20 april 2013

Jag är världens modigaste hund

TVEKLÖST Ja de kan sätta upp hur mycket skyltar som helst. Jag tvekar inte när det gäller att visa mod. Ser jag en stolpe, så vet jag att den bör markeras och då gör jag det oavsett vad det står på den.

Jag tänkte att jag bara ska bevisa för dig att jag är världens modigaste hund. Det anade du säkert redan, men det är väl lika bra att bli extra tydlig ibland. Dessutom hade bilderna blivit över, så de kan gott visas här istället.

Då jag inte på något sätt vill framhålla mig själv, ligger jag för det mesta lite lågt med att berätta om mitt utseende, mitt förstånd och mina psykiska gåvor.
Idag gör jag dock ett litet undantag, bara för att du inte ska tvivla. Som bevis har jag ett par bilder, sen får du bedöma själv om du har träffat någon modigare hund.
Jag vill bara förtydliga att åska är farligt och det ska man vara rädd för.

Hej så länge
Sverker

Leg. modig

RISKFRITT Om det nu var så farligt, så skulle man inte få gå där alls, eller hur? De sätter nog bara upp skyltarna för att de tycker att de är stiliga. Om du undrar, så sitter skylten på Ränneslätt i Eksjö.

MODIGAST Att vara ute och gå fastän det regnar som bara den, det är riktigt modigt. Särskilt på sommaren, för då kan det börja åska också. Om det åskar går jag alltid väldigt mycket fot, så inte husse ska bli rädd.

Dagens ord på livets väg


Äventyr är resultaten av dålig planering.


Sverker
(2000–)

19 april 2013

På spaning efter den vinter som flytt

UPPGIFT Så här års har jag en betungande uppgift. Varje morgon vid soluppgången ska jag gå upp, för att se om isen har försvunnit. Och just idag hade den gjort det. Du kan själv se att det inte längre behövs någon isbrytare att ta sig fram på sjön och att skridskor skulle vara värdelösa..

Det sista av vintern som lämnar mig är isen på sjön. Det är kanske inte mer än rätt, eftersom det är det sista som kommer när det blir vinter. Precis alldeles nyss, kunde jag förklara sjön isfri.

Det finns faktiskt lite, lite is kvar i form av små öar (som Grönland eller Svalön, fast mycket mindre) som flyter omkring.
Islossningen är en remarkabel (=viktig) händelse för oss som bor jämte vatten. Det är en händelse av den digniteten, att den i år lockade fram min poetiska ådra och jag diktade detta mästerverk.

Islossningen

Av Sverker

Varje år
När isen går
Är det riktig vår
Snart vi sommar får
Ett tag efter isen går

Hur ska Svenska Akademin kunna förbigå mig i år?

För att ära denna dag skyfflar jag in lite bilder tagna sista tiden ungefär då solen går upp när morgontidningen kommer. Det är bara för att du ska kunna se utvecklingen.

Hej så länge
Sverker

Leg. isobservatör och poet

REGNINDIKATOR I går kunde jag se på min regnindikator på balkongen att det regnade ute. Det var hyfsat varmt och vinden var stark sydvästligt. Isen var alldeles svart. I natt går nog isen, tänkte jag. (Du vet också att det regnar om du får droppar nosen.)

GÅRKVÄLL Redan i går kväll började det bli en liten vattenspringa vid min strand. Att nu är det dags när som helst, tänkte jag. Dags för isen att försvinna, menar jag då förstås.

DIMMA För ett par dagar sedan var det en förskräcklig dimma. Dimman var som den som rådde vid Lützen 6 nov 1632 på morgonen, om du minns. Att det fanns is i en 123 meters radie kunde jag se, men vad hade hänt på sjön? Inget visade det sig senare, när dimman lättade.

SOL Fastän solen har plågat oss de senaste veckorna var isen seg som bara den. Kanske det berodde på att det också var -10C på nätterna.

MODIGT För bara drygt en vecka sedan var husse och jag så modiga så vi var ute på isen. Vi drattade inte i, för isen var så bastant att den höll även för en sådan klump som min husse. Det är roligt att gå på isen. Att simma är synnerligen obehagligt.

Dagens ord på livets väg


Det är med idéer som med små valpar. Man tycker bäst om sina egna.

Sverker
(2000–)

18 april 2013

Hälsokostskola: Nyttigaste och godaste mellanmålet

Min skola slänger sig snabbt mellan ämnena. Efter att ha gjort en djupdykning i varför Tranås heter just Tranås och ett uttömmande inlägg om alla blommor, kommer idag turen till hälsokost.
Som du vet kan man inte få för mycket mat, men det är ju inget som hindrar att den är god och nyttig.

