13 december 2014

Lucia är en notorisk svikare

SUBSTITUT I brist på att riktiga Lucia (=Agnes) gör sin plikt, så får både jag och min husse hålla tillgodo med ett substitut. Visserligen är min Lucia ett under av skönhet, men riktiga Lucia hade varit bättre.

Luciamorgonen ska ha bestämda traditioner. Man ska ligga i sängen och sova skönt. Helt plötsligt står Lucia (=min Agnes) där och sjunger. Hon bär på en bricka med nybryggt kaffe och varma lussebullar. De levande ljusen fladdrar. Tyvärr uteblev Agnes. Som vanligt.

Istället för en riktig Lucia med påsängenkaffe, så blev det pulverkaffe framför tv:n och varken lussebullar eller pepparkakor. Det blev alltså inget till mig. En riktigt torftig Lucia.
Jag begriper inte att min Agnes sviker mig år efter år. Är det djur i diken i Uppsala som hon lussar för? Nu kan här sägas att hon är en erfaren Lucia, så det hänger inte på utbildningen.
Som tur är så har jag min egen Lucia. Du kan se här hur du ska göra en alldeles själv. Det är ganska svårt, men du ska nog klara det.
Så dagens blogg kom att handla om att det inte blev någon Lucia hos mig. Den gångna nattens snöstorm, är inte heller något att skriva om. Tänk att jag aldrig får bli nöjd.

Hej så länge
Sverker

Leg, besviken

SPANING Trots att jag hade ordnat med lite snö, för att ordna lite Luciastämning, så kom det ingen Lucia till mig. Jag stod i snön och spanade efter en. Det kom inte ens en tidning. Eller plogbil. Ingen kom.

RUTINERAD Du kan ju själv se att min Agnes är en rutinerad Lucia. Det är hon som är självaste Lucia, även om det inte syns så bra. Sjunga offentligt går tydligen bra, men sjunga för mig …

EGEN I brist på annat, så fick jag ordna egen Luciastämning. Ska en västgötaspets verkligen behöva ha det så? Jag hoppas verkligen att tomten kommer.

Dagens ord på livets väg
Ljuset tror att det färdas snabbare än något annat, men det har fel. Oavsett hur snabbt ljuset färdas, upptäcker det alltid att mörkret redan finns där.


Sverker
(2000–)

12 december 2014

På jakt efter julens sanna budskap

JAKT Någon jakthund är jag inte, men jag tänkte att jag kunde jag rätt på julens sanna budskap. Den bästa jaktmarken för att finna vad jag sökte, trodde jag var Storgatan bland de smarta staborna.

Det är en fråga jag har undrat över senaste tiden. Jag har undrat så här års under flera år, förresten. Vad är julens sanna budskap?
För att få ett svar, begav jag mig in till stan. Stabor ska ju vara så oändligt mycket smartare än vi lantisar, enligt den ännu ej valda moderata ordföranden.


Var i Tranås är folk som smartast? Det måste ju vara på Storgatan, eftersom just den gatan är så centralt det går att komma i min stad Tranås. Längst med den gatan finns det stora fönster, där de gärna visar vad som är aktuellt.
Jag parkerade där farfar bodde och så kunde jag börja jakten. Någonstans måste de visa julens sanna budskap, tyckte jag. De är ju så smarta. Kanske inte lika smarta som Stockholmare, men ändå.
Jag måste säga att jag blev grymt besviken. Vad jag kunde se så lever staborna i föreställningen att granar är av plast och vita. På maken ligger ett täcke av vitt tyll och det traska tydligen omkring isbjörnar på frigolitskivor, efter man har passerat 50-skyltarna.
Dessutom fanns det tomtar i en del fönster. Alla borde veta att tomten inte har tid att sitta i ett skyltfönster och lata sig så här års. Nej, han har fullt upp hemma i sin verkstad på Nordpolen.
På torget står en stor gran alldeles för sig själv och hindrar torghandeln. Varför släpa dit ett stort träd, när det finns så många granar i skogen om man vill titta på just sådana. Jag har massor hemma hos mig.
Hittade jag julens sanna budskap under gårdagens expedition? Ja, det gjorde jag!
När jag kom hem i skymningen, så såg jag den fina kransen, som jag har fått av Britt-Marie och Åke. Den är alldeles hemmagjord, minsann. I fönstret lyste farfars gamla adventsljusstake, som jag fick ärva efter honom. Det var jul!
Alltså julens sanna budskap är en enriskrans och en adventsljusstake. Nu vet du det.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsivrare

PLAST Staborna tror att skogen består av plastträn. Gärna vita, som dessa granar hos en färgblind optiker. Granar är gröna, kan jag upplysa om.

