3 september 2011

Det är solens fel

RÄTT SOL Så här ska det se ut på morgonen. Det gör det hemma hos mig. I USA, där husse är går solen nio timmar fel. Det kan få sina konsekvenser. Soluppgångar mitt på dagen kan man kanske ha i Kiruna på vintern.
Det var förargligt. Mycket förargligt. Igår när jag firade mitt 500-jubileum, kom mina inlägg på alldeles fel tider. Det är solens fel.

Du kanske tyckte att det var lustigt att jag var så himla tidig med mina inlägg igår, men det beror på solen som går fel. Och husse som gör fel förstås.
Liksom andra stora företag har jag outsourcat (= sparka folk hemma och hitta folk som arbetar för svältlöner 16 timmar per dag utomlands) min verksamhet (världens bästa blogg, som du läser just nu). Den är för närvarande förlagd till Seattle i USA. Där går solen alltid fel, så min anställde (=husse) måste tidslägga mina inlägg så de kommer i rätt tid här hemma.
I går fick husse för sig att han skulle prova ett nytt gränssnitt på Blogger. Det gick väl inte så bra, måste jag säga. Han har ju så svårt för sig. Han klarade inte tidsinställningen. Det var bättre förr, tycker husse, med griffeltavlor och så.
Husse gör ett nytt försök idag, och då med det gamla gränssnittet.
För att även du ska förstå, det som är självklart för mig, har jag illustrerat med lite bilder husse har tagit.
Jag tror dock att det är bäst att jag tar hem verksamheten snart, så jag har full kontroll.
Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsgivare
REGNBÅGE Titta här. Vad ser du? Jo, en regnbåge över min sjö. Hade den här regnbågen varit i Seattle, hade den inte funnits. Då hade segelbåtarna inte kunnat segla under bågen. Vem har sett en regnbåge när det är mörkt?

SPÖKE När Emily och jag var ute i skogen ”The forest of the ghosts” förra sommaren, så såg vi den här spökflickan. Hade det varit i Seattle så hade vi inte sett henne, eftersom det hade varit mörkt då. Då hade hon kanske funnits där, men vi hade inte kunnat säga hej till henne.

KOLSVART Hade inte solen gått fel vid Mount Rainier när husse var där, så hade den här bilden varit alldeles svart. Som du ser så skiner solen, vilken den inte gör hemma på natten. Ibland kan det vara bra att solen inte vet sin plats och tid överallt.

NATTSKOLA I Seattle får min Evan och min Emily gå på skolbussen kvart över fem på eftermiddagen. Sedan är de i skolan ungefär till midnatt. Det är inte lätt att bo ett land där solen går fel. Tänk själv om det var så i svenska skolor, då skulle ju barnen missa alla tv-program.

HUND Så här ser hundar ut i Seattle. Det kan jag se på bilden. Men vad hade hänt om solen hade gått rätt? Då hade husse aldrig kunnat ta bilden, eftersom det krävs ljus för att fotografera. Då hade jag fått framleva livet utan att veta hur Seattlehundarna tar sig ut. Jag tycker den ser trevlig ut.

Dagens ord på vägen
Om du inte kan styra din tid kan du inte styra något alls.

Sverker (2000– )

2 september 2011

Jag är inte mallig

Detta är inlägg 500
Jubileum idag!

Det kan tyckas att jag skulle vara mallig, nu när jag kan fira jämt 500 inlägg. Sådan är inte jag, men visst har jag rätt att höja på nosen. Världens bästa blogg med världens bästa, finaste, tuffaste, modigaste, snällaste och stiligaste hund
Och visst har Egon rätt att titta avundsjukt på mig. Han har ju inte ens en egen blogg. Å andra sidan får han ju vara med i min ganska ofta.
Nu undrar du förstås hur jag ska fira. Ja, det får väl vänta tills husse kommer hem från sin utflykt. Jag ska bjuda Egon också.

Hej så länge
Sverker

Leg. världsbäst

1 september 2011

Dagens ord på vägenTa inte dig själv alltför allvarligt. Du måste lära dig att inte bli förskräckt över dina misstag. Ingen varelse kan undvika misslyckanden, utom jag.


Sverker (2000– )

En spännande dag

FRUKOST Varje dag som är första skoldagen får Emily och Evan sin jättefavoritfrukost: pannkakor, bacon, sirap och grädde. Jag tror att det skulle vara min favoritfrukost också. Jag får bara hundmat. Även första skoldagen. Fusk.

