trä och den är jätteblank.
När min husse är ute och reser och jag inte får följa med, då bor jag hos min resursfamilj. Det är därför jag har en resurshusse.
GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN, RESURSHUSSE.

Hej så länge
Sverker

Leg. multigratulant

VÄNNER Detta är jag och min resurshusse. Vi är de bästa vänner man kan tänka sig, såvida han inte börjar klippa mina klor.

HOBBY Att klättra på segelpinnen är det roligaste min resurshusse vet. Antagligen har man väldigt fin utsikt, när man väl har tagit sig upp. Jag har aldrig ens försökt.

BLOMMA Det finns inga blommor ute nu, så det får bli ett foto istället. Den här blomman är både till resurshusse och Eloise. De fyller år bägge två idag. Fast resurshusse fyller år i Tranås och Eloise fyller år i South Hero.

HAPPY BIRTHDAY TO ELOISE

HURRA Eloise fyller minsann år idag också. Den här bilden är konstig. Den är fotograferad i London, fastän Eloise bor i South Hero i Vermont. Hade jag varit med i London, hade jag säkert både fått smaka och fördiskat av hennes fish and chips. Så snäll är hon!

VISIT Om Flight Simulator var på riktigt, så hade min husse och jag tagit vårt flygplan och åkt till Allenholm flygfält i South Hero (det är där planet står, men i Flight Simalator), så hade vi kunnat äta tårta hos Eloise idag. Jag hoppas du får en riktigt fin dag, fastän jag inte är hos dig.

Dagens ord på livets väg

Mognad har mer att göra med dina erfarenheter och vad du lärt av dem, än hur många födelsedagar du firat.


Sverker
(2000–)

27 januari 2015

En varg skjuten i min skog

VARG Att detta är en varg som tittar fram bakom trädet, är det ingen tvekan om. Det kan vara lite svårt att se, men tryck på bilden, så blir den större. Bilden är tagen bara ett par hundra meter från mitt hus.

Att det ilar omkring harar, rådjur och möss i min skog är inget ovanligt. En och annan älg brukar också vara ute och spatsera på den mjuka mossan. Men en varg hemma hos mig – det är sensation! Dessutom lyckades vi skjuta den flera gånger med kameran, så bildbevis finns.

Igår kväll upptäckte husse och jag vargspår på min garageuppfart. Man kan säga att jag hade tur som inte blev uppäten av vargen. Jag hade precis gått där alldeles ensam alldeles nyss.
Husse hade med sig både ficklampa och kamera, så nu började en vargjakt. Vi gav oss den på att fånga vargen på bild. Jag letade på mitt håll och husse på sitt. Ficklampans stråle dansade i den becksvarta natten Och där! Husse såg alldeles tydligt en vargrumpa på vägen, på ungefär samma ställe jag befann mig.
Sedan har vi varit på vargjakt. En ganska ihärdig sådan. På vägen och inne i den djupa och mörka skogen. Husse har sett varg flera gånger. Jag har inte sett vargen någon gång. Det är så det kan vara ibland.
Nu hoppas jag att vargen flyttar in till stan, så jag slipper bli vargfoder.

Hej så länge
Sverker

Leg. vargforskare

VARGSPÅR Visste du inte hur spår efter varg ser ut, så vet du det nu. Mer sensationellt är att de fotograferades på min garageuppfart.

VARGRUMPA I skenet från ficklampan kan du tydligt se en vargrumpa. Det är en varg som är ute och promenerar på min väg i mörkret. Jag undrar om den är på väg att jaga en känguru?

GRYM Detta är nästan en närbild av en varg i min skog. Du ser tydligt de grymma och hungriga ögonen. Ta dig i pass, du vet hur det gick för Rödluvans mormor.

Dagens ord på livets väg

I naturen blir aldrig något rätt, om det mot förmodan blir rätt är något fel.


Sverker
(2000–)

26 januari 2015

Småfågelräkningen som blev ett totalfiasko

LÖNLÖST Det är inte lätt att stå och spana efter småfåglar vid fågelbordet, då det varken finns fågelbord eller fåglar. Mitt resultat blev noll.

Då var den årliga räkningen av småfåglar vid fågelbordet avklarad. Årets resultat blev noll. Förra året var mer lyckat. Dels fanns det ett fågelbord och dessutom fanns det fåglar. Förra årets resultat två änder och en rävunge kan knappast heller anses vara lysande.

