1 mars 2014

Stryk fostrar hopplösa barn

DRAMATISKT Denna bild är suddig, bara för att den ska se dramatisk ut. Vad som händer på bilden är att slyngeln Massimo försöker bestiga mig. Berg kan man bestiga, men inte mig.

I morgon ska jag vara barnvakt åt den ouppfostrade taxen Massimo. Det är husses syster som är matte åt den odrägliga hunden. Det är jättejobbigt att träffa honom. Han kan nämligen inte leka som andra hundar. Han bara snuskar sig.

Jag har inget emot att han är sådan. Men för den skull behöver han inte försöka med mig hela tiden. Jag har sagt till ett antal gånger, att han ska försöka hitta någon likasinnad. Jag är nämligen inte alls likasinnad.
Jag har sagt ifrån många gånger och till och med på skarpen. Fortsätter han så åker han på stryk. Vi får se hur det går i morgon. Jag får väl undvika att vända baken till.

Jag har rekommenderat honom nätet där han kan leta. Eller varför inte sätta in en annons:

Spinkig, ful och ouppfostrad hundpojke söker likasinnad hundpojke för mysiga stunder.
Svar till sign ”Fulast i Tranås”

Jag tänker inte svara på den annonsen. Men vem vet, det kanske finns någon annan.

Hej så länge
Sverker

Leg. barnvakt

INSTÄLLSAM När Massimos matte, husses syster, ropade fy till det vedervärdiga barnet, sprang han genast till henne och fjantade sig. Husses syster är den som står med glaset i högsta hugg. Det är getmjölk i glaset.

VAKSAM Det går inte att lita på den här taxen. Han kan nosa vänligt på nosen, men sekunden efteråt har man honom på ryggen.

SIKTAR Så där ja. Nu har han ställt in siktet på min vackra bak. Sedan dröjer det inte länge förrän jag känner den snuskiga taxen på ryggen. Det hade ju varit fullt förståligt, om jag hade varit en tik. Då hade det till och med varit berömvärt.

Dagens ord på livets stig

Vi hundar skrattar också, men vi gör det med svansen.


Sverker
(2000–)

28 februari 2014

Dödsföraktande äventyr vid ett orkanpiskat hav

ORÄDD Här står jag på kanten till den rytande oceanen. Blickar jag ut över stupet, ser jag hur bränningarna slänger sig kraftfullt mot land. Trots faran ser jag modig ut där jag står. Min päls glänser i den klara solens strålar, som gömmer sig bakom dimman och de täta molnen, och min blick är fast.

Ibland längtar jag efter att särskilt tufft äventyr. Understundom lämnar jag då mitt trygga kändisliv och ger mig ut i världen som en vanlig hund. Den äventyrsoron kom över mig igår. Jag kände hur faran drog i mig, så jag begav mig ner till havet. Normalt sett så stormar det där, men igår var det orkan.

Utan fruktan kämpade jag mig de 25 meterna ner till det vindpiskande havet. Vinden slet i mig och varje sekund riskerade jag att vinden skulle ta tag i mig och föra mig till främmande land.
Oroligt kunde jag betrakta den redan trasiga piren. Skulle den kunna hålla stånd mot de enorma krafter som orkanens vågor orsakade när de dånande vräkte sig mot den gamla stenkonstruktionen? Skulle ovädret bli dödsstöten för ett stolt byggnadsminne?
Utan rädsla gick jag längst med stranden. Ja, jag vet att det kan verka dumdristigt, men jag vet vad jag gör. Som erfaren äventyrare har jag lärt mig var gränsen går. Jag gick fram och tillbaka flera gånger. Så småningom tvingade dock ovädret mig att försöka avsluta expeditionen utan att någon skadades. Jag kan meddela att både min husse och jag kom hem i ursprungligt skick, men med ett äventyr rikare.
Du ska veta att det inte är första gången jag söker faran. Jag har både varit på nattvandring i Paris och också varit på besök i Boxholm!

Hej så länge
Sverker

Leg. äventyrare

PIREN Som du ser har piren redan gått sönder. Det var stora isberg som förstörde den för många år sedan. Skulle den redan försvagade konstruktionen stå pall för den hemska orkanen? Vem vet?

