6 augusti 2011

Min världsberömda Per

SENSATION Vad jag blev snopen när kan kunde läsa tidningen som Agnes tappat på golvet i ren förvåning. Där var det ju en artikel om min egen Per. Han är son till husse och bror till Agnes. Men han är bara min bästa Per.

Agnes satt och läste dagens Tranås Tidning. Först såg hon en bild med en bekant utsikt och sa: Oj, det där var likt Pers utsikt. Sedan blev hon mer häpen och sa: NEMÄÄÄN. PAPPA PEEEEER! varav pappa rusade fram till tidningen.

Jo minsann, det var en artikel om min Per. Jag vill här bara påpeka att jag också har varit i tidningen. Jag var där för att jag är så fin. Per var där för att han gjorde Sveriges första www-sida. Det var den sjätte i världen. Det var precis 20 år sedan. Jag var inte riktigt född då, men Agnes och husse var födda.
Fortsätter Per såhär, så är han snart lika berömd som jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. dataexpert


BÄST Bättre än så här kan det inte bli. Det är jag och min Per. Jag är bäst och Per kommer tvåa i bästligan. Visst är vi stiliga tillsammans? Jag får göra vad jag vill när jag är hos Per. Han är nog snällast av alla.

KLICKA Om du vill läsa om Per, vilket du vill, kan du bara klicka på bilden så blir den större. Dessvärre är ju Tranås Tidning för snåla för att ha en gratis webbplats, så du får nöja dig med det här.

Dagens ord på vägen
En synonym är ett ord man använder när man inte kan stava till det man först tänkt sig.


Robert Storm Petersen
(1882–1949)
Sverker
(2000– )

5 augusti 2011

Skördetider

SMASKIGT Om du är en fjäril och såg sådana här gula blommor, så skulle du genast flyga dit. Sen skulle du sitta där ett tag, för att sedan flyga till grannblomman. Så är det fjärilar håller på hela dagarna.

Nu arbetas det för fullt hemma i min trädgård. Tror du att det är husse som gör något? Inte. Det är små fjärilar som far från blomma till blomma och stjäl av vårt överskott.

Att husse skulle odla något som skulle kräva en arbetsinsats är ju inte till att tänka på. Tvärtom. De blommor och träd som står här är planterade av husses pappa och mamma. Husses pappa är han som vi kallar farfar.
Just nu har vi synnerligen goda gula blommor. För fjärilar och en och annan humla.
Jag tycker bättre om blodpudding, men det växer inte i vår trädgård. Tyvärr.

Hej så länge
Sverker

Leg. fjärilsskådare


UTSIKT Om en fjäril är för lat att flyga omkring, men ändå vill ha utsikt, så sätter den sig på den högsta blomman. Där kan den sitta och titta på båtarna som åker förbi för att titta på mig. Jag visar gärna upp mig.

DUBBELT Här kan du se att även en del humlor tycker om gula blommor. Men fjärilen och humlan vågar inte sitta på samma blomma. Kanske är de rädda att skaftet ska gå av, så de trillar ner och slår sig? Vad vet jag? Jo, ganska mycket.

KOFJÄRIL Den här fjärilen trodde att den var en kossa, eftersom den försökte beta gräs. Dessbättre gick det inte så bra, för visst skulle det se löjligt ut med en idisslande fjäril med spenar?

TUR Nu har den vita fjärilen givet upp sitt koförsök och inrättat sig i ledet. Om du inte vet vad blommorna heter, så vet jag det. De heter gula blommor. Husses mamma fick några plantor av en granntant i Mariefred, som hette Alva Myrdal. Där kallar husse blommorna för Alvamyrdalblommor, men det är fel. Gula blommor heter de, det vet väl jag.

Dagens ord på vägen
Den som uppfann arbetet måste inte ha haft någonting att göra.


Sverker
(2000– )

4 augusti 2011

Tungt på projekt uteplats

TUNGT Granit är inte det lättaste som finns. Det vet minsann min Agnes och jag som har arbetat hårt på uteplatsprojektet nästan hela dagen.