LÖGN En skoaffär försökte sprida lögner; det finns inga isbjörnar här. Om det ska föreställa ett diorama från Nordpolen, så kan jag upplysa om att isen inte är frigolit.

OJULIGT Nej, inte blir det jul bara för att man sätter upp en stor gran på torget. Hade de placerat ut snö runt omkring, så hade det kanske sett vintrigt ut, men så var inte fallet.

JUL När jag kom hem till mig i det blå skymningsljuset, så såg jag att jag hade jagat alldeles förgäves. Julens budskap fanns hemma hos mig i form av en enriskrans och en adventsljusstake. Så kan det bli.

Dagens ord på livets väg

Alla kloka vet att sanningen inte är en huvudrätt utan en krydda.


Sverker
(2000–)

11 december 2014

Nu skulle jag hellre varit utslagen

PIGG Som du ser är jag pigg och rask , när jag ger mig ut på min morgonpromenad. Så skulle det inte ha varit idag. Jag skulle ha legat däst i en hög på golvet.

Det blir aldrig som jag tror. Till exempel idag hade jag hoppats på att vara totalt utslagen efter gårdagens fest. Det är dock inte bara vädret som ställer till det för mig i skapandet av min blogg. Idag är det småsinta människor som förstört allt.

Som du kanske har förstått, så blir det ingen blogg idag heller. Det är dock inte vädrets fel denna gång, som det var igår. Nej, det hela beror på ett fruktansvärt misstag.
JAG BLEV INTE BJUDEN PÅ NOBELFESTEN!

Jag hade tänkt att jag idag skulle ha beskrivit hur maten smakade. Vem som lämnade mest försdisk. Vem som hade den fulaste klänningen. Vem som matade mig mest vid bordet.
Ja, uppslagen för en fullödig blogg saknades inte, frånsett den fadäsen att jag inte blev bjuden.
Får man nu en chans att visa upp Sverige över hela världen, bör man då inte också ha en värdig representant för den äldsta svenska hundrasen vid borden? Jo, naturligtvis ska man ha det! De släpar ju dit representanter för kungahuset.
Om nu festkommittén i Nobelstiftelsen hade haft lite vett, så hade de sökt landet runt efter den stiligaste och klokaste västgötaspetsen. Då hade de till slut hamnat hos mig.
Jag gick in i det längsta och väntade på ett inbjudningskort. Men kom det något? Nej, inte alls. Inte ett enda brev från Alfred Nobel i min brevlåda.
Jag hoppas verkligen att detta inte upprepas. Jag vill verkligen inte att Nobelpriset ska komma i dålig dager.

Hej så länge
Sverker

Leg. oinbjuden

NATURLIGT Att jag skulle vara med på Nobelmiddagen, är lika naturligt som att pristagarna sitter där och slafsar i sig av den goda maten. Jag undrar vem som sköter fördisken på tillställningen? (Ser du mig på bilden? Jag står längst fram, men det är fusk i Photoshop.)

Dagens ord på livets väg
Glöm aldrig att om julmaten inte finns i din mage så kommer du heller inte finna den under granen.


Sverker
(2000–)

10 december 2014

Massivt löftesbrott förstörde dagens blogg

SNÖFRITT Allt var klart för den stora snöstormen. Snöskyffeln och kvasten på plats jämte dörren. Men var är snön? Redan när jag tittade ut, så kunde jag konstatera en härva av löner. Löftet om snö visade sig vara falskt.

Det går aldrig som man tror. Idag på grund av löftesbrott från massor av människor och myndigheter. Hade inte alla tills idag utlovat snö och storm, med annat ord snöstorm? Jo! Men vad finner jag när jag vaknar? Ingen storm. Ingen snö.

Tänk att behöva framleva i en värld av idel lögner. Husse ljuger. TV ljuger. Radio ljuger. Mitt i denna härva av lögner lever jag.
Dagens blogg skulle handla om de fruktansvärda vågor som vräker sig in över min strand. Den skulle handla om hur vi fick skotta oss fram för att kunna hämta dagens tidning. Den skulle handla om hur dåligt Tranås kommun plogar min väg. Den skulle handla om att det jag på grund av det kraftiga snöfallet inte kunde se min sjö. Den skulle också handla om hur snön får min trädgård att se välskött ut.
Nu kom det dock varken storm eller snö, så det blir ingen blogg idag. Så kan det gå när alla ljuger och spräcker min planering.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsivrare

TRÅKIGT Jag hade ställt in mig på att klaga över den obefintliga snöröjningen på min väg idag. Jo, det stämmer visserligen, men det finns ju ingen snö att röja.

