26 januari 2013

Inget mer än lite bilder

KALLT Om du tittar riktigt noga på mig så ser du att jag har en ismustasch. Det är en indikator på att det är kallt ute.

Idag händer inget alls. Inte än. Ikväll ska jag gå bort/hem till min resursfamilj. De vill väl se om jag har blivit ordentligt omskött av min husse.
Annars är det bara tråkigt. I brist på annat, så visar jag lite nonsensbilder från våra promenader de senaste dagarna. En del påstår att Sverige är vackert på vintern, men det kan man inte säga. På vintern är ju Sverige täckt av snö.


Husse har fått för sig att han ska börja städa. Och inte bara städa, han tänker dödsstäda. Han har startat med sina kläder. Att dödsstäda innebär att man slänger alla kläder som är lite trasiga och sådana kläder som kan vara bra att ha, lägger man i en annan säck. Den första säcken slänger man, den andra säcken ger man bort. Då slipper husses arvingar att göra det jobbet, utan de kan istället ägna sig åt att dela upp husses eventuella pengar i tre lika stora högar. Praktiskt va?
Imorgon får du läsa om kalaset jag ska på ikväll. Med lite tur får jag fördiska eller provsmaka.

Hej så länge
Sverker

Leg. nonsensförmedlare

MÖRKER Mitt hus ligger på den mörka sidan av sjön. Jag lever på skuggsidan. Det är orättvist. Varför ska solen bara lysa på dem som bebor den andra stranden? Å andra sidan kan jag se månen. Ser du den?

AMERIKANSK När det är kallt och fuktigt ute, blir granarna lika vackra som somliga amerikanska julgranar. Fast de fuskar. Hemma hos mig är det äkta. Men om jag tog in granen, så skulle det vita glittret försvinna.

HÄNGBJÖRK Inte lyser stugan röd bak hängbjörkens slöja, minsann. Löven skulle ha släppt för länge sedan, men en del vägrar inse att sommaren är slut.

ISBUSKE Att mina rhododendronblommor ska blomma vackert i maj är lite svårt att tänka sig. När löven hänger är det minusgrader och är det is på blomknopparna och löven, ja då är det kallt.

Dagens ord på livets väg

Om ingenting händer får man hitta på något. Sen har det hänt något.


Sverker
(2000–)

25 januari 2013

Boots saknar husse och hans godistilldelning

HYPNOTISÖREN Förr i tiden, när husse var och hälsade på Boots i Seattle, behövde han inte försöka att hypnotisera godisburken så att godisbitarna ska trilla ut. Nej, förr i tiden så räckte det att jama lite och titta på husse så kom det en godis flygande. (Bilden har Boots matte Stephanie tagit.)

Det finns en katt som saknar husse i alla fall. Det verkar inte vara en fransk katta, men väl en amerikansk katt. Det är den snart 19-åriga katten Boots. David, Stephanie, Evan och Emily bor i hans hus i Seattle.

När husse var där, så tyckte han att Boots var för lite bortskämd. Husse och Boots började med en bortskämningskurs. Den blev faktiskt riktigt framgångsrik, med tanke på den korta tid som fanns till förfogande.
Bara ett exempel är att när Boots märkte att det var dags att äta, gick han och satte sig vid husses plats långt innan husse hade satt sig på sin stol. Enligt rykte blev Boots rikt belönad med både det ena och det andra. Mest kattgodis.
Jag upptäckte också att en av Lucys godisburkar var öppnad och tullad på. Antingen har Boots fått smaka, eller också åt husse på flyget som inte bjöd på något.
Fast vi vet ju förstås inte om Lucy vill ha sitt godis, den otacksamma kattan. Annars offrar jag mig gärna.

Hej så länge
Sverker

Leg. tiggmästare

VÄRME Nu när inte husse är hos Boots och tilldelar belöningar i form av kattgodis i tid och otid, för Boots återta sin plats framför brasan. Där trivs han, enligt husse, fastän han har blivit av med sina juldekorationer.