Idag har husse skickat bilder hur det kan vara på morgonen den första skoldagen i Amerika. Han är ju hos Evan och Emily, och de började skolan just idag. För dem är det extra spännande, för de börjar i en ny skola och med nya kamrater. Vanligtvis tillbringar de sommaren hos mig, men det gjorde de inte i år. Vanligtvis var det bara förra sommaren.

Så här går första skoldagen till enligt husse (som sällan är något sanningsvittne):
1. Alla vaknar i god tid.
2. I köket har Emilys och Evans mamma gjort frukost. Pannkakor, sirap, grädde och bacon. Mat för en västgötaspets, skulle jag vilja säga.
3. Mamma fotograferar sina barn framför ett träd, som i sin tur växer framför familjens nya hus. Vem har vuxet mest till nästa år? Huset, trädet eller barnen?
4. Evan och Emily går till skolbussen. Första dagen följer även pappa och mamma med. Hemma i Sverige får man inte åka skolbuss om man inte bor väldans långt bort.
5. Skobussen kommer, Evan och Emily går ombord. Sedan försvinner bussen med dem till deras skola. Bra va? Så skulle det vara i Sverige, men här tänker vi inte på barnens säkerhet på samma sätt. Politikerna tänker bara på sina arvoden och pensioner.
6. När skoldagen är slut, så står skolbussen vid skolan och väntar för att köra barnen hem.
7. Första skoldagen får man äta på restaurang. Det fick aldrig jag. Jag skulle gärna följa med och fördiska alla restaurangens tallrikar.

Hej så länge
Sverker

Leg. utbildningsexpert


ÅRETS BILD Varje år sedan Evan och Emily började skolan, har de fotograferats vid ett träd framför huset. Då kan man se hur trädet växer och hur barnen växer. I år var det ett nytt träd vid ett nytt hus, men det var femte Årets bild, för de ska börja i femman. Men visst hade bilden blivit mycket bättre med en västgötaspets emellan barnen?

MOT BUSSEN Emily och Evan har 480 meter till sin skolbuss. Det tar 5 minuter och 42 sekunder att gå. Husse och Emily har provgått. Det skulle ta längre tid med en västgötaspets. Det finns ju så många träd och lyktstolpar. Med sig har barnen sina ryggsäckar och sin lunchbox. Det får ingen skolmat.

BUSSEN Alla skolbussar i USA är gula. Det är skolans egna bussar. Emily och Evan kom först, så de fick gå ombord först. De tyckte det var jätteroligt och spännande att få åka buss. Deras förra skola låg för nära för att de skulle få åka buss. Och skolvägen var inte farlig heller. Jag har också åkt buss.

FIN Visst är Emilys och Evans skola fin. Husse var och tittade på den för ett par dagar sedan. Då var det bara lärare där. Inga skolbarn att valla. Det är annars en av mina favoritsysselsättningar. Det fick jag göra när husse var lärare.

DUKTIGAST Här är en bild på den duktigaste eleven någonsin. Alla katogorier. Ja, du ser rätt. Det är ju jag Sverker som tränar agility. Jag undrar hur Evan och Emily skulle klara det här? Husse vet jag att han skulle trilla ner. Han är så klumpig.

Dagens ord på vägen

Det är ett konstigt jobb att gå i skolan, och dåligt betalt är det också.


Sverker
(2000– )


31 augusti 2011

Tillbaka till synderna

HUSSES HUS Här bodde husse när han var liten. Hans fönster är ett litet, litet längst till höger på andra våningen. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

När man blir gammal blir man lätt lite sentimental. Det gäller naturligtvis min husse också. Han ville gärna visa mig och Agnes var han bodde när han var liten. Därför tog han oss till Rödeby i Blekinge.

På vägen till Rödeby berättade husse hur duktig han hade varit som barn.
– Jag var skötsamheten själv, sade husse till Agnes och mig.
– Ni kan inte tro vad mina föräldrar var stolta över mig, fortsatte han inte utan visst darr i rösten. Ett riktigt önskebarn.
Husse fortsatte med att berätta för oss om hur duktig och rent av präktig han var som barn, medans vi for genom de täta blekingska barrskogarna.
Så kom vi till Rödeby.
– Här fick jag gå och köpa mjölk. Här bodde Håkan. Här, där det var en minkfarm, bodde Aina, Mats, Hugo, Mia och Nils. Där lekte jag mycket. Här låg kiosken. Så pratade han på.
Så var vi framme där husse bodde. Dörren stod öppen, det är församlingshus nu, och vi gick in.
– Jag ska visa hur vi bodde, sade husse stolt när vi kom in i det rymliga huset.
Men nu hade husse otur. Där stod ett par tanter. De hade dessvärre känt husse när han var liten.
– Han var inte precis skötsamheten själv, sade en av tanterna till Agnes och mig.
– Ni kan inte tro vad hans föräldrar fick skämmas över honom, fortsatte hon.
– Inte precis ett riktigt önskebarn.
Tanterna fortsatte med att berätta för oss om hur busig och rent av bråkig husse var.
– Skynda er, vi måste titta på resten av huset, sade husse som plötsligt fick väldigt bråttom.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsupptäckare


HUS IGEN Nej, husse bodde inte i hela huset, bara i högra halvan. Om du hör husse berätta om sin jobbiga skolväg när han var liten, så tror honom inte. Han gick ut genom den numera igensatta köksdörren, gick 7,63 meter och in i skoldörren. Skolan låg i mitten av huset. Fotbollsplanen har numera blivit kyrkogård. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

KOMPIS Här bodde Sten-Erik. I det röda huset, inte i kyrkan. Han var husse bästa kompis. Om husse hade tagit den här bilden när han var liten, hade det bara synts en förvuxen granhäck. I den kunde man göra hyddor. I det före detta hönshuset fanns det loppor.Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

OTUR Dagens otur för husse och tur för mig och Agnes. Jag fick lite godbitar att äta. Dessvärre för husse så fick Agnes och jag höra sanningen om den unge husse. Förargligt för honom. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

HUSSES RUM Alla rum i huset var jättestora när husse bodde där. Med ett undantag. Det måste väl ha funnits någon anledning att husses föräldrar placerade honom i en garderob (en vägg fanns där klädställningen står), medans hans syster vräkte sig i ett riktigt rum, minst fem gånger större. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

UTSIKT Från husses lilla, lilla fönster kunde man se Kromnows potatisland och kyrkogården. Från hans systers stora, stora fönster kunde hon se ut över fotbollsplanen, nya skolan och skogen. Om inte husse hade satt ett fett tumavtryck på objektivet, hade hela bilden varit skarp.

Dagens ord på vägen


Till flydda tider återgår 

Husses tanke än så gärna, 

Där vinkar från förflutna år 

Så mången dunkel stjärna. 

Som om vi inte lögnerna märker 

Det gjorde både Agnes och Sverker?

Sverker
(2000– )


PS. Du måste läsa nästa inlägg, för att förstå. DS

30 augusti 2011

Modigast i världen

BEVISET Här ser du själv ett faksimil (=tjuvkopierat) utdrag från senaste numret av svensk Jakt. Roligt för den tidskriften att få glänsa lite.

Du kanske trodde att tidskriften Svensk Jakt inte skulle känna till hur modig jag är? Naturligtvis gör de det. Som flitiga läsare av min blogg har de sett min heroiska älgvallning. För att ingen jägare i Sverige skulle missa denna, för mig vardagliga, händelse, ville de gärna ha det i sin tidning också. Jag vill dock med skärpa meddela att jag inte jagar. Jag vallar.

Nu är nu så att mitt mod inte känner några gränser. Jag skulle med lätthet kunna valla bort allt som förvillar sig in i grannskapet och skrämmer hussar och mattar. Dessbättre skickade husse mig några bilder på olika djur han fotograferade i söndags. Alla, och jag menar då alla de djuren, kan jag med lätthet skrämma iväg från mitt utökade revir därhemma. Lätt som en plätt.
Jag kanske inte är så stor, men jag är tuffare än de flesta. Det är bara åskan som skrämmer mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. storviltsvallare


BÄTTRE Här ser du en älgvallningsbild lite bättre. Men bra är den inte. Husse skyller på att det var så mörkt ute. Jag vill bara påpeka att jag såg perfekt.

FÖRSIKTIGT Om jag skulle hitta ett sovande lejon i trädgården skulle jag vara lite försiktig. Du har väl hört ordspråket ”Väck ej det lejon som sover”? Så först skulle jag väcka katten, sedan skulle jag klargöra lämpligheten att hon tassar iväg hem till sig. Antagligen skulle hon lyda direkt, men jag är inte rädd att ta i med hårdhanskarna.

DISKUTERA Den här orangutangen ser ut att vara lite filosofisk lagt. Jag tror att jag skulle kunna tala primaten tillrätta, så att den lämnar oss.

SLÄKT Det sägs ju att släkten är värst. Kommer den här vargen in hos mig så får jag nog demonstrera både min psykiska och fysiska styrka. Sen skulle den nog slinka iväg med svansen mellan benen, medans jag skulle stå stolt och begrunda fegisen.

NALLE Inte skulle jag mata den här med blåbär. Nej här krävs det hårda tag direkt. Ett par rejäla nafs i bakbenen, skulle få den här björnen att ta till flykten.