UPPKASTAD Orkanen hade tagit tag i stora fartyg och slängt upp dem på stranden. Detta ger en klar bild av vilka krafter som är i farten när en orkan härjar som mest.

BRÄNNINGAR Tittar du noga, så ser du vilka bränningar det blir när havets vågor möter land. Ett stort isberg, som slitit sig loss från Spetsbergen och färdats hela vägen hit, har slungats upp på min strand. Kommer det att vara smält i sommar?

SLUTÄVENTYRAT Nu får det vara nog med äventyr. Jag hade redan kämpat mig framgångsrikt och utan skador fram två gånger hit och dit längst stranden. Det är inte det lättaste, när man har naturens starkaste krafter som sin fiende.

Dagens ord på livets stig

Av en rad nollor är det lätt att göra en kedja.


Sverker
(2000–)

27 februari 2014

Min stackars husse har tappat rösten

GALLSKRIKER Visst ser det ut som min husse gallskriker "Hiiiiit" till mig? Men du ska veta att trots att han tar i så han blir alldeles röd, så får han knappt ut ett ljud.

Jag vet inte om jag ska tycka att det är skönt, eller om jag ska tycka synd om min husse. Det är så här förstår du, att han nästan har tappat rösten helt och hållit. Det är sällan jag hör vad han försöker säga.

Förr i tiden kunde min husse tala alldeles tydligt och klart. Ibland sade han till exempel ”HIIIIIT”. Det betydde att det var fritt för mig och gå till honom – om jag hade lust.
Sade ”Sitt”, betydde det att jag skulle sätta mig – om han hade godis i handen.
Nu har det blivit mycket svårare. Han rör på munnen, som om han försökte säga något. Råkar jag se det, så får jag gissa vad han vill. Ibland försöker han skrika och då kan han få fram något svagt ljud. Det går att höra om jag inte är för långt borta.
Å andra sidan har det sina fördelar. Jag kan ägna mig ostört med mina undersökningar av naturen när vi är ute och går. Förr hände det att jag blev avbruten då och då av min husse. Då var det lätta att tappa koncentrationen.
Husse påstår att jag nästan har tappat hörseln. Detta är naturligtvis helt fel. Du kan själv se på bilderna att jag har mina ståtliga öron i behåll.
Det värsta är att dörrklockan har gått sönder också. Nu vet jag ju inte när jag ska skälla.

Hej så länge
Sverker

Leg. röstexpert

PERFEKT Du ser själv att min hörsel är fullständigt perfekt. Har du sett några stiligare öron än mina? Att påstå att jag skulle höra illa, är bara elakt förtal.

VÄNTAR Vad ska vi göra? Det är inte lätt för mig att tolka husses intentioner (=luddiga tankar), när han bara rör på munnen, utan att få fram ett ljud. Det är bara att vänta.

NOGGRANN En bra sak med husses tappade röst, är att jag kan undersöka av andra hundar lämnade spår med yttersta noggrannhet. Tidigare avbröt husse mig ideligen med ett ”Kom nu Sverker”.

LYDER När husse äntligen lyckas göra klart för mig vad han vill via teckenspråk (=tar handen till godisfickan), så är inte jag den som vägrar att lyda. Om jag inte har något viktigare för mig förstås.

Dagens ord på livets stig

Bad är hälsa sägs det konstigt nog! Att bocka är också hälsa!


Sverker
(2000–)

26 februari 2014

Vasaloppet ställs in i år

TRÖGT Kärvare före får man leta efter. Inte ens på den fuktiga gräsmattan gled det. Faktum är att det skulle vara smidigare att gå till Sälen.

Jag har beslutat att ställa in Vasaloppet i år. Det visade sig att vägen mellan Tranås och Sälen, där starten går, är alldeles för svårvallad. Det finns nämligen ingen snö i år.

Det blir till att få stanna hemma igen när Vasaloppet körs. Det skulle vara alltför arbetsamt att ta sig till starten i Sälen. Föret här nere i Tranås är helt kass. Det hjälper inte hur man vallar.
Skillnad var det förr i tiden. Förr i tiden var 2010. Bilderna du ser var tagna den andra mars det året.
Då blev det inte heller något Vasalopp för husse och mig. Det var för mycket snö och ingen hade spårat till Sälen. Det är för övrigt likadant varje år. Jag undrar om det någonsin blir något Vasalopp för min husse och mig.
Husse säger att han inte behöver köra Vasaloppet, eftersom han var 46 år när min Agnes föddes. Han har inget att bevisa, påstår han.