Dagens ord på livets vägNär husse är borta, svälter katterna i Amerika.


Sverker
(2000–)

24 januari 2013

Lucy är dagens loser

SKÄMS Jag förstår att Lucy försöker gömma sig. Att hålla på ett lag som spelar så taffligt så de åker ut ur franska cupen, det kan inte vara roligt. Jag håller på svenske Zlatans lag jag. De vann.

Så kan det gå när man är kaxig. Högmod går före fall. Lucy, den franska kattan som övergivit mig och husse, påstod att Toulouse spelade bättre fotboll än svenske Zlatans PSG. Ha, säger jag! Vilka var det som störtdök ut ur franska cupen?

Lucy och jag hade länge diskussioner om vilka som var bäst; franska Toulouse eller svenska Paris.
Till sist var den franska kattan tvungen att erkänna att Toulouse var bättre.
– Men utan Zlatan, så skulle Toulouse vinna som bara den, hävdade den påstridiga kattan.
– Icke, sade jag. Toulouse skulle falla som en kägla i alla fall, så det så!
Då tog Lucy till sitt sista argument. Hon försökte slåss. Men jag drog mig snabbt undan, så det gick inte.
Och vad kan vi läsa i tidningarna?
Paris Saint-Germain saknade avstängde Zlatan Ibrahimovic så väl som skadade mittbackarna Thiago Silva och Alex. Ändå hade PSG inga större problem att besegra Toulouse på Parc de Princes och avancera till åttondelsfinal i Coupe de France.

Nu kan hon sitta där hos Per och skämmas, den franska kattan.
Agnes kan också skämmas, för hon har bott i Toulouse och hon har också övergivet mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. skadeglad

ARGUMENT Har man inte mer att säga, så kan man alltid börja slåss. I alla fall om man heter Lucy. Jag är inte sådan, eftersom jag aldrig saknar argument i en diskussion.

Dagens ord på livets väg

Den som inte lever med någon saknad, måste leva ett konstigt liv.


Sverker
(2000–)

23 januari 2013

Så sliter jag en helt vanlig dag

BREVLÅDETÖMNING Två gånger per dag måste jag tömma brevlådan. På morgonen kommer det tidningar, som man använder att tända brasorna med i kakelugnarna. På eftermiddagen kommer det reklam och räkningar, som också går att elda med.

Nu kanske du tror att jag inte har något att göra, när jag inte har en fransk katta att hålla ordning på. Men det ska jag tala om för dig, att här är det slit och släp hela dagarna för mig. Dessvärre är det en arbetsuppgift som har tagits ifrån mig; att renslicka Lucys matskål.

Redan tidigt på morgonen måste jag väcka husse, så inte tidningarna blir för gamla. När vi går ut för att hämta dem passar jag på att uträtta vissa behov som har uppkommit under natten.
Husse och jag tänder en brasa i kakelugnen samtidigt som vattnet till husses morgonkaffe börjar koka.
Därefter fortsätter jag dagen med en lugn stund och husse tittar på TV liggandes i min säng.
En kortpromenad står sedan på programmet samtidigt som havregrynsgöten kokar över i mikron och min mat står och sväller. När vi kommer hem äter vi bägge två och sedan måste jag fördiska själv. Förut hade jag hjälp av Lucy, som älskade havregrynsgröt.
Äntligen får jag tillfälle att pusta ut ett tag, medans husse ägnar sig åt bokläsning eller tittar på TV.
Långpromenad ut i skogen och vedhämtning var det sedan idag.
Nu väntar jag på middagen, som serveras klockan 18.00 när klockan slår.
Som du ser är min dag fylld med tungt arbete och många plikter.
Hej så länge
Sverker

Leg. arbetare

FYR Varje dag på vintern så eldar husse i kakelugnarna. Det finns en där nere och en våningen över. Han gör det för att spara på el, säger han. Snåljåpen.

MOTION Redan på morgonen tar jag ut husse på en första motionstur. Han behöver det så väl, tjockisen.

