9 november 2013

Min husse har lämnat mig

MOTORVÄG Det syns tydligt att husse är på väg någonstans. Fast jag vet inte vart. Skitväder tycks han ha, vilket är rätt åt honom.

Igår packade vi. Husse kläder och jag packade mat. Nu skulle vi minsann ut och åka! Kul! Det är precis vad jag önskar. Det är alltid roligt att komma bort till nya ställen.

Först tog vi en liten tur till min resursfamilj. De var inte hemma, men jag tog en tur till köket. Det kan ju alltid finnas något där. När jag som bäst höll på med min undersökning, så stängdes dörren. Jag hörde min bil åka iväg.
Så fick jag ett Instagram. Husse var på väg någon stans utan sin Sverker. Skandal!
Sedan kom det ett Instagram till. Bilden föreställde en pizza och min Agnes.
Nästa bild kände jag igen. Det var utsikten från min Agnes fönster.
Slutligen idag kom det en bild på soluppgången i Uppsala. Tur att jag inte är där.

Hej så länge
Sverker

Leg. övergiven

PIZZA ”Synd att du inte var här Sverker. Det blev mycket pizza över, som du kunde ha fått.” Vad är det att skriva till en övergiven hund. Det är min Agnes, men var är de?

UTSIKT Nu känner jag igen var de är. Detta vackra hus ligger i Flogsta i Uppsala. Den arkitektoniska fullträffen ser man om man tittar ut genom Agnes fönster.

SOLUPPGÅNG Varje dag fotograferar husse soluppgången. Det här är dagens. Rätt åt husse!

Dagens ord på livets väg

Visst påverkar rökningen utseendet, titta bara på böcklingen.


Sverker
(2000–)

8 november 2013

Jag står här redo att bli ”tårtad”

REDO Här står jag i dörröppningen redo för en attack med en god tårta. Inte är jag rädd inte, jag ser mer fram mot det.

Orättvisan i det svenska samhället har ånyo visat sitt fula tryne. Varför ska bara politiker och kungar bli tårtade? Nu senast var det SD:s Jimmy Åkesson som fick en prinsesstårta rakt i ansiktet av en snäll gammal tant.

Vid tidigare tillfällen har flera politiker från flera olika partier fått var sin tårta. Till och med kungen har fått en. Man tycker att dessa höginkomsttagare skulle ha råd att själva bekosta sina bakverk.
Jag hoppas att riktigt många nu blir upprörda över mitt politiska budskap och kommer hit med var sin tårta. Det skulle vara bra om ni gjorde ett schema ihop, så det inte blir för många tårtor samma dag.

Mitt politiska budskap att reta sig på

1. Alla ska vara snälla mot alla alltid (särskilt mot västgötaspetsar).
2. Alla ska kunna äta sig mätta (särskilt västgötaspetsar).

Nu hoppas jag att väldigt många retar upp sig på dessa kontroversiella åsikter och kommer hit och kastar tårta mot mig.
Om jag är oroliga att träffas? Jag är snabbare än de flesta tror.

Hej så länge
Sverker

Leg. hungrig politiker

FAMILJETÅRTAN Det är den här tårtan vi brukar baka i min familj vid någon högtidsdag. Men duger bra som en protesttårta också. Jag tycker den är väldigt god.

PRINSTÅRTA Den tårtan som jag fick på Sverker-dagen är alldeles utmärkt att kasta mot mig. Prova så får du se.

FÖDELSEDAGSTÅRTA En liten födelsedagstårta av husses modell. Lite korv och lite leverpastej och lite grädde. Men nog för att den går att kasta för att markera en politisk ståndpunkt.

FÖDELSEDAGSTÅRTA En stor födelsedagstårta av resursmattes modell. Mycket korv och mycket leverpastej men ingen grädde. Detta är nog en av de bästa tårtor man kan välja om man ska visa sitt missnöje mot mitt politiska budskap.

Dagens ord på livets väg


Cynism är att betrakta något så som det verkligen är, inte så som det borde vara.


Sverker
(2000–)

7 november 2013

Jag kommer aldrig klippa av mig svansen

STÅTLIGT Vilken svansföring! Det är inte utan att alla måste beundra den. Skulle jag då klippa bort denna prydnad?

Ända sedan vår finansminister Anders Borg lät sin svans falla för saxen, har det gått ett rykte att jag ska göra sammalunda. Jag kan nu med skärpa fastställa att detta bara är fullständigt grundlösa rykten och lögnaktigt förtal.