Dagens skolexempel är på ett osedvanligt gott mellanmål, som också är väldigt nyttigt. Annars skulle det inte vara gott, eller hur?
Ett mellanmål måste gå fort att laga till och ska se aptitligt ut de sekunder maten ligger på fatet.
Då det visade sig förra veckan att socker är fullkomligt livsfarligt, har jag naturligtvis inget socker i, eller på, mitt hälsomellanmål.
Bara naturliga grejer i sakerna (E240, E225 osv) och allting är också närproducerat (Willys i Tranås), inom ett avstånd av fem kilometer.

Du har bara att titta på bilderna och se hur jag fixar i ordning en fiber- och vitaminbomb. En perfekt måltid mellan frukost och middag.
Smaklig måltid!

Hej så länge
Sverker

Leg. köksmästare
FY Socker får man inte ha numera, eftersom det blev fullkomligt livsfarligt förra veckan. Jag följer alla regler som finns, så därför lät jag sockerskeden vara. Inga sockerbitar tog jag heller.


NYTTIGHETER Här ser du vad man ska ha istället för socker:
1. Hundmat, extragod
2. Tuggben, du vet den där mjuka sorten.
3. Röda karameller, mjuka toppiga med vita vitaminkristaller på.
4. Bruna karameller, med fiberkras inuti.
5. Vispgrädde, för att toppa med extra vitaminer och fibrer.

STEG 1 Lägg ut hundmaten i den lilla fördjupningen i fatet.
STEG 2 Klicka på den vispade grädden över hundmaten. Var inte sparsam, eller snål, som husse. Dubbelt så mycket ska det vara.STEG 3 Dekorera med de röda och bruna karamellerna och som pricken över i:et kör du ner tuggpinnen på toppen.STEG 4 Servera det goda och nyttiga mellanmålet till din västgötaspets, eller vad du nu har. Har du en katt, ska den inte ha något. Kanske lite grädde.

Dagens ord på livets väg


Den som vill säga sanningen måste kunna fabulera.


Sverker
(2000–)

17 april 2013

Lär dig allt om blommor

Idag fortsätter mina fruktlösa försök att bilda dig. Att det är fruktlöst idag är inte så konstigt. Dagens skola handlar nämligen om blommor och inte om äpplen och päron.
Snart exploderar det ute. Du kommer att snubbla över blommor vart du går. Men du kanske också har blommor inne och då kan det vara bra att veta vad det är för sort.
Det finns tre olika sorters blommor.
1. De som växer ute. De hör till familjen uteblommor.
2. De som växer inne. De hör till familjen inneblommor.
3. De som växer ute, men som plockas och tas in för att sätta i en vas på bordet. De hör till familjen utochinblommor.

Vad som kännetecknar undergrupperna till de olika familjerna är färgen på själva blomman. Om du tittar på bilderna, läser bildtexten och tänker lite själv så förstår du säkert principen.

Ute är alltså där du går ut och går och inne är där du sover och äter.

Hej så länge
Sverker

Leg. botanist

UTEBLOMMOR De här blommorna, som inte ser ut som blommor, heter gulbruna uteblommor. Man har dem bara för att man vill bli snorig så tidigt på våren som möjligt, i alla fall om man är husse.

INNEBLOMMA En typiskt skärvit inneblomma, som växer på bordet under den växt blomman satt på innan den trillade ner för någon månad sedan. Man använder dem att fylla upp dammsugarpåsen, så att det blir lite färgglatt där inne också bland dammet och min Agnes hårnålar.

UTEBLOMMA Som du lätt ser är det här en årstidstypisk utevitblomma. Ser du vems vackra tass det är som tittar fram i övre högerhörnet? Det är ju min!

INNEBLOMMA En ganska vanlig inneskärblomma. Efter ett tag byter den färg till ljusgulvitbrun färg, som du kanske kan se i bakgrunden.

INNEBLOMMA Gulvitbrunvit inneblomma. Först är den alldeles gul, men efter ett tag får den intressantare form, samtidigt som den bleknar lite. En trivsam liten krabat att ha på matbordet.

UTEBLOMMA Sådana här blåauteblommor växer vanligen i rabatter utanför uterummet. Jag kan meddela att de luktar inte så väldigt mycket, men det är inte helt oävet att dra in några doftmolekyler från blomman.

INNEBLOMMA En väldigt typiskt representant för den ljuslila inneblomman. De växer oftast i farstun. Husse säger att det är någon doktors hälsoblomma, så varje gång jag går ut eller in, så säger jag goddag.

Dagens ord på livets vägBotanik är det värsta blommorna vet.


