17 januari 2015

Snart ska jag halka iväg till Mantorp

VÄNNER Här ser du en bild av de bästa vänner som finns. Det är min Per och så jag Sverker. Alldeles snart så ska jag åka dit.

Att nu har jag riktigt bråttom. Jag ska nämligen åka och gratulera min Per idag. Han har precis fyllt år, som jag kunde berätta om redan igår. Tyvärr var inte Per hemma då, så det fanns bara den franska kattan Lucy i huset. Hon ska inte gratuleras.

Dessvärre hade det oturligt smugit sig in en liten felaktighet i gårdagens hyllningsblogg. Därför måste jag berätta vad som var rätt och fel.

RÄTT
1. Min Per fyllde år.
2. Han var inte hemma.
3. Det kommer ljusare tider.
4. Min Agnes är i Frankrike.

FEL
1. Det var i södra Polen min Per var. Inte Sydpolen.
2. Min Per var på tjänsteresa. Inte känns det resa.

Tänk så fel det kan bli. Fast jag får skylla på någon annan, husse eller Lucy till exempel. Jag kan ju inte ha fel.
Nu måste jag skynda mig. Vi ska baka tårta och jag måste hinna fördiska bunken ordentligt innan vi åker. I morgon får du se vad jag gjorde hos min Per i Mantorp, om vi lyckas ta oss dit på isbanan.

Hej så länge
Sverker

Leg. stressad


VÅDLIGT Att gå på min väg är besvärligt redan det. Hur ska det då gå att köra bil, när man ha bråttom? Hoppas att det bara är min väg som är i det här skicket. Heja Tranås kommun!

Dagens ord på livets väg


Aptiten är verkligen otacksam. Ju mer du gör för att tillfredsställa aptiten, desto fortare överger den dig.


Sverker
(2000–)

16 januari 2015

Dagens jubilar firar på Sydpolen

SYDPOLEN Ungefär något så här ser det ut där min Per firar sin födelsedag. Om det här stället heter Wroclaw, så ser det ut exakt så här. I vilket fall som helst, så är men Per inte i Mantorp.

Min Per har det inte lätt. Tänk själv att fylla år och vara på Sydpolen. Det kan väl kanske vara kul, kanske du tänker, men då tog du inte i beaktande att han inte kan firas av varken mig eller kattan Lucy.

Det är min Pers födelsedag idag, men att åka till Mantorp för att fira honom skulle vara en resa jag skulle göra förgäves. Han är nämligen inte hemma. Han är på Sydpolen på ett ställe som heter Wroclaw. Det måste kännas hårt att inte bli uppvaktad av mig på sin födelsedag, särskilt som han bara fyller år en gång varje år. Sedan heter det känns det resa också. Visst känns det både för min Per och för mig. Och min husse känner också.
Men det kommer andra och ljusare tider.
I morgon är en annan och ljusare tid. Då är det nämligen min husse och jag som packar bilen med mat och presenter för att åka och besöka min Per. Någon gratulerande Agnes blir det inte i år. Hon har återigen svikit mig, sin bror Per och sin pappa, som heter husse, och åkt till Frankrike. Det går aldrig att lita på henne.
Det är alltid roligt att gratulera någon. Det brukar nämligen bli extra god fördisk.
Om du läser det här Per, så väldigt mycket GRATTIS från mig och husse! Vi ses imorgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

TRÄNING Min Per har det bra som fyller år så nära jul. Då är han vältränad när det gäller att öppna paket. Annars hjälper jag gärna till, särskilt om det är något ätbart.

RÄTT Detta är från en födelsedagsmiddag hemma hos Per. Lägg märke till hur förståndig min Per är som ger mig mat vid bordet. Min husse gör aldrig det, så han har att lära sig lite från min Per.

Dagens ord på livets väg

Födelsedagen är dagen man firar dig som en gåva till resten av världen.


Sverker
(2000–)

15 januari 2015

Vilken rolig och trevlig dag

BALANS Tänk vad roligt det är att få träna balansen när man är ute och går. Min väg består av ett lager tillkörd snö som smälte lite för att sedan frysa. På det lagret kom det sedan regn, som frös. Nu ligger det ett tunt snölager över alltihop. Det gäller att hålla balansen när man går här! Tack Tranås kommun för vägskötseln.

