5 oktober 2013

Brist på empati diskriminerar en majoritet

VÄSTGÖTASPETS En alldeles självklar dag skulle vara Västgötaspetsens dag. Den äldsta hundrasen i Sverige och dessutom den stiligaste, klokaste och tjusigaste bör naturligtvis firas på en alldeles speciell dag.

Har du tänkt på det härmed olika dagar hit och dit. Igår var det ju kanelbullens dag, som dessvärre gick ganska spårlöst förbi för somliga av mitt hushålls medlemmar. Men det är många som inte har några dagar. Jag tänkte slå ett slag för dessa förbisedda majoriteter.

Det går knappast att hålla ordning på alla dagar längre. Förr när det bara fanns Svenska Flaggans dag, var det ju enkelt. Nu står dagarna som spön i backen, men många är trots det förbigångna. Det kanske behövs en liten uppryckning så att alla kan fira sin egen dag, eller vräka i sig sin egen favoritmat eller favoritbakverk.
Idag ger jag bara några exempel på lämpliga nya dagar. Ta det bara som förslag från en expert (=Sverker) som tycker att det bör finnas någon rättvisa här i världen.
Men du, hur har man kunnat förbigå ”Västgötaspetsens dag” så länge?

Hej så länge
Sverker

Leg. rättviseombud

PENSIONÄR Samtidigt som den våldsfria dagen ska firas enligt min kalender, kontrar SVT med att uppmana till våld i programmet ”Kan du slå en pensionär?”. Självklart kan du det. I alla fall om de är lika lättslagna som min husse. Jag hade ingen svårighet att få honom på fall. Kanske public service skulle börja ta lite ansvar med sitt programutbud.

FÄSTINGAR Skulle inte dessa små bespottade djur vara värda en egen dag per år? Hur tror du att det känns att vara en liten, liten fästing och inte vara välkommen någonstans? Det har det inte lätt, vill jag påstå. De är väl värda en ”Fästingens dag”.

ÄLGFLUGA Helt plötsligt en dag så lanseras älgflugan stort i TV. Denna lilla varelse har vi inte hört talas om tidigare, men nu ska vi plötsligt avsky den. Nej, det säger jag, ska ett djur lanseras som äckligt, så bör det få en egen dag som kompensation.

DLEIKATESS Det finns massa matdagar, köttbullar, ostkaka och nu senast kanelbullar, men det räcker ändå inte åt alla goda maträtter. Varför inte bunta ihop de överblivna till en ”Delikatessens dag”?

Dagens ord på livets väg

Ingen bryr sig numera om att försöka finna nyckeln till någons hjärta - man lär sig portkoden.


Sverker
(2000–)

4 oktober 2013

Idag skulle jag ha firat kanelbullens dag

KANELBULLE Kanske inte en av mina absoluta favoriter, men ack så gott att stoppa ner i en svältande västgötaspets mage.

Just precis nu är det kanelbullens dag. Det tyckte husse att vi skulle fira. Han föll pladask för skylten


Kanelbullens dag
Fyra kanelbullar
20:-
när han var och handlade idag.

Med tanke på att en av oss här hemma är alldeles för fet (det är inte jag), så förstod jag att bullarnas skulle delas efter behov. En halv kanelbulle till min husse och tre och en halv till hans trogna och utmärglade Sverker.
Nu går det inte alltid som man tänker sig. Jag fick pyttelite och tjockisen lär väl sätta i sig resten. Det var inget värdigt firande av kanelbullens dag.
Men jag vill påpeka att blodpudding är godare.

Hej så länge
Sverker

Leg. hungrig

YNKLIGT Nu hoppas jag att du har riktigt god syn. Annars ser du nog inte det ynkliga fragment av en kanelbulle som jag står i begrepp att äta upp.

HOPPSAN Här fanns ingen kanelbulle. Den lilla, lilla biten bara försvann. Lägg hit en till, men en hel denna gång, eftersom smakprovet var ganska gott.

Dagens ord på livets väg

Du ska inte bekymra dig för din hälsa. Den försvinner av sig själv.


Sverker
(2000–)

3 oktober 2013

Mörkrets tid är här

OSYNLIG Om jag ska synas inne i skogen, får jag uppsöka en solfläck. Knappast ens då syns jag. Men erkänn att jag är stilig, även om du knappast kan se mig.

Det var länge sedan jag passerade höstdagsjämtningen. Efter den dagen är det höst jämt. Vill du märka det särskilt mycket kan du gå ut i skogen. Där är det alltid mörkt nu.