Hej så länge
Sverker

Leg. inställare

2 MARS Vasaloppet körs i år den 2 mars. Går vi tillbaka fyra år i tiden, så såg det ut så här på min väg. Idag är det bara grus, och det duger inte som skidföre.

TRÄDGÅRD Här ser du min trädgård den 2 mars 2010. Då var det för mycket snö för att åka skidor. Idag finns det inte en snögnutta, men det finns snödroppar.

INSTÄLLT Så här var tanken att det skulle se ut, när jag stod och väntade på min husse. Ser du mig vid målet? Jag är ditfuskad i Photoshop.

OMÖJLIGT För en gång skull var husse och jag helt överrens. Det är fullständigt omöjligt att under rådande förhållande skida upp till Sälen och komma i tid till starten. Det är bara att lägga tillbaka skidorna. Vi ställer in i år också.

URLOPPET Men vem kommer där om inte Gustav Vasa? Det är det allra första Vasaloppet. Dock hade Stockholmsbratten startat från fel håll, så arrangörerna skickade ut ett par funktionärer för att stoppa upprorsmakaren i vardande, som du ser.

Dagens ord på livets stig


Flit är upphovet till allt trist.


Sverker
(2000–)

25 februari 2014

Pensionär tvångsvårdades för han var ful

HÄCKSAX Här hjälper inget annat än en häcksax. Är man så vildvuxen som min fula husse, så får man ta till alla till buds stående verktyg. Naturligtvis hade en skördetröska varit bättre, men det hade jag ingen.

När husses hårväxt har antaget en sådan volym så man inte vill gå ut med honom längre, har min Agnes och jag skapat en fin tradition. Vi tar och tvångsvårdar husse. Vi tar och sätter honom i en stol. Sedan går min Agnes loss med sax och trimmer.

Det tar en bra stund för mitt djuridiska ombud Agnes, att skala bort allt överflödigt hår från den fule. Men hon är energisk och ihärdig. Naturligtvis är hon hjälpt av att jag står och hejar på hela tiden.
Grovklippningen tar han med häcksax, vanlig sax och sedan avslutar hon med en trimmer.
När hon är klar är min Agnes och jag lite gladare, men husse är ledsen för allt hår han mist.
– Hur ska jag kunna vara tomte nu, klagade han.
Vi påpekade att det inte är riktigt aktuellt att vara tomte, och att såväl skägg som hår hinner växa ut till nästa jul.
Vad husse inte vet är att det blir en sensommarklippning också. Allt enligt traditionen.

Hej så länge
Sverker

Leg. tvångsvårdande estet

BEKYMRAD Agnes klipper och hårtussarna faller till marken. Husse ser mer och mer bekymrad ut. Det tycker jag är roligt.

TRIMMER Husse är färdigsaxad och nu kommer trimmern fram. Jag vill inte se på eländet, utan vänder bort huvudet.

FINPUTS Min Agnes är noga. Hon finputsar husse i nacken och det är bara att för husse att böja sig för hennes ambitioner. Men så skägget ser ut nu!

HÅRHÖG Allt det här håret och skägget fanns på husses huvud för bara en liten stund sedan. Och han som klagar på mig att jag fäller!

FÅGELBOMATERIAL Såväl min överflödiga päls som husses överflödiga hår fäster vi i en buske. Sen kommer fåglarna och hämtar det när de ska bygga bo. Om jag var fågel skulle jag föredra min päls framför husses hår.

PUSS Jag tycker nog att min avskalade husse kan vara värd en puss, nu när han har varit så duktig. Min Agnes behövde bara säga till honom ett par gånger att han skulle sitta still.

Dagens ord på livets vägHar någon någonsin tänkt på att ordet "tradition" bara är en positiv version av "vana"?


Sverker
(2000–)

24 februari 2014

Hundmannen – sista striden

STILIKONEN Såväl min Agnes som jag tycker att husse har valt en dålig stilikon. Stig-Anders Svensson må vara både snäll och känd, men jag tycker att husse ska försöka likna någon annan mer stilig man. Han får ju inte avvika för mycket från mig.