Oj, oj, oj vad jag har slitit idag. Hela dagen har jag bara med min blotta närvaro hjälpt Agnes att bära tunga stenbumlingar till den nya uteplatsen. Till och med husse har hjälpt till.

Idag har vi skaffat flera stenplattor till vår uteplats. Vi fick faktiskt elva stenplattor till av våra snälla grannar Lasse och Marlene. Men tungt var det. Både jag och Agnes fick ta i ordentligt. Jag svarade för själva planeringsarbetet.
När vi hade hämtat stenplattorna skulle de läggas också. Det är nu inte så lätt, för det är minsann inga fyrkanter. Än går de hit och än dit. Lite snett, lite rakt.
– Vi ger oss inte, sade Agnes. Det ska bli färdigt idag. Nu går inte allt som man tänker sig alltid. Så är det bara.
I morgon ska vi fortsätta att lägga stenplattor. Då ska vi bli färdiga.

Hej så länge
Sverker

Leg. plattläggare


VIKTIGT Stenplattorna måste ligga i våg. Gör de inte det kan det bli vingligt och eländigt. Inte bra. Därför ser jag till att plattorna ligger som de ska.

DUGER ”Det här duger väl Sverker?” Agnes vill gärna ha ett expertutlåtande från mig, innan hon kan känna sig helt nöjd. Jag tror det kommer bli jättefint. Det ska växa gräs mellan plattorna, och under dem ska det finnas myror.

Dagens ord på vägen
Jag har slutat att fly från verkligheten. Den hittar mig alltid i alla fall.


Sverker
(2000– )

3 augusti 2011

Dåligt slut på en bra start

VARMT ”Titta Sverker. Det är 23 grader varmt i vattnet. Det är väl skönt!”, sade Agnes till mig. Det är det nog för dig. För min del spelar det ingen roll, för jag ska ändå inte bada. Jag nöjer mig med att stå och skälla upp dig.

Det här var en dag som började riktigt bra. Först ut och hämta tidningen, ligga i husses säng och titta på tv. Detta följdes av en ganska god frukost, inget extra, men ack så välkommen. Solen sken och det var varmt och trevligt.

Allt verkade så jättebra. Dessutom hittade jag en bra plats under en buske som var perfekt för en tuggbensgömma. Allteftersom dagen förflöt, blev det varmare och varmare. Men det bekom mig inget. Jag hade hittat, under en annan buske, en bra sval plats att ligga på. Grävde jag bara undan lite jord, så fick jag en perfekt sval bädd.
– Titta så Sverker ser ut, sade lillmatte Agnes. Nu går vi och badar.
Det är ganska kul när min flock badar. Då kan jag stå på stranden och skälla. På så sätt hindrar jag dem från att drunkna. Jag har lyckats varje gång.
– Har du hans schampo med dig, frågade Agnes husse.
Vems? Schampo? Varför?
Innan jag visste ordet av så låg jag i vattnet, Lurad!
Nu är jag ren och fin. I morgon ska jag gå tillbaka till min buske.

Hej så länge
Sverker

Leg. elitsimmare


GOTT Finns det något godare vatten än sjövatten? Det skulle i så fall vara vattnet i husses damm. Agnes var vänlig nog att bjuda mig på de underbara dropparna.

PANIK Agnes är under vattnet och bara huvudet på mig sticker upp. Det här är inte roligt. Varför ska man utsätta en västgötaspets för sådana prövningar?

ELITSIMMARE Du undrar säker om jag kan simma. Jag vill bara säga att jag har inte gått i simskola, men jag är ändå en ypperlig simmare. En naturbegåvning där också, skulle jag vilja säga. Men roligt är det inte.

SKAKIGT Antingen kan man torka sig med en handduk, eller också torkar man sig på ett manligt sätt. Jag föredra naturligtvis det senare. Genom att jag skakar mig ordentligt, startar jag centrifugalkraften. På så sätt kan jag blöta ner både husse och hans kamera.

NYBADADE Sverker och Agnes alldeles nybadade. Jag är den hårigaste som är i Agnes famn. Nu är vi rena bägge två. Varför Agnes badade vet jag inte. Hon var ju inte ens jordig.