Jag är, med all rätt, stolt över min svans. Den understryker mina maskulina drag på ett estetiskt tilltalande sätt. Jag är inte den som faller för modets tillfälliga nycker. Anders Borg är ju precis inte någon trendsetter. Det är jag som är det.
Tittar jag i en spegel så förstummas jag fullständigt över den kraft som spegelbilden utstrålar. Då ska du veta att det är mig själv som jag ser.
Visst, jag är blygsam och ödmjuk, men det går inte att förbättra något som redan är fullkomligt. Det är bara att inse faktum. Här kommer det inte klippas av en ynka centimeter.
Det finns västgötaspetsar som inte har någon svans. En del har, en del har inte. Så vist är naturen inrättad. Jag vill absolut inte påstå att de svanslösa skulle vara fula på något sätt. Inte alls, snarare tvärtom. De är ju västgötaspetsar.
Vad jag säger är bara att jag är stiligare och manligare än de utan svans.

Hej så länge
Sverker

Leg. svansbärare

RESPEKTINGIVANDE När jag står här och tittar ut över den lilla stadens torg med svansen upp i en kraftfull båge, ja då vet man vem som bestämmer. Utan svans hade det inte alls gett samma intryck!

LÖJLIGT Enligt ett rykte, men observera att detta bara är ett rykte, blev finansministern tvungen att avlägsna svansen när det visade sig att han inte klarade 7:ans multiplikationstabell. Man lever farligt som minister och kan straffas hårt. Nu får han se så här löjlig ut.

SVANSLÖST Nog för att man kan vara söt även utan svans. Titta bara på den här lilla västgötaspetstjejen som jag hälsar på i Gränna. Fast viss, jag håller med dig om jag är estetiskt mer tilltalande.

Dagens ord på livets väg


Skönheten med stil, harmoni, elegans och god rytm är beroende av enkelhet.


Sverker
(2000–)

6 november 2013

Min resursfamilj kan jag alltid lita på

GRATULERAR Se här kommer min resursmatte med bullar och ben till mig. Visserligen försent, men det gör inget. Benen var superba och bullarna – ja det vet jag inte …

Några som aldrig sviker mig är min resursfamilj. De vet alltid när jag har namnsdag, när jag fyller år och när det är julafton. Men var fanns de på Sverkerdagen i förgår? Jag gick och väntade hela dagen.

Jag trodde förstås att de hade glömt bort mig. Som min Agnes, Lucy och min Per till exempel, som alltid glömmer bort mig. Men det hade det inte. De hade förhinder, vilket man kan ha ibland.
Igår kväll ringde det på dörren. Jag sprang förstås skällande dit, eftersom det är mitt jobb att förstärka dörrklockan.
Vem stod där ute i mörkret tror du? Jo, det var min resursfamilj. Dessutom hade de med sig presenter till mig. Jättegoda tuggben. Massor av tuggben.
– Han ska bara ha ett, sade min avundsjuka husse. Han fick inte några tuggben nämligen.
Dessutom hade min resursfamilj med sig fyra Sverkerbullar, som resursmatte hade bakat bara till mig.
Jag ömsom gömde och ömson tuggade på mitt ben. De övriga satt och drack kaffe och åt av mina Sverkerbullar. Till sist var det bara min bulle som var kvar. Det verkade som om jag inte skulle få den heller, så när alla hade lämnat bordet så gjorde jag ett försök att skipa lite rättvisa.
– Sverker!! Vad håller du på med, hörde jag en husse säga. Han lät som om han var lite gramse.
– Du ska inte ha någon bulle.
Så gick det med den efterrätten. Jag såg alldeles tydligt att det stod ett ”S” på bullarna och det fanns en kvar. Jag begriper inget.
Alldeles nyss sade husse att jag skulle välja ut ett ben från min present. Jag ville välja alla, men det slutade med att jag bara fick ett.
Men jag vet var benen ligger. Kanske räcker jag dit.

Hej så länge
Sverker

Leg. långuppvaktad

FLERA Jag så nog att det fanns flera ben. Ska jag inte få resten också, eller ska de ligga och förstöras någonstans? Det blev lite snålt, men det var som vanligt husses fel.

SVERKERBULLAR Som du ser alldeles tydligt, är det här äkta Sverkerbullar. Annars skulle det inte vara ett choklad-”S” på dem. Generös som jag är, så delade jag frikostigt med mig. Vi var ju fyra stycken.

MIN När de andra hade vräkt i sig bullar, var det bara min bulle kvar. Det var ingen som gjorde ett försök att ge den till mig, så jag tyckte att det var bäst att ta den själv. Jag var ju ensam i rummet, så ingen kunde hjälpa mig. Då kom husse. Våra åsikter om bullen hade hamnat på kollisionskurs, kan jag meddela.

