25 juni 2011

Så ska midsommar firas

MIDSOMMAR Om du får se en bild som föreställer Egon och Sverker tillsammans med min Agnes och Taxi-Julia vid en fin midsommarstång, då vet du att den är fotograferad midsommarafton. Extra tydligt blir det om mina fina flickor har blomkransar på sig.

Jag vet att det här kommer lite sent, eftersom det här är en bruksanvisning hur du ska fira midsommar. Facit kan man säga. Men om du skriver ut allt och spar till nästa år, så har du ju nytta av det ändå.

På midsommarafton planerar alltid husse att vi ska sitta utomhus med en stilig utsikt över sjön. Möblerna har slipats och inoljats i god tid. Extra bord är framtagna. Allt är så att säga klappat och klart. Nu väntar vi bara på Egon och hans flock.
Men det går ju sällan som husse har planerat. En kall luftmassa med centrum över mitt hus har släpat med sig talrika regnskurar som blöter ner allt och alla. Det är då man får vara flexibel och göra en snabb rockad till uterummet.
I uterummet är det ganska kallt, men torrt eftersom det finns ett tak över. Sjöutsikten skyms av köksväggen, men kan titta på grannarna istället genom lövverket. Men det blir lite midsommar ändå.
Men först ska jag få min midsommarstång och den ska ju tillverkas.
Enklast för dig att förstå hur man firar midsommar är nog att titta på bilderna.

Hej så länge
Sverker

Leg. firare


STJÄLA RIS För att göra en midsommarstång måste du ha björkris. Björkris går alldeles utmärkt att stjäla i skogen. Särskilt lätt går det om du först fäller en björk och sedan knipsar av några grenar med en sekatör. Vi behövde inte fälla björken själva, för det hade vinden redan gjort. Fiffigt va?

SÄTTA FAST Det nystulna björkriset ska sättas fast med ett snöre på den redan klara stångstommen. Min resursmatte är en fena på det. Hon har god hjälp av sin bror. Naturligtvis övervakar jag att allt sköts som det ska. Längst till höger ser du en väldigt aktiv man. Det är min resurshusse, vars enda uppgift i detta läge är att hindra Egon att gå ner och bada i husses sunkiga damm.

MIDSOMMARBAD En sak jag inte med bästa välvilja i världen kan påstå, är att min resurshusse lyckades med sin enda uppgift. Egon passade på att ta sig ett midsommarbad i husses sunkiga damm. Ibland är han snabb. Egon blev både blöt och smutsig. Nästa gång får vi ge en lättare uppgift till min resurshusse, så kan jag vakta Egon istället.

SKOJIGA Tänk vad flickor kan skoja till det ändå. Min Agnes och Taxi-Julia tyckte att de var jätteroliga när de tittade genom midsommarstångens kransar. Jag vill passa på här att med eftertryck säga att Egon och jag ALDRIG skulle vara så barnsliga. Jag försöker skälla dem tillrätta för att sluta med de här larvigheterna.

TJUSIGA Det här är mina midsommarflickor Agnes och före detta Mest-Synd-Om-I-Hela-Världen-Julia, numera Taxi-Julia. Visst är de fina med sina midsommarkransar på huvudena? Jag tycker de är finast i hela världen! Med ett enda undantag förstås: Sverker.

MIDSOMMARMAT Här kan du se lite av det som flocken åt och jag slickade. Dessutom tilldelades jag hela bitar av än det ena än det andra under måltidens gång. Jag vill särskilt framhålla några räkor och delar av grillad kycklingfilé, som extra delikata. Jag skvallrar absolut inte om vem det var som matade mig vid bordet. Jag vill också passa på att framföra ett tack till min resursmatte.