Kommer du ihåg i somras? Då var det minsann ljust i skogen. Skuggigt kanske, men ändå trivsamt. Det myllrade av myror, myggor och fästningar.
Nu måste jag uppsöka de små solstrimmor som lyckas leta sig ner till marken, om jag ska synas. Nu vill jag ju inte alltid synas, men jag vill gärna dela med mig av min skönhet till omgivningen (=min husse).
Ibland kan man se en och annan försenad blomma som hamnat i en solstråle. Då fotograferar min husse den. Jag tycker han borde fotografera mig istället.
Fast om drygt ett halvår, så är det kanske ljust igen. I alla fall i början av juni. Då fyller jag 14 år.
Fast du ska inte tro ätt jag är rädd i skogen fastän det är mörkt. Jag är modig.

Hej så länge
Sverker

Leg. mörkerhund

TELEFONBLOMMA Den här malliga blomman hade gått och ställt sig i solen bara för att den ville bli fotograferad. Det var rätt åt blomman att husse bara hade sin telefon med sig. Då blir man suddig.

SVANS Ser du min svans? Det är inte mycket mer man ser av mig. När jag passerat solfläcken, blir jag alldeles osynlig igen. Så är det på höstarna i skogen.

VILDROS Husse påstår att det här är en vildros, men jag tycker nog den verkar ganska tam. Varför den växer i skogen vet jag inte, men den larvar sig också i ljuset.

MAJ Den 23 maj såg det ut såhär i min skog. Massor med vitsippor och alldeles ljust. Vi är där snart igen, men först ska vi klara av en vinter. Det är kul att springa på isen.

Dagens ord på livets väg

Jag tror inte på någonting och det gör mig starkare än vad du tror.


Sverker
(2000–)

2 oktober 2013

Ännu ett misslyckande av min husse

SOLLÖST Ser du någon sol? Det var den vi skulle fotografera, om den hade funnits. Jag passade på att undersöka stranden istället.

Varje morgon envisas husse med att fotografera soluppgången. Det skulle han göra idag också, men resultatet är ytterligare ett bevis på hur kass han är.

Jodå, exakt 14 minuter över sju tvingade han ut mig i det frostiga gräset ner till sjön.
– Det är lite dimma, men den lättar nog när solen kommer, förutspådde min husse.
Som vanligt hade han fel. Det lättades ingenting. Inte ens det som skulle behövas lättas, det vill säga husse själv.
Nu blev det ingen sol att fotografera för husse. Inte ens sol i dimma.
Även om morgonen var helt bortkastad för husse, så var den inte det för mig. Jag passade på att äta upp brödet som husse hade lagt ut till sin tama and.

Hej så länge
Sverker

Leg. morgonhund

GRÅ Det gamla ordspråket ”I dimma är alla kajor gråa” stämmer faktiskt. Gustav II Adolf hade rätt när han myntade det en dimmig morgon i början av november 1632. Du har beviset på bilden.

MATJAKT Precis här brukar husse slänga ut lite bröd till en fet and. Jag tyckte att jag kunde introducera anden till fastans fördelar för feta fåglar. Brödet smakade bra.

PRISVINNARE Detta är husses vinnande bild på dagens soluppgång. Han vann sin egen tävling och bilden var det enda bidraget.

ÖNSKESOL Husse hade hoppats att dagens sol skulle vara samma som den var för ett par dagar sedan. Då lättade dimman nämligen.

Dagens ord på livets väg
Den som vilar på sina lagrar har dem på fel ställe.


Sverker
(2000–)

1 oktober 2013

Min husse är en höstfascist

GRÄNSVAKT Jag tvingas att ligga och vakta gränsen till grannarna, så att inte de räfsar in några löv på min tomt. Nu har det aldrig hänt, men husse påstår att man aldrig kan veta. I går fanns det inte ett enda löv på min sida, men det faller nya hela tiden från mina björkar.

Efter en sommar då min trädgård som vanligt vinner priset som områdets sämst skötta, så kommer husse loss när det blir höst. Då ska det räfsas så att alla som passerar på min väg kan se vilken fin trädgård vi har, jämfört med grannarna.

Nu räfsas det nästan varje dag hemma hos mig. Inte för att det behövs, utan för att det ska vara finare än grannarnas lövbemängda gräsmattor. Detta är ju fullständigt onödigt arbete, som du lätt förstår. Särskilt som det sitter massor med löv kvar i träden som inte ens har funderat på att släppa taget.
– Man vet aldrig, säger husse, det kanske börjar blåsa ordentligt. En riktig nordan skulle sitta bra. Då åker alla löv in till grannarna. Det var vad som hände i oktober 1993.
Husse ser drömmande ut och hoppas på liknande väder snart.
Men vad gör det för skillnad? Snart kommer det snö, och då syns inte löven.

Hej så länge
Sverker

Leg. höstvakt

ÖVERFLÖD Mina björkar ser minsann inte kala ut, fastän de har fyllt gräsmattan med löv ett par omgångar. De löven ska väl förstås också räfsas upp och smygas ut i skogen med.