Sverker
(2000–)

16 april 2013

Sverkers skola: Därför heter Tranås just Tranås
Idag börjar jag med en liten serie, som till och med kanske återkommer, som jag har döpt till Sverkers Skola.
Jag förstår att du törstar efter all bildning som du kan få, så jag tänkte att jag ska ge dig lite värdefull kunskap att släpa på under din vandring på livets steniga och backiga stig.
Dagens spännande och lärorika avsnitt behandlar ämnet varför Tranås (=världens medelpunkt där jag bor) heter just Tranås.


En gång i tiden låg det en liten by i Sverige som hette Löfstad. Den hette så för att det fanns flera trän, som hade massa löv. Dessutom led byn redan då av storhetsvansinne, så den ville gärna kalla sig stad.
Slumpen gjorde så att Östra stambanan, den som idag transporterar stockholmare på tjänsteresor till Malmö och Köpenhamn och hem igen, passerade den lilla byn Löfstad.
– Men Löfstad, kan ju inte byn heta, sade en chef på SJ. Det finns ju flera stationer som heter Löfstad. (Det var på den tiden som tågen stannade lite här och var och alla kunde åka tåg.)
Sagt och gjort. Med en hastig blick på kartan, döpte man stationen till Tranås, efter Tranås säteri.

Som du själv förstår är Tranås ett sammansatt ord, eller som det heter i dag ett samman satt ord, trana och ås.
Forskare som jag är, så skyndar jag mig genast mot Tranås säteri (nästan granne med mig). Finns där någon ås? Finns där några tranor?
Ja, resultatet av min empiriska forskning har jag samlat i de bilder du nu kan beskåda.
Du ser att jag har rätt. Som vanligt, skulle jag vilja tillägga, men jag skryter ogärna.

Hej så länge
Sverker

Leg. ortsnamnsforskare

ICKETRANA Den trana som pryder(?) torget i Tranås, är ingen trana. Det är en fantasifågel, för så heter skulpturen. Antagligen fick inte konstnären till en trana. Lägg också märke till det fula gamla huset i bakgrunden och det fina nya. Säg inte sen att staden inte utvecklas. Det är Sparbanken som har byggt bägge. Det var under den tiden då bankerna hade service.

ÅS Denna präktigt duktiga ås hittade jag på Tranås säteris ägor. Med stor möda och risk för mitt liv, besteg jag toppen alldeles själv. Det var åsen det. Nu gäller det bara att hitta en trana. Marsch mot säteriet!

TRANA Se där ja! Var det inte det jag trodde. Ute på åkern ser jag en trana gå omkring och sprätta med sin näbb. Frågan är om jag törs smyga mig närmare?

TRANOR Uppenbarligen saknar tranor vanligt folkvett. När jag kom och skulle hälsa på tranan flög densamme upp. Med sig drog den två stycken tranor till, men en av dem flög mot nordväst. De här två ville titta närmare på mig och flög alltså mot sydost.

Dagens ord på livets väg


Den som anser sig färdigutbildad är inte utbildad, bara färdig.


Sverker
(2000–)

15 april 2013

Stjärna på hundutställning i Stockholm

HUVUDAVDELNINGEN Det var en hundägardag i Stockholm i lördags. På den här bilden ser du själva huvudattraktionen, avdelningen för västgötaspetsar. Vad som gjorde denna utställning extra värdefull, var att det fanns många bilder på mig. Jag undrar vad min raskompis i buren har gjort, för att hamna i finkan? Är han med i en firma i AIK?

Ibland kan det vara bra att komma ut på landsbygden, för att försöka bilda de enkla människorna som bor där. Ett sådant bildningsförsök ägde rum i lördags i Kungsträdgården i en stad som ligger ca 28 mil utanför Tranås som heter Stockholm. Meningen var att de så kallade stockholmarna skulle lära sig lite om hundar. Naturligtvis var den finaste av alla hundraser (=västgötaspetsen) representerad där.

Tyvärr kunde jag inte deltaga själv, men visst vore det väl synd och skam om det inte ens fanns bilder av den finaste och ståtligaste västgötaspetsen av alla? Precis! Därför fanns det ganska många bilder av just mig.
Det var olika bilder som du redan har sett på min blogg, så du har inte missat dem. Men det finns många i Stockholm som inte vet hur en riktig hund ska se ut. Nu vet de det, i alla fall de som hade orkat ta sig till Kungsträdgården, där husse en gång så framgångsrikt försvarade almarna.
Jag tycker det är roligt att på mitt sätt kunna sprida kunskap så här till landsbygdsbefolkningen.

Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare

Tack till Yvonne, som har tagit bilderna från utställningen.