LÅNGMOTION Precis alldeles nyss så kom vi hem från långpromenaden. Det är nyttigt för husse att komma ut i friska luften och röra på sig. Jag är vänlig nog att ledsaga honom på dessa promenader.

VED Var och varannan dag ska jag släpa med att bära in ved. Jag fattar inte varför jag ska kämpa så väldeliga med veden, när husse bara eldar upp den. Begriper du?

Dagens ord på livets väg

Arbete är heligt - rör det inte!


Sverker
(2000–)

22 januari 2013

Varför kommer ingen Lucy och möter Sverker?

OVÄLKOMMEN Det är inte lika roligt att komma hem längre. Det kommer ingen Lucy och möter en Sverker när jag kommer hem. Det gjorde det ju inte alltid förut heller. Särskilt när det var snö, gick inte Lucy ut.

Det känns lite tomt här hemma nu. Visserligen har jag husse, men jag har ingen Lucy. Hon var roligare att reta sig på. Fast jag är alltid snäll mot henne. Särskilt på tisdagarna.

Av någon konstig anledning beslöt sig Lucy för att stanna hos min Per. Anledningen är nog rent egoistiskt. Visserligen var hon bortskämd här, men det var en vindpust i en storm, jämfört med hur bortskämd hon är hos Per. Du skulle se maten hon fick!
Dessutom är ju min Per snällare än husse. Det tycker jag med, så jag förstår henne lite.
Vad jag inte kan förstå är att hon inte följde med mig. Jag är snällare än allt. Hon följde mig ju överallt här hemma.
Katter är konstiga.

Hej så länge
Sverker

Leg. kattsaknare

TOMT Om Lucy inte var ute med mig, så satt hon alltid i fönstret när vi gick och när vi kom hem. När jag sedan kom in, så fanns hon vid dörren. Men nu är fönstret tomt. Det känns lite tragiskt.

SOVTRÄD Lucy har, till skillnad från mig, ett eget sovträd i mitt hus. Där kunde jag återfinna henne då och då. Hennes leksaker ligger oanvända i röret, och sovplatserna är tomma.

PRESENTER Husse hade köpt alldeles för många presenter till Lucy i USA. Tre stora burkar med kattgodis, en burk extragod kattmat och ett rosa tjejhalsband med små reflexhjärtan. ”Vi får ta med det till Lucy, när vi åker till Per”, sade husse till mig. Skulle det inte vara bättre att ta hem kattan?

Dagens ord på livets lövhög
Även en ful katt kan vara ett dekorativt inslag i en vanskött trädgård.


Sverker
(2000 – )

21 januari 2013

Sverker och husse övergivna och försmådda

OSKYLDIG Att sitta och lukta på blommorna jag gav till Per och se oskyldig ut, det är hon bra på Lucy. Men samtidigt smider hon hemska planer, ska du veta.

Som jag skrev om igår, var jag hos min Per för att uppvakta honom på hans 40-årsdag, som inträffade i torsdags. Så kan det gå när husse blev av med passet.
Alltnog, det var en god måltid med mycket fördisk och trevlig konversation (= småprat om oväsentliga saker). Men det blev en ny dag.


Min resa till Per i Mantorp hade flera syften:

1. Uppvakta min Per.
2. Hjälpa Per att fördiska.
3. Hämta hem den fula franska kattan Lucy

Allt gick väl helt enligt min uppgjorda plan fram tills hemfärden igår. Den franska kattan (och före detta gatflickan) Lucy kämpade som en tiger utan näbbar men med klor att beträda sin transportbur. Hur kan det bli så, undrar du säker?
Ja du, från att ha varit onödigt bortskämd hemma hos mig, har hon nu blivit våldsamt bortskämd. Hon har liggplatser på alla tänkbara ställen i huset. Hon blir matad när Per äter. Hon får inte bara extragod kattmat, utan kattmat med lyxtillägg såsom skinka, minutbiff och annat dyrt och gott.
– Om hon vill kan hon få stanna här, sade min Per.
Då inträffade det märkliga. Lucy valde Per före mig. En mycket märklig katta.