VINTER Att det kommer blir vinter i år, kan du se på att det finns många rönnbär. Hemma hos mig kommer det bli mycket vinter så räfsandet är alldeles förgäves. När snön kommer kämpar husse med att ha bättre skottat än grannarna.

SOMMARMÖDA Resultatet av husses trädgårdskunnande ser du lätt i denna fönsterlåda. Det är inte ofta man ser så mycket ogräs växa så högt upp.

Dagens ord på livets väg
Den bästa informationskällan är den person som lovat att inte föra något vidare.


Sverker
(2000–)

30 september 2013

Ett säkert hösttecken när båten tappar pinnen

SEGLINGSKLAR Unda så gott som färdig att segla med, men det ska vara tvärtom. På hösten gör man så det inte går att segla med Unda. För att kunna segla så behövs pinnen. Den ska vi ta bort.

Då så var det dags igen. Resurshusse skulle plocka bort pinnen i sin båt. Han kalalr den för mast. På våren ska båten putsas och målas och lackas och puttas i sjön och sedan ska pinnen i. På hösten plockar man bort pinnen och upp båten.
Dessemellan seglar resurshusse ett par gången på sjön.


Då jag inte är riktigt säker på att resurshusse klarar av att avpinna båten själv, ställde jag och min husse upp som förstärkning. Husse är väl knappast förstärkning, men summan av oss bägge blir i alla fall plus (+5 – 2 = +3).
Denna tilldragelse är också en av resurshusses stora bravurnummer under året. Han klättrar upp i pinnen på båten. Man måste göra det för att sätta fast snöret som man hissar med. Lika heroiskt är det inte att gå in i båten och skruva bort skruvarna pinnen sitter fast i.
Men det är inte nog med det. Pinnen sitter fast med ståltrådar också i båten, men ovanpå.
Sen ska det hissas. Då får husse vara med och veva. Det är så mycket han kan ungefär.
Pinne läggs på en kärra och körs till ett pinngarage.
På vägen dit överlät jag åt de andra att klara sig själva. Jag hittade nämligen en labradortjej. Hon nosade mig i stjärten!

Hej så länge
Sverker

Leg. pinnborttagare

MANDOMSPROVET Resurshusse uppe i masten, som han kallar pinnen. För att kunna klättra upp där behövs både styrka och mod, hävda resurshusse bestämt.

SNÖRFASTSÄTTNING För att pinnen ska lyfta från båten, så krävs det att snöret från hisskranen sitter fast i pinnen. Det är det resurshusse gör.

MODIG Resursmatte står och tittar på resurshusses fot som sticker ut i bildkanten vid pilen. Jag föredrar att inte titta.

FÖRSVUNNEN Vad resurshusse egentligen gör när han försvinner ner i båten, vet jag inget om eftersom jag inte kan se. Han påstår att han skruvar. Om man inte skruvar lyfter man hela båten, säger resurshusse.

ILANDHISSAD Nu ligger pinnen på ett par bockar och resurshusse kan knyta fast ståltrådarna som hindrade pinnen från att välta. Resursmatte gömmer sig bakom kranen.

HÖJDPUNKT När min husse, min resursmatte och min resurshusse körde omkring med båtpinnen på en kärra, så fyndade jag en labradorflicka. Hon nosade mig i rumpan. Jag nosade i hennes rumpa också.

Dagens ord på livets väg
Det är ett känt faktum att man aldrig träffar sjösjuka människor på land.


Sverker
(2000–)

29 september 2013

Min resursfamilj är inte rättvis

OMFATTANDE Det är inte bara någon enstaka tallrik som jag ska fördiska. Nej, det är bunkar och muggar och glas. Jobbigt!

Jag förstod inte varför min resursfamilj så gärna ville att husse skulle åka bort, så de fick ha mig. Men ganska precis omedelbart, så fattade jag. Deras diskmaskin hade gått sönder.

Jag får aldrig fördiska hos dem, men nu har deras diskmaskin gått sönder.
Vad tror ni händer då?
Jo, när husse åker iväg och skall leka med sina lekkamrater, hyr de in mig för oavlönat hushållsarbete. Jag fick ersätta diskmaskinen. Det är inte rättvist att jag duger att fördiska nu, när jag aldrig får göra det annars.
Inte får jag något betalt heller, men de försöker nog göra RUT avdrag ändå.
Jag skall tipsa skatteverket.

Hej så länge
Sverker

Leg. slavarbetare

NOGA När jag fördiskar är jag väldigt noggrann. Särskilt noga är jag om resursmatte har lagat maten. Det tar sin tid, men så blir resultatet bra också. Hoppas min resursfamilj har upptäckt mina talanger nu, så jag får fortsätta fördiska när diskmaskinen är lagad.

Dagens ord på livets väg

Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut idag, så är det väl lika bra att man börjar tycka om dragspel redan när man är tjugo.


Sverker
(2000–)