TJUSIGT Har ligger lite bilder som de okunniga stockholmarna kunde bläddra i. Som du vet har landsbygdsbefolkningen (=stockholmare) lite svårt för sig. De saknar bondförnuft. Tittar du noga ser du bilder på när jag åker kanalbåt i Frankrike, när jag är ute och går med Lucy, när jag får smultron av min Agnes, när jag är ute och går med Emily och Evan. Du kanske hitta någon mer? Tryck på bilden så blir den större.

MODIG Tvivlade stockholmarna på att en västgötaspets är modigare än de flesta, så fanns det en bild på när jag vallade älgarna som skrämde folk här hemma. Jag vill tillägga att jag vallar bara på order! Visst är det fiffig information?

KUNG Den här bilden fanns inte med för att visa att västgötaspetsen är kungen bland hundraser (vilket vi ju är), utan att det är en hund med anor. Sveriges äldsta hundras faktiskt.

URSTARK Vad skulle bättre visa att vi västgötaspetsar i allmänhet, och jag i synnerhet, är starka, duktiga och uthålliga? Jo, just det, den här bilden när jag forcerar en halv meter snö. Vi är trevliga promenadkompisar oavsett väder. Det behövs inga fåniga täcken här inte, bara reflexväst när det är mörkt.

Dagens ord på livets väg


Inte för att det ligger för mig att skryta, men å andra sidan vill jag inte undanhålla sanningen.


Sverker
(2000–)

14 april 2013

Tranås – staden där världskändisarna duggar tätt

MOPEDKUNG Förutom mig ser du på denna bild en vacker staty av Tranås egen mopedkung Ove Fundin. Han är född här och har bott här, men sedan flyttade han från staden. Det här är det senaste tillskottet av monument över världskändisar. Han har vunnit VM fem gånger själv och sex gånger ihop med andra. Det är inte så konstigt att så många flockas runt statyn.

Jag undrar om det finns någon stad på detta jordklot som har så många världskändisar som Tranås. Då räknar jag förstås kändisar per invånare.
Som varje stad med självaktning, så reser också Tranås gjutna monument över sina kända medborgare. Och fler är kanske på gång.


Om du undrar varför folk från hela världen vallfärdar till Tranås, så är det för att se de platser där de kända har trampat runt och minnesmärkena som så förtjänstfullt har rests lite här och var i staden. (En världskändis från Tranås blir du om somliga av de äldre invånarna i centralorten har en hum om vem du är, eller var)

För att locka hit ytterligare turister så presenterar jag konstverken idag. Min blogg har ju fler läsare per dag, än Tranås har turister per år. Även om jag kanske inte har fått så mycket av kommunen, så klappar ändå mitt hjärta för hembygden.

En runttur i staden bland alla tjusiga monument kanske förklarar varför de inte har pengar över att ploga min väg. Men vid närmare eftertanke, så vet vi ju alla att snön smälter så småningom, så varför ta bort den? Monument däremot står för evigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. kulturivrare

PIRAT På ett hus på Storgatan i Tranås återfinns denna tavla, där de intresserade kan se att här bodde Fritiof Nilsson Piraten i tio år. Husses mormor, som var med i Vita Bandet, uppskattade inte att husses morfar, som inte var godtemplare, gick dit på kvällarna för att umgås med advokaten.

PIRATENHUS Bakom den stiliga västgötaspetsen (=jag), så ser du huset med minnestavlan. Eftersom Piraten har bott där i tio år, så heter huset Piratenhuset. Jag bor i Sverkerhuset. Jag hoppas att du kan se huset bakom den stora horden som står och begrundar piratenboningen.

HYLAND Förutom mig Sverker, så ser du en byst föreställande Lennart Hyland. Han var störst i hela världen (=Sverige) när det gäller radio och TV. Nu är den byst, som restes till hans minne, en populär rastplats för stadens duvor.

KONST Det är inte bara mig du ska titta på, nej släng ögonen på Herman Norrman som står och målar av mig. Han var på sin tid en uppskattad konstnär och åker du till Nationalmuseet eller Waldemarsudde, så kan du beskåda hans verk. Men det räcker att titta in på stadshuset i Tranås.


GARBO Just i detta nu utreds ett medborgarförslag att Greta Garbo skulle uppmärksammats av staden. Hennes förfäder kom från trakten nämligen. Själv satte hon antagligen aldrig sin fot på Tranås gator, alldenstund hon föredrog Manhattan. Dessvärre har jag ingen bild på Greta, men det går lika bra med min Agnes, eftersom Agnes också har solglasögon och det faktum att hennes farmor var syssling med den gudomliga.

Dagens ord på livets väg


Alla experter på någonting var en gång en nybörjare


Sverker
(2000–)