Grattis till min David

GRATTIS DAVID I Seattle, som ligger långt, långt bort, bor min David. Han är bror till min Per och min Agnes. Idag har min David namnsdag. Då ska man få tårta. Hoppas han får en riktigt god tårta. Tyvärr kan jag inte komma och slicka. Han ser inte riktigt ut så här längre, för han har förlorat 20 kilo. Var han har förlorat dem vet jag inte. Har han tur hittar han några nya kilo i namnsdagstårtan. Även min husse heter David om man letar noga bland hans namn. Han får nog ingen tårta.

Dagens ord på vägen


Det är klokt att fråga någon vad man letar efter, innan man börjar leta.


Nalle Puh

Sverker
(2000- )

24 juni 2011

Midsommarkransar i vardande

MINA KRANSFLICKOR Om det är midsommar, vilket det är just idag, så ska man ha midsommarkransar på sig. Egon och jag hjälper Agnes och Taxi-Julia att välja rätt blommor, så det passar flickornas personligheter. Du undrar säkert vad Taxi-Julia gör här, men det ska jag berätta snart för dig.

En liten midsommarflirt till mina underbara läsare

Dagens ord på vägenAtt slösa bort tid är en viktig del av livet.


Sverker
(2000- )


Jag önskar dig en glad och trevlig midsommar med många smultron23 juni 2011

Sommar

DU VET ATT DET ÄR SOMMAR NÄR …


… JAG SOLAR VID BLÅKLOCKORNA Om du undrar varför de heter blåklockor, fastän du inte kan ringa med dem, så beror det på att de är blåa och ser ut som klockor. Jag tycker det är skönt att sitta i solen.

… NYPONEN BLOMMAR De här blommorna växer på en väldigt stickig buske. Den är inte snäll, men blommorna är fina att titta på. På hösten blir det nypon. Av fröna inne i dem kan man göra klipulver.

… HUSSES DAMM ÄR NJUTBAR PÅ AVSTÅND Under en kort tid kan du njuta av husses damm, men då får du inte gå för nära. Den gör sig bäst på långt håll. Egon badar i dammen. Då blir han smutsig.

… SJÖN ÄR MORGONDIMMIG Ibland, om det har regnat på natten, är sjön dimmig. Det brukar vara ganska fint, för då kan jag låtsas att jag bor vid havet.

… DET FINNS REGNDROPPAR PÅ BLADEN På sommaren regnar det ganska ofta och då blir det droppar på bladen. På vintern finns det inga blad och kommer det snö istället på marken.

… KÖRSBÄREN BLIR TVÄTTADE Det är bara på sommaren som regnet tvättar mina körsbär. Vet du varför? Jo, det är bara på sommaren som det finns körsbär. Enkelt va? I år hann vi före fåglarna och kunde faktiskt njuta av mina söta bär.

… DU KAN SE MIN VALLMO BLOMMA De stora röda blommorna heter vallmo. Om husse hade klippt gräsmattan i höstas, så hade den varit grön. Nu är den gul av gammalt gräs istället. Inte så snyggt. Men jag är vacker, som alltid, även på visset gräs.

… HUMLOR STJÄL MITT FRÖMJÖL Jag har buskar som inte finns på vintern, men sen växer de upp i raketfart. Flera centimeter om dagen. Sen kommer det blommor, som ser ut som stora plymer. Då passar grannskapets humlor på att stjäla frömjöl utan att fråga mig först.

… DET ALDRIG BLIR MÖRKT Fastän det är alldeles mitt på natten (kl 00.35), så är det fortfarande ljust. Men så var det årets ljusaste dag också. På vintern är det nästan alltid mörkt. Kom du ihåg det?

Dagens ord på vägen
En regelbunden avföring är den bästa huvudkudden.


Sverker
(2000- )

22 juni 2011

The Glass FactorySTILIGT Över det gamla glasbruket i Boda , numera The Glass Factory, lyser en alldeles riktig neonskylt mot den mulna himmelen. Om solen lyser mitt på dagen, så lyser inte skylten, eftersom den syns ändå.