Hej så länge
Sverker

Leg. försmådd

KLÄTTERSTÄLLNING Lucy tycker att Pers besvärliga trappa är en skojig klätterställning. Dessutom gosar Per med henne när hon sticker ut huvudet. Det tycker jag är orättvist.

MIN Jag frösöker visa för Lucy att Per är bara min. Hon har ju redan min Agnes. Men Lucy lät sig inte bekommas, utan fortsatte att fjanta för Per.

ORSAK Kan detta vara en möjlig orsak att Lucy valde att stanna. Kattan får inte bara extragod kattmat, utan Per blandar i fint kött i maten också. Ser inte Per på matskålen? Fiskrens är det ju som gäller när det är som bäst.

ORÄTTVIST Om jag skulle traska upp på bordet, så skulle jag snabbt bli nedschasad. Men vad händer med Lucy när hon lägger sig framför Pers tallrik? Hon får smaka av maten! Klart som katten, att hon vill stanna hos Per.

Dagens ord på livets väg

Jag blir ofta överraskad av hur relativt smart, och andra gånger hur dum, min husse är; och jag har likadana upplevelser angående kattor.


Sverker
(2000–)

20 januari 2013

Jag bjöd min Per på fest

FESTBÖRJAN Lite champagne och några alldeles för små smörgåsar, kan vara bra att börja en fest med. Det tyckte både husse och jag. Drickat kan de behålla för sig själva, men de för små smörgåsarna är lätta att dela med sig av. Till exempel till en svulten västgötaspets. Blommorna fick min Per av mig.

Det är inte mer än rätt att bjuda på fest om någon fyller 40 år. I går var det min Pers tur att ha en liten fest. Det var jag och husse som åkte till Mantorp och min Per. Lucy, den fula franska kattan, fanns ju redan på plats.

Som alla finare fester så började husse och Per med att dricka lite champagne och äta små, små smörgåsar. De senare smakade bra. Det tyckte både jag och Lucy.
Efter denna ansträngning följde en paus i fåtöljerna. Både Lucy och jag påpekade lämpligheten i att ge oss vår middag, vilket också blev fallet. Den var välbehövlig eftersom vi svalt bägge två.
Alltnog, skymningen föll och det blev hög tid att börja med huvudrätten till jubilaren. En stor köttbit var skulle min Per och min husse få. Förhoppningsvis skulle de inte orka med hela, utan det skulle bli en rejäl och nyttig fördisk till mig och Lucy. Eller ännu hellre: bara mig. Så blev det också. Gott!
Kaffe och lite tårta med ännu mer förpliktande fördisk och så var dagen snart slut och det var dags att lägga sig.
Lucy och jag bestämde att vi skulle ligga hos min Per. Husse kan ju inte ens hålla reda på ett pass, hur skulle han då kunna klara en hund och en katt?

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

PS Men vad hände sen? Spännande fortsättning i morgon. DS

SMASKENS Inte alls dumt, vill jag lova. Det är skönt att vara hos min Per. Då får jag mat vid bordet. Husse är för snål, så delar aldrig med sig.

SLÖ Som vanligt var kattan Lucy osedvanligt slö när hon åt. Jag blev snabbt klar med min mat och sedan fick jag vänta. Jag har tagit på mig att ta hand om Lucys överblivna mat. Jag vill ju inte att något förgås.

FJANTIG Så här kan det se ut när man äter födelsedagsmiddag. Vid bordet sitter min Per och äter sin mat. Bakom närmaste rosbukett sitter den fjantiga kattan och lurpassar. Hon hoppas att hon ska få smaka redan innan fördisken.

Dagens ord på livets väg

Hur kan man ens tänka sig att det ska kunna uppstå s.k. full likställighet mellan man och kvinna? De är ju inte ens av samma kön.


Sverker
(2000–)