Tänk vad roligt och trevligt det kan vara en del dagar. Idag är en sådan dag. Jag kunde sova länge, eftersom inte solen väckte mig. Det blåser kallt ute, så min päls kommer till användning. Dessutom är skogspromenaden bland stormfällda träd ett riktigt roligt äventyr.

Bara att titta på husse när vi går på min väg är riktigt kul. Han halkar hit och dit. Det är till och med så halt, så att jag har trillat. Då är det väldigt bra att inte ha så långt till marken.
I skogen ligger det träd, det hänger träd och det ligger stora grenar här och där. Det är väldigt roligt, eftersom jag ibland måste söka nya vägar, då min stig kan vara blockerad.
Visst är det skönt att slippa välja i vilken ordning jag ska äta upp min mat. Förr i tiden, i förrgår, var det ett stort bekymmer. Nu har den bördan lyfts från min manke, eftersom julmaten har tagit slut. Vilken tur jag har!
Fast det finns fortfarande risgrynsgröt kvar som jag får fördiska varje dag. Mandeln äter husse alltid upp, men det är ändå ingen som vill ha honom. Det är bra, för då får jag fortsätta att ta hand om den gamle pensionären. Det är roligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. tillfälligt positiv

LÄTTARE Vad roligt det är att slippa välja längre. Tidigare, när jag fick både julprinskorv, julköttbullar och julskinka i min mat, var det väldigt svårt att välja vilket jag skulle ta först. Nu rörs kattematen och hundmaten ihop med vatten till en aptitlig sörja. Tack husse att du inte köpte mer korv och köttbullar.

SPÄNNANDE Vad roligt det är att gå under halvfallna träd. Rätt vad det är, så kan de trilla ner säger husse. Det gör skogspromenaden till ett spännande äventyr. Tack stormen Egon för att du halvfällde så många träd i min skog.

KRYPÖVNING Vad roligt det är att vara så kort, så jag kan gå under nedfallna träd. Min husse får minsann kliva över under mycket pustande. Tack stormen Egon för att du gjorde så fina hinder i min skog.

STOPP Vad roligt det är att få söka sig nya vägar i skogen. Ibland kan det bli så att det inte går att krypa eller hoppa över ett nedfallet träd. Då får man göra en ny stig runt om trädet. Tack stormen Egon för att du triggade min upptäckarlusta.

VACKERT Vad roligt det är att passera ett hygge. Finns det något vackrare än ett skogshygge en gråmulen dag i januari? Jag tror inte det. Tack skogsägaren för att du fällde träden och skogsplöjde marken.

Dagens ord på livets väg

Eftersom jag struntar i hur jag mår känner jag mig rätt glad.


Sverker
(2000–)

14 januari 2015

Jag lämnar in flera misstroendeförklaringar

MISSNÖJD Visst finns det anledning att vara missnöjd en sådan här dag. Solen lyser mig rakt in i ögonen. Det omkullfallna trädet ligger kvar, till skillnad från den goda julmaten, som inte alls finns kvar längre.

Min husse har inte lyckats med min politik. I många frågor tycker han inte ens som jag. Därför lämnar jag idag in en misstroendeförklaring mot honom och hans sätt att sköta de sysslor han är satt att sköta. Vissa partier tycker de är tuffa när de lämnar in en misstroendeförklaring, men jag lämnar in flera!

Min husse har inte lyckats med att samla majoritet för sitt taffliga sätt att sköta hushållet här hemma. De som inte tycker som jag tillhör inte den sanna oppositionen.
Idag på frukosten avslöjades till exempel ett mycket allvarligt misstag han har begått.
– Det finns ingen billig julmat mer. Du har ätit upp all korv och alla köttbullar, sade den slarvige hussen.
– Köp mer då, replikerade jag inte utan viss skärpa.
– Det finns inte i affären heller. Julmaten är slut tills nästa jul.
Hade husse skött sitt jobb, så hade han bunkrat. Det är det minsta man kan begära. Nu fick jag nöja mig med en blandning av kattemat och hundmat.
Dessutom undrar jag vem som har gett tillstånd till att solen ska skina. Är det vinter, så ska det snöa. Husse behöver all motion han kan få. Jag lämnar in en misstroendeförklaring mot vädret också.
Och du, hur kommer det sig att 77 pensionärer tar sig friheten och promenerar i flock på min väg? Är det för att reta mig? Kanske vill de slita på den redan dåliga vägen? Vad vet jag, men en misstroendeförklaring kommer att komma på posten. Var så säker!

