24 september 2011

En helt vanlig lördag i stan

TUR Vi, husse och jag, kom till farfar precis som farfars mat kom. Det är ”mina snälla flickor”, som kommer med den. De snälla flickorna kommer på morgonen och kvällen också. Jag hoppas att jag skulle få fördiska direkt.

Med jämna mellanrum är det lördag. Idag till exempel är det lördag. Det har det varit hela dagen. Ibland på lördagarna åker husse och jag ända in till Tranås. Det gjorde vi idag.

Det första vi gjorde var att hälsa på farfar.
– Är det lilla Sverker som kommer till farfar, sade farfar glatt när jag gick in och hälsade på honom.
– Oj, vad roligt, tillade han uppmuntrande.
Det förstår jag ju precis. Vad mer kan man önska sig som en farfar än att det kommer en Sverker?
Sen kom maten till farfar. Jag hoppades att inte farfar ville ha något, men det ville han. Men han lämnade mycket till mig.
Ibland när det är lördagar är det mer lördag. Det händer saker på stan. Idag var en sådan lördag.
– Det är bara för att köpmännen vill tömma allas plånböcker, precis när de har fått lön, sade husse. Jag tror att det är utav deras godhet.
På torget var det katteater, brandbilar och polisbilar. I en polisbil satt det en polishund.
Hade det varit lite go i honom, hade han sett till att stoppa kattföreställningen och ordnat en hundshow istället.

Hej så länge
Sverker

Leg. helgfirare


LYDIG Idag var farfar ganska lydig. Jag sade åt honom att äta slarvigt. Jag erbjöd mig att ta hand om resterna, och det blev ju ganska mycket som du ser. Han är så förstående.

DUKTIGT Här ser du en som kan sitt jobb. Den tallriken kunde ta raka vägen in i skåpet igen. Husse satte den av någon anledning i diskmaskinen. Tror han att jag slarvar?

HJÄRNGYMNASTIK Under tiden som farfar åt, plockade husse i farfars piller i små fack. Farfar ska ha tre olika tabletter varje dag. En gul, en blå och en vit. Detta är en uppgift där husse får töja sitt intellekt till det yttersta. Han är ju inte lika smart som jag.

KLUMPIGT Sen tog husse och jag en promenad på Storgatan. På torget var det ett gång barn som underhöll med sång och lite teater. De var väl duktiga, men de hade ett ytterst klumpigt tema för dagen: katter. Hade ingen klok varelse kunnat hjälpa dem, så att det hade handlat om hundar istället?

PINSAMT När husse fick se den här bilen, skulle han absolut ta en bild på mig och polisbilen. Oj vad jag skämdes. Som om jag skulle vara en polishund. Det förstår väl var och en som känner mig, att jag är alldeles för överkvalificerad för ett sådant jobb.

Dagens ord på vägen
Även om skorstenen sitter snett på huset, stiger dock röken ändå upp.


Sverker
(2000– )

23 september 2011

Torftiga utsikter

TOMT Du har säkert undrat många gånger, varför det är nästan tomt på sjön så här års. Jo, det ska jag tala om för dig, så slipper du undra i fortsättningen.

Om jag ställer mig och spanar ut över sjön med min skarpa och intelligenta blick, så finns det ingenting. Jo, massa vatten förstås. Det är sådant jag inte vill bada i, och andra ska inte bada heller. Nej, det är båtar jag menar att det inte finns.

Om somrarna är det ett evigt surrande av båtar utanför mitt hus. Dagar som nätter. På helgnätterna sjunger och skriker båtarna också. Men sen plötsligt, utan synbar anledning, blir det nästan tyst. Vad är det som har hänt. Det ska berätta nu.
När löven på träden blir gula, är det en signal till alla båtägare att förflytta sina farkoster från sjön till land. Om båten ligger på land, så kan man inte åka med den, och då låter den inte.
Igår till exempel tog Anders upp sin båt. Han bor granne med mig. Hans båt är en trevlig båt. Alltså godkänd av mig. Tack vare att jag hjälpte till och övervakade det hela, ligger nu båten tryggt utanför hans hus.
Sedan när löven blir gröna igen (först ska de trilla av), så placeras båten i sjön igen.

Båtregler
Gröna löv – båten i sjön.
Gula eller inga löv – båten på land.
(OBS. Det är björklöv du ska ha som riktmärke.)

Nu har jag lärt dig det viktigaste om båtar. Ta med dig denna kunskap ut i livet och glöm den inte. Rätt vad det är så sitter du där med en egen båt.