Innan mitt djuridiska ombud Agnes och jag ska dra igång skadeståndsprocesserna mot min ovårdade lufs till husse, så ska vi försöka snygga till honom lite. Det finns ju en viss risk att vi hamnar på samma bild i tidningarna. Både min Agnes och jag skulle skämmas då.

Det är knappast troligt att han frivilligt låter sig hyfsas. Men vi har häcksaxen redo för ett angrepp på hans hår och skägg.
Att ha Hästmannen som en stilikon är ett klart dåligt val. Tarzan skulle vara bra mycket bättre. Eller Clark Gable.
I vilket fall som helst ska min Agnes och jag försöka lura honom. Vintern är ju slut, och då behöver man inte så mycket hår. Själv har jag tankar om att börja fälla vinterpälsen, för att glädja dammsugaren.
Kommer jag och min Agnes att lyckas i vårt uppsåt? Se morgondagens spännande fortsättning på Husses sista strid.

Hej så länge
Sverker

Leg. stilexpert

SKÄMMIGT Även om det inte är allt för mycket folk som går här, så finns det en risk att man kan möta någon. Hur skämmigt är inte det, tror du? Jag är väldigt mån om mitt yttre och sedan behöva gå jämte en lufs.

BAKOM Kan jag ha husse utan koppel, så går jag gärna efter honom. Dels håller jag ordning på honom och dels kan jag dyka in i skogen om vi skulle möta någon. Jag vill ju inte gärna sammankopplas med min husse.

SKÄRPNING Jag skällde ut min husse ordentligt när vi var ute och gick idag. Min Agnes var inte sen att haka på. Får man se ut hur som helst om man har en västgötaspets?

Dagens ord på på Sommens strandJag äter – alltså finns jag.


Sverker
(2000–)

23 februari 2014

Ful rävunge länsade mitt fågelbord

SVANS Du ser lätt på den yviga rödaktiga svansen att detta rör sig om en räv. Eftersom den är så liten, så måste det vara en rävunge. Stjäl frön gör den i vilket fall som helst.

Av någon orsak har det gått åt osedvanligt mycket fågelmat den senaste tiden. Detta trots att vädret har varit trevligt för fåglar på sistone. Idag såg jag orsaken till att fågelmaten har haft en sådan strykande åtgång. Det satt en liten rävunge och åt frön allt vad han orkade.

Nu konstruerade inte jag mitt geniala fågelbord för att mata rävungar. Meningen var att jag skulle locka hit småfåglar, så Lucy har något att titta på och fånga, om hon bestämmer sig för att flytta hit igen (vilken hon troligen inte gör, den bortskämda kattan).
I vilket fall som helst satt den lilla fula rävungen där och försåg sig i snabb takt med det ena fröet efter det andra. Under tiden hoppade svältande fåglar omkring på marken, och försökte hitta frön som räven hade ratat.
I sjön simmade mina andar som inte vågade sig upp för att tigga mat när den tjuvaktiga rävungen satt där. Min husse brukar slänga åt dem lite bröd när de kommer. Ibland lägger han ut bröd på marken också, men det är nog till mig. I vilket fall som helst, så äter jag upp det.
– Men Sverker, det är ingen rävunge, sade husse till mig när jag visade honom tjuven.
– Rävungar kan inte klättra upp på ett fågelbord.
OK då, tänkte jag. Det är väl ingen rävunge. Det är säkert en sidensvans.

Hej så länge
Sverker

Leg. zoolog

ANDAR Under tiden som rävungen sitter och frossar i sig av mina fågelfrön, simmar de stackars änderna förbi i det kalla vattnet. De brukar annars komma och tigga bröd och äta lite frön som trillat ner på marken.

TJUV Här ser du tydligt hur den fula rävungen förser sig med fågelbordets håvor. Lägg märke till att han äter som en katt. I vilket fall äter Lucy, den fula franska kattan, på samma sätt när hon stjäl mat.

SVÄLTANDE De svältande fåglarna, som i vanliga fall äter från fågelbordet, fick nöja sig med de frön som rävungen hade puttat ut över kanten. De svalt så illa, så de blev suddiga. Trots detta ser du att det rör sig om en gulfågel och en brunmössefågel.

Dagens ord på livets väg

Om husse kunde springa fort och le stort, skulle nog ingen se att han är ful.


Sverker
(2000–)