Hej så länge
Sverker

Leg. missnöjd

SUR Nu är måttet rågat. Efter alla motgångar, så har jag beslutat att lämna in flera misstroendeförklaringar. Tänk att folk ska ha så svårt att begripa demokrati. Demokrati betyder att alla gör som jag vill!

OTILLÅTET Mig veterligen hade jag inte gett tillstånd till 77 pensionärer att gå på min väg klockan 10.07 idag. Vad fick dem att tro att de bara kunde ta sig den friheten och traska på? Dessutom borde de ha något nyttigare att ta sig för. Ta hand om sina västgötaspetsar till exempel.

INKOMPETENT Detta är ett bildbevis, som visar min husses totala oduglighet. Om det nu kommer 77 pensionärer olovligt gående på min väg, så ska naturligtvis jag vara okopplad. Nu kunde jag ju inte hälsa på dem!

Dagens ord på livets väg

Den som kommer med dåliga argument bekämpar man bäst genom att låta honom prata på.


Sverker
(2000–)

13 januari 2015

Efterjulen en kulinarisk högtidstid

BILLIGT Det är nu du ska äta julmat! Julköttbullar, julprinskorv och julskinka. Späd den med lite kattemat och blanda försiktigt i lite hundmat. Julen är bäst efter julen.

Varje gång husse har varit och handlat senaste tiden, så kommer han med nya fynd. Det är julprinskorv, julköttbullar och julskinka.
Vet du vad det bästa är? Jo, han delar frikostigt med sig till mig.


Med all rätt kan du undra varför min snåla husse har blivit så generös.
– Det är ju billigare än hundmat, säger han stolt i det han kramar sin plånbok.
Anledningen är enkel. Affärerna köpte nog in lite för mycket julmat, så där sitter de och räknar dagskassan under det att julmaten trängs i kyldiskarna.
Lösningen på detta är att sälja ut julmaten jättebilligt. Om datumet är lite kort, så blir det dessutom halva priset. Det är då min husse slår till.
En kort matematisk beräkning ger dessutom vid handen att det är betydligt billigare än den enahanda hundmaten som brukar komma mig till del. Vem som har lurat i husse att korv, skinka och köttbullar inte skulle vara hundmat, har jag ingen aning om. Det är i alla fall inte jag.
Själv har husse köpt julrisgrynsgröt till sig. Det blir det en god fördisk av, som efterrätt till min frukost.

Hej så länge
Sverker

Leg. frossare

PS Håll tassarna för min Agnes idag. Hon har den stora terminstentan nu. DS

SMASKENS Husse må vara förlåten. Det är inte lätt att fotografera mig, när det serveras sådana delikatesser. Fast du kanske kan skymta lite köttbullar eller en korv trots den taffliga bilden.

FÖRDISK Detta är husses frukost tillika min fördisk i vardande. Risgrynsgröt och mjölk är gott och säkert nyttigt för mig, eftersom det inte innehåller ostron.

Dagens ord på livets väg

Erfarna jurister bekräftar att det i civilmål är till viss hjälp om man har rätt.


Sverker
(2000–)

12 januari 2015

Katastrofen efter årtusendets värsta oväder

PRIO Att röja mina gångstigar i skogen från nedfallna träd, borde vara prioritet ett. Men inte! Detta träd ligger där, vilket är att betrakta som en extra svår katastrof, då stigen används till ”Korta rundan”, ”Korta rundan med förlängning” och ”Långa korta rundan”. Får man be om en skärpning?

Förmiddagen har jag ägnat åt att inspektera min skog. Ja, ja äger den inte, men den är min. På mina stigar finns det flera hinder i form av omkullfallna träd. Nu måste jag söka mig nya vägar. Det gör livet svårt för mig.

Vad man kan begära efter en storm av Egons dignitet, är att räddnings- och röjningsstyrkan skulle med största möjliga skyndsamhet bege sig ut i skogen och röja mina stigar. Det har fortfarande inte skett. Hur länge ska jag behöva lida?
Det värsta är dock kanske strömavbrottet som jag inte hade. Det var så trevligt att laga mat med hjälp av stormköket och hämta vatten i sjön. Sedan kunde man sitta och äta i stearinljusens sken.
Nu har de saboterat denna brist på spänning i livet och grävt ner ledningarna. Jag såg ett stort omkullfallet träd, som med lätthet hade slagit ut elleveransen till mitt hus i minst ett par dagar. Med glädje minns jag orkanerna Gudrun och Per. Då var det stämningsfullt här hemma och vägen var spärrad i flera dagar.
Nej, det här var nog årtusendets värsta oväder. Vägen öppnades efter bara några timmar och elmätaren snurrade glatt utan avbrott. Vad ska man ha oväder till under sådana förhållanden?