Hej så länge
Sverker

Leg. båtexpert


FLYGBÅT Ett par gånger om året får många båtar flyga. De kan inte flyga själva, utan de får hänga i snören som sitter fast i en kran. I detta specifika fall sitter kranen fast på en lastbil. Så kan det vara ibland.

LUFTSVÄNG Om man vrider på kranen, så åker båten åt sidan. Det är mycket praktiskt, eftersom det inte är någon större idé att hissa båten upp och ned till och från flaket. Det skulle till och med förefalla lite dumt.

LANDBÅT När löven är gröna, är båtar sjöbåtar. Så här års blir de gärna landbåtar. På vintern när det är is på sjön försvårar isen båtlivet. Därför gör de sig bättre på land.

Dagens ord på vägen

Bra att veta: Den trubbiga ändan på ett fartyg kallas akter. Den andra ändan, fören, är vassare. Kan man inte skilja ändarna åt får man vänta tills båten sätter igång. En båt på land ligger stilla. Då kan det vara svårt att skilja ändarna åt.


Sverker
(2000– )

22 september 2011

Ska valutareserven rädda oss från fattigstugan

NÄSTAN TOM Vid en noggrann inventering (=titta vad som finns) av husses plånbok, visade det sig att läget var prekärt (=kärvt, lite marigt sådär). En femtiolapp och tio dollar är ju inte så lysande resultat. Men vi hade en dold tillgång. Efter mitt kraftfulla initiativ (=komma på), så beslöt vi oss för att ta till valutareserven.

Det är budgettider både i smått och stort. Hemma hos oss är det smått. Och småttigare blir det. Inga skattesänkningar för pensionärer, sänkt pension och fortfarande inget hundbidrag. Vi kommer att sluta på fattigstugan.

Med viss tillförsikt såg vi fram mot den nya budgeten, husse och jag. Det hade ju utlovats, lite halvt sådär, en viss skattesänkning för pensionärer. Men så blev det ju inte. Däremot blev det ju en halvering av restaurangmomsen, vilket blir till stor hjälp – kanske – för dem som har råd att gå på sådana inrättningar. Till exempel regerings- och riksdagsledamöter.
– @?&%#”? också, sade husse.
– Det går inte att lita på karlar med hästsvans och guldring i örat, tillade han surt.
Man kan ju förstå att det finns annat som är viktigare för regeringen. Politikerpensioner från 50 års ålder till exempel. Har man varit van vid att leva gott, så måste man ju kunna fortsätta med det även om man inte arbetar. För att inte tala om politikernas egna löner.
Nu har vi i alla fall beslutat att tömma hela valutareserven här hemma. Den räcker till nudlar i flera veckor till husse.
Hoppas bara att han pengar till att köpa hundmat till mig.

Hej så länge
Sverker


Leg. finansexpert


KASSASKÅPSDÖRR Innanför denna kassaskåpsdörr på tvättmaskinen har vi vår valutareserv. Jag visade husse var han skulle leta. Utan mig skulle han svälta ihjäl.

GULD När jag fick upp dörren till kassaskåpet, så bländades jag av det skarpa ljuset från den för alla tjuvar tidigare dolda förmögenheten. Den låg väl gömd i grovfiltret i tvättmaskinen. Ett ställe som är säkrare än Riksbankens hemligaste valv.

VALUTARESERVEN Det var inga småsummor som gömde sig i grovfiltret. Massor med pengar. Dessutom ska man inte förakta hårnålarna, som kan komma väl till pass vid något tillfälle. Om du vill så kan du försöka räkna alla pengarna. Sen kan du räkna ut hur många dagar husse klarar sig på valutareserven, om tre påsar med nudlar kostar 9.90.

Dagens ord på vägen

Min och husses budget: en metod för att bli pank metodiskt.


Sverker
(2000– )

21 september 2011

Den stora miniatyrjakten

BÄRFIS Tänk vad husse blev lycklig, när han fick se denna bärfis. Han är väl antagligen en av de få som någonsin har blivit glad för en bärfis. Dock fick kanske den stinkande insekten sin stund av lycka, när den blev förevigad av husse.

Husse köper gärna på sig saker han inte behöver, bara de är dyra. Det senaste han inte behöver är ett dyrt makroobjektiv. Han ska bli naturfotograf.

– Det kostar bara 60% i USA jämfört med priset här, försvarade han sig.
– Och jag har alltid önskat mig ett.
Bilden på den stinkande bärfisen som så olyckligt registrerades i husses kamera, inspirerade honom till dagens miniatyrjakt med det nya objektivet. Vi gick åtta kilometer.
Hur det har gått med naturfotografen tycker du?
Det hade kunnat bli mycket godsaker till mig istället för ytterligare ett onödigt objektiv.