Av någon anledning ska man räkna småfåglar. Totalt i Sverige var talgoxen den vanligaste fågeln, påstår de som tror de vet. Men en flygande oxe? Finns det verkligen?
Hemma hos mig fanns det ingen fågel alls. Mitt tjusiga fågelbord finns inte på plats och automaten för jordnötter är tom. De är ju ingen idé att fylla på den, eftersom det inte finns någon fågel. Resultatet blev alltså noll fåglar.
Jag smög istället bort till grannarna, som ödslar pengar på fågelmat istället för hundgodis. Nog för att det fladdrade lite, men när jag kom och skulle räkna, så blev det tomt. Resultatet blev alltså noll fåglar.
Då stegar jag istället bort till mina andra grannar, som också tycker att våra bevingade vänner ska bli feta under vintern. Samma sak där. Fåglarna ville inte bli räknade. Men så ser jag två feta änder på marken. Jag räknar bägge två. Resultatet blev alltså två änder.
Med föregående års räkning i färskt minne, så kan jag slå fast att änder är den vanligaste småfågeln här. På andra plats kommer rävungar.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturälskare

LETA Inga fåglar vid fågelbordet hos min granne. Hade de månne gömt sig i snön? Jag letade noga, men hittade inte en endaste fågel att räkna.

TOMT Alldeles tomt var det vid min nötautomat. Så länge det inte kommer några räkningsbara fåglar, så är det ju ingen idé att fylla den med jordnötter.

ÄNDER Äntligen hittade jag några småfåglar att räkna. De fanns hos mina norra grannar. Jag räknade till två stycken änder, samma som förra året. Dessutom var det samma änder. De tigger mat året runt här omkring.

FÖRRA Så här såg det ut vid förra årets räkning hos mig. Samma änder som jag räknade i år. Dessutom ser du en liten rävunge som har klättrat upp i fågelbordet. Jag räknade den också.

Dagens ord på livets väg
Att komma ihåg att man glömt någonting är ett framsteg.


Sverker
(2000–)

25 januari 2015

Här öppnas dörren för tiggare

ÖPPET Altandörren på glänt, så att den tiggande katten kunde komma in. Det är så det ska vara, om man är snäll. Det är min Per och jag, som låter katten passera (fast med viss tvekan).

Det finns de vars hjärta brinner för tiggare. Att sitta i kylan hungrig och frusen bör smälta varje hjärta. Så är dock inte alltid fallet, vet vi. Då är det desto roligare när vi hittar en vänlig själ som öppnar sitt hem för dessa samhällets olycksbarn.

En synnerligen godhjärtad person är, som du säkert redan vet, min Per i Mantorp. Till honom kommer det regelbundet flera tiggare varje dag. Tre, fyra stycken sådär är det.
Han öppnar sin dörr och låter dem komma in i den sköna stugvärmen. De kan då värma upp sig, men de får också ett skrovmål av Lucys extradyra kattmat. En del passar också på att förse sig med lite av Lucys goda (för katter) torrfoder.
Ibland händer det att de sover ut i det varma huset, innan de går ut i kylan.
Kattan Lucy, som har ett förflutet som en hungrig gatflicka i Toulouse, övervakar de besökande tiggarna från en stol under matbordet.
Tänk om alla var så snäll som min Per mot tiggare, vilken trevlig värd vi skulle leva i. Bäst vore det om alla hade en sådan husse som Per och ett eget hem.

Hej så länge
Sverker

Leg. socialreporter

HUNGRIG Rätt vad det var på självaste julafton, så upptäckte jag den orangefärgade katten utanför dörren. Jag erbjöd mig att jaga bort den, men min Per släppte in den och gav den mat. Per gjorde ju det rätta och för en gångs skull hade jag lite fel.

UPPVÄRMNING Efter maten lade sig katten på golvet. Den sköna golvvärmen fick katten att tina upp, innan det var dags att gå ut igen.

MATDAGS Nu ser du att det är två tiggarkatter som får var sin portion av Lucys extradyra kattmat. Det knusslas inte när man besöker Per. Det kan jag intyga.

TORRFODER Detta är ytterligare en tiggare som jag inte har träffat, som låter sig väl smaka av Lucys torrfoder.

ÖVERVAKNING Lucy anser sig vara lite för fin för att umgås med de lokala tiggarna, så hon ligger på en stol under matbordet för att övervaka gästerna.

Dagens ord på livets väg


För mycket av det goda är alldeles lagom.


Sverker
(2000–)