Dagens ord på vägen
Den som är rädd för en buske, ska inte gå i skogen.


Sverker
(2000– )


29 augusti 2011

Ingen belöning trots hjälp

TVEKSAM Vad kan detta vara? Jag känner inte igen svampen, så jag avrådde resursmatte att plocka den. Man måste vara säker i svampskogen. Jag tyckte den luktade lite skumt.

"Nu ska vi ut och plocka svamp", Sverker. Det var orden jag gärna ville höra. Gå ut i skogen och jaga svamp är jätteroligt. Vi gick runt sjön Illern. Där finns det många svampar du kan fylla din svampkorg med.

Jag är expert på att se vilka svampar man kan äta eller inte. Trodde du något annat, eller?
Här kommer exempel på en sorts svamp som absolut går att äta, och en som absolut inte går att äta. Titta bara noga på bilderna, så att du lär dig.
Sen finns det sådana jag inte har sett förut och då säger jag till resursmatte att de inte går att äta. Visserligen är jag inte riktigt säker, men det finns så många goda svampar som säkert går att äta, så det är bättre att säga att den inte går att äta. Tar man fel och äter en farlig, så kan det gå riktigt, riktigt illa.
Efter välförtjänt värv tar jag igen mig vid badplatsen. Det var inget roligt, inga badande att skälla upp ur vattnet.
Det var fint väder när vi kom hem, så vi bestämde oss för att grilla. Resurshusse grillade och resursmatte gjorde allt annat med maten, betyder det.
Tror ni Sverker och Egon fick smaka något? Nej, naturligtvis inte, trots att jag tiggde så fint jag kan och hade hjälpt till med svampplockningen så duktigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. mykolog (svampexpert)


JÄTTEGOD Den här svampen är riktigt god. Inte för att jag har fått smaka så mycket, men husse brukar tappa på golvet när han steker eller äter. Han är så fumlig.

FARLIG Om du ser en sådan här svamp, så ska du inte plocka den. Den är nämligen farlig för alla, utom för flugor. Därför heter den flugsvamp. Nosa inte på den heller.

JOBBIGT Att vägleda vid svampplockning kan vara ack så jobbigt. Jag passar på att vila, när jag ser en bra bänk. Men var höll alla badande hus? Ingen att skälla upp ur vattnet.

UTAN BELÖNING Nu ska vi grilla, det är ju så fint väder. Jaha tänkte jag. Klart jag ska få en fin belöning efter allt jag hade hjälpt till med. Men icke. Varken jag eller Egon fick en enda köttbit.

Dagens ord på vägenJag vill inte kritisera naturen, men hade det inte varit mycket smartare om löven hade fallit uppåt istället?


Sverker
(2000– )


28 augusti 2011

Ingen husse, ingen mat

VIKTIGAST Det första som måste kontrolleras där hemma är att det inte har vuxit upp ny mat i min matskål. Det hade det inte. Det är lite lustigt, eftersom den brukar fyllas på ett par gånger per dag. Egon är också lite fundersam.

Den här helgen händer det lite saker. Jag har plockat svamp, men mer om det sedan. Jag har också gjort en kontrollrunda hemma hos mig. Husse var inte där.

Inga inbrottstjuvar hade varit där heller och gräsklipparen sköter sig.
Dock fanns det en tjuv. Resursmatte stal några tomater.
Tomater är ändå inte gott så dem kan hon lika gärna stjäla.

Dessutom kontrollerade jag min matskål och vattenskål, tyvärr var båda tomma.
När jag ändå var hemma kontrollerade jag också att husse verkligen var i USA, så han inte låg i min säng och gömde sig.
Det gjorde han inte.
För säkerhets skull skakade jag på täcken så han inte hade gömt sig inne i det.

Ha det så bra i USA, och hälsa till hela familjen. Särskilt till Evan och Emily.
Stämmer det att det finns extragott hundgodis i USA?

Hej så länge
Sverker

Leg. hemkontrollantSÖKER Här kan husse finnas. Det känner jag på lukten, rena lakan till trots. Det är nämligen så att husse brukar sova i min säng. Han kan även sova i tv-soffan. Jag försökte finna honom och grävde runt ordentligt. Men icke. Han är som bortflugen.

TJUV Naturligtvis ingår det, som alltid, att se till att det inte kommer inkräktare hem till mig. Jag måste ju skydda husse. Den här gången blev det även en kontroll att ingen varit där. Och vad tror du händer då? Jo, resursmatte drar igång med att stjäla mina tomater.

Dagens ord på vägenDen så kallade gamla goda tiden är en produkt av dåligt minne och livlig fantasi. Särskilt om det är husse som berättar om den.


Sverker
(2000– )