FÖRLÅTANDE Ett förlåtande snötäcke hade gjort susen för den av husse inte skötta trädgården. Aldrig är min trädgård så tjusig och välskött, som när den täcks av ett par decimeter snö.

BÄST Nej, det snöar inte. Du ser ju andra sidan av sjön. Det skulle jag berätta för dig att jag inte gjorde. Men vädret är ändå blåsigt och regnigt, så det är bäst att göra väderobservationerna från insidan av fönstren.

Dagens ord på livets väg

Ett kompetent intryck är nästan lika viktigt som själva kompetensen.


Sverker
(2000–)

9 december 2014

Varför firar inte världen idag?

OMUTAD Här sitter en oskyldig västgötaspets. Aldrig har jag blivit mutade. De korvar och köttbullar och Frolic och levergodisbitar jag fått genom åren för att utföra konster, är att betrakta som bonusar. Samma som direktörer får om de sköter sina välbetalda yrken (eller inte sköter).

Har du läst rätt på din kalender, så kan du se att just idag ska vi fira ”Internationella dagen mot korruption”. Firar du? Firar våra politiker? Firar Telia eller Saab? Är det bara jag som tycker att korruption är något som ska bekämpas med alla till buds stående medel. Detta inkluderar naturligtvis en tårta till mig, för att kunna fira på ett värdigt sätt.

Finns det något värre än korrupta politiker och andra makthavare? Knappast, skulle jag vilja säga. Varför uppmärksammas då inte denna viktiga dag? Vem har betalt hur mycket och till vem, för att vi ska blunda för korruption?
Dock vill jag även passa på att inlägga att mot en lämplig gåva – i form av kontanter, korv eller liknande – är jag beredd att ändra uppfattning i denna mångbottnade fråga.
Jag häpnar när jag läser dagens tidning här i Tranås. S, som betyder socialdemokraterna, röstade fram moderaten Anders som kommunalråd. Han var det innan också. Men varför röstade s på fienden m, kan man fråga sig, när han var så kass före valet? Ja, jag vill verkligen inte påstå att det har skett några oegentligheter. Fast det kunde var spännande att se respektive partiers spargrisar. Har sossegrisen blivit fetare samtidigt som moderatgrisen har bantat? Eftersom jag inte har insyn i respektive partis kontantkassor, så vet jag ju inte något. Men det är en spännande tanke.
Hade regeringskrisen kunnat undvikas? Tänk om Löfven, istället för att sitta med de andra i sandlådan, hade regerat med kraft och bjudit alliansens partiledare på en semesterresa med regeringsplanet över jul med familj och allt. Då hade de nog tyckt att s-budgeten varit bland det bästa de läst, näst efter min blogg och Pippi Långstrump.
Fast en allvarlig fråga återstår: Varför har inget mutat mig? Vill inte du bli den förste?

Hej så länge
Sverker

Leg. omutad

NÖDVÄNDIGT Nu är den rätta tiden att ta fram skumraskaffärer i ljuset. Som varande en västgötaspets, så vill jag själv gå i spetsen för detta.

MÄRKLIGT Med tanke på hur kass socialdemokraterna tyckte att kommunalrådet var före valet, är det märkligt att han kunde bli så bra efter. Till och med bättre än sossarnas egen kandidat till den välbetalda posten. Vad har hänt?

Dagens ord på livets väg
De flesta blir aldrig rika bara därför att de till följd av flitigt arbete inte har tid att tjäna pengar.


Sverker
(2000–)

8 december 2014

Ingen hund har nog lidit mer än jag

MASSOR Jag ser och du ser hur mycket mat det finns i min hink. Dessutom står det en hel oöppnad påse med nödvändig hundmat jämte mig. Det är så mycket det fanns kvar i lördags. Egentligen skulle all mat ha varit slut, när jag flyttade hem igen. Lägg märke till att min matskål som vanligt är helt tom.