Hej så länge
Sverker

Leg. makrohund


MYRA Varför ska husse ständigt hålla på med att reta upp myror. Jag har ju redan beskrivit hur pantade de är. Myror bits och luktar illa. Lämna dem ifred!

BLADLUS Om nu en bladlus har hamnat så fel, så att den kryper på min soptunna, är det inte då helt fel att fotografera den. Varför ska detta lilla millimeterstora djur behöva skämmas och hängas ut? Om man är så himla liten, så kan ju inte hjärnan vara alltför stor.

FLUGA Jasså, du ser ingen fluga? Sanningen är den att flugan flög när husse körde upp det nya, och onödigt dyra, objektivet i flugans facettögon. Snöbären satt dock kvar och hamnade i kameran – och på min blogg.

FJÄRIL Jasså, du ser ingen fjäril? Sanningen är den att fjärilen flög när husse körde upp det nya, och onödigt dyra, objektivet i fjärilens facettögon. Mitten av prästkragen satt dock kvar och hamnade i kameran – och på min blogg.

ANVÄNDBART Här kan du se att husses nya, men onödigt dyra, objektiv inte är helt kass. Det går även att använda till att ta bilder av västgötaspetsar som kommer springande på stigar. Men det hade ju gått lika bra med husses gamla objektiv.

Dagens ord på vägen
Att vara ung, är att ha alla grusade förhoppningar framför sig.


Sverker
(2000– )

20 september 2011

Min nya maxade vän Max

BLYG Först i början var Max lite blyg. Han gömde sig jämte sin husse. Det är ju ganska lätt att förstå. Hur skulle du reagera om du för första gången fick träffa en så känd och stilig västgötaspets som Sverker? (Det är jag som är Sverker.)

Jag har fått en ny granne. Max heter han och han är jättesöt. När Max blir stor, ska han bli en jakthund. Han ska inte jaga själv, utan han ska hjälpa sin husse att jaga. Jag jagar aldrig. Jag bara vallar.

Nu är Max bara min lekkamrat då och då. Vi kommer att stöta på varandra när vi är ute och går med våra hussar. Vi bor nämligen vid samma väg, fast jag bor mer centralt. Det är lätt att förstå för mitt hus är centrum, kan man säga. I alla fall för mig.
Max är sådär tre månader gammal. Jag är elva år, så jag är äldre.
Vi ska ha jätteroligt. Men min bäste vän, det är Egon.

Hej så länge
Sverker

Leg. valpvän


TASSPÅLÄGGNING Så småningom vågade sig Max fram till sin grind, för att hälsa på mig. Han kommer från Norge, och där hälsar man antagligen på varandra genom att lägga tassen på den andres nos. Samtidigt ska man räcka ut sin tunga. Det är ju precis så Max gör, så han är väldigt duktig.

BUSIG Usch jag blir så trött. Varför ska alla ungdomar busa? Varför inte leka någon stillsam lek? Ja, inte vet jag. Jag undrar om jag var likadan när jag var ung? Egon och jag leker alltid stillsamt.

Dagens ord på vägenÖvervinn era begär, kära vänner, och ni har besegrat den mänskliga naturen.


Charles Dickens
1812–1870
Sverker
(2000– )

19 september 2011

Säker bantning

MAGE Om jag ställer mig upp mot husses ben, ser jag nästan bara en mage. Snart måste jag stå utan stöd, om jag ska kunna se husse djupt in i hans ögon. Vad än värre är, är att husse knappas ser mig. Bara sin mage – och den vill han nog helst inte se.

– Nej, sade husse. Eller rättare sagt nästan skrek.
– Snart är det tresiffrigt. Jag måste göra något åt min vikt. Du måste hjälpa mig Sverker.
Husse stog på vågen och såg förtvivlad ut.
Vad gjorde då husse för att vikten skulle rasa? Han åkte till USA. Där har de antagligen extranyttig mat.


Det absolut bästa sättet att gå ner i vikt är ju att äta nyttigt och röra på sig. Var det därför husse gav sig iväg? Inte vet jag. I vilket fall som helst har han inte vågat väga sig på vågen sedan han kom hem.
– Jag tycker nog själv att jag åt mindre där borta, sade han lite urskuldande idag.
– Jag har nog gått ner lite, tillade han förhoppningsfullt och sneglade åt vågen.
Men inte vägde han sig, och han behöver varken livrem eller hängslen.