Dagens ord på vägen

En bild ljuger mer än tusen ord


Sverker
(2000– )

2 augusti 2011

Obama odiskutabelt på toppen
DRÄNKT
Nu kanske du undrar varför husse placerar USA:s president i diskhon och spolar vatten på honom? Ja, det ska man göra om man följer bruksanvisningen, så husse gjorde alldeles rätt.

I USA finns det mycket fina saker. En fin sak, ett konstverk, kom hem till mig just från det land som lockade så många svenskar att göra Kristina och Karl-Oskar sällskap. Kanske slutpunkten på den mänskliga kreativiteten och konsthistorien finns hemma hos mig i mitt köksfönster. Romarna, de gamla grekerna och övriga så kallade konstnärer kan slänga sig i väggen.
Denna utsökta pjäs är en present från min lillhusse David med familj. De bor i Seattle, så denna underbara byst kom raka vägen från det stora landet i väster. Och där kan de sina saker.
Det jag undrar mest över är att USA släpper ifrån sig sina konstskatter. Antagligen slank den igenom tullen, utan att de idoga tulltjänstemännen observerade den.
Jag kan med stolthet berätta att jag inte har sett något liknande i något annat europeiskt hem.


Hej så länge
Sverker

Leg. konsthistoriker
PÅ PLATS Dyrgripen placerad i köksfönstret. Ute var det mörkt och kallt, men i mitt hem spred denna byst en skön värme. Men vad är det i glaset? Ja, det är en fråga väl värd att besvara.BUSFRÖ Här tillåter jag mig att vara lite roligt i bildtextrubriken. President Obama har fått lite frön på huvudet. Detta endast för att konstverket sakta skall övergå från fantastiskt till fullkomligt.
PUNKT
Nu ser du själv. Bättre än såhär kan ett konstverk inte bli. Man kan säga att denna byst har satt punkt för konsthistoriens utveckling. Vad som kommer sen, är bara en lång utförsbacke från denna odiskutabla topp.

Dagens ord på vägenAdam hade en stor fördel. När han sade någonting bra visste han att ingen hade sagt det före honom.

Oscar Wilde
(1854–1900)
Sverker
(2000– )

1 augusti 2011

Vackra stad II

OLYCKSFALL Det var väl antagligen en kostnadsfråga som räddade kvar denna fula bro när den nya byggdes. Dessbättre är ju bron helt skymd från andra hållet av den nya och stiliga betongbron. Dessutom skymmer ju den vackra industrilokalen också bron. För att kunna se denna skamfläck i min stad, så måste du förvilla dig in på en parkeringsplats till ett serviceboende. En eloge till vår tidigare gatudirektör som såg till att de fula och sirliga gjutjärnsräckena byttes ut mot moderna i aluminium.

Jag fortsätter idag min miniserie i två delar med bilder från min vackra stad Tranås. Meningen är att du ska bli lockad att åka hit och fylla köpmännens kassakistor. Tyvärr, måste jag säga, kom jag på det här lite sent. Men det kommer väl andra semestrar och lediga dagar. Du är alltid välkommen till sköna stad.

Hej så länge
Sverker

Leg. skönhetsråd


STÖRST Alla städer, nästan, har ju sina hjältar. Om hjältarna är tillräckligt stora och duktiga, så får de en alldeles egen staty. I Tranås heter hjältarna Ove Fundin, flerfaldig världsmästare i speedway, och Lennart Hyland. Den som vann statykampen var Lennart Hyland. Hela svenska folkets superstjärna. Tranås kan tacka honom för mycket. Han höll uppe omsättningen på Systembolaget och som ett extra plus måste det betraktas att han lyckades komma nästan ända hem med bilen, trots 3,14 promille i blodet. Detta tyckte Tranås var värt en staty. Jag väntar bara på minnesmärket där han körde av på Hättevägen.

RÄDDAT Detta hus var ett gammalt fult hus med spröjsade opraktiska fönster. Även fasaden var full med massa onödiga dekorationer. Sen fick Odd Fellow tag i denna otidsenliga byggnad. Efter att de har piffat till huset med nya fina fönster, ny fasad och rivet bort tegeltaket, har huset blivit riktigt vackert. Vad är väl vackrare än korrigerad plåt?