Hej så länge
Sverker

Leg. inspektör

ELLÖST Hade det varit så att stormen Egon hade drabbat mig innan de grävde ner elledningarna, hade jag blivit utan el. Du ser det stora trädet som ligger ner? Det har fallit tvärs över den gamla elledningsgatan minsann. Ett vackert gnistregn hade saluterat att nu var det slut med el ett par dagar.

SKILLNAD Bara för att du ska förstå skillnaden, så ska du studera denna bild. Vanliga träd ska stå lodräta i skogen. De vågräta träden är alltså fel. Det är sådana träd som Egon har knuffat omkull. Förstår du nu?

HALVFIXAT Nu kan man köra på min halvfixade väg. Inte full bredd men ändå. Någon har dragit halva stammen åt sidan. Kommunen har dock inte besvärat sig med ett besök. Inte ens plogat har man gjort, fastän det har vräkt ner minst fyra centimeter snö.

DUKTIGT På Kommunalrådsvägen har kommunen varit duktiga minsann. Där har man sågat omkullfallna tallar och granar så det står härliga till Annars hade ju inte plogbilen kunnat komma fram.

Dagens ord på livets väg

Inget är mer komiskt än olyckan – givetvis andras.


Sverker
(2000–)

11 januari 2015

Egon hindrar mig från att åka till Rom

BLOCKERAD Som du ser alldeles tydligt är min gata oplogad. Det är precis vad man kan vänta sig. Att det dessutom ligger en stor gran tvärs över den, det är fullständigt oväntat. Det är Egon som har lagt granen över min väg.

Du vet att alla vägar bär till Rom. Dock inte min väg. Min väg går bara till den omkullvälta granen. Det är Egons fel.
Den senaste stormen uppkallades efter min allra bästa vän Egon, som inte längre finns ibland oss. Det är inte hans fel, utan stormens.


För att säga som det är, så skulle varken jag eller min husse åka till Rom nu idag. Men vi kan inte, även om vi skulle vilja. Vi kan inte ens åka och handla i stan. Vi kommer bara 127 meter. Tur att vi är stormvana och har allt hemma, inklusive reservkök. Vatten behöver vi inte bekymra oss om längre, eftersom vi har fått kommunalt vatten (för det facila priset av 70.000 kronor).
I vilket fall så började stormen inte alls med storm. Däremot så snöade det så till den vida pass. Det blev som ett julkort här hemma på mindre än en timme.
Sedan började det blåsa lite och regna. Det bara öste ner. Julkortet försvann och idag klockan sju var all snö borta. Under natten blåste det så hela huset skakade, men då så sov jag mest. Fast som tur var, så blåste det inte från sjön. Vi har fortfarande plusgrader i huset.
När vinden bedarrat, så kom snön igen. Nu har det åter blivit ett julkort utanför mitt hus precis som igår.
Som vanligt är min väg oplogad, men det gör inget. Det går ändå inte att åka på den. Egon har blockerat den med en gran. Nu sitter jag fast här med husse.
Lite senare ska vi gå ut och se hur det ser ut i skogen. Det ska bli spännande.

Hej så länge
Sverker

Leg. väderexpert

EGON Min synnerligen gode vän Egon, som han såg ut som seglare. Han blev känd i vida kretsar (=jag och min husse) och han var väldigt vädervan. Nu äntligen hedras hans minne med att få en storm/orkan uppkallad efter sig. Jag är mer expert på kanalbåtar än segelbåtar, fast stormen Sverker skulle också klinga fint.

OMVÄXLANDE Den här bilden kan vara tagen för ett dygn sedan eller också nu. För 27 timmar sedan fanns det dock ingen snö. För fyra timmar sedan fanns det dock ingen snö. Husse hinner knappt skotta, innan snön smälter.

KÄND Visst var Egon känd innan stormen uppkallades efter honom. Han var ju med i min blogg då och då. Men nu har hans kändisskap nått helt nya höjder. Synd bara att det kom postumt. Han var ju så väldigt snäll.

Dagens ord på livets väg

Det finns egentligen inte något bra väder, bara olika former av dåligt väder.


Sverker
(2000–)