12 juli 2014

Besök av en ouppfostrad slyngel

OFÖRSKÄMD Är det verkligen rätt att försöka göra så här om man är en gäst hos en västgötaspets? Nej, hävdar jag med eftertryck! Dels är jag inte lagd åt det hållet och dels är Massimo en tax!

Husses syster kom och hälsade på igår. Med sig hade hon sin slyngel till tax. Han är väldigt ouppfostrad. Han försöker med mig hela tiden, så fort jag vänder rumpan till.

Tänk att Massimo ska vara så jobbig. I och för sig, så förstår jag att han tycker att jag är en ovanligt stilig och manlig hund, men han borde ju sondera terrängen innan han försöker. Det är inte så att jag inte säger ifrån. Jag börjar lite försynt, men jag får ta i mer och mer. På slutet var jag rent av gramse.
Tror du han tar ett nej som ett nej? Inte alls. Han fortsätter och håller på hela, hela tiden.
Som tur är så är inte jag kopplat, så jag kan gå iväg. Massimo däremot är kopplad. Det hjälper inte hur mycket han stretar och drar. Han kommer inte längre än kopplets längd.

Hej så länge
Sverker

Leg. värd

FIKA Husse bjöd sin syster på fika. Massimo var tvungen att vara i koppel, för annars smiter han. Kanske inte konstigt att han är lite lustig, om han är kopplad jämt. Även på fredagar!

RENGÖRNING Finns det då inget gott att säga om Massimo? Jo, kanske. Han försökte tvätta våra smutsiga plattor. Lycka till säger jag bara!

ÄNTLIGEN Så begav sig då husses syster och Massimo iväg. Skönt att slippa vakta sin rumpa!

Dagens ord på livets väg
Gästfrihet är att få dina gäster att känna sig som hemma, fast du önskar att de vore det.


Sverker
(2000–)

11 juli 2014

En totalt onödig fest hos en resursfamilj

ONÖDIGT I Visst ser det här ut som ett blivande smaskens? Laxbiffar à la resursmatte ligger på grillen. Dessvärre ligger de där alldeles i onödan. Jag fick nämligen inga.

Jag besökte min resursfamilj i går kväll. Jag hade tagit med mig husse också. Det är bra att ha någon som kör.
Jag bespetsade mig på god mat anpassat till en västgötaspets.


Det måste jag säga. Besvikelsen var stor när jag hade husse att köra hem mig fyra timmar senare.
Resurshusse, min husse satt och vräkte i sig av resursmattes goda mat. Resursmatte åt också.
Det serverades laxburgare. Till dessa fanns det massa nudelsallad, potatisar och en räkröra plus lite sallad och annat onödigt. Sedan åt resurshusse och min husse massa glass.
Jag ansåg att denna måltid hade varit perfekt till en hungrande västgötaspets, grönsakerna undantagna. Jag hade fastat ända sedan min middag 34 minuter tidigare, så min mage var helt tom. Trots detta fick jag inte smaka något av överflödet.
Jag försökte hitta något ätbart i trädgården istället. Där fanns massa integoda kryddväxter och tomater och gurkor. Vem vill äta sådant? Hade jag varit en hare eller ett rådjur, hade det kanske varit gott. Men rådjuren och hararna finns hemma hos mig.
Av ren utmattning på grund av sömnbrist och hunger, så sjönk jag ihop i Agnes rum när jag kom hem. Där är det svalast.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär

ONÖDIGT II Med hjälp av grillen lade resursmatte ut en rökridå över hela södra delarna av Tranås. Vad spelar det för roll att det luktar gott, när jag ändå inte fick smaka?

ONÖDIGT III Resursmatte har massa kryddväxter i krukor. För en gång skull måste jag ge husse rätt. Hans kirskål, som han så framgångsrikt odlar på hela min tomt, är betydligt godare. Har du hört om hundmat med örtkryddor? Kryddor i krukor är onödigt.

ONÖDIGT IV Jag letade och letade. Varför odlar resursmatte växter där det inte växer tuggben? Eller hundgodis? Det fanns bara tomater och gurkor. Tomater och gurkor är onödiga.NÖDVÄNDIGT Har man varit borta en hel kväll blir man trött. Jag måste ju vara koncentrerad hela tiden om någon vill ge mig något. Jag tog en liten kort tupplur i Agnes rum. Där är det kallast. Det är senaste mode med rakade magar om du undrar. Jag är en trendsetter. Det är nödvändigt att sova.

Dagens ord på livets väg
Jag brukade se mig själv i spegeln med skam, nu tittar jag mig i spegeln och jag verkligen älskar mig själv.


Sverker
(2000–)

10 juli 2014

Här får du resultaten på VM-finalerna

SIARE Här har jag just siat resultaten av de senaste resultaten i fotbolls-VM. Detta vore kanske inte så märkligt, om inte bilden är fotograferad den 12 maj.