Jag tänkte bara visa lite bilder från anledningen till att jag åkte till Boda i lördags: The Glass Factory. Att det kombinerade museet, glasblåsarverkstaden och butiken har ett engelskt namn, beror nog på att ingen än de på orten boende förstår dialekten. Då blir det enklare med engelska som är minsta gemensamma nämnare rent språkligt.
Jag reste som sagt dit och jag tog med mig husse som chaufför och Agnes som min assistent.
Vi hade roligt hela dagen och jag fick lite korv. Den var god.


Hej så länge
Sverker

Leg. kultursnubbe


VÄLKOMMEN Direkt jag kom, så började Johansfors musikkår att spela till min ära. Riktigt bra må jag säga, men för dagen hade de inget euphonium i orkestern, så det lät lite tunt när huvudinstrumentet saknades.

MÄN MED FORM Naturligtvis ville även Kosta-Bodas världsberömda formgivare byta ett par ord med mig när de fick syn på mig. Här har jag just språkat med Kjell Engman och Olle Brozén, som bägge var angelägna att få en bild tillsammans med mig. Något att visa sina vänner att de verkligen har träffat Sverker.

MASSOR Sen kan man luras också. Om man ställer ut massor av glassaker i ett rum och sen sätter spegelglas på väggarna, så blir det massor och massor glas. Det gäller att inte ramma spegelväggen när man går omkring där, om man får syn på en stilig västgötaspets.

KJELLS GLAS Om du går in i The Glass Factory, som du ska göra, så kan du bland massor annat också se saker som Kjell Engman har gjort. Han har missat lite, så hans glasögon har fastnat på vaserna. Det är sånt som kan hända när man blåser glas.

VACKRAST Det fanns många vackra saker att titta på inne i museet. Vackrast av allt där inne tyckte jag att min Agnes var. Hon tillhör dock inte den permanenta utställningen, utan var bara en vandringsutställning för dagen.

TILLFÄLLIG Ett av rummen är speciellt för tillfälliga utställningar. Därför var det här rummet bara tillfälligt rosa.

NÄSTAN TOMT Det var meningen att folk skulle samlas och språka med varandra i det vackra sommarvädret här på gården. Nu var det inget vackert sommarväder, så det var ganska tomt, men det var desto fler inomhus. Där kunde man också utbyta väl valda ord med varandra.

Ett tack från Håkan Juholt

Visst är det roligt när man blir uppskattad för sina insatser av sina medmänniskor? Det kom ett mail från Håkan Juholt i riksdagen till husse. Mer behöver jag inte säga.


Hej Bertil. Kul och välformulerat skrivet. Varmt och humoristiskt. Hälsa Sverker att jag vore tacksam om han kunde sätta av ytterliga några minuter för att ge mig viktiga råd, lite närmare valet.
Håkan

Sänt från mobiltelefon genom riksdagens mobila e-posttjänst


Självklart Håkan. Kommer du till Tranåstrakten, eller att våra vägar råkar korsas någon annan stans, så visst ställer jag upp för dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. rådgivare


PS Har du inte läst om när Håkan träffade mig, så kan du läsa om det och se bilderna här. DS

Dagens ord på vägen

Anledningen till att det heter "Sveriges Rikes lag" och inte lika gärna Sveriges fattiges lag, är därför att nöden har ingen lag.


Sverker
(2000- )

21 juni 2011

Cykelreparatörerna mötte sin idol

IDOL Nästan alla har en idol. Det gäller även sådana idoler som medlemmarna i det superbra bandet Bicycle Repairmen. De har naturligtvis mig, Sverker, som idol. De skickliga musikanterna hade turen att få träffa mig vid invigningen av Boda Glass Factory i lördags.

Det finns många musikband som är bra. Det finns också många som är mindre bra. Sen finns Bicycle Repairmen. De är bäst! Tror du mig inte kan du lyssna själv.