VAL I morse så fick jag välja ett ben till. Nu tycker jag att det är så svårt att välja, så jag valde allihop. Ännu en gång hindrade min husse mig från att få till en väldigt praktisk lösning.

Dagens ord på livets väg


Vänlighet är aldrig bortslösad. Om den inte har effekt på mottagaren så får åtminstone givaren glädje av den.


Sverker
(2000–)

5 november 2013

Ibland har jag extratur på högtidsdagar

NYFIKEN Det är inte utan jag vill veta om det finns post till mig. Jag hade ju namnsdag och då vet man aldrig.

Det är med viss spänning jag går till brevlådan om det till exempel står Sverker på almanackan. Eller om en viss Sverker fyller år. För om jag har väldig tur, är det någon som har skickat en present till mig.

Det var vad som hade hänt igår. När jag tittade i min brevlåda så fanns det ett kuvert som av doften att döma var till mig. Husse och jag äter nämligen inte samma godis. Eller rättare sagt: jag äter gärna hans, men han äter inte mitt. Ganska praktiskt.
I vilket fall som helst hade jag fått post från Mollys farmor i Vimmerby. Jag hade jag förstås bråttom att bära in det. Jag hann inte ända till dörren. När jag fick hjälp av husse att öppna det (han vill inte plocka upp konfetti), så visade det sig innehålla extragott hundgodis och ett fint kort av en trött hund, med texten

Hoppas du är piggare än den här.

Ja, det är jag verkligen. Särskilt när jag får presenter.

På baksidan hade Mollys farmor skrivit:

Grattis på din namnsdag Sverker och tack husse för fina bilder, läser varje kväll och skrattar. /Hälsningar från Westien Mollys farmor i Vimmerby.

Tack snälla Mollys farmor. Vilket gott godis du hade hittat! Fast jag fick bara en bit av husse igår. Idag fick jag en bit till. Han är snål som vanligt. Bildernas finhet kan ju diskuteras. Jag är ju inte med på alla.
Av min husse fick jag för övrigt ett tuggben, men det var för litet att ta bild på. Jag har inget mikroskop.

Hej så länge
Sverker

Leg. glad presentmottagare

MITT På kuvertet ser man alldeles tydligt att det är mitt. Men jag tror att det hade räckt att skriva ”Till världens smartaste västgötaspets”. Fast det är lika bra att vara tydlig, när det är så fint innehåll.

BRÅTTOM Här gäller det att skynda sig in med kuvertet. Det luktar nämligen väldigt gott. Fastän jag hade ätit tårta, var jag utsvulten när posten kom.

HUNGRIG Vi kan ju titta på kortet efter jag har provsmakat godiset. Dessa ideliga fördröjningar, när det luktar så gott.

LÄSA Här kan du läsa om du vill, men det står i texten också. Du vet väl om att du kan klicka på bilden, så blir den större.

SENT Min husse skulle ta en bild när jag åt en godis. Men när han äntligen fick upp kameran var det efteråt med det och jag väntar på en ny godis. Lägg märke till mina hungriga ögon. Jag fick ingen förrän idag. Så hårt kan livet vara ibland för en västgötaspets.

Dagens ord på livets väg


En gåva är en gåva när den ges med hjärtat till den rätta personen i rätt tid vid det rätta tillfället och inte förväntar sig något tillbaka


Sverker
(2000–)

4 november 2013

Fira årets näst viktigaste dag med delikat prinstårta

PRINSTÅRTA Som du lätt ser är prinstårtan lite finare än prinsesstårtan. På den senare finns ingen utvändig grädde, ingen krona av levergodis och inga hallonrubiner. Marsipanen är utbytt mot skinka och i innanmätet är sockerkakan utbytt mot korv. Den skall också serveras på ett kristallfat, som på bilden är tillverkat av pressat glas.

Som du säkert har sett, är det årets näst viktigaste dag just idag. Den viktigaste dagen är förstås min födelsedag. Mej just idag står det Sverker på almanackan, vilket gör dagen till årets näst viktigaste.

Vad kan vara lämpligare att fira dagen med en urgod prinstårta? Eftersom du kanske inte vet hur man gör en urgod prinstårta, har jag vänligheten att ge dig receptet. Det är inte svårt om du vet hur man gör en prinsesstårta. Byt bara ut sockerkakan mot falukorv och marsipanen mot extrarökt skinka. Lätt som en plätt.
För övrigt anser jag att jag kunde få tårta varje dag. Dessutom skulle jag vilja komplettera tårtorna med samma kattmat som Lucy får. (Lövbiff och sånt.)
Nu ska jag gå ut och fira namnsdagen med en lång höstväderspromenad.