Fotbolls-VM är inget roligt. Det är aldrig roligt när man redan vet hur det går. Det är som att titta på en repris.
Det är nämligen så att jag har en förmåga att se in i framtiden.


Fotbolls-VM var klart och färdigspelat för mig redan den 12 maj. Under tiden som husse lekte med sin nya leksak, gjorde jag en blick in i framtiden. För ovanlighetens skull siade jag om fotboll.
Inte helt överraskande har jag haft alla rätt så här långt. Nu när det bara är två matcher kvar, så skulle det vara helt häpnadsväckande om inte också de är rätt.
För att du ska slippa och titta på TV och förstöra massa tid, så kan du se resultaten redan idag. Om du vill ha lite spänning kvar, så publicerar jag facit under en svart lapp som du måste lyfta på.
Gå ut och njut av vädret, istället för att titta på TV.

Hej så länge
Sverker

Leg. siare och fotbollsexpert

FINALER Vem får guld, vem får silver, vem får brons och vem står där med Svarte Petter? Det tar du lätt reda på. Lyft bara på den svarta lappen, så står de rätta resultaten under den!

TIPS Här ser du mina tips, som jag gjorde i början av maj. De stämmer precis med den här bilden, som jag snodde från Expressen idag.

FÖRVÅNAD Hade de olika lagen bara läst mina opublicerade tips, så hade de sluppit att se så förvånade ut när det barkade åt pipsvängen. Den här bilden är också stulen från Expressens nätupplaga.

Dagens ord på livets väg

Tala är silver, muttra är guld.


Sverker
(2000–)

9 juli 2014

Sjöar ska betraktas på avstånd

SKYDD Uppe på min balkong kan man ta skydd, så inte vattenlopporna biter dig. Det är ungefär lagom avstånd att betrakta vatten.

Vad är det jag alltid har sagt? Det är farligt att bada! Nu har jag fått en av landets största publikationer att hålla med mig. Du blir fullkomligt utslagen om du badar.

Nej, sjöar är till att titta på. Dessutom ska du ha säkert avstånd, så inte vattenlopporna anfaller. Dessutom är vattenlopporna förklädda till små larver som simmar runt.
Står du tillräckligt långt ifrån en sjö, så kan du titta på båtar. Det finns olika båtar. Sådana båtar som min resurshusse har är trevligast. De kör med hjälp av pinne och tygstycke som sitter på pinnen. Tyst och bra. Min kanot och Boxholm II är bra också. Den förstnämnda drivs av husses muskler (nåja) och den sistnämnda av vedträn.
Det bästa med sjön är nog att man kan fylla vatten i dammen, som jag sedan kan dricka upp.
Hoppar man i sjöar blir man blöt. Det är inte roligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. sjöbetraktare

BEVIS I dagens Tranås Tidning kan du läsa att sjöar är farliga. Det finns vattenloppor nämligen som bits. Samtidigt är det poppis med loppis. Jag kommer aldrig att begripa mig på människor. Vill de få kliande utslag?

TREVLIGT Att stå på min balkong och se trevliga båtar är inte så dumt. Segelbåtar och ångbåtar är trevliga. Vrålande motorbåtar är mindre trevliga. Om man inte säljer bensin förstås.

BÄST Jag tycker nog att blommor är bäst. Bland de gula blommorna kan du gömma ben, som du kan gå och kontrollera då och då. Gräslök är gott att äta.

Dagens ord på livets väg


Tävlingar är till för hästar, inte för oss konstnärer.


Sverker
(2000–)

8 juli 2014

Jag är inte konstruerad för det här vädret

SOL Om det är varmt ute och solen skiner på dig, blir du ännu varmare. Det är mycket bättre när det är kallare ute och solen inte skiner. Husse har dock en avvikande, och därmed felaktig, åsikt.

En västgötaspets är en tuff konstruktion. Med lätthet sover vi skönt i snön på vintern. Men att stekas i solen, det är vi inte gjorda för. Nej, fram för kallare väder!

Det är vansinnigt varmt nu på dagarna. Och nätterna. Annat var det förr. Jag kommer ihåg för en vecka sedan. Då var det bra.
Nu måste jag flåsa hela tiden. Dag som natt.
– Lägg dig ner och sov nu Sverker, säger husse på nätterna. Lätt för honom att säga som inte har någon päls.
Som tur är så finns det lite skugga här och där. Det är också tur att jag är rakad på magen, så kan jag kyla den i min kylgrop, som jag har grävt själv.
Sen är det också så illa att om det är varmt, så kan det börja åska. Åska består av otäcka blixtar. Ännu farligare är dock smällarna. Då är det riktigt otäckt. Det är då man ska fälla in svansen under magen, så inte den skadas.
Nej, det bästa man kan göra är att hitta någon skuggig plats och lägga sig att sova. Det gör jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. hot dog

KASST En del tycker att inte jag ska klaga, som har en hel sjö att kyla av mig i. Vem har sagt att jag vill bada? Inte jag i alla fall. Att bada är otäckt och farligt. Jag får nöja mig med att flåsa.