När jag var vid invigningen av Boda Glass Factory (ja, det var då Håkan Juholt fick goda råd av mig), så hade medlemmarna i bandet Bicycle Repairmen den stora turen att få träffa sin idol Sverker. Om ni inte vet vem den första Bicycle Repairman var, så har ni inte sett Monty Python. Eftersom Bicycle Repairman var en superhjälte där, vad är då bättre namn på ett superband här?
I vilket fall som helst, så hade de sympatiska musikanterna och jag en givande pratstund innan konserten i en trevlig och avspänd anda. Det blir gärna så när stjärnor möts. De var väldigt glada och tacksamma över att få lite spetskompetens från mig.
Deras konsert senare på kvällen blev en besvikelse. Inte musikaliskt – tvärtom – men vädret var inte på sitt vänligaste humör. Regnet tvingade in åhörarna i serveringstältet, men tonerna från den högklassiga musiken hade inga problem att leta sig in genom den regnvåta tältduken och vidare till publikens öron.
Å alla åhörares vägnar ber jag att få tacka för en väl genomförd konsert. Bra gjort grabbar!

Hej så länge
Sverker

Leg. idol


PÅ SCENEN När Bicycle Repairmen äntrade scenen och började spela, spreds en magi över den regniga omgivningen. Att ett sådant magiskt ögonblick kunde hända i lilla Boda, ja det var det väl ingen som hade kunnat tro.

DRAPPERI Regnet vallade med en våt och omild hand in alla åhörare in i serveringstältet, vilket tvingade de entusiastiska lyssnarna att se de även bildmässiga bandmedlemmarna genom en regnridå.

Dagens ord på vägen


Endast en auktionsutropare kan opartiskt och i lika hög grad beundra alla konstinriktningar.


Oscar Wilde
(1854 – 1900)
Sverker
(2000 – )

20 juni 2011

Jag gav Håkan Juholt värdefulla råd

Efter mina tips är Håkan Juholt närmare Sagerska palatset


LYCKLIG ”Det här min lyckligaste dag, sade Håkan. Tänk att jag har fått min dröm uppfylld. Att jag skulle få träffa och prata med den berömde Sverker, det kunde jag aldrig tro. Och vilka bra råd jag fick! Tack.”

Jag har varit på en liten miniturné till bland annat Glasriket. The Glass Factory i Boda skulle invigas i lördags, och de ville gärna ha mig där. Naturligtvis ställde jag upp.
Att jag inte har berättat om detta i förväg har mest med säkerhet att göra. SÄPO ville absolut inte att mina resplaner skulle komma ut.
Uppenbarligen finns det en läcka någonstans, eftersom en Håkan Juholt hade tagit sig till Boda, bara för att träffa mig.

Allt som oftast får jag förfrågningar om än det ena, än det andra. I helgen var det glasriket och Boda som var målet för mina välgärningar.
När jag stod där kom det en man som absolut ville tala med mig. Jag gav klartecken till mina livvakter att det skulle släppa fram honom. Håkan Juholt visade det sig att han hette.
– Hej Sverker, sade Håkan. Äntligen får jag träffa dig.
Jag viftade artigt på svansen, för att visa att mig kan han lita på.
– Jag skulle vilja ha lite råd av dig, förstår du. Jag har hört att du ska vara så klok och kunnig.
Ja, där hade han ju alldeles rätt. Han verkar vara en sympatisk man, mustaschen till trots.
– Jag har som ambition att flytta in i Sagerska palatset om några år, och jag vill väldigt gärna att du hjälper mig till en bättre bostad.
Det kunde jag ju förstå att han vill bo där, om han nu ändå ska bo i Stockholm.
Vi språkade både länge och väl, Håkan och jag. Han sade att han var ny som partiledare för det socialdemokratiska partiet och behövde lite råd på vägen. Hygglig som jag är, så delade jag med mig av mina erfarenheter.
Vad vi språkade om? Nej du, det är en hemlighet mellan Håkan och mig. Men i framtiden när du ser Håkan Juholt i TV, då vet du att det är från mig han har fått många av sina idéer.
Han var faktisk väldigt trevlig och jag vill ju gärna släppa fram nykomlingar, så jag lät honom sköta invigningen av The Glass Factory i Boda. Tack vare att han tog till sig mina råd och tips hur man ska inviga, blev det riktigt lyckat.
Du kan läsa om invigningen i DN, men de har ju missat det viktigaste: Håkans samtal med mig.
Nu kanske många tycker att det är orättvis att jag favoriserar Håkan, men det står alla fritt att söka råd och stöd hos mig. Om jag sen ger dem ovärderlig hjälp är en annan sak. Först måste jag se att de är snälla. Då menar jag snälla mot alla.