GÅTA Om du tittar på föregående bild, så ser du en rondell i förgrunden. Det är rondeller som gäller nu. Tidigare var det trafikljus, som Tranås var mycket rikt begåvat med. Innan de byttes ut mot rondeller hann man ersätta dem med EU-anpassade ljus. Tranås var nog först i Europa med det. Just denna rondell är alldeles, alldeles ny, så varför det står 1999 i sten på den är en gåta. Var det då våra raska kommunala tjänstemän började skissa på rondellen?

TRANSFORMER Detta är ett exempel på hur man kan bevara en vacker byggnad. När OK-macken lades ner, tog det inte lång tid förrän den ersattes med en pizzeria. Sen har det legat massor med olika pizzerior där. Vad den heter den här veckan, är aldrig lätt att veta. Det finns även plats för lite garage, bilverkstad och hyreshus.

FUNKTIONELL Är detta Europas bästa och vackraste minigolfbana? Det är inte lätt att svara på. Men funktionellast måste den vara. Inga blommor som distraherar spelarna, utan bara enstaka kvickrotsstrån i gruset. Man har med placeringen också lyckats undvika all form av ful utsikt mot sjön eller badplatsen, genom att lägga den i en skuggig grop. Den ligger vid Hätte badplats, tre kilometer utanför Tranås centrum. Behöver du en liten skönhetskick i en spelpaus, så lyft bara blicken och beskåda baksidan på utomhuspaviljongen eller baksidan på serveringen. Detta är vad jag kallar genomtänkt in i minsta detalj.

Dagens ord på vägen
Om skönheten ligger i betraktarens ögon, så gör även fulheten det.


Sverker
(2000– )

31 juli 2011

Vackra stad I

VACKERT PAR Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge, sägs det. Men frågan är om inte Ramila och jag får vänta förgäves på att köpa leksaker. Men det gör inte så mycket, det var trevligt sällskap och så är ju vi ett vackert par. Men frågan är om inte huset är vackrare.

Du kanske kommer ihåg att min blogg för lite sedan handlade om hur fult Mantorp är, där min Per bor. Genast kom det protester från hemmablinda Mantorps- och Mjölbybor, som gärna duckar för obehagliga sanningar. För ge exempel på hur en fin stad ska se ut när det är som finast, kommer det i dag lite vackra bilder från min stad, Tranås. Det kommer fler i morgon.
Detta är skönhet i stadsrummet när det är som bäst!


Hej så länge
Sverker

Leg. skönhetsråd


KONST I INDUSTRIMILJÖ I Tranås bemödar man sig till och med att smycka området kring halvtomma industrier. Vad sägs om denna vackra installation? ”Rostig bil med dekaler”, heter den. Lägg märke till den vackra grusplanen framför. Detta är stadsplanering när den är som bäst!

MIXAT För att kunna få en stad riktigt trivsam, krävs det att man blandar bebyggelsen. Här har man på ett arkitektoniskt fulländat sätt lyckats med att få in småindustri, lagerskjul, bilverkstad och bostäder i samma kvarter. Genialt.

STRAMT Mitt i centrum på Ågatan ligger denna vackra byggnad. Den sätter också fantasin i rörelse. Vad har det stått på skyltarna som man kan se har funnits? Vad har det funnits för verksamhet där. Vad finns det nu? Ja, frågorna hopar sig. Jag kan stå långa stunder och fantisera om det vackra husets historia. Jag funderar också gärna över hur stora plåtskadorna blev på de bilar, som har lämnat skrapmärken på de ståtliga pelarna. Affären ni ser längst till höger är en djuraffär. Tips: där kan man köpa hundgodis till mig.

ONÖDIGT Inte behöver man skriva ”Skönhet i Tranås” på ett fönster. Det kan väl alla och envar se med egna ögon, att bättre än såhär kan det aldrig bli. Nej, har man en gång varit i Tranås, så inser man att inget kan slå min stad.