Han har dock utarbetat en 100%-ig plan:
1. Äta lite nyttigare. (Inget godis utgör en onödig punkt.)
2. Gå längre och fortare med mig. (Låter bra.)
3. Skaffa en app till iFånen. (För att kunna följa bakslagen dag för dag, kilo för kilo.)
4. Tappa något eller några kilo per vecka. (Lysande)

Så här har det gått:
1. Nej. (Han äter bara sallad och ev en liten tunn köttbit. Ingen nyttig sås eller chokladkakor.Ingen god fördisk.)
2. Ja/Nej. (Vi går minst 10 km per dag, men inte så särskilt fort.)
3. Ja. (Men för att kunna se hur han har misslyckas, måste han väga sig.)
4. ?? (Han törs inte väga sig.)

Hej så länge
Sverker

Leg. personlig tränare


)96,3 Det här är verkligen något att skämmas över. Dessutom är husse rädd att han ska väga ännu mer nu, så han törs inte ställa sig på vågen. Hoppas inte vågen brakar ihop den dagen han tar steget upp på plattan.

TRÄNINGSCOACH Ser du spänsten i steget. Så ser det ut när en vältränad västgötaspets är ute och promenerar. Husses spänstiga steg leder tankarna mer mot en berusad elefants framfart. Tror du att han någonsin kan bli lika elegant som jag i sin stegföring?

Dagens ord på vägen
Poeter som sjunger höstlövens lov måtte inte ha några takrännor, säger husse.


Sverker
(2000– )

18 september 2011

Hösten anfaller

MARKLÖV När det blir höst, trillar löven ner på marken. Med tanke på den euforiska lycka (=löjlig glädje) husse känner när löven kommer på våren, har jag svårt att förstå hans negativa inställning när de lämnar sin plats på trädet. Men han är sådan. Ombytlig. Löv bra – löv dåligt.

Idag kom hösten. Det är kallt, blåsigt och regn. För min del kan det gärna blåsa och vara kallt, men det är onödigt med regn. Husse har som vanligt börjat hösten arbete i trädgården i mycket god tid (=i går).

Det är mycket som ska göras. Först måste de försummade delarna av gräsmattan klippas. Det började han med igår. Han hann väl 29 kvadratmeter innan bensinen tog slut. Naturligtvis var dunken tom också.
– Vi får inte gömma dunken när vi åker till stan, sade husse till mig.
Förvånansvärt nog gjorde han inte det. Hade han kommit ihåg att tanka den med bensin, så hade ju allt varit perfekt.
– Vi tar det i morgon bitti istället. Det blir bra.
Det blev inte alls bra. Det är alldeles för blött.
Istället tog vi oss en promenad i skogen.
– Idag skippar vi fåglarna. Vi inriktar oss på harar, rådjur och älgar istället, sade husse när han hängde på sig kameran med dyrobjektivet runt halsen.
Normalt sett så brukar man få sparka sig fram mellan de vilda djuren i skogen. Så inte idag. Jag såg en fågel, som snabbt flög förbi. Det var allt, fastän vi gick så tyst vi kunde.
Dock måste jag förvånat meddela att husse slipade till och oljade in trädgårdsmöbeln igår. Precis som planerat.

Hej så länge

Sverker


Leg. hösthund


MONUMENT Här står gräsklipparen som ett monument över husses försumlighet. Hade han bara köpt bensin, så hade den stått i sitt lilla garage. Där skulle den ha stått i vilket fall.

GÄSS I brist på fåglar, så tänkte husse fotografera vita gäss på sjön. Nu hade det ju tyvärr mojnat något, så det blev bara en gås. Och en liten stackare också. Fast det må väl betecknas som ett hyfsat resultat av husse.

NYOLJAD Nu tror du förstås att det här är en regnskogsmöbel. Det är det inte. ”Av miljöskäl köper jag inte en regnskogsmöbel”, säger husse till mig. Det betyder i själva verket: ”Jag har inte råd med en regnskogsmöbel, men jag blandar i lite färgpulver i träoljan, så den ska se ut som en.” Mahogny ska det föreställa. Vad tycker du?

VILDDJUR Istället för hare, rådjur eller älg, blev det även idag en västgötaspets. Fast jag måste tillstå att bättre bild än så här kan husse nog inte få till, hur lång tid han än tillbringar i skogen.

Dagens ord på vägen

Till varje regel finns det undantag, och vice versa.


Sverker
(2000– )