ÅSKA Är det varmt, så kan det bli åska. Det blev det igår. Du ser själv en blixt på bilde, men det är smällarna som är farligast. Smällar går inte att fotografera.

BÄST Det här är det bästa sättet att stå ut med värmen. Uppsök en ledig plats i närheten av husse. Lägg dig ner. Somna.

Dagens ord på livets väg

Evigt solsken skapar öken


Sverker
(2000–)

7 juli 2014

Världens bästa recept på hembränt

SMAKPROV Jag blev inte bara kliad av hembrännaren Lars. Jag fick smaka ett exemplar av hans hembrända mandlar. Husse köpte lite, men av husse har jag inte fått smaka.

Vad man gör på fredagar och lördagar i Tranås, har jag redan berättat om. Vad man gör första lördagen i juli om man bor i Heda, ska jag berätta om idag.
Första lördagen i juli går man nämligen till Heda marknad. Där träffade jag Lars, som är expert på hembränt.


Heda marknad ligger precis vid kyrkan. Dit borde du hitta, eftersom kyrkan är uppkallad efter min släkt (=Hedbor = Hedabor) och har legat där i tusen år.
När jag planlöst strosade omkring på marknaden träffade jag Lars. Han är en gammal fotografkollega till husse. Numera ägnar sig Lars åt hembränt. Han var vänlig nog att låta mig provsmaka och dessutom fick jag receptet. Nu delar jag med mig till dig:

HEMBRÄNT

1. Socker
2. Lite vatten
3. Lite karamellfärg
4. Massa mandlar

Lägg allt i en gryta. Elda under och glöm inte att röra runt.
Ett, tu, tre, så har du hembrända mandlar. Lätt och gott.

Fast det fanns mycket annat också. På Heda marknad får man bara sälja hantverk, så det är svårt att få tag på leksaker som går sönder med en gång.
Min husse köpte brända mandlar, kalvdans och någon oströra. Till mig köte han inget, fast det fanns korv.
Däremot tvingades jag att lyssna till lördagsvalsen på dragspel.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsbesökare.

GRYMT Du ser själv hur jag lider. Är det verkligen rätt att tvinga en västgötaspets att lyssna på dragspelsmusik? Dessutom på Lördagsvalsen!

TRÅNGT Normalt sett brukar det vara tomt här, när jag besöker Heda. Annat var det förr. I lördags till exempel. Då var det massor av människor.

SPÄNNANDE Det är alltid roligt att gå och tjuvlyssna. Det förmedlades många väderrapporter, skördeutsikter och vilka som de hade mött och inte mött.

FAVORIT När vi ändå skulle till Heda, så stannade vi och skövlade lite blommor på en åker. Som tur var fanns det många av farfars favoritblomma blåklint. Den buketten satte vi på familjegraven, där farfar finns.

Dagens ord på livets väg
Meningen nedan är sann.
Meningen ovan är falsk.


Sverker
(2000–)

6 juli 2014

På lördagar måste man åka till stan

MUSIK Vid sidan av torget sitter jag. I bakgrunden spelar Boxholms Musikkår. Alla andra som lyssnar ser du inte, eftersom de står bakom mig-

Vad man gör i Tranås på fredagar, berättade jag just i fredags. På fredagar går man till torget och handlar och pratar.
Idag ska jag berätta vad man gör i Tranås på lördagar. På lördagar går man till torget och lyssnar och pratar.


Först en ursäkt att jag är så sen idag. På grund av förutsägbara händelser (=husses glömska) så blev det så här sent. Detta fastän bilderna togs igår.
Jo, förstår du. På lördagar så marscheras det och spelas i stan. Om det är USA:s nationaldag, så är det Boxholms Musikkår som spelar. Där fick min husse vara med och spela ett par år.
Först startar musikkåren där farfar bodde. Sedan marscherar de till Konsum. När de har återhämtat sig och druckit lite vatten (ja, det händer att musiker dricker vatten) går de till torget. Där har då samlats massor med människor som vill höra några klämmiga låtar. Till och med jag hör lite.
Sedan går musikkåren igen dit där farfar bodde. Sedan åker de hem.
Jag åkte också hem, för jag fick inte vara i bilen när husse skulle handla. Det var för varmt.

Hej så länge
Sverker

Leg. musikkonsument

KLÄMMIGT Här spelar musikkåren en klämmig melodi, så alla blir glad. Inringad ser du Erik. Han spelar euphonium, samma som husse spelade. Är det Tranås Musikkår heter han som spelar euphonium Pelle. Husses euphonium bor i sitt fodral numera.

HÖRBART En sak som är väldigt bra med musikkårer är att man kan höra dem. De spelade högre förr, men de hörs faktiskt fortfarande.

Dagens ord på livets väg


Jag skrev en låt, men eftersom jag inte kan noter så vet jag inte hur den låter. När jag lyssnar på radion så tänker jag ibland "det är kanske den här som jag har skrivit!".


Sverker
(2000–)