Äntligen har husse kommit hem.
För att vara ännu finare än vanligt, när jag skulle möta husse och visa upp mig för allmänheten på flygplatsen, ser jag till att resurshusse borstar mig. Antagligen gick han med på det, bara för det inte skulle synas hur eländigt jag har haft det hos min resursfamilj.


Jo, pälsen må vara blank och fin, men du förstår, att jag inte har haft det lätt. Tvärtom, vill jag hävda. Jag har lidit något alldeles fruktansvärt.
Tror du mig inte? Jag har dessbättre lyckats få bildbevis, hur illa jag har haft det hos min resursfamilj.
Husse har visserligen oändligt många fel och brister, men han har i alla fall något grepp om hur mycket mat en västgötaspets behöver. Innan han åkte till USA lämnade han en lämplig mängd mat, som jag skulle äta upp under hans frånvaro.
Här kan du se hur mycket mat som är kvar nu när husse kom hem. All den mat du ser skulle rätteligen funnits i min mage nu. I vilket fall skulle den ha passerat sagda mage.
Man kan verkligen inte kalla det något annat än hundmisshandel.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär

FIN Jag ville att resurshusse skulle borsta mig innan vi åkte och hämtade husse. Dels villa jag glänsa på flygplatsen och dels ville jag inte att min husse skulle se på mig hur eländigt jag har haft det.

TROLLA Det hjälpte inte hur mycket jag försökte trolla. Jag ville att innehållet i hinken, skulle fara över till min tomma matskål. Det gick inte den här gången heller. Så nu fick husse se hur ynkligt med mat jag fått hos min resursfamilj.

Dagens ord på livets väg

Maten är ett viktigt element i en balanserad diet.


Sverker
(2000–)

7 december 2014

Orolig väntan ända tills upplösningen

SPÄNNANDE Skulle det komma någon husse? Ja, man vet aldrig när han har varit ute och farit själv utan mig.

Jag vet inte om jag orkar sådant här längre. Jag vet hur det gick förra gången min husse skulle åka hem från USA. Det gick inte. Det gör inte det utan pass.
Det var en orolig väntan på Linköpings enormt stora flygplats.


Jag tog med mig min resursfamilj och åkte till Linköpings flygplats för att hämta min husse. Hur skulle det gå? Var han verkligen med planet från Amsterdam?
Frågan var verkligen berättigad. I Detroit kom planet han åkte med 10 minuter efter bordningstiden till det planet som skulle ta honom till Amsterdam.
Hade han fått flyga alls? Den frågan är också berättigad, med tanke på hur svårt han har att hålla reda på sitt pass. Det gick inte så bra förra gången han skulle ta sig från Seattle.
Som sagt; jag satt där oroligt väntande i den vansinnigt stora avgångs- och ankomsthallen. Den är stor som två klassrum så husse, som är van vid ett klassrum, hade nog inte kunnat klara sig där utan assistansservice från en duktig västgötaspets. Dessbättre fanns jag på plats.
När husse helt överraskande väl kom, så ville jag inte visa mig för angelägen. Jag låtsades inte se honom. Men så låtsades jag inte längre, utan började skälla av glädje. Min resursfamilj var vänlig nog att ta med husse i sin bil hem till mig. Så var vi hemma. Vi gick och lade oss ganska tidigt. Husse skyllde på getleg. Vad har getben (leg = ben på engelska) med att lägga sig att göra, begriper jag inte?
I vilket fall som helst var det skönt att sova i sin egen säng. Det gjorde inget att husse låg där också.

Hej så länge
Sverker

Leg. upphämtare

LÄTTAD Det var med en lättnandes suck jag såg min husse komma staplande genom dörren med kameran i handen. Allt bagage hade han med sig och tydligen passet också. Än är undrens tid inte förbi.

LYCKLIG Min husse måste ha blivit riktigt lycklig när han såg mig. Jag låtsades som jag inte var intresserad av honom. Han hade ju kunnat ta med mig till Seattle, tycker jag allt.

HEMMA Äntligen hemma. Det gäller både för husse och för mig. Han har säkert haft det bra hos familjen i Bothell och jag har haft det minst lika bra hos min resursfamilj. Men hemma är hemma och det är skönt att veta var man har sin husse. Jag till och med fuskade som knähund en kort stund.

ENORM Du ser ju själv hur enorm Linköping City Airport är. Inte kan man släppa loss min husse där ensam.

Dagens ord på livets väg
Hemmet är det ställe där de stora är små och de små är stora.


Sverker
(2000–)