Hej så länge
Sverker

Leg. politikerrådgivare


STOLT Vad roligt att du ville prata med mig. Så här stolt har jag sällan känt mig, sade Håkan och slängde en blick mot fotografen.

LYCKAT Tack vare att Håkan Juholt lyssnade på och tog till sig mina råd, blev invigningstalet väldigt lyckat. Kanske han inte nådde upp till mina höjder, men vem skulle klara det?

Dagens ord på vägen

Det svåraste med ett politiskt ställningstagande är ju inte att inta de rätta, aktningsvärda ståndpunkterna - det kan vilken idiot som helst göra - utan att i tid inta de motbjudande men nödvändiga.


Per Olov Enquist
(1934 –)
Sverker
(2000– )

19 juni 2011

Duktigheten fortsätter

Agnes fortsätter på den inslagna duktighetsvägen, om än inte i samma tempo. Idag nöjde hon sig med att laga mat, men den var inte dum.

– Jag vill ha lax, sade Agnes till sin pappa. Agnes pappa är också min husse. Samtidigt. Eftersom Agnes får som hon vill, så blev det lax. Det var Agnes som var kock.
– Vill du inte ha glass till efterrätt, frågade husse sin dotter. Husses dotter är min lillmatte Agnes.
Jo, jo, jo, tänkte jag, som tycker mycket om glass.
– Jo gärna, sade min ytterst förståndiga lillmatte.
– Då gör jag den, sade husse som tycker att det är roligt att leka med köksmaskinerna.
Det blev en god måltid och mycket att slicka för mig. En väldigt lyckad matdag!
Idag städade inte Agnes i köket. Så långt sträckte sig inte duktigheten.


Hej så länge
Sverker

Leg. matavsmakare


GLASS Under tiden som Agnes gjorde laxen, gjorde husse glass enligt Ben&Jerry’s recept. Det är enkelt: 2st stora ägg, 1 dl socker, 4 dl grädde och 2 dl mjölk. Idag smaksatte husse det enligt eget huvud: 3 tsk kardemumma och lite vaniljsocker. Dessutom stoppar han i något annat som jag inte sett. Nämligen många kalorier. Sen häller man allt i glassmaskinen.

VIKTIGAST Jag slickar litermåttet glassmeten har varit i. Ett litet smakprov före fördiskningen. Det är faktiskt svårt att komma åt botten, så den blir riktigt ren.

HUVUDRÄTT Så här såg det ut på husses och lillmattes tallrikar innan de började äta och innan jag fördiskat. Det är laxen, tomatsalsa med tomater (häpp), röda chilifrukter, färsk hemodlad koriander, vitlök igen, spiskummin, limesaft, vinäker och salt och peppar förstås. Det gröna geggiga är gröna linser, gröna oliver, lite olivolja och salt och peppar igen. Det blev faktiskt ganska mycket kvar att fördiska för mig. Gott.

EFTERRÄTT Under tiden man äter, så surrar glassmaskinen tappert på i köket. Först flyter det och sen blir det glass. Lägg märke till skålarna. Det är husse som är formgivare! Dessbättre orkade inte lillmatte och husse upp all glassen. Gissa vem som fick resten? Jo jag, Sverker. Det var mums för en västgötaspets.

Dagens ord på vägen


Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting.

Oscar Wilde
(1854 – 1900)
Sverker
(2000 – )