Hej så länge
Sverker

Leg. namnsdagsbarn

KONTROLL Som namnsdagsbarn tar jag ingen aktiv roll i själva tårttillverkningen. Trots detta är jag på vakt om något faller ner från bänken.

GREJER Här är de flesta grejer som behövs: falukorv, rökt skinka för halva priset (=pensionärspris), hallonrubiner, grädde, levergodis och en vass kniv. Ta gärna fram en visp och en liten skål också.

SKÄR Först skalar du en bit av korven. Sedan ska du skära upp tre REJÄLA skivor. Skivorna på bilden är alldeles för tunna. Helst ska de vara minst tre centimeter tjocka.

VISPA Nu ska grädden vispas. Det underlättar om du har en elvisp. Kom ihåg att det aldrig kan bli för mycket grädde. Får den inte plats på korven, så finns det en västgötaspets som är beredd att fördiska skålen.

NÄRA Nu är det nära att det är klart. På med lite mer, mycket mer menar jag, grädde.

SKINKA När du har kommit så här långt, lägger du bara på skinkan. Precis som du lägger på marsipanen på en prinsesstårta. Dekorationerna ser du till vänster.

VARSÅGOD Husse har sagt det magiska ordet, och jag är redo att med rinnande mungipor attackera den delikata tårtan på kristallfatet av pressat glas. Bara 8 sekunder senare var den slut och fatet fördiskat.

Dagens ord på livets väg


Jag kan föreställa mej viktigare saker folk kan göra än att bekymra sig över formen på magen.


Sverker
(2000–)

3 november 2013

Världens finaste body på den finaste babyn

OOOOHHHHHH Ja det är vad Jakob säger, Egentligen menar han ”Oooohhhhhhh vilken fin body”. Det har han ju rätt i. Han är alldeles ensam att ha en sådan fin. Den väcker säkert rättmätig avundsjuka bland andra bäbisar på BVC.

Jag var och hälsade på min resursfamilj igår. Där fanns en jag inte hade träffat förut, en Jakob. Jag visste ju att han fanns och om du kommer ihåg så fick han fina presenter av mig. När han fick presenterna så hette han Pysen. Nu har han bytt till Jakob.

När jag hörde att Jakob var och hälsade på min resursfamilj, så begav jag mig dit omgående. Jag förstod ju att Jakob ville träffa mig så fort som möjligt. Dessutom ville ju jag se honom.
Nu ska jag försöka reda ut lite konstigheter. Det kommer inte att bli lätt, för det är fullkomligt obegripligt.

Min resursmatte = Jakobs mormor på samma gång
Min resurshusse = Jakobs morfar på samma gång
Min resurslillmatte = Jakobs mamma på samma gång
Min resursmattes pojkvän = Jakobs pappa på samma gång
Sverker = Jakobs – ja, vad då samma gång?
I vilket fall var Jakob väldigt snäll, men han bjöd mig inte på välling. Men det kanske kommer. Annars får jag väl dressera honom lite.
För säkerhets skull gömde jag mitt ben extranoga. Jag vet ju inte om jag kan lita på Jakob än. Han kanske tycker om tuggben.

Hej så länge
Sverker

Leg. barnexpert

TRÖST Varken Jakobs mamma eller pappa lyckades trösta honom, som du ser. Då är det tur att jag finns. Jag vill noga påpeka, att det inte är jag som har skrämt honom.

NOGA Håll i honom ordentligt nu. Jag måste kontrollera resursmatte så att hon tar väl hand om Jakob. Så små barn klarar sig inte själva. När jag var åtta veckor klarade jag mig själv. Men jag är en västgötaspets.

SKRÄMMANDE Stackars Jakob. Det är inte underligt att han ser orolig ut. Hamna sådär i knät på tomten. Men det är inte tomten. Det är min husse. Dessutom är det jag, bara jag, som får sitta i husses knä.

ORÄTTVIST Här har Jakob somnat ifrån sin mat. Som tur är finns ju jag som är beredd att ta hand om resten. Tor du jag fick den överblivna vällingen? Inte! Det tycker jag är väldigt orättvist.

HEMLIGT Jag har ett tuggben hos min resursfamilj. Nu när Jakob var där, så tyckte jag att det för säkerhets skull behövde gömmas extranoga. Därför tänker jag inte tala om för någon att jag har gömt det under kuddarna i soffan i vardagsrummet.

Dagens ord på livets väg

Barn börjar bli stora när de ställer frågor det finns svar på.